lördag 30 september 2017

Månadsrapport september

Den sista varje månad har jag under fem år fört statistik över mina inkomster utgifter. I början var det av mer enkel karaktär men under de sista 3-4 åren har jag varit väldigt detaljerad. Det gör att jag kan gå tillbaks och se exakt vad jag köpt och inom vilka områden som mina största utgifter är. Då detta blir min första sammanställning i bloggformat så kommer jag börja på samma sätt. Jag gör sammanställningen enkel och kommer bygga ut den över tid. Nog svamlat.

Sparande
5 000 kr.

Köpt
25 st General Electric för 25,15 USD. Totalt 5 137 kr.
50 st H&M för 201 kr. Totalt 10 075 kr.

Sålt
50 H&M för 220 kr. Totalt 10 972 kr.

Utdelningar
Inga utdelningar under september.

Portföljen 30 september
315 200 kr

En ökning med ca 5 % inklusive sparandet.
En ökning med 3,4 % exklusive sparandet.

Amortering 3 200 kr.

måndag 25 september 2017

Löning

Jag blir inte glad för särskilt mycket men när det är löning kan jag bli sådär nästan barnsligt glad. Egentligen är det rätt löjligt kanske. Jag har ett fast jobb och har inte direkt ekonomiska problem men ändå så sprids lyckan. Jag brukar många gånger säga åt mig själv att jag är larvig men å andra sidan, det är väl härligt att vara glad :)

Den 25e spenderar jag alltid med att betala räkningar och flytta över pengar till diverse konton. 5 000 kr flyttades över till depån. En relativt låg summa vilket har sina förklaringar. Mer om det en annan gång. Det kommer se ut så fram till årsskiftet ungefär. Så mycket mer har jag inte att säga idag. Jag sammanfattar alltid månaden den 30/31 och planerar att göra någon form av sammanställning då.

fredag 22 september 2017

Min portfölj

Min portfölj är för tillfälligt lite decimerad men jag kommer under hösten att åter vara fullinvesterad igen. Jag försöker alltid att hålla portföljen relativt diversifierad vilket speglas i mina innehav. Kommer utöka detta i ett senare inlägg om min strategi. Min portfölj består av följande bolag.

Accando
Ett IT-konsultbolag som erbjuder verksamhetsutveckling, strategisk IT, business intelligence och affärssystem.

Kommentar
Accando är ett av mina äldsta innehav. Jag köpte mestadels för jag hade viss intern information om bolaget men framförallt för den höga direktavkastningen. Jag har 1150 aktier till ett värde av ca 32 000 kr. Jag är upp 140 % sen köp.

Bahnhof
Ett företag som erbjuder internet- och telefonitjänster till privatpersoner och företag. De driver även serverhallar.

Kommentar
Bahnhof är också ett av mina äldre bolag. Det är också det bolag jag tror har störst tillväxtpotential. Gillar att företaget satsat starkt på att ha moderna serverhallar på centrala platser. Lägg därtill att de arbetar starkt, nästintill barnsligt, för anonymiteten. Jag har 271 aktier till ett värde av ca 59 000 kr. Jag är upp ca 116 % sen köp.

Brookfield Renewable Partners
Kanadensiskt företag som äger och driver kraftverk inom förnyelsebar energi. Kraftverken finns placerade i Nord- och Sydamerika samt Europa.

Kommentar
Litet innehav men vill diversifiera portföljen och jag tror på utökad förnyelsebar energi i framtiden. Kommer försöka utöka mitt innehav under kommande år. Jag har i dagsläget 18 aktier till ett värde av cirka 5 000 kr. Backat 4 % sen köp.

Coca Cola
Behöver ingen närmare presentation än "globalt dryckesföretag".

Kommentar
Ett av mina första innehav. Cola Cola är definitivt inget företag jag tror kommer ha någon raketutveckling. Jag ser det snarare som en defensiv investering. Jag tror att företaget kommer gå bra under många år framöver ändå. Kanske kommer öka en aning under nästa år. Jag har 37 aktier till ett värde av cirka 13 500 kr. Jag är upp 1 % sen köp (gått ner när dollarn sjunkit i värde).

General Electric
Ett konglomerat som är verksam inom transporter, sjukvård, energiförsörjning och finansiering.

Kommentar
Senaste tillskottet till min portfölj. Tror på en stark marknad inom dessa områden i framtiden. Företaget har hankat sig fram sista tiden så vill tro att det finns en liten uppsida i värderingen också. Kommer öka under hösten. Jag har 25 aktier till ett värde av ca 5 000 kr. Upp någon procent.

Hennes & Mauritz
Internationellt klädföretag, nuff said.

Kommentar
Mitt största innehav och i särklass det tuffaste. Har inte gått bra under flera år egentligen och aktiekursen har med all rätt följt med neråt. Att H&M har haft och fortfarande har problem skriver i vart fall jag under på. Någonstans tror jag ändå på företaget långsiktigt. Jag avvaktar med mitt innehav och hoppas på bättring inom några år. Har 362 aktier till ett värde av cirka 79 000 kr. Ner 10 %.

Skanska
Internationellt byggbolag. Företaget bygger bostäder, kontor, sjukhus, broar och tunnlar.

Kommentar
Har ägt lite olika byggbolag genom åren. Senast NCC som knoppade av Bonava. Sålde båda för ett tag sedan och tog en ny position i Skanska som gått trögt på sistone. Vill ha åtminstone ett företag i byggbranschen. Kommer troligtvis öka under hösten. Jag har 50 aktier värda cirka 9 000 kr. Ingen förändring sedan köp.


torsdag 21 september 2017

Nu kör vi

Alright då drar vi igång på riktigt.

Efter en intensiv arbetsvecka kan jag varva ner med ett skriva några rader om planen med bloggen. Som så många andra där ute går jag i tankarna att jag vill bygga upp ett kapital som genererar en så hög passiv inkomst som möjligt. Även om det skulle vara häftigt att nå målet att inte behöva arbeta alls så känns det väldigt avlägset och mitt första mål är därför en miljon i avkastande kapital på min ISK/KF.

Jag har haft ett intresse för sparande i åtminstone fem år och har lyckats bygga upp en portfölj med ett värde på cirka 300 000. Jag kommer att redovisa mina köp och försöka hålla någon form av månadsrapportering vad gäller värdet. Jag har även fört statistik i närmare fem år så det finns möjlighet att dela information om detta i ett senare skede.

Utöver min portfölj har jag en bostadsrätt som jag hyr ut. Kan skriva mer om hur det går och mina tankar kring detta i ett separat inlägg.

Min strategi är som många andra att genom regelbundna köp nå miljonen. Jag har haft planen att aldrig sälja någon aktie vilket jag hållit väldigt bra tills för någon månad sen då jag börjat sälja av aktier när jag tyckt de ligger högt och försökt köpa tillbaks till lägre pris. Det har visserligen inte gått dåligt utan jag ligger plus någon tusenlapp men jag gillar inte att jag är så otålig. I brist på action startar jag därför bloggen som kanske kan få mig att hålla mig i schack då jag "har för avsikt" att redovisa alla affärer.

Vidare ska bloggen bli ett kul experiment att dela mina tankar kring mina investeringar.

Då jag relativt ofta även får utbrott över politiska beslut eller politiska beteenden i största allmänhet kommer jag även då och då skriva inlägg gällande detta.

 
fredag 15 september 2017

Den tysta investeraren

Detta får bli ett första inlägg på en blogg jag länge tänkt starta. Bloggen kommer handla om mitt intresse för investeringar och politik. I mitt arbete får jag inte utlopp för att prata om något utav dessa ämnen därav namnet "den tysta investeraren".

Fler inlägg följer.

Välkommen!