tisdag 5 april 2022

Hur delar man ekonomin som sambo?

Jag har lyckats snärja en kvinna och inom en inte alltför överskådlig framtid kan det bli aktuellt för oss att bli sambo. Nu funderar jag rätt mycket på hur man delar upp ekonomin på bästa sätt.

Vi har redan pratat en del och ingen av oss har någon erfarenhet så vi har själva försökt räkna ut vad som är rimligt.

Min ursprungsidé var att helt dela 50/50 på alla gemensamma kostnader som hör till boendet exklusive amortering. Sedan delar man även lika på mat men i övrigt har man separat ekonomi.

Hon hade däremot andra tankar och tyckte vi skulle dela boende och mat procentuellt. Hon tjänar rätt mycket mer än mig så rent ekonomiskt är det såklart fördelaktigt för mig men desto mer jag tänkte på det desto mer rimligt tyckte jag det var.

Om vi delar 50/50 kommer hon ha väldigt mycket över till annat men det kommer inte jag vilket kan leda till att våra vanor skiljer sig. Om vi ska köpa en ny soffa till lägenheten t.ex. Om soffan kostar 20 000 kr och man delar lika så känns ju mina 10 000 kr mycket mer för mig än vad det gör för henne även om summan är densamma. 

Eftersom hon har en hyresrätt så avser vi bo i min lägenhet. Eftersom jag har en del kapital sparat i boendet tänkte vi att jag fortsätter amortera som vanligt medans hon lägger undan en stor del av sin inkomst för en framtida kontantinsats som vi båda vill dela på 50/50. Det känns rimligt att ett framtida boende delas lika medans löpande kostnader delas procentuellt. 

Sedan hade det varit intressant att höra när ni andra som lever med någon annan berättade om ert sparande? Jag själv har sagt att det är ett stort intresse och att jag sparar i aktier och fonder. Jag har berättat om konceptet av FIRE m.m. Jag har däremot inte sagt att jag har en portfölj på cirka tre miljoner. 

Jag har varit lite restriktiv med att prata exakta siffror men det kanske är dumt. Samtidigt är ju detta bara samtal om att eventuellt flytta ihop. Vi pratar ju inte om giftermål i dagsläget. 

Tar tacksamt emot idéer/förslag på bra lösningar.