lördag 22 december 2018

Funderingar på omfördelning

Nu så här när året lider mot sitt slut funderar jag lite extra på mina innehav och om jag bör omfördela portföljen.

Jag är lite kluven till mina innehav utan utdelning. Alphabet, Amazon och Nvidia. I grund och botten vill jag nog på sikt göra mig av med innehaven och investera enbart i utdelningsaktier.

Nvidia har gått extremt dåligt och jag är back cirka 50 % sen köp. Istället för att sälja som jag gjorde med både H&M och GE så ska jag chansa på att aktien återhämtar sig så jag behåller.

Alphabet aktiekurs gick upp efter jag köpt men är nu tillbaks på inköpspriset. Det kan nog bli att jag säljer innehavet snart.

Amazon har fallit rejält under hösten och kursen ligger nu strax under min inköpskurs. Egentligen borde jag sälja Amazon eftersom företaget inte har någon utdelning men jag tycker det är ett sådant spännande företag och när jag tänker på möjligheterna som Amazon har så blir jag tvärtom intresserad av att öka på dessa nivåer. Om kursen faller ytterligare så slår jag säkert till.Lite andra funderingar jag har är att så småningom sälja innehaven i MTG och eWork och istället köpa Kinnevik. Både MTG och eWork köpte jag för den digitaliserade framfarten men istället för att begränsa sig till dessa två så kan Kinnevik vara ett alternativ. Båda företagen har däremot hyfsad direktavkastning för tillfället så jag kommer att avvakta med att sälja. Eventuellt kanske jag börjar ta en liten position i Kinnevik efter nyår ändå.

Mina tre lågavkastare Assa Abloy, Sandvik och SCA funderar jag också över. Assa Abloy och Sandvik kanske får ge vika så småningom till förmån för något med lite bättre direktavkastning. SCA fyller ändå någon funktion av ett väldigt defensivt innehav och får därmed vara kvar tillsvidare. 

Ett annat företag som fångade min uppmärksamhet var Pfizer som är noterade på svenska börsen och delar ut kvartalsvis. En kvartalsutdelare utan källskatt tycker jag verkar som ett bra tillskott i en utdelningsportfölj.


Kursen däremot har stigit rejält under året och direktavkastningen ligger på blygsamma 3,2 %. Inget märkvärdigt men helt klart bättre än mina lågutdelare som knappt kommer upp i 2 %.

Några andra företag jag spanar lite extra på är finska Sampo och den amerikanska banken Wells Fargo. Det har varit lägligt att hålla lite på köpen under december så det finns lite torrt krut i början av nästa år. Det blir en spännande start på 2019.

Får även passa på att önska alla en riktigt god jul.

fredag 21 december 2018

Ingen jul

Då säkerhetssituationen i landet har eskalerat senaste dagarna har jag blivit beordrad att stanna och övervaka situationen. Det innebär att jag får fira jul på egen hand. Förhoppningsvis kommer jag hem något när situationen har lugnat ner sig men det var onekligen tråkiga nyheter när jag sett fram emot att komma hem och fira jul och äta god mat.

tisdag 18 december 2018

Man får glädjas åt det lilla

Blev överlycklig när moderaternas budget gick igenom. Både för att det blir några hundralappar extra i plånboken nästa år men desto mer för signaleffekten.

Skattefinansierade entréavgifter till muséer försvinner. Skattefinansierad kollektivtrafik för ungdomar slopas. Subventioner för elcyklar försvinner. Avdragsrätten för fackavgiften slopas. Man avser även lägga ner jämställdhetsmyndigheten och börja driva för samma sak med arbetsförmedlingen. Det är nästan så man fäller en tår av lycka för arbetet mot denna monstruösa stat som vi byggt upp i Sverige som ska in och peta överallt. Även om det bara är som en fis i en tornado så visar det ändå att en stor del av befolkningen är trötta på socialdemokraternas dogmatism.

Staten ska hålla sig till "kärnverksamheten" skola, sjukvård, rättsväsende, infrastruktur och försvar.
Man får verkligen passa på att vara glad när man har möjlighet.

Det har även trillat in lite utdelningar under december. J&J, Kraft Heinz och Coca Cola har delat ut 890 riksdaler till mig efter källskatt.

Vilken härlig avslutning på året.

söndag 16 december 2018

Sjuk

Självklart är det så att när man har som allra mest att göra på jobbet så lyckas man bli sjuk. Jag lyckades med bedriften och har varit hemma i tio dagar. Jag missar sällan en arbetsdag och senast var nog 7-8 år sedan. Ibland har jag varit lite krasslig och har kunnat jobba hemifrån men nu blir det första gången jag får avdrag på lönen. Ve och fasa! Jag är på bättringsvägen nu så det känns skönt.

Portföljen går fortsatt knackigt men det är bara att hålla huvudet kallt och fortsätta månadssparandet. Men visst känns det lite trist såklart. Helt klart roligare när portföljen växte.

Jag reser till Sverige inför jul och nyår och det behövs verkligen. Det har varit svårt att få tag i god/bra mat på sista tiden och nu när jag blev sjuk så har vikten rasat. Behöver äta ordentligt med julskinka och köttbullar.

Jag har lite jobb med mina lägenheter som jag behöver ta tag i under julledigheten. Framförallt behöver jag fixa nya kontrakt och godkännande från föreningarna. När väl det är avklarat kan jag förhoppningsvis luta mig tillbaka och njuta av avkastningen från mina lägenheter även nästa år.

Jag ser fram emot att summera året och tänka på mina nya mål för nästa år. Jag ska försöka att inte tänka så mycket på sparandet under julen så att jag är taggad inför nästa år. Hoppas ni andra får lite julledighet ni med.

måndag 3 december 2018

Månadsrapport november

Så var vi redan inne i december och jag undrar var 2018 tog vägen. Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Men en månad har vi kvar innan året ska summeras. November började lika illa som oktober och portföljen tappade ytterligare 40 000 kr i början av månaden. Sista veckan gick det av bara farten och det blev inte så dåligt tillslut. Portföljen passerade åter 900 000 kr och förhoppningsvis kommer jag aldrig under igen.

Det är fortfarande oklart om jag kommer slå mitt rekord i utdelningar från 2016. Om mina kvartalsutdelare delar ut under december så klarar jag det annars inte. Hade varit kul att slå det bara för att men det kommer annars slås med råge under 2019 så det är inte hela världen.

Annars var november en lugn månad och sparandet fortsatte i samma takt som tidigare. Jag kommer resa hem och fira jul och nyår i Sverige så sparandet kommer inte bli lika högt i december men när året summeras kommer jag vara mer än nöjd oavsett.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
160 st Brookfield RP för 37,26 CAD. Totalt 40 993 kr.

Sålt
Inget.

Utdelningar 
Investor 864 kr
Procter & Gamble 274 kr

Totalt 1 138 kr.

Portföljen 1 november - 30 november
875 600 - 911 900 kr.

En ökning  med 4,1 % inklusive sparandet.
En minskning med 0,4 % exklusive sparandet.

söndag 25 november 2018

Vad konsumerar folk?

I fredags var det Black Friday, ett fenomen jag faktiskt inte visste vad det var förens för ca två år sedan. Jag är inte någon supersparare som många andra bloggare men nog håller jag i pengarna lite extra. En helg som denna har jag tänkt lite extra på vad jag konsumerar och varför. Jag har även funderat på vad andra konsumerar och varför.

Om jag börjar med mig själv så kom jag fram till att min konsumtion är behovsstyrd. Jag har inte några större problem att lägga pengar på saker behöver. Det är dock en sanning med modifikation.

Jag är ofta dumsnål och förra vintern behövde jag ett par vinterkängor. Jag hoppades på en vinter utan snö (dum) så jag skulle slippa köpa ett par (snål). När snön väl kom gick jag ut med mina fina arbetsskor och de blev givetvis förstörda. Jag fick sedan gå och köpa både kängor och ett nytt par arbetsskor. Det här är ganska vanligt förekommande och något jag försöker jobba på.

Kläder är för övrigt min stora utgiftspost. Posten går egentligen under namnet "kläder och utseenderelaterade produkter och tjänster" i mitt Excelark. Nu är jag visserligen något klädintresserad men det hela bygger mest på att jag de flesta dagarna har kostymtvång. Jag spenderar även tid med personer som är i ett mellanläge mellan arbete och fritid vilken kräver en viss typ av kläder det med. En annan faktor är att jag har en ganska stark övertygelse att kläder spelar roll när vi bedömer människor, vare sig vi vill eller inte. Jag klär mig professionellt både för att visa respekt för de jag möter men även för de jag representerar. Det inger förtroende och är en stor pusselbit som kompletterar mitt faktiska arbete.

Utöver det lägger jag inte pengar på så mycket annat. Jag har inga nöjen eller dyra hobbies. Jag sitter mycket vid min dator. Jag har en stationär dator som jag byggt själv för 5 år sedan. Den fungerar bra även om jag tänkt att köpa en ny när jag flyttar hem. Skärmen är ca 8 år gammal och har trasiga pixellinjer på några ställen. Också den har jag tänkt att köpa ny men det funkar ändå. Jag gillar att spela datorspel och jag har spelat samma spel i över 10 år. Köpte det för 199 kr så det tycker jag är väl värt pengarna.

Jag åker inte på semester, äger ingen bil eller har Netflix eller andra dyra abonnemang (Spotify undantaget). Jag äter inte mat ute utan gör nästan alltid matlådor. Jag har helt enkelt väldigt svårt att köpa något jag inte har ett rejält behov av. Men visst vill jag sedan ha en massa saker men det får bli senare när jag har byggt upp kapital. Det leder mig in på vad andra konsumerar. Vi har alla olika intressen och om någon går igång på att köpa smurffigurer så gör det då. Ändå blir jag nyfiken på vad folk faktiskt köper en dag som BF. Vad är det man gått runt och sneglat på men väntar in BF? Det måste ju vara shopping som inte är behovsstyrd tänker jag. Någon läsare som vågar erkänna vad det blir för konsumtion (eller vet vad någon "kompis" brukar handla)?

torsdag 22 november 2018

Köpt mer Brookfield RP

Efter den hemska nyheten att Avanza inte erbjuder gratis courtage på amerikanska aktier imorgon slog jag till på ytterligare aktier i Brookfield RP idag istället. Jag hade väntat hela månaden på att köpa cortagefritt så jag känner mig onekligen lite lurad på konfekten.

Totalt köpte jag 160 aktier till priset 37,26 CAD. BRP delar ut 1,96 $ per aktie vilket motsvarar 7 % direktavkastning. Köpet ökar mina årliga utdelningar med 2 400 kr efter avdragen källskatt.

X-datum för nästa utdelning är 29 november så det blir några hundra riksdaler extra vid nästa utdelning. 

Jag har haft lite ångest över mina ej utdelande bolag (Alphabet, Amazon och Nvidia). De har gått så dåligt att jag fått mig en tankeställare att jag borde hålla mig till utdelande bolag. Efter mycket funderande så känner jag ändå att jag åtminstone behåller Amazon och Nvidia. Båda bolagen känns som bra positionerade framöver (läs 5 år). Alphabet är jag desto mer kluven till. Detta beror mest på att jag själv blivit mer skeptisk till Google som använder all information på ett sätt som jag inte känner mig bekväm med. Jag använder t.ex inte själv Google utan givetvis DuckDuckGo.

Jag får återkomma till det. För tillfället behåller jag. Med dagens köp på den amerikanska marknaden börjar det återigen bli dags att vända blicken mot den svenska börsen. Jag börjar se fina köplägen inför våren. Nu kommer jag sitta still i båten under december så det blir med största sannolikhet inte några fler köp under 2018.

onsdag 14 november 2018

Tankar från en resa

Jag har varit ute och rest och tänkte med detta inlägg skriva ner lite tankar jag fått. 

Jag har varit utan internet och vanlig telefon i närmare en vecka. Jag fascineras över hur ensam jag känner mig utan möjlighet att kontakta någon. Jag kommer ihåg tiden innan internet och mobiltelefoner. Då var det inget konstigt alls att bege sig ut i skogen i några dagar, tälta och fiska utan ha någon kontakt med omvärlden. Nu känner jag direkt att jag påverkas. 

Har sett allt för mycket lidande och det tär på en mentalt att se tusentals människor i fullständigt miserabla tillstånd. Träffade en kvinna som förlorat båda sina armar och ben i Lepra (spetälska). Bara en kropp och ett huvud. Kommer aldrig glömma den stunden. 

Utöver individuella livsöden så har jag besökt samhällen som lever i extrem fattigdom och som aldrig sett annat än sin filt upphängd med några pinnar. Dessa samhällen förlitar sig helt på att få hjälp från andra länder eller organisationer. Det finns ingen utvecklingsmöjlighet överhuvudtaget. 

Att leva utan framtidstro måste vara oerhört tufft. Även samhällen som inte lever på hjälp utifrån lever mycket primitivt. T.ex. så fiskar man enbart några fiskar om dagen och måste göra så varje dag för att det finns ingen möjlighet att spara fisken utan att den ruttnar. Ett EU projekt bistod nyligen ett område med frigolitlådor och is. Detta hade gett en enorm fördel för den byn eftersom de nu kunde fiska mycket mer och på så sätt frigöra sin tid till annat några dagar innan de behövde ge sig ut igen. 

Även om man visserligen i dessa extrema fall kan behöva hjälp utifrån med att komma igång så ligger det stora problemet i att folk inte är utbildade eller fostrade i detta tänk. Det handlar mångt och mycket om en mental inställning. Gör jag detta på det mest effektiva sättet utefter mina förutsättningar? Om inte, vad kan förbättras och vad kan jag göra för att få mest effekt med minsta möjliga investering i både tid och pengar. 

Det här kan ibland vara svårt för utomstående att greppa. Till och med erfarna hjälporganisationer. En annan by fick båtar för att kunna fiska längre ut på vattnet och på sätt få upp mer fisk som kunde säljas till andra i byn. Det första som hände efter att båtarna anlänt var att de kördes till ett annat land och såldes. Det fanns alltså ingen vilja att skapa en bättre framtid utan man ansåg att det räcker att få upp några fiskar om dagen. 

Vad detta tänket kommer ifrån är ett intressant ämne och en bok som diskuterar detta utförligt är Max Webers bok "Den protestantiska etiken och kapitalismens anda" från 1905. Tesen är något man definitivt kan hålla med om bara när man ser de stora skillnaderna på Nord- och Sydeuropa. 

För mig är det utan tvekan kärnan i min drivkraft. Jag vill få det bättre och för varje aktieköp säkerställer jag en liten ytterligare inkomst. Det är en fantastisk känsla.

En annan känsla jag får när jag reser runt i ett varmt klimat är hur mycket jag trivs i klimatet. Att köpa ett hus nära vatten i något varmt land med några extra rum som man kan hyra ut tror jag skulle passa mig. Inte att man måste hyra ut för att klara vardagen utan just för att dryga ut kassan lite och få socialt umgänge. Det är något jag kommer fundera vidare på.

Denna resa gav mig hela känslopaletten, något som inte sker så ofta men är ack så uppskattat. 

onsdag 7 november 2018

Skatt - ISK

När året börjar närma sig sitt slut är det dags att börja fundera på hur mycket skatt jag kommer behöva betala på mitt sparande. Det är ganska lätt att räkna på. Jag börjar med att ta fram månadsrapporterna för mitt ISK på Avanza. De går att hitta under Mina sidor - Deklaration & kontobesked - kontobesked. I mitt fall ser det ut på följande vis.

31 december 272 862 kr
31 mars 331 935 kr
30 juni 454 649 kr
30 september 526 444 kr

Därefter söker jag på insättningar & uttag under transaktioner på mitt ISK. Hittills i år har jag satt in 220 000 kr. Jag kommer troligtvis sätta in ca 20 000 kr till innan årsskiftet vilket gör att jag landar på 240 000 kr totalt under året.

Allt detta slås sedan samman (1 825 890) och delas på fyra = 456 472. Vilket då utgör mitt kapitalunderlag.

Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan föregående år (0,49 %) + 1 %.

456 472 * 0,0149 = 6 801 kr vilket motsvarar min schablonintäkt.

Schablonintäkten beskattas därefter med 30 %. 6 801 * 0,3 = 2 040 kr.

Skatten på min ISK kommer alltså landa på ca 2 040 kr.

Jag uppskattar att min utdelning för 2018 kommer uppgå till ca 19 000 kr vilket skulle innebära att jag betalar 10,7 % skatt på mina utdelningar under 2018.

Eftersom jag aldrig har tänkt ta ut mitt kapital är eventuell kursuppgång i praktiken ointressant. Att enbart betala ca 10 % är ju givetvis bättre än 30 % på ett vanligt aktiekonto men risken är inte obefintlig. Utdelningarna kan sjunka men skatten är fortfarande densamma. Statslåneräntan kommer sannolikt öka under de närmsta åren vilket ökar skatten.

Jag föredrar ISK men är inte lika såld som många andra verkar vara. Jag har funderingar på att flytta över vissa innehav till en vanlig aktiedepå. Företag som Assa Abloy och SCA med cirka 1,5 - 2 % direktavkastning känns inte alltid motiverat. Är det någon läsare som har några tankar kring detta?

söndag 4 november 2018

Arbitrage - världens nionde underverk

Jag har aldrig tidigare brytt mig om hur arbitrage fungerar. Jag har givetvis förstått vad det är men har alltid trott att jag har för lite kapital för att hålla på med det. Dessutom har jag varit orolig att jag inte skulle förstå hur det fungerar och förlora pengar på köpet. Löjligt kan tyckas men så var det.

I fredags tog jag tag i det och satt och räknade och lärde mig lite mer om vad man ska vara uppmärksam på etc. Mina högst enkla punkter kan ni se nedan.

1. Se till att det finns rätt antal till försäljning i den aktie du tänkt byta till.
2. Se till att ha rätt courtageklass beroende på storleken på transaktionen. Detta går numera att ändra samma dag på Avanza vilket gör det hela mycket lättare.
3. Desto högre belopp desto mindre blir courtagekostnaden i förhållande till vinsten. Förutsatt att du valt rätt enligt punkt 2.

Jag bestämde mig för att sälja mina Handelsbanken B och köpa A istället. 437 B-aktier såldes för 44 312 kr + 66 kr courtage. Sedan köpte jag 437 A-aktier för 43 603 kr + 65 kr courtage.

44 378 - 43 668 = 710 kr.

Det innebär att jag med några knapptryck frigjorde 710 kr. Herregud vilken underbar känsla! Blev så lycklig så jag firade med en burk soldatens ärtsoppa.

Jag upprättade omedelbart en ny bevakningslista med alla mina aktier som skulle vara potentiella arbitrageaktier. Ska titta till den varje dag från och med nu.

Jag började också fundera på om det finns ett program eller app som man kan använda för detta ändamål. En app som plingar till när X diffar mot Y med en procentsats som förutbestäms av mig. Någon som känner till något liknande? På Avanza verkar man enbart kunna få en notis när en specifik aktie når en viss nivå inte skillnaden mellan när två aktier når en viss procentsats.

Jag sökte runt lite på nätet men hittade bara program som gör detta med valutor. Undrar hur svårt det skulle vara att programmera en sådan grej. Inte jag själv då utan någon jag känner. Det behöver ju inte vara varenda aktie (till en början) utan enbart de aktier jag själv äger.

Nåväl, tills vidare kommer jag gå in och titta till om det uppstår arbitrageläge manuellt.

torsdag 1 november 2018

Månadsrapport oktober

Har man inte förstått det tidigare så är oktober en månad som man måste kunna ta när man sparar i aktier. Min portfölj har gått ner ca 8 % eller cirka 70 000 kr. Inte särskilt roligt såklart. Det som mest kändes tungt för mig var att jag verkligen hade börjat ställa in mig på att nå miljonen innan julafton. Det kommer nu med största sannolikhet inte inträffa. Men då gäller det att ta nya tag och inte sänka spartakten.Dessutom kan det fortsätta och bli mycket värre, om inte nu så kanske senare. Något jag personligen funderar över är om det kan komma en ny depression. Med det menar jag en nedgång som håller på i 5-10 år eller ännu längre om det vill sig verkligen illa. Antingen att det faller kraftigt eller att det helt enkelt står still under en lång tid.

Oktober har i övrigt inte bjudit på några större överaskningar. Jag njuter varje dag att jag inte behöver bekymra mig över den mörka hösten. Hos mig är det fortsatt så pass varmt att jag längtar tills det blir lite svalare. Här har jag däremot andra bekymmer och det är att mycket av livsmedlen har tagit slut. Det är både importrestriktioner, slut på statens pengar och inflationen på ca 15% i månaden som gör sitt. Dessutom är de fysiska pengarna slut på många håll. Kyckling finns däremot så jag har ätit det i några veckor tillsammans med burkmat jag hade med mig från Sverige.

Börjar längta lite smått efter en ost och skinkmacka men det gäller att hålla tankarna i styr. Ravioli på burk är schyst det också.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
51 st Investor för 387 kr. Totalt 19 776 kr.
134 st SKF för 148,95 kr. Totalt 19 998 kr.

Sålt
Inget i oktober.

Utdelningar 
Coca Cola 258 kr.
Brookfield RP 283 kr.
Merck & Co 251 kr.

Totalt 793 kr.

Portföljen 1 oktober - 31 oktober
900 300 - 875 600

En minskning med 2,7 % inklusive sparandet.
En minskning med 7,2 % exklusive sparandet.

torsdag 25 oktober 2018

Björnen har vaknat

Läser att björnen har vaknat. Nu är det väldigt viktigt att man säljer sina aktier. Det gäller att rädda det som räddas kan. Min portfölj har rasat med över 10 % denna månaden och mer kommer det bli. Jag har därför valt att sälja alla mina aktier och kommer köpa tillbaks på lägre nivåer. Det gäller nämligen att tänka smart i ett läge som detta.

Ovanstående text ska tas med en lastvagn med salt.

Skulle någon välja att göra så kan det säkert gå vägen men risken är stor att man inte hinner in när marknaden börjar stiga igen. I all ärlighet förstår jag inte riktigt varför börsen sjunker så mycket. Som jag skrev tidigare så kan det inte komma som en chock att räntorna går upp. Visst ett handelskrig är inte heller bra för världens börser. Jag minns 2008 och då var det mer något konkret som hände så uppfattar jag inte situationen nu. Men vad vet jag.

En längre nedgång vara guld värt för mig. Om inget oförutsett inträffar så kommer jag befinna mig på utlandsuppdrag hela 2019 och skulle därför ha fortsatt stora möjligheter att spara varje månad.

Det jag sparar under de här två åren kommer ligga till grund för hela min portfölj för resten av mitt liv. Skulle jag därför kunna smyga in på lägre nivåer under 2019 skulle det kunna ge stor effekt.

Lite kort om SCA. SCA är mitt minsta innehav och det beror lite på att de har låg direktavkastning samt att de gått upp mycket sedan jag köpte. Nu har de tappat 20 % och ligger återigen på min inköpsnivå. Troligtvis kommer de fortsätta ner om björnmarknaden fortsätter. Jag har då blivit sugen på att öka eftersom jag gillar företaget. Jag ställs då inför ett dilemma som jag tror kommer bli alltmer vanligt de kommande åren.

SCA har en direktavkastning på 1,8 % i dagsläget. Mitt bolån kostar mig 1,5 % men kommer med största sannolikhet höjas till 1,75 % i början av nästa år och till 2 % i slutet av 2019. Nu är det visserligen ränteavdrag på lånet men troligtvis fortsätter räntorna upp de närmsta åren vilket leder till att jag, bortsett från eventuell kursutveckling, skulle spara pengar på att amortera istället.

Jag är än så länge lite osäker på hur man ska tänka här. Ska man bara tanka aktier med hög direktavkastning när räntorna går upp. Å andra sidan kommer ju aktierna säkert sjunka i pris i takt med att räntorna går upp och det borde således vara köpläge i det långa loppet.

tisdag 23 oktober 2018

Ljusglimtar

Medan stora delar av min portfölj fortsätter söderut vilket av allt att döma beror på den allmänna pessimismen så dök två ljusglimtar upp idag efter att Q3 rapporterna släppts.

Bahnhof
Redovisade ett resultat efter skatt på 31.4 miljoner kronor (24.1) vilket motsvarar 0:29 per aktie. Resultatet före skatt ökade med 33 %. Nettoomsättningen ökade till 285 miljoner (249). Aktien steg 3-4 % under förmiddagen.

Man avser även börja riva den nuvarande byggnaden som står på tomten där dotterbolaget Elementica ska bygga sin serverhall under Q4. Elmentica kommer också börsnoteras under Q2 2019.

Återigen en bra rapport av Bahnhof och jag har börjar bli lite bortskämd när det kommer till företagets rapporter. Nu har visserligen kursen pressats sista tiden men fortsätter företaget så här är jag inte orolig alls. Som jag skrev tidigare så hade jag gärna ökat på dessa nivåer då jag tror aktiern kommer fortsätta i liknande stil under 2019. Nu är Bahnhof redan mitt största innehav vilket är lite riskfyllt eftersom det är i många avseenden är ett litet företag och det kan alltid vända.

MTG
Resultatet före skatt blev 324 miljoner för Q3 mot uppskattade 262 miljoner.

Affärsområdet MTGx som är det segementet som gjorde mig intresserad av aktien från första början redovisade ett rörelseresultat på 11 miljoner för Q3. Prognoser pekade på - 6.9 miljoner. Intäkterna landade på 1 024 miljoner (798) vilket motsvarade en organiskt tillväxt på 12 procent. Aktien steg 3-4 % under förmiddagen.

Det var trevlig läsning och jag är framförallt intresserad av MTGx. Nu är jag lite avvaktande i aktien och väntar på en framtida avknoppning men tills dess är det intressant att följa utvecklingen. Tycker området är oerhört spännande och kan se att e-sport kan växa enormt de nästkommande 10-20 åren. Om MTG kommer få ta del av den eventuella kakan är lite svårare att sia om. Jag ökar troligtvis inte i aktien för tillfället men behåller min position.

måndag 22 oktober 2018

Ökade i SKF

Idag slog jag slag i saken och köpte lite mer SKF. Det blev mitt andra och sista köp för oktober. SKF har gått trögt de senaste åren men jag gillar företaget. Inte någon tillväxtraket men ett stabilt industribolag. SKF har även gått tungt den senaste månaden och den 25 oktober släpper man sin Q3 rapport. Jag köper inte med något hopp om att rapporten kommer bli en succé utan detta är ett långsiktigt innehav.

Det blev 134 aktier för totalt 19 998 kr. I och med kursnedgången har direktavkastningen klättrat upp en bit till 3,7 % och kan man behålla utdelningsnivån så ökar det min totala årsutdelning med 737 kr.

På torsdag är det löning och förhoppningsvis blir det även denna månaden pengar över för nya köp i november. Eftersom jag troligtvis inte kommer nå miljonen till julafton så får gärna börsen fortsätta söderut så jag kan plocka in lite nya aktier till ett billigare pris.

söndag 21 oktober 2018

Tungt just nu

Som en fortsättning på förra inlägget om värdet på min lägenhet så säljs nu en exakt identisk lägenhet i samma trapphus för 600 000 kr lägre än vad jag köpte min för för 1,5 år sedan. Det motsvarar minus ca 34 000 kr i månaden. Det känns riktigt tungt kan jag säga.

Man sparar och snålar i ett decenium och sedan kan ett felköp på bostadsmarknaden innebära att jag i en normal spartakt på 10 000 kr i månaden kastas tillbaks 6 år. Det är bara att hålla tummarna för att situationen ser annorlunda ut när det är dags att sälja lägenheten.

Min portfölj har också den decimerats kraftigt. Inte mycket som går min väg just nu. Jag ligger back ca 9 % i oktober hitills. Flera bolag som gått riktigt dåligt.

Skanska
Tappat 19 % senaste månaden. Rapporterade att den amerikanska marknaden går trögt och att några projekt inte kommer gå med vinst. Aktien föll över 10 % på en dag. Jag är inte orolig över Skanska på lång sikt men det känns som att 2019 kan gå trögt. Skulle kunna tänka mig att öka men tror inte det är någon brådska.

Bahnhof
Har tappat över 20 % i oktober. Vet inte varför men aktien har ju gått väldigt bra på sista tiden. Jag tycker det är attraktivt att öka på dessa nivåer men Bahnhof är mitt största innehav och känner att jag inte vill vikta mer där.

NVIDIA
Har tappat ca 18 % i oktober. Mycket teknikaktier som åker på stryk för tillfället. Har inte sett någon specifik nyhet som skulle ha påverkat nämnvärt.

Amazon 
Backat ca 11 % på en månad. Inte så konstigt med tanke på hur starkt aktien gått under året.

SKF
Backat 18 % senaste månaden. Här lade jag in en köporder i fredags men den gick inte igenom. Troligtvis blir det köp i veckan.

Sandvik 
Tappat 13 % senaste månaden. Inget speciellt där heller.

SCA
Tappat 12 % under oktober. Inget speciellt såvitt jag vet.

E-work
Har tappat 13 % på en månad. Av alla bolag som tappat så var detta som oroade mig mest. Både omsättning och vinst minskade i Q3 så kommer hålla ett öga på detta bolag lite extra. Tror fortfarande på företagsidén.

De flesta företagen verkar gå bra så nedgången på börsen är inget att oroa sig över men att min lägenhet tappat så mycket i värde känns inte bra. Det är inte alltid guld och gröna skogar.

onsdag 17 oktober 2018

Skriver upp värdet på min uthyrningslägenhet

Jag har sedan cirka 10 år tillbaks följt bostadsmarknaden med lupp i min hemstad. Även om jag nu har ett boende så är jag inne på Hemnet några gånger i veckan för att se hur prisläget ligger till. Dessutom tycker jag det är kul att titta på det mesta som säljs och hur man presenterar olika objekt.

Jag har skrivit ner värdet på mitt boende flera gånger och jag bedömer att min bostadsrätt minskat i värde med ca 250 000 kr sedan jag köpte den för 1,5 år sedan. Inte särskilt kul och jag grämer mig lite över att jag köpte fast jag var fullt medveten om att priserna var väldigt höga.

När jag återvände från en utlandsvistelse ville jag däremot väldigt gärna flytta till en större lägenhet och fortsätta hyra ut min gamla bostadsrätt. Så blev det också och man kan vara bitter över det men å andra sidan hyr jag ut mitt nuvarande boende vilket också har genererat ca 40 000 kr hittills.

Min förhoppning är givetvis att lägenheten kommer stiga till inköpspriset inom några år så jag inte behöver gå back.

Min uthyrningslägenhet däremot har jag värderat till 680 000 kr sedan väldigt länge och nu har några lägenheter sålts i det huset så jag med rätt stor säkerhet kan skriva upp värdet till 700 000 kr. Det är fortfarande relativt lågt värderat. Det är alltså värdet efter mäklararvode och vinstskatt.

Jag har lite grova planer på att renovera köket innan jag säljer och gör jag detta skulle det potentiellt kunna bli mer än 700 000 kr men denna beräkning är på hur skicket är just nu. Troligtvis kommer lägenheten hyras ut under 2019 så en eventuell renovering blir tidigast i början av 2020.

söndag 14 oktober 2018

Köpt Investor

Jag resonerade så här. Skulle detta vara början på en länge tids nedgång så kommer jag kunna köpa aktier för en billigare peng under en längre tid. Om det bara var en kort nedgång så är det bäst att slå till. Så jag gjorde det. Köpte 51 st Investor för 387 kr/st. Köpet landade på 19 776 inkl courtage. Investor fortsatte ner och ligger nu på 380 kr. Man ska dock inte gråta över spilld mjölk. Jag förberedde ett köp på Investor veckan dessförinnan och jag la en köporder på 407 kr. Ordern gick aldrig igenom så jag är rätt nöjd över att jag fick 20 kr rabatt veckan därpå.

Investor ser jag som ett av mina kärninnehav och kan tänka mig att fortsätta öka. Har en liten skvätt pengar kvar som jag kan köpa för men avvaktar nog till slutet av nästa vecka för att sprida köpen lite.

Köpet ökar mina årliga utdelningar med 612 kr med dagens utdelning på 12 kr per aktie.

Jag vet inte hur det är för andra men jag känner ofta att jag blir girig/snål när det är nedgång på börsen. Jag vill vänta ytterligare och hoppas på att plocka upp aktien lite billigare hela tiden. Jag har därför ett mantra som jag upprepar för mig själv "våga köpa". Det får bli veckans tips.

torsdag 11 oktober 2018

Miljonen allt längre bort

För en vecka sedan passerade min portfölj 950 000 kr och jag kände att miljonen var nära. Jag har varit på tjänsteresa och inte haft tillgång till internet. Idag när jag öppnar Avanza står det domedagsrubriker och jag ser att min portfölj tappat 70 000 kr på vecka. I det långa loppet är detta positivt för mig eftersom jag kommer kunna sätta av mycket nysparande även under nästa år. Men jag ville så gärna nå miljonen innan julafton. Hade sett fram emot att äta god mat med vänner och familj och njuta av tanken att jag nått miljonen.

Det är bara att kämpa på. Jag har satt in månandens nysparande så jag har lite tort krut att köpa för om jag skulle vilja. Måste nog läsa på lite först om vad det är som hänt. Att räntorna var på väg upp kan väl inte ha kommit som en chock för Mr.Market.

torsdag 4 oktober 2018

Köpte Swedbank

Jag hade planer på att egentligen öka i Swedbank under vintern varpå planen för denna månad var att först och främst lägga vantarna på lite mer Investor. Nu blev det däremot en mindre bankkris igår. Huruvida det faktiskt faller inom definitionen för kris orkar jag inte gå in på djupare just nu. Aktien föll 5-6 % igår och har inlett ca 2 % ner idag också så jag tog tillfället i akt och köpte med hopp om att det inte är något som allvarligt försämrar Swedbanks intjäningsförmåga i det långa loppet.

Det blev 98 aktier för 202,50 kr. Totalt 19 845 + 39 kr courtage. Med en bibehållen utdelning 2019 blir det en årlig ökning på 1 247 kr vilket motsvarar en direktavkastning på 6,4 %.

Pengarna försvinner fort när man har roligt.

söndag 30 september 2018

Månadsrapport september

Portföljen stod och stampade större delen av månaden och jag trodde det skulle bli en liten nedgång men i fredags ordnade det upp sig och portföljen landade på några tusenlappar plus exklusive mitt nysparande. Inte nog med det så passerade portföljen 900 000 kr.

Det blev även ett impulsköp när jag upptäckte att Avanza hade gratis courtage på tyska aktier i fredags. Jag ökade i mitt enda tyska innehav Allianz som var mitt minsta innehav. Det passade också bra då de ligger på strax över 4 % i direktavkastning och jag försöker öka i bolag med lite högre utdelning för tillfället. Nackdelen var att jag behövde sätta in pengar på min KF precis innan det nya kvartalet vilket gör att det blir några kronor extra skatt.

Jag ska nog göra en egen sida med alla datum som Avanza har haft gratis courtage så jag kan planera lite bättre. Annars har inget märkvärdigt hänt under september.

Sparande 
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt
187 st Handelsbanken för 106,60 kr. Totalt 19 973 kr.
75 st Brookfield RP för 40 CAD. Totalt 20 815 kr.
10 st Allianz 194,80 EUR. Totalt 20 142 kr.

Sålt
Inget under augusti.

Utdelningar
Johnson & Johnson 241 kr.
Kraft Heinz Co 381 kr.
NVIDIA 13 kr.

Totalt 635 kr.

Portföljen 1 september - 30 september
855 300 - 900 300

En ökning med 5,2 % inklusive sparandet.
En ökning med 0,5 % exklusive sparandet.

torsdag 27 september 2018

"O"politiska tjänstemän

Jag har inte kommenterat valet ännu och tänker avvakta med det tills regeringsbildningen är klar. Nu gäller det något annat, dock inom samma sfär.

Om någon har missat så har 261 opolitiska tjänstemän lämnat in en skrivelse till regeringskansliets förvaltningschef om hur de ska agera om det blir regeringsskifte.

Det finns artiklar på om detta på flera nyhetssajter men jag föredrar GP som du kan läsa i sin helhet här.

Jag har tidigare beskrivit min arbetsplats på ett liknande sätt. Jag håller mig däremot väldigt ofta i skinnet när jag skriver något politiskt då jag uppriktigt är rädd för repressalier om min anonymitet skulle upphöra av någon anledning. Jag arbetar alltså i eller i nära anslutning till regeringskansliet och jag arbetar väldigt nära med både politiskt tillsatta personer respektive opolitiska tjänstemän.

Jag är väldigt noga med att inte blanda in min egen politiska uppfattning i min arbetsutövning. Det gäller däremot inte det stora flertalet anställda. Att denna skrivelse skickas in i detta politiska läge, från framförallt många högt uppsatta chefer, är inte alls förvånande. För mig cementerar det bara en bild som jag i praktiken redan sett, nämligen att opolitiska tjänstemän är tillsatta för att de har en viss politisk åsikt och inte för sin kompetens.

Jag ryser av vetskapen att myndigheter bedrivs på detta sättet, det gäller givetvis majoriteten av alla svenska myndigheter. I artikeln beskrivs det som en vänstervåg som går igenom universitetsvärlden där många ofta välutbildade tjänstemän anställs ifrån. Jag skulle vilja lägga till större delen av media i denna härva.

Att arbeta för en politisk tillsatt chef (regering) kräver att man kan skilja på vad man har rätt att göra som opolitisk tjänsteman. Gillar man inte den politiken som förs har man vart 4e år möjligheten att rösta. Kan man inte hantera detta kan man avgå.

Jag skulle kunna diskutera detta på ett djupare plan men just nu vill jag bara uppmärksamma min läsarskara om hur det ser ut i Sverige 2018.

måndag 17 september 2018

Dubblas kapitalet vart 7e år?

Jag har fastnat på flera videor om investeringar där man räknar på ränta på ränta. Jag själv är varken bra på det eller har haft något stort intresse av det. Det känns som att det är för många osäkra faktorer när man räknar på så många år bort.

I videon jag såg i helgen påstods det att man bör kunna dubbla sitt kapital vart 7e år utan att tillsätta nytt kapital. Genom en enkel uträckning på en sparkalkylator fick jag följande svar.

I följande exmpel räknar jag på 7 års sparande med en ökning med 10 %. Inget nysparande. Det verkar stämma rätt bra.

När jag flyttar hem från min sejour i Afrika och säljer min uthyrningslägenhet bör jag kunna uppnå ett portföljvärde på ca två miljoner. Så jag lekte vidare med exemplet ovan.

Här utgår jag från ett sparande i 20 år, fortfarande 10 % avkastning och inget nysparande. Då skulle jag ha 12 miljoner strax innan jag fyller 60.

Nu fick jag blodad tand och försökte göra en mer rimlig men ändå än inte alltför defensiv kalkyl. Fortfarande är exemplet två miljoner men jag får en avkastninig på 8 % och jag har ett nysparande på 2 500kr/mån vilket skulle innebära 10 miljoner.

Att uppnå ett kapital på 10 miljoner innan jag fyller 60 med ett nysparande på 2 500 kr i månaden känns som väldigt bra. Det är ett sparande som inte skulle märkas särskilt mycket och portföljen skulle då generera ca 33 000 kr/mån.

Jag gjorde ett sista exempel för att se hur det blir om jag från mina förutsättningar maxar sparandet och sätter av 10 000 kr/mån i 20 år.

Jag förvånades över hur liten skillnaden blir. Jag skulle gå från 10 miljoner till ca 14 miljoner. Fyra miljoner är inte lite pengar men skillnaden i att spara 2500 kr/mån mot att spara 10 000 kr/mån skulle ju göra de nästkommande 20 åren till en rätt tråkig transportsträcka till pensioneringsdagen.

Man ser hur viktigt det är att spara så mycket som möjligt så tidigt som möjligt så räntan på räntan hinner jobba. Men jag blir själv fundersam över hur mycket nysparande man ska bemöda sig med att pyttsa in senare. Nu har jag visserligen tid att fundera på detta och mycket kan hända som förändrar förutsättningarna men spontant känns ett sparande på 2 500 kr/mån mer lockande.

Sedan finns det många andra exempel man kan fundera på. Pensionera sig ännu tidigare eller gå ner i tid osv men det får bli ett annat inlägg.

Jag känner mig rätt vilsen i alla långsiktiga uträkningar.

Hur tänker andra kring detta? Kommer ni maxa sparandet i 20 års tid eller gå ner på mer avslappnande nivåer när ni uppnår en viss summa?

lördag 15 september 2018

Bloggen fyller ett år

Det är knappt så jag tror det själv men för precis ett år sedan skapade jag bloggen och skrev ett första inlägg. Jag kan lugnt säga att det hänt väldigt mycket sedan dess.

Bloggen
Jag hade läst andra bloggar i många år och var väldigt intresserad av sparande sedan en tid tillbaka även om jag aldrig haft de där stora sparmöjligheterna som många andra haft. Eftersom jag ändå satt hemma med mitt excelark och hade en massa tankar om sparande och politik så tyckte jag det var en kul grej att utvidga hobbyn och starta en blogg.

Efter en trevande start tycker jag nu att bloggen har en rätt bra grund. Jag skriver om det jag tycker är intressant och om någon finner det läsvärt är jag bara glad för det. Jag har inga planer på att försöka anpassa bloggen för någon annan eller tjäna pengar på den med reklam eller annat. Jag tycker om när det ser rent ut.

Portföljen
Portföljen har växt så det knakar vilket självklart beror på min tillfälliga tjänst som innebär rejält ökat sparande. I september förra året låg värdet på min portfölj på 315 000 kr. I skrivande stund närmar jag mig 900 000 kr vilket inte är annat än fantastiskt. Jag har tagit några tunga men lärorika beslut. Huruvida försäljningen av H&M och GE var lyckad eller inte får framtiden utvisa. Jag ser det som en bra erfarenhet att veta att jag kan sälja av något till stor förlust. Jag är för tillfället nöjd med min portfölj.

Övrigt
Bloggåret har onekligen inneburit stora förändringar där jag lämnat familj och vänner och bosatt mig på den afrikanska kontinenten på ett tillfälligt uppdrag. Det var något jag verkligen inte trodde när jag startade bloggen. Ett beslut jag absolut inte ångrar men för er läsare så är det inte alltid så lätt som kanske framgår i bloggen. Ibland är det kämpigt men när jag tänker på möjligheterna som mitt sparande öppnar upp får det mig alltid att hålla huvudet högt.

Det känns som om jag kommit igång fint med mitt sparande och jag hoppas det flyter på i fortsättningen. Jag tycker det är väldigt roligt att skriva inlägg och har inga planer på att lägga ner bloggen. Nu siktar jag stenhårt på att nå miljonen innan året är slut.

Till läsarna så får jag säga stort tack för att ni läser och kommenterar. Tack också till er andra bloggare som skriver och fortsätter inspirera.

torsdag 13 september 2018

Köpte mer Brookfield RP

Det blev ytterligare ett köp denna vecka när jag utökade mitt innehav i Brookfield Renewable Partners. Även det är ett innehav som blivit relativt litet i portföljen och de har bra direktavkastning. Det blev 75 st aktier till priset av 40.00 CAD.

Om jag har förstått allt rätt så delar BRP ut 1,96 USD per aktie/år. Kursen ligger på 30.4 USD vilket skulle innebära en direktavkastning på 6.4 %. Det är jag väldigt nöjd med och gillar även att det är ett energibolag. Annars brukar man behöva leta sig till finansmarknaden för att få en sådan hög direktavkastning. Köpet ökar min årliga utdelning med 1 124 kr efter avdragen källskatt.

Efter köpet uppgår BRP till 4,5 % av min portfölj vilket är en rimlig nivå.

Idag fick jag även utdelning från Johnson & Johnson. Det blev enbart 241 kr vilket är lite lite. Jag tror jag skulle börja känna mig nöjd när alla innehav delar ut åtminstone 1 000 kr per kvartal. Det är ett tag kvar dit.

tisdag 11 september 2018

Ökade i SHB

Idag valde jag att öka mitt innehav i SHB. Jag har i ett tidigare inlägg förklarat hur kluven jag är kring banksektorn och det är jag fortfarande. Nu valde jag att köpa främst på grund av att jag vill öka i flera av mina innehav som har något högre direktavkastning. Till det hör att jag ökat i många av mina andra innehav under året varpå Handelsbanken har fått en alltmer tynande tillvaro i portföljen.

Jag tog även tillfället i akt att för första gången byta courtageklass vilket efter senaste förändringarna på Avanza öppnar upp för mer variation i köpen. Jag tror jag kommer röra mig mot mer större köp generellt. Både för att man sparar några kronor per köp men också för att portföljen börjar växa till sig med rätt högt sparande och jag känner större tillfredställelse att jag just nu har möjligheten att utnyttja detta.

Det blev 187 st aktier till ett pris av 106,60 kr. Direktavkastningen ligger på 5,1 % borträknat den extrautdelning som betalades ut 2017. Om de inte sänker utdelningen till nästa år ökar min årliga utdelning med 1 028 kr.

Båda mina innehav i banksektorn är därmed lika stora och utgör ca 4,5 % vardera. Kan tänka mig en ytterligare ökning i båda under hösten/vintern.

tisdag 4 september 2018

Valvaka

På söndag är jag bjuden på en valvaka med jobbet. Det är frivilligt men alla ska gå så det blir konstigt om jag inte går. Diskussionerna innan valvakan är huruvida man kommer gå därifrån lycklig eller inte. Vid ett tillfälle började alla skratta och sa att det är väl ganska uppenbart vilka som gör en lycklig och vilka som skulle få en att börja gråta. Ja tänkte jag, i vetskap om att det för mig är de det omvända resultatet mot vad de hoppas på.

Det är svårt att sätta fingret rakt ut på vad det är. Det är ingen som öppet säger vad de röstar på men den underliggande kulturen är så solklar att det inte finns några frågetecken. Jag kan tänka mig att det är liknande på SVT t.ex.

Jag kan verkligen sakna kollegor som tycker mer likt mig. Det är ingen som vill prata om Trump, skattesänkningar, investeringar m.m. Som jag nämnt tidigare så var det därför jag startade bloggen och det är jag väldigt glad över att ha gjort.

Det mest fascinerande i det här är hur det blir på det här sättet. Är det intressen tidigare i livet som för in en på en bana som gör att man hamnar på samma arbetsplats eller är det arbetsplatskulturen i sig som tillslut vänder ens egna åsikter? Eller finns det något annat som leder till att vissa arbetsplatser blir åsiktshomogena?

lördag 1 september 2018

Månadsrapport augusti

Under augusti har portföljen passerat 800 000 kr vilket glädjer mig. Den största ökningen kommer från mitt sparande givetvis men augusti bjöd även på en bra uppgång. Även om Bahnhof har pressats sista veckan så är jag väldigt nöjd med min portfölj för tillfället. Det har däremot inte blivit några köp under augusti. Det beror inte på något speciellt utan hade mest och göra med att jag hade semester och sedan blev det helt enkelt inte av. Det gör att det finns utrymme för att handla under september. Troligtvis försöker jag nog avvakta med köp till efter valet för att se om vi kommer ha en investeringsvänlig eller investeringsfientlig regering.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt
Inget under augusti.

Sålt
Inget under augusti.

Utdelningar
Procter & Gamble 279 kr

Portföljen 1 augusti - 31 augusti

788 800 - 855 300

En ökning med 8,4 % inklusive sparandet.
En ökning med 3,3 % exklusive sparandet.

tisdag 28 augusti 2018

Man vill olika

Jag har sista dagarna roat mig med att titta på olika videor på Youtube om att pensionera sig tidigt. Framförallt är det populärt att i rubriken ha något i stil med "retire in 10 years" eller the magic formula for retiring early".

Det är på ett sätt kul att titta på dessa videor för man blir verkligen inspirerad av att spara och leva sparsamt. Det senare är nämligen nyckeln i alla videor. Att leva sparsamt förkortar tiden du behöver arbeta markant.

Det är på ett annat sätt rätt deprimerande för mig. Jag har under min semester drömt mig bort och tänkt på när jag i teorin skulle kunna pensionera mig och summan ligger väl någonstans kring fem miljoner i investerat kapital. Det skulle innebära cirka 15 000 kr i månaden. Mitt nuvarande boende kostar mig cirka 10 000 kr i månaden (inklusive amortering och räkningar). Lägg därtill 2-3 000 tusen på mat. 500-1 000 kr kläder etc och 1 000 kr på övrigt så är man uppe i 15 000 kr.

Det är ungefär så här personerna i videorna lever. Självklart med ett billigare boende men allt kretsar kring att hålla nere kostnaderna och det finns inget utrymme för semestrar, tekniska prylar, restaurangbesök eller liknande.

Som jag varit inne på tidigare så skulle drömmen vara att bara vara nöjd med att glida runt i sitt medelstora hus och cykla och handla mat på reapriser och för att man gör det så behöver man aldrig jobba mer. Fair enough.

Jag själv har aldrig sett sparande på det sättet. Jag sparar för att någon gång kunna öka mina utgifter och äntligen på åka på semester om jag känner för det, titta på fotboll på en rejäl TV. Att inte behöva titta på priserna varenda gång jag går och handlar utan om jag vill ha ost på mackan en kväll så kör jag på det utan att behöva leta efter reapriser.

Nackdelen blir då givetvis att man måste arbeta rätt många år extra för att uppnå det men för mig är det frihet.

Jag har försökt leka med tanken om att köpa ett litet hus en bra bit ut på landet där utgifterna sjunker men jag faller ofta tillbaks till tanken om hur kul det är i längden. Det kanske är skillnad om man har familj med fru och barn som man kan umgås med men skulle jag flytta ut till en stuga på landet dröjer det nog inte länge innan jag blir smått galen.

Nu är det många år kvar tills några av de här tankarna på något sett skulle kunna bli en realitet så jag har tid att fundera på det och jag kommer säkert ändra mig beroende på vad som händer i livet.

Det bästa av allt med sparandet är ändå möjligheterna som skapas. Möjligheterna att själv få bestämma vad avkastningen ska användas till. Jag tycker definitivt man blir lycklig av att veta att för varje investerad tusenlapp så ser framtiden lite ljusare ut.

torsdag 23 augusti 2018

Portföljens direktavkastning

I mitt Exceldokument där jag för in alla inkomster och utgifter har jag aldrig haft en uträkning över hur mycket min portfölj genererar och vad det blir i procent i relation till portföljvärdet.

Jag tycker det är intressant att läsa om detta på andras bloggar så jag tog mig därför i kragen och gjorde en uträkning för min portfölj. Jag har alltid gått på den väldigt generella linjen att min portfölj genererar 4 % av portföljvärdet. Som ni kan se nedan så stämde inte riktigt det.Istället för 4 % så genererar min portfölj strax under 3 % av portföljvärdet. Det var ju tråkigt men har sina förklaringar då jag under året inte fokuserat så mycket på direktavkastningen utan försökt mixa portföljen med företag jag har en stark tro på i ett långsiktigt perspektiv. Alphabet, Amazon och NVIDIA delar i stort sett inte ut något till sina aktieägare. Bahnhof, SCA och Assa Abloy har enbart runt 1.5 % vilket givetvis drar ner totalen ganska mycket.

Jag blir lite osäker om man ska misströsta över detta eller bara köra på det inslagna spåret. Utöver nedgången i Bahnhof nyligen så har portföljen gott bra och ligger upp närmare 18 % i år. Samtidigt kan det gå lika mycket åt andra hållet när som helst.
En annan aspekt är givetvis att företagen kan höja utdelning och växa in i värderingen men slutsatsen får nog ändå bli att jag ligger lite väl lågt. Mitt utdelningsmål för 2019 är 28 000 kr och jag är inte riktgt där ännu. Får se om jag under hösten kan öka på i de lite mer stabila utdelningsbolagen i portföljen.

tisdag 21 augusti 2018

Bahnhof Q2

Som den börsguru jag är tänkte jag försöka mig på och skriva lite om Bahnhofs Q2 rapport som redovisades idag och jag tyckte det blev rätt intressant att följa.

Jag kan börja med att säga att jag följt Bahnhof rätt mycket senaste två veckorna just för att jag var intresserad av hur marknaden agerar strax innan rapporten. För drygt en vecka sedan köpte Öresund 900 000 aktier i företaget och aktien steg rätt rejält efter det. Sedan gick SvD Börsplus ut med att man halverade sitt innehav i Bahnhof inför rapporten på grund av ökad konkurrens från andra uppstickare. Samma dag sjönk kursen.

Sedan jag köpt Bahnhof för många år sedan har alltid kursen legat hyfsat still mellan rapporterna för att sedan öka rätt kraftigt direkt efter rapporten, som alltid visat bättre siffror. Detta var första gången jag sett kursen vara så volatil strax innan rapporten. 

Rapporten visade annars hyfsat bra siffror enligt mig själv. Omsättningen ökade med nästan 18 % för de första sex månaderna jämfört med förra året. Vinst per aktie steg till 0.6 jämfört med 0.5 föregående år. Man ökade också sina privatkunder med drygt 8 000 och passerade därmed 300 000 kunder.

Till det lite mer negativa så togs en hel del kostnader i samband med Bahnhofs äventyr i Portugal där man numera avslutat sin sejour. Kassaflödet minskade också med 4.8 miljoner under första halvåret vilket hänvisas till investeringar och årets utdelning till aktieägarna. Deras kassa ligger på 228 miljoner (185 miljoner).

Man tog också bort en mening om att man hade förhoppningar om att positivt överträffa förväntningarna för 2018 som var med i Q1.

En intressant aspekt är att man nu verkar gå vidare med dotterbolaget Elementica. För er som inte vet så är Elementica ett företag som konstruerar och driver datahallar. Utöver den vanliga försäljningen är affärsidén att sälja överskottsvärme till energibolag. Man avser att under hösten göra en notering på en publik handelsplats, vilket också innebär en nyemission i Elementica till ett värde av 400-500 miljoner. Bygglov finns och det ska redan finnas privata aktörer och företag som är redo att investera. Bahnhof äger drygt 70 % av företaget.

Min högst amatörmässiga slutsats. Marknaden hade nog förväntat sig mer med tanke på att man under Q1 sa att man hade förhoppningar att överträffa förväntningarna. En hel del kostnader visade sig under Q2 men som jag kan bedöma är tillfälliga. Man växer organiskt och ökar i kunder och ökar i vinst per aktie. Inget i rapporten gör att jag gör någon annan bedömning om företaget långsiktigt.

Aktien har backat rätt rejält och var ett tag ner 8-9 % men ligger i skrivande stund ner ca 3 %. Första gången som aktien backar vid en rapport som jag kan minnas men då ska man ta i beaktande att kursen gått upp mer än vanligt innan rapporten.

För egen del sitter jag still i båten och väntar med spänning på nästa rapport.

Uppdatering: SvD Börsplus säljer under dagen resten av sitt innehav. Aktien är numera ner ca 6 % för dagen.

måndag 20 augusti 2018

Igång igen

Då var jag tillbaks till arbetet igen och jag har redan hunnit med två arbetsdagar. Det känns mycket bra att vara tillbaks och jag ser fram emot hösten.

Jag blir lite deprimerad av att vara hemma för länge. Jag påmins av så mycket jag vill sluta tänka på. Det var bilbränder i Göteborg bland annat. Jag förvånas över att ingen går ut och gör något. Hur länge kan detta fortsätta. Det känns som att snart kommer någon eller några springa ut och ta lagen i egna händer. Men det är väl som en bekant sa till mig. Så länge Lets dance går på tv så gör inte någon något. Det ligger något i det.

Jag har hunnit reflektera mycket under semestern och jag är mer taggad än någonsin på att bygga vidare på min portfölj. Jag har satt upp ett litet eget mål om att nå en miljon innan julafton. Det kommer kräva maxsparande och även lite tur med börsen men tyckter det är kul att ha något att kämpa mot. Jag har fått förklarat för mig att människor har lättare att bli exalterade över att nå målet än målet självt. Så jag ska alltså ha starkare känslor för miljonen nu än när jag sitter där och äter julmat och kan logga in på avanza och se miljonen på kontot. Rimligt? Jag har ingen aning men snart vet jag.

Jag gjorde inte av med mycket hemma. Lite mat, ett par skor och någon utekväll med öl blev det. Får se om jag gör någon mer extravagant semesteresa nästa år. En fördel med att bo utomlands är att jag är väldigt nöjd med att bara få vara hemma och äta lite mat som man saknar.

Jag har inte köpt några aktier under semstern vilket har varit rätt skönt. Jag har dock inte kunnat hålla mig ifrån att titta till börsen då och då och det har gått bra för egen del. Nu är det två veckor kvar av augusti så får se vart det barkar. Jag har lite att köpa för så dyker det upp något läge så slår jag till.

Hoppas ni andra har haft en bra sommar.

tisdag 7 augusti 2018

Lite jobb i en av lägenheterna

Det är inte alltid bara att håva in tusenlapparna när man hyr ut lägenheter. I julas gick ett kylskåp sönder och nu var det dags för en torktumlare och lite annat smått som gått sönder i den andra lägenheten. Idag har jag därför spenderat hela dagen med att lägga ny trall på balkong, laga en gummilist, ett ventilationsskydd samt försökt men misslyckas med att laga en torktumlare.

Jag köpte en ny torktumlare för härliga 6 500 kronor. Det gick att komma undan för några tusenlappar billigare men då var det väldigt hög elförbrukning och den såg allmänt trist ut. Tror inte det hade gett så mycket mer att hyra in en servicetekniker för några tusen och lagat den heller.

Det ska sägas också att jag skulle beteckna mig själv som en person med tummen mitt i handen så dessa grejer är verkligen inget enkelt jobb för mig. Jag är däremot envis och brukar lyckas någorlunda tillslut.

Till saken hör att min hyresgäst den senaste månaden har gjort av med tre gånger så mycket el och fem gånger så mycket vatten som jag brukade göra av med och då jobbade jag hemifrån med 2-3 datorer igång hela dagen etc. Vid konfrontation om detta uppdagades det att det har tvättats för vänner och familj. Det var säkerligen därför som torktumlaren tagit stryk men givetvis svårt att bevisa. Den var sex år gammal.

En tillsägelse fick räcka för denna gången och jag hoppas det kommer märkas på räkningarna framöver. Då jag har ett maxbelopp inskrivet i kontraktet som överskridits hade jag kunnat kräva några hundralappar i restitution men jag hoppas istället på bra goodwill om det skulle hända något annat i framtiden.

Det var lite om hur det kan vara att hyra ut lägenhet. Alltid härligt med lite jobb på semestern.

tisdag 31 juli 2018

Månadsrapport juli

Då har de amerikanska börserna stängt och juli månad kan summeras. Det har inte hänt så mycket i juli. Jag fyllde på mina amerikanska innehav i början av månaden när Avanza hade gratis courtage och sedan har jag bara suttit still i båten. Jag tror inte jag kommer köpa något i början av augusti utan att jag väntar med mina köp tills dess att jag är tillbaks i vardagslunken igen. Portföljen har fortsatt att gå starkt vilket glädjer mig. Miljonen hägrar.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
50 st SKF för 162,00. Totalt 8 120 kr.
20 st Merck & Co för 60,26 USD. Totalt 10 857 kr.
18 st Merck & Co för 61,36 USD. Totalt 9 714 kr.
20 st Kraft Heinz för 61,89 USD. Totalt 11 151 kr.
17 st Sandvik för 151,60. Totalt 2 583 kr.
20 st Proctor & Gamble för 78,73 USD. Totalt 13 848 kr.
5 st NVIDIA för 239,45 USD. Totalt 10 529 kr.
1 st Amazon för 1 706,76 USD. Totalt 15 010 kr. 

Totalt 81 812 kr.

Sålt
161 st General Electric för 13,29 USD. Totalt 19 084.

Utdelningar (Efter källskatt)
Coca Cola 225 kr
Brookfiled RP 277 kr.
General Electric 143 kr.
Merck & Co 71 kr.

Totalt 716 kr. 

Portföljen 1 juli - 31 juli
718 600 kr - 788 800

En ökning med 9,7 % inklusive sparandet.
En ökning med 4,2 % exklusive sparandet.

måndag 23 juli 2018

Semester

Idag har min första semesterdag avverkats. Jag har rest hem och kommer spendera nästkommande veckor i Sverige. Även om jag varit hemma vid korta tillfällen tidigare blir detta första ordentliga semesterperioden på länge.

De senaste veckorna har varit väldigt tuffa. Arbetet har tagit ut sin rätt och semestern kunde inte komma mer lägligt. Efter några riktigt tuffa veckor när jag i princip jobbat till midnatt varje dag fick jag det tråkiga beskedet att min lön sänks med 4 500 kr efter skatt. Eller jag ska inte säga lön utan snarare ett av mina tillägg som jag har. Det är inte ens ett beslut som tas i Sverige så kan inte skylla på min arbetsgivare direkt. Nu går jag inte under för att gå miste om dessa pengar men det är ändå en rejäl minskad inkomst och så pass mycket så jag troligtvis kommer att behöva revidera mina sparmål.

Jag har försökt se över ekonomin ytterligare för att pressa utgifterna ytterligare men känner att jag i stort sett redan ligger så lågt det bara går. Jag kommer därmed inte köpa något onödigt eller åka iväg på något speciellt under mina semesterveckor så det inte går ytterligare pengar där. Det sänkte tyvärr glädjen med semestern något när man måste börja med att dra ner på sparmål.

Något jag verkligen känt efter att ha fått det här beskedet är hur taggad jag blir på att spara på som jag gör så man slipper bli bedrövad av såna här besked. Det gäller att kämpa vidare även vid bakslag.

Sedan har jag också bestämt mig för att försöka koppla bort portföljen i några veckor. Jag lyckades inte jättebra då jag loggade in 5-6 gånger på Avanza idag men jag tar nya tag imorgon. Det har inte hänt något alls sen jag slog till på lite aktier i början av månaden och jag tror jag avvaktar med mer köp tills efter semestern. Det kanske till och med är bra träning att kunna koppla bort några veckor.

Jag får se hur det går...

torsdag 5 juli 2018

Firar amerikanska nationaldagen

Igår firade jag amerikanska nationaldagen med amerikanska marinkåren, hamburgare, korv, budweiser och fyrverkerier. Det finns mycket jobbigt med amerikaner men att styra upp trevliga tillställningar får man ändå ge de rejält med cred för.

Som jag misstänkte skulle även Avanza fira nationaldagen med gratis courtage för amerikanska aktier idag då börsena höll stängt igår. Jag hade därför förberett med julis sparande och var redo vid öppning och firade rejält.

Jag slog till på Amazon, Nvidia, Merck & Co samt Proctor & Gamble. Blev köp för närmare 50 000 kr så nu har jag inte en krona kvar att investera under juli men det känns bra att ha sparat in på lite courtage.

Många är oroliga för handelskrig och det kanske hade varit bra att iakta försiktighet på börsen just nu. Jag själv ser däremot detta som lika mycket chans till lärdom som att sälja en aktie till förlust. Jag vill inte vara rädd för att köpa aktier. Eller för att citera amerikanarna "go big or go home".

tisdag 3 juli 2018

Sålt GE

Jag kunde inte hitta några positiva signaler från GE under helgen så jag bestämde mig därför för att sälja hela mitt innehav. Sedan köp har aktien sjunkit med nästan 30 % och min förlust blev ca 7 000 kr. Jag missbedömde storleken på krisen i GM och fick betala för det.

Det var min andra förändring efter försäljningen av H&M tidigare i år och jag skulle nog bedömma min egen förmåga att välja företag till dålig för tillfället. Två försäljningar på ett halvår är inte den utveckligen jag vill ha. Jag får intala mig själv att jag har många år kvar att spara och att det kommer bli misstag under resans gång.

För att glömma misslyckandet köpte jag direkt 20 st Merck & Co samt 20 st Kraft Heinz för pengarna från GE.