lördag 30 december 2017

Månadsrapport december

December har rullat på utav bara farten. Portföljen går fortsatt kräftgång och det är i stort sett enbart mitt innehav i H&M som spökar. December har däremot bjudit på nytt jobb så har inte hunnit reflektera så mycket över portföljen.

Då januari kommer vara än mer hektiskt än december med flytt och nytt jobb så bestämde jag mig för att gå in med mina sista likvider under månaden. Det känns psykologiskt bra att lägga 2017 bakom sig. Ett år som har inneburit en flytt med inköp av en ny bostadsrätt med en kraftig decimering och omfördelning av portföljen. Till det har husgeråd inhandlats för närmare 110 000 kr under året. Detta var visserligen allt enligt planen då jag planerat flytten under flera år. Inga konstigheter med andra ord men ändå skönt att lägga det bakom sig då jag inte finner någon större glädje av att köpa allt som behövs i en lägenhet.

Mitt devis är att handla sådant som leder till ökade inkomster. Det kan jag nu fortsätta med 2018.

December i siffror blev följande:

Sparande
5 000 kr

Köpt 
10 st Investor för 390,00. Totalt 3 910 kr.
20 st Investor för 382,50. Totalt 7 669 kr.
20 st Investor för 379,50. Totalt 7 609 kr.
17 st Investor för 376,50. Totalt 6 400 kr.
50 st Skanska för 171,50. Totalt 8 596 kr.
50 Handelsbanken för 112,80. Totalt 5 654 kr.
18 st Brookfield RP för 43,50 CAD. Totalt 5 153 kr.

Sålt
Inget under december.

Utdelningar
Coca Cola 98 kr.

Portföljen 31 december
313 500 kr

En minskning med 0,9 % inklusive sparandet.
En minskning med 2,5 % exklusive sparandet.

Amortering 
3 200 kr

fredag 22 december 2017

Förberedelser

För tillfället förbereder jag mig febrilt för min flytt. Jag har en hel del att avsluta på mitt nuvarande arbete och självklart mycket som behöver förberedas inför min nya tjänst. Utöver det har jag privata ärenden som måste ordnas innan avresa. Det mest akuta från ett ekonomiskt perspektiv är att hyra ut lägenheten. Att hyra ut lägenheten är nyckeln till att få ut mest av tiden utomlands. Det är däremot inte helt lätt att hyra ut precis över jul och nyår. Många har semester och det är fullt förståeligt att det är lite trögare på marknaden just nu. 

För egen del blir det inte mycket semester utan jag fortsätter även under de röda dagarna. Ska försöka besöka familj/släktingar på julafton och koppla bort allt så gott jag kan. Tar några dagar ledigt från bloggandet under den här tiden också och återkommer med decemberrapport och sedan lite uppdateringar förhoppningsvis i början av nästa år.

Jag är supertaggad på att dra igång 2018 och få skriva mer om mina tankar och mål. Till dess vill jag önska alla ute i bloggosfären en riktigt god jul och gott nytt år.

lördag 16 december 2017

Jag lämnar Sverige

Då kan jag äntligen presentera nyheten att jag lämnar Sverige. Jag har blivit erbjuden och slutligen (återkommer till det) tackat ja till ett utlandsuppdrag med start under januari nästa år. Det är något jag drömt om i närmare 20 år och arbetat mot de senaste 10 åren. Det är således en stor milstolpe i mitt liv. Det innebär drastiska förändringar i mitt personliga liv och får även positiva ekonomiska konsekvenser.

Då jag inte vill outa mig för mycket kan jag inte berätta så mycket om tjänsten men jag kommer bosätta mig på den Afrikanska kontinenten i ett konfliktdrabbat land nära ekvatorn. Det innebär att jag kommer vara socialt isolerad under relativt tuffa förhållanden. Hur tufft får givetvis framtiden utvisa men jag förbereder mig mentalt på riktigt svåra förhållanden.

Relationsmässigt blir det tungt att lämna familj och vänner, däremot finns de förhoppningsvis kvar även när jag återvänder efter ca 2-3 år. Desto tyngre var beslutet att lämna min flickvän. Där var situationen sådan att det var att stanna eller avsluta relationen. Eftersom jag drömt om detta under en väldigt lång tid var det därför inte svårt att veta att jag ville åka. Med det sagt betyder inte det att man inte känner sig som en dålig person som väljer jobb före en relation. På grund av mitt beslut har jag även fått en del gliringar från vänner som tycker jag prioriterar fel. Jag ska inte skriva så mycket om de känslomässiga aspekterna av att flytta från Sverige det men detta ville jag faktiskt lyfta upp.

Det är inte helt socialt accepterat att välja ett arbete före en relation. Men jag sätter faktiskt ner foten här och säger att jag inte håller med. Många av mina vänner har uppenbarligen drömt om familj med hus och Volvo eftersom de skaffat sig just det livet. Jag är uppriktigt glad över att de har nått sina drömmar och lever ett, till min vetskap, lyckligt liv. Jag däremot har inte haft de drömmarna utan har andra. Både att jag vill kickstarta min portfölj men också för att jag vill ut och se världen utanför Sverige. Jag vill utmana mig själv genom att utsätta mig för svåra situationer (jag kommer återkomma med ett separat inlägg om varför jag vill lämna Sverige lite mer ingående).

Utöver ovanstående stycke så ville jag med detta förklara att för att nå sina drömmar måste man också vara beredd att offra mycket. "No sacrifice no victory".

Gällande den ekonomiska biten så gäller det lite blandade känslor men definitivt mer positiva. Jag börjar med det mindre roligare. Jag har ett relativt bra jobb i dagsläget med okey lön för min ålder (för att vara statligt) och jag arbetar i stort sett helt självständigt utöver de möten jag närvarar på 1-2 gånger i månaden. I och med detta jobb så var jag tvungen att sänka min lön något. Detta var jag mycket besviken på men har funnit mig i att acceptera situationen. Min förhoppning är att jag kommer att få en unik erfarenhet vilket kan vara ovärderligt i det långa loppet.

Fördelarna är däremot att det tillkommer en hel del tillägg som gör att lönen i det stora hela blir en bit högre än vad jag har idag. Vidare så står staten för uppehället under kontraktstiden vilket innebär att jag kan hyra ut min nuvarande bostad vilket i sin tur sänker mina omkostnader.

Givetvis kommer jag ha en hel del kostnader även där och framtiden får utvisa hur mycket jag kan lägga undan till portföljen. Till er läsare kan jag garantera att detta kommer bli huvudspåret för bloggen framöver. Jag kommer även uppdatera mina mål som jag redan börjat klura på.

Det är onekligen spännande tider som väntar och jag hoppas ni läsare följer med.

lördag 9 december 2017

Ett steg framåt två steg bakåt

Nu är detta främst en ekonomiblogg men ibland behöver jag skriva av mig om annat. Hade hoppats att presentera den nyhet som jag nämnt några gånger sista tiden. Istället ser det nu ut som att det inte kommer att gå vägen även om det inte är helt kört ännu. Till råga på allt så tog det slut med min flickvän på grund av hela den grejen jag håller på att jobba för.

När jag verkligen vill något fastnar jag lätt i det och kan inte tänka på något annat. Under den senaste 1,5 månaden har jag knappt sovit något och har inte fått i mig någon vettig mat heller. Jag ligger och vrider och vänder på mig hela nätterna. Jag räknar, tänker, planerar och drömmer mig bort. När jag gjort allt vad jag kan och något inte är upp till mig längre har jag ofta rätt lätt att koppla bort det. Detta däremot är i allra högsta grad något mer aktivt och hur jag tänker, agerar och tar beslut avgör hur allt detta slutar.

Detta var inget roligt inlägg att skriva men får stå i kontrast till alla positiva inlägg som varit och som komma skall. Tänker att det kan vara intressant att även ge en mänsklig bild där inte allt går perfekt hela tiden. Vad som än händer kommer jag anpassa mig efter de förutsättningar jag har och blicka framåt som jag alltid gör. Inlägget får stå som ett minne över de konsekvenser ens drömmar och beslut har i livet. Återkommer med nästa inlägg när jag har svaren på min framtid. Bör inte vara alltför många dagar kvar även om jag sagt det några gånger nu.