torsdag 30 november 2017

Månadsrapport november

Ekonomiskt kunde november ha presterat bättre. Portföljen har lyst rött mest hela månaden och tappat lite i värde. Inte något jag bryr mig om nämnvärt utan har istället ökat en hel del innehav under månaden. Jag har fortfarande lite likvider kvar och min plan har varit att jag ska vara fullinvesterad någon gång under januari.

Novembers transaktioner blev följande.

Sparande
5 000 kr

Köpt 
50 st Swedbank för 205,60. Totalt 10 306 kr.
50 st Swedbank för 200. Totalt 10 025 kr.
250 st Accando för 26,60. Totalt 6 667 kr.
50 st Handelsbanken för 116,60. Totalt 5 845 kr.
50 st Handelsbanken för 113,20. Totalt 5 674 kr.
33 st General electric för 18,18.USD Totalt 4 976 kr.
50 st Skanska för 178. Totalt 8 922 kr.

Sålt
15 st Bear JM x5 för 600,80. Totalt 9 012 kr (vinst på 2 535 kr).

Utdelningar
H&M 1 755 kr

Portföljen 30 november
316 300 kr

En minskning med 2.1 % inklusive sparandet.
En minskning med 3.6 % exklusive sparandet.

Amortering 
3 200 kr

Vad hände med min nyhet då? Förhoppningsvis imorgon eller början av nästa vecka...

lördag 25 november 2017

Lugnet före stormen

Den nyhet som jag förhoppningsvis kan dela med mig av under nästa vecka kryper allt närmare. Jag är spänd och förväntansfull på vad som eventuellt komma skall och de senaste veckorna har det tagit upp alltför mycket av min tankekraft. Jag har därför inte planerat in något denna helg utan ska försöka njuta av tillvaron. Även om det inte är så mycket njutning när det är mörk, kallt och snöblandat regn förgyller tillvaron.

Idag har det varit black friday och courtagefritt på avanza. Jag har begränsat med likvider i min KF där jag inhandlar alla utländska aktier. Jag lyckades slå till på 33 General Electric som sänker mitt GAV rejält efter senaste raset i aktien. Jag skulle egentligen lugna mig lite med GE men efter raset kände jag att jag passar på.

Jag har även gjort några andra köp under månaden men återkommer till dom under månadsrapporten. Jag valde idag att sälja mina JM bear x5 som jag haft ca en månad. Slutresultatet blev ca 40 % upp vilket är helt okey även om jag är lite besviken på köpet eftersom jag vill hålla mig borta från den typen av köp.

Önskar alla en trevlig helg och återkommer förhoppningsvis i början av nästa vecka med spännande nyheter.

söndag 19 november 2017

Framtiden

Vad ska man tro om framtiden egentligen? Det finns väldigt många olika områden man kan prata om men i det här inlägget tänkte jag hålla mig till ekonomi. Vart är ekonomin på väg och vilka områden och företag gynnas av detta? Jag tycker det är intressant att spekulera om framtiden för någonstans så bygger mitt sparande på min egen bild av vad som kan hända och vad jag vill uppnå i framtiden.

När det kommer till aktiesparande håller jag mig gärna inom några områden som jag tror på.

Energi
Jag är verkligen inte någon som tror på mindre energiförbrukning i framtiden. Det finns en grupp människor som gärna vill se en tillbakagång till något samhälle knappt utan el men det tycker jag bara är strunt. Vi behöver mer och billigare energi för att driva utvecklingen framåt. Jag är inte emot kärnkraft men det är bra att utvecklingen går mot ren energi eller åtminstone så ren som möjligt. För tillfället är det däremot ohållbart att enbart få energi från förnybara källor och det måste därför kompletteras ett bra tag framöver med kärnkraft. I det längre perspektivet hoppas och tror jag på att fusion kan bli verklighet under min livstid vilket skulle revolutionera det mesta.

Industri
Industri går lite hand i hand med billig energi och här tror jag vi kan vara på väg in i nästa stora fas. Automation och AI är områden jag gärna vill vara med i. Även transportområdet som järnvägar, tåg, flygplan och självkörande lastbilar kommer alltid behövas. Många jobb kommer att försvinna inom produktionslinjer, lager, transport (chaufförer) och kundtjänst. Tror inte vi är många år bort från att alla telefonsamtal till myndigheter och företag blir till en dator som kan hantera tusentals telefonsamtal samtidigt och ge svar på de mest komplicerade frågorna. En handfull personer är kvar som en "second line" vid speciella ärenden.

Internet
I framtiden kommer vi behöva mycket snabbare och framförallt bättre täckande internet. Internetrevolutionen har bara börjat och jag tror var och varannan pryl kommer vara uppkopplad i framtiden. Företag inom "the internet of things" tror jag är en lysande investering.

Bygg
Ingen framtidsfluga men alla dessa investeringar måste byggas. Här menar jag inte individuella bolag som bygger bostäder utan större bolag som håller på med stora infrastrukturprojekt. Kommersiella fastigheter, sjukhus, skolor, vägar, broar, tunnlar etc.

Sjukvård
Befolkningen blir allt äldre och här tror jag effekterna kan bli så stora att hela samhället kommer få problem. Det är däremot en politisk fråga som får bli ett ämne till en annan gång. Den ekonomiska biten känns solklar med sjukhus, omvårdnad, äldreboenden och självklart mediciner och företag som arbetar mot att bota sjukdomar förknippade med ålderdom.

Övergripande
Jag tror också att vi överlag håller på att få se en förskjutning av makt till ett mindre antal av kapitalstarka personer/företag som i allt mindre grad blir beroende av större arbetskraft. Kapitalet kommer att centreras till en grupp människor som driver och/eller äger stora företag. Detta gör att det kommer bli allt vanligare med en stor del av befolkningen som är arbetslös. Detta är också något som framtiden får utvisa hur man, om så skulle bli fallet, löser detta problem politiskt. För egen del så är detta den största anledningen till att jag sparar i aktier. Jag kommer inte driva något stort företag och bli mångmiljardär men jag tror att framtiden ser ljus ut för de som har inkomster på kapital. De som inte har den möjligheten eller helt enkelt väljer att inte gå den vägen kommer som alltid att få hoppas på att deras framtid löser sig av politiska beslut som i allt större grad fokuserar på omfördelningspolitik.

Ibland oroas jag av jag redan är försent ute men det är inget jag kan göra så mycket åt nu utan det gäller att fortsätta investera för att ha så bra utgångsläge som möjligt den dagen man eventuellt skulle förlora jobbet till en dator.

Strukturella problem
Redan innan finanskrisen 2008 hade lånefesten svällt och hela situationen var osund. När skiten träffade fläkten höll världen andan och lite förenklat så hjälpte många stater banker som var alltför exponerade. Därefter följde snart ett decennium av låga räntor, diverse stödköp och en hel stats (Grekland) bailout. Jag vill vara positiv till framtiden och det är jag generellt men att allt det här inte skulle påverka den underliggande ekonomin finner jag osannolikt. Det jag blir orolig över är att man enbart knuffat problemet framför sig. Jag är liberal och tror på att minimal påverkan från staten är bäst väg att gå. Inte att det skulle vara utan problem då toppar och dalar skulle vara vanligare. Men i det ekonomiska experiment som nu pågår känner jag en övervägande oro för en rejäl krasch alternativt längre nedgång. När jag säger det så menar jag ingen domedagskrasch utan att vi kan få ett klimat där staten inte helt enkelt har några mer kort i rockärmen och vi får en lång tid (3-10 år) av ekonomisk oro. När detta skulle ske har jag ingen aning om utan jag tänker att detta kan pågå så länge staterna vill/kan hålla det igång.

tisdag 14 november 2017

General Electric

General Electric bestämde igår att halvera sin utdelning framöver till 0.48 $ per aktie (0.12 $/kvartal). Detta var tråkiga nyheter och jag hade faktiskt hoppats på att de skulle behålla utdelningen men så blev alltså inte fallet. Det var däremot inte på något sätt oväntat. GE har haft problem länge och nye CEO John Flannery gör vad han kan för att få ordning på företaget.

Aktiekursen, som under hela året fallit, sjönk ytterligare drygt 7 % igår på beskedet.
Utöver att GE halverar utdelningen fortsätter man att sälja av delar som inte hör till kärnverksamheten. Det gäller bland annat deras fastighetsportfölj, köksutrustningsförsäljning, mediautbud (tv-kanaler), vissa delar av vattenverksamheten, "electrical equipment" och glödlampdelen. Sedan 2015 pågår också stora neddragningar inom GE capital som sålt av många delar av sin verksamhet. ABB förvärvade också tidigare i år GE industrial solutions.

Kärnverksamheten är fortfarande: aviation, transportation, healthcare, automation and controls samt energy connections. Detta är anledningen till varför jag köpte GE från första början. Det är dessa områden jag tror på i framtiden. Jag tror GE kommer fortsätta ha det tufft 1-2 år framöver men jag är fortfarande optimistiskt till företaget och kommer att öka mitt innehav framöver. I och med halveringen av utdelningen under åtminstone 2018 så känner jag däremot inte längre samma stress utan kommer öka i lagom tempo.

Några initiala rapporter jag läst var positiva till att utdelningen halverades då pengarna kan användas till investeringar istället. Den som lever får se.

För övrigt går inte mycket min väg just nu och portföljen lyser rött mest varenda dag så håll er borta från mina fallande knivar så ska ni nog klara er därute i den ekonomiska djungeln.

torsdag 9 november 2017

Vad fan får jag? Det här!

Inom mitt arbetsområde blåser vänsterns vindar och det är svårt att diskutera politik. Jag försöker då och då ha lite diskussioner kring aktuella frågor för att få lite glädje i vardagen.

Allt började med diskussionen om "vad fan får jag?" om någon har missat det kan ni läsa följande länk innan ni fortsätter. Diskussionen var självklart att han var ett ruttet ägg som försökte smita från sitt ansvar osv. Jag försökte nyansera bilden något och förklarade att det kanske inte var det smidigaste uttalandet men frågan om vad man får för skatten är legitim.

Mina kollegor förstod inte vad jag menade och förklarade att vi minsann får skola, sjukvård, vägar och en massa andra goa grejer.

Jag tog då upp om de anser att det är rimligt att Göteborgs stad dedikerat avkastningen på 6 miljoner kronor för att anställa "ett levande konstverk" på västlänken. Enligt mina kollegor var detta ett utomordentligt projekt eftersom det hade skapat så mycket debatt. Det bedöms alltså som fullt rimligt att våra skattepengar läggs på att en person ska driva omkring utan att göra något enbart eftersom det skapar debatt? Ridå!

Jag blir innerligt förbryllad och hur mycket jag än försöker så förstår jag inte hur man kan tycka att det är moraliskt fel att lagligt skatteplanera men inte moraliskt fel att uppenbart slösa bort skattepengar. För det är precis vad det är. Istället för att en rik lodis cirkulerar på en perrong kunde avkastningen ha livstidsanställt en lärare som under 40 år utbildat barn.

Det är precis det tänket jag saknar hos många i mitt arbete. Lägger man pengar på något innebär det att pengarna inte läggs på något annat.

Så istället för att gå på försvarets flyguppvisningar för att ta del av skatteåterbäringen kan man snart ta sig till västlänken för att spana in en person som fick räkmacka till den friheten många drömmer om, med vissa geografiska begränsningar givetvis.

måndag 6 november 2017

November i full gång

November har dragit igång och jag har för tillfälligt fullt upp med arbete. Jag gillar att arbeta och sitter gärna sent på kvällen då jag jobbar som bäst. Det är spännande tider och jag har en grej på gång som, om det går vägen, kommer förändra min personliga och ekonomiska tillvaro. Tyvärr kan jag inte berätta mer men inom några veckor borde det vara klart.

Ekonomiskt har jag slagit till på min gamla trotjänare Swedbank igen. 50 aktier inhandlades till 205,60 kr styck. Jag sålde alla mina Swedbank i början av året då jag var besviken hur de hanterade mitt ärende. Nu har aktien däremot fallit så mycket att jag inte kunnat hålla mig borta från köpknappen. Direktavkastningen är 6,4 % och jag har rätt många defensiva aktier så det känns bra.

Annars tar jag det lugnt på börsen just nu vilket är rätt skönt ibland.

torsdag 2 november 2017

Socialt förknippade tvångskostnader till arbetet

Relativt ofta besöker jag vår kära huvudstad för möten i mitt arbete. Då jag arbetar åt svenska staten är det inga kundmöten eller liknande som kan generera ökade intäkter utan möten med kollegor som arbetar inom samma områden.

När vi träffas är det kutym att äta både lunch och middag tillsammans under de dagarna mötena pågår. Jag tycker det absolut är trevligt att äta med kollegorna men inte heller något jag går och längtar efter. Däremot kostar det en rejäl slant. Lunchen klarar man sig ofta på 120 kr med vatten men middagen ska man vara glad och man klarar sig undan med 250 kr. Några dagars möten och matkostnaden tickar snabbt upp mot 750-1200 kr.

Jag är relativt väl bevandrad i det sociala samspelet och inser att det inte riktigt är så lätt att bara tacka nej till en middag när alla ska med. De flesta förstår säkert att även om arbetsdagen avslutats så kan fortfarande inofficiella diskussioner hållas under middagen och det är inte kul att inte vara där och kunna påverka vad som nu än må diskuteras. Detta är ett dilemma för mig som ekonomisk intresserad och det tar verkligen emot att när man hemma sparar in på plastpåsar och dylikt för att två dagar senare hosta upp 250 spänn för en laxsida och potatismos.

Jag har allvarligt funderat på att börja försöka komma på några legitima bortförklaringar men inte kommit så mycket längre än "jag har lite ont i huvudet". Man vill ju gärna inte dra på att man har denguefeber och sedan dyka upp dagen därpå som om inget hade hänt.

Utöver att inofficiellt arbete även kan fortgå är det dessutom av vikt att man arbetar med den sociala biten och är trevlig mot kollegor på det mer personliga planet. Det är trots allt ofta sådana aspekter som chefer kommer minnas av mig.

Jag hade en diskussion med en vän till mig som arbetar som läkare att inom vissa arbeten så tillkommer alltid en massa kostnader som man ofta inte räknar med. Han menade att klädkostnaderna var obefintliga för honom då han alltid går i den klassiska läkarrocken. För egen del är kläderna viktiga i mitt arbete. Framförallt för att det ger ett bra helhetsintryck när man kommer och ska hålla en presentation och man är välklädd och förberedd.

Har nog ingen poäng med inlägget utöver att jag så gärna skulle vilja kapa i dessa kostnader men det sociala tvånget gör det nästan omöjligt. Det kanske bara är något man får finna sig i helt enkelt.