lördag 31 augusti 2019

Månadsrapport augusti

Det går fort att komma tillbaka in i vardagen. Jag har redan hunnit jobba 1,5 månad och augusti var första hela månaden efter semestern. Det var en hel del utgifter i juli och jag kan inte komma ifrån hur skönt det är att summera en månad med låga utgifter.

Under månaden har jag gjort klart med en ny hyresgäst och det var en stor lättnad att få det klart. Nu återstår vissa praktikaliteter och när allt är helt klart kommer det känns ännu bättre.

Portföljen har varit som en jojo efter diverse utspel om tullar m.m. och var i början av månaden ner rätt rejält men har stigit med närmare 50 000 kr bara sista veckan. Igår passerade portföljen precis 1,3 miljoner. En mindre milstolpe men alltid skönt och se att det går framåt.

Det är bara fyra månader kvar av 2019 och jag ska försöka spara så mycket som möjligt innan 2019 summeras. Det känns oerhört bra att vara på banan igen och jag ser fram emot hösten. Här är det dessutom sommar året om så behöver inte bekymra mig över kortare och kallare dagar.

Sparande 
30 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
31 st Investor för 457kr. Totalt 14 2020 kr.
25 st Johnson & Johnson för 130 USD. Totalt 31 284 kr.
46 st LTC för 45,13 USD. Totalt 20 004 kr.

Sålt
275 st HiQ för 51,80 kr. Totalt 14 209 kr.

Utdelningar
LTC 62 kr.
Procter & Gamble 305 kr.

Totalt 367 kr

Portföljen 1 augusti - 31 augusti
1 263 300 - 1 304 200

En ökning med 3,2 % inklusive sparandet.
En ökning med 0,8 % exklusive sparandet.

Min portfölj genererar efter månadens köp ca 4 000 kr/mån.

måndag 26 augusti 2019

Dubbelt lån när du köper bostadsrätt

De allra flesta av oss behöver ta ett bolån när vi köper en bostadsrätt. Man behöver ha en kontantinsats på 15 % och även om vissa tar privatlån för att klara av insatsen tror jag de flesta som köper bostadsrätt faktiskt har kontantinsatsen. Antingen att de själva sparat eller att föräldrarna sparat åt dem. Sen sitter du där med ett lån på 85 % som ska betalas av under de nästkommande 40 åren om du amorterar på bra. 

Det många inte vet (förutom min trogna läsarskara givetvis) är att bostadsrättsföreningen i sin tur också har lån. För att veta hur mycket lån föreningen har på just din lägenhet kan du ta föreningens totala lån delat på antal m2 i föreningen och sen multiplicera det med hur många m2 din lägenhet är. 

Man brukar för enkelhetens skull räkna med att föreningen ska ligga mellan 0 - 12 000 per m2 och tumregeln är:

0 - 5 000  = Bra
5 000 - 10 000 = Ok
10 000 - = Dåligt

Min bostadsrätt har cirka 8 000 kr per m2 vilket innebär cirka en halv miljon för min lägenhet på 65 m2. Vad är det med det då?

Desto mer jag tänker på det desto mer bisarrt tycker jag fenomenet är. Vi tar lån på flera miljoner och sen har föreningen också lån. Köper du ett hus har du ju inte ett ytterligare lån.

När jag köpte min bostadsrätt för några år sedan hade jag den här diskussionen med mina föräldrar. De trodde inte det var sant att en förening som är ny har lån. De trodde att föreningen köper bostadsrätterna av byggnadsbolaget och sedan säljer de rätterna för att gå jämt ut. De nästkommande tio åren bygger föreningen upp en kassa för framtida utgifter. De trodde att vissa äldre föreningar kunde ha tagit lån för stora renoveringar som kommit plötsligt men inte annars.

Nu kan man ju först och främst konstatera att det är lite märkligt att mina föräldrar missat det här men allt eftersom åren går tycker jag hela systemet blir alltmer sjukt. Jag belånar mig upp över öronen och inte ens det räcker.

Min förening har cirka 30 miljoner i lån. Snitträntan ligger i dagsläget på strax över en procent. När räntan börjar gå upp stiger min ränta men även avgiften till föreningen kommer behöver höjas. Här tror jag vi har en tickande bomb i Sverige.

Personligen blir jag mer och mer skeptiskt till att bo i en bostadsrätt. Åtminstone i en med lån. Det jag framförallt tycker är jobbigt är att jag har väldigt lite möjlighet att påverka föreningen. Jag hade gått med i styrelsen om jag bott hemma men just nu är inte det möjligt. Men även om man är med i styrelsen är jag tveksam till att andra har samma inställning till förenings pengar som jag.

Det är som att en del av "min" ekonomi är utanför min kontroll. Ett tillstånd jag inte känner mig bekväm med.

lördag 24 augusti 2019

Lägenheten uthyrd

Det blev en hel del jobb men jag lyckades hitta en ny hyresgäst som tar vid precis när den gamla lämnar. Det betyder att jag inte tappar någon hyresintäkt och lägenheten kan fortsätta generera lite inkomster. Nu är det inte några stora pengar vi pratar om. För den intresserade sammanställer jag kostnaderna nedan.

Intäkter
Hyra 10 500 kr

Utgifter
Avgift 3 600 kr
Ränta 2 585 kr
El 500 kr
Avgift för andrahandsuthyrning 390 kr
Vatten 100 kr
Försäkring 100 kr
Amortering 3 180

Totalt 10 455 kr

Som ni ser går det i stort sett jämt ut men då står hyresgästen för amorteringen vilket såklart är ren vinst för mig. Sedan ska man också räkna med ränteavdraget vilket blir 775 kr i månaden. Det är inte heller några pengar jag ser men det räknar jag med på årsbasis.

Totalt blir det alltså en vinst på cirka 4 000 kr i månaden för uthyrningen. Av dessa ska det sedan skattas 925 kr/mån. 3 000 kr blir det allt som allt men sen slits lägenheten och jag står för all risk så tycker inte det är så mycket i slutändan. Inte några stora summor som vanligt men bättre än inget.

Det är fortfarande några praktikaliteter som återstår och jag kommer att behöva lägga ut pengar för att ordna detta. Tråkigt med utgifter såklart men det hör till när man är hyresvärd.

De som framförallt är positivt är att jag inte tvingas till att sälja min lägenhet som har tappat i värde sen jag köpte den. Förhoppningsvis kan bostadsmarknaden fortsätta stabiliseras framöver.

Det ska bli väldigt skönt när alla praktiska bestyr är avklarade och nya hyresgästen flyttat in. Då är det bara att luta sig tillbaks och håva in stålarna. 

onsdag 21 augusti 2019

Brookfield RP trummar på

Inte alla mina innehav går skit. Innan möjligheten att köpa Brookfield RP stängdes i våras köpte jag på mig så mycket jag kunde. Det visade sig vara ett bra drag eftersom kursen har gått fin fint i år.


Mitt innehav har ökat med 30 % sen köp och då köpte jag företaget för den fina utdelningen. Nu tycker jag kursen har gått upp så pass mycket att jag gärna hade sålt av lite. Det gör jag däremot inte eftersom man inte längre kan köpa aktien via Avanza. Den får gått ligga kvar och jag hoppas på att man höjer utdelningen framöver. Mina 515 aktier ger mig över 2 200 kr (efter källskatt) per kvartal. På dagens kurs ligger direktavkastningen på 5,5 %. Man tackar.

Man ska vara lite skeptiskt däremot. Precis som Sampo som många utdelningsjägare har där ute så delar företaget i stort sett ut all sin vinst. Hittills däremot är jag väldigt nöjd med mitt köp.

tisdag 20 augusti 2019

Bahnhof Q2

Jag gör inte någon större utläggning men kan konstatera att Bahnhof redovisar högre nettoomsättning jämfört med fjolårets Q2 till 312 miljoner (276). Resultat före skatt blev 30 miljoner (29).

Resultat efter skatt 24 miljoner kronor (23). Resultat per aktie låg kvar på samma nivå som fjolårets 0,22 kronor.

Bahnhof har fått 22 000 nya kunder under 2019 och man fortsätter därmed att öka med cirka 10 000 kunder per kvartal.

Man har valt att använda en del av kassan till investeringar i molntjänster vilket kan bli intressant. Bahnhof har även ökat priserna för deras tjänster vilket man tror kommer ge effekt under andra halvan av året. Elmentica projektet rör sig framåt i snigelfart och jag har inga stora förhoppningar om det den närmsta tiden.

Bahnhof fortsätter att vara ett stabilt företag och jag är nöjd över rapporten. Jag ser Bahnhof som mer av en tillväxtaktie men man delar ut mellan 25-50 % av vinsten vilket för mig ger en lagom balans. På nuvarande kurs ligger direktavkastningen på cirka 2,5 %.

torsdag 15 augusti 2019

Kraft Heinz fortsätter sin kräftgång

Efter att Kraft Heinz släppte sin Q2 rapport förra veckan har aktien fallit och är ner cirka 17 % senaste månaden.


Tittar vi i ett längre perspektiv ser det ännu sämre ut. Köpte du aktien för tre år sedan har du sett kursen falla med över 70 %. Jag själv har sett mitt innehav falla med 55 % (trots att dollarn har ökat i värde).


Om inte den fallande kursen var nog så har även utdelningen reducerats från 0,625 till 0,4 USD/kvartal. Jag har försökt hitta information om omsättning etc. men det verkar som om man inte har lämnat ut de uppgifterna i både Q1 och Q2. På Avanza kan man läsa att vinsten per aktie är -8,3 USD. Ingen aning om det stämmer men att företaget har problem är inget att hymla om.

Det jag kan hitta information om är att man har vikande efterfrågan på framförallt på Krafts produkter. Stora omstruktureringar pågår och troligtvis är inte kursen i botten ännu.

Någon i kommentatorsfältet skrev klokt tidigare att man får göra en ny bedömning. Tror man fortfarande på företaget bör man köpa mer annars bör man överväga att sälja. Intressanta tankar helt klart och jag har grubblat en hel del på det.

Jag sålde H&M för 1,5 år sedan eftersom jag helt tappat tron på företaget och jag hade personligen svårt att se vilka som ville handla där. Med facit i hand hade jag kunnat behålla och jag hade fått se kursen återhämta sig.

Med Kraft Heinz bedömer jag läget annorlunda. Jag själv har både Heinz ketchup och senap och det är till min vetskap väldigt populärt både hemma hos folk och på restauranger över hela världen. För mig känns företaget oerhört stabilt.

Mitt misstag är likt det misstag jag gjorde med köpet i General Electric. Nämligen att titta för mycket på en del av företaget som jag gillar. Kraft Heinz består inte bara av ketchup som var den stora anledningen till varför jag köpte företaget utan en drös med andra produkter.

Nu är jag bara en amatör när det kommer till aktier så har fortfarande svårt att gå in i detalj i varje företag och förstå och bedöma alla deras olika produkter men ska försöka att dra lärdom av detta.

När det kommer till företagets fortsatta vara eller inte vara i portföljen så bedömer jag fortfarande att man kommer sälja rejält med ketchup och konkurs bör därför inte ses som ett troligt scenario. Man verkar ha legat fel med produkter från Kraft och det är man i ledningen (förhoppningsvis) smärtsamt medvetna om nu.

Troligtvis väntar någon ytterligare utdelningssänkning och 2019 blir inget muntert år men min förhoppning är att företaget kommer kunna vända trenden. Jag kan därmed tänka mig att öka i företaget även om jag avvaktar nu under hösten.

tisdag 6 augusti 2019

Köpte mer idag

Jag skulle egentligen ha köpt aktier i fredags men efter lite strul med byte av courtageklass kunde inget köp genomföras. Jag fick se fallande kurser och njöt av att slumpen var på min sida den här gången. Eftersom det ryktades om en röd börsdag även igår höll jag mig ifrån köpknappen. Tidigare har jag väntat för länge vid den här typen av nedgångar och nu valde jag därför att slå till direkt när marknaden öppnade.

Det blev ytterligare 25 aktier i Johnson & Johnson samt 46 aktier i LTC.

Förra veckan sålde jag även av mitt innehav i HiQ och byte rakt av till Investor istället. HiQ var lite av en chansning eftersom jag ville vara kvar i segmentet efter min försäljning av Acando. Anledningen till att jag hade Acando var för att jag hade vänner som arbetade där och kunde få information om verksamheten m.m. När jag inte har det i HiQ kände jag att pengarna gör sig bättre i Investor. Det blev en liten förlust på 3 000 kr men jag han få utdelningen (spliten) på runt tusenlappen så grämer mig inte över det.

Med omfördelningen och de nya köpen ökar portföljens månatliga utdelning med cirka 120 kr. Skön start på hösten. 

söndag 4 augusti 2019

Jag blir kvar i Afrika

Som jag väntat och grubblat på vad som skulle hända efter årsskiftet. Äntligen kan jag meddela att jag blir kvar i Afrika. Jag har blivit erbjuden att stanna till hösten 2021.

Nackdelarna är precis som tidigare att det kan bli väldigt isolerat och jobbigt att vara ifrån vänner och familj. Generellt har jag klarat mig rätt bra och jag är van att vara själv under långa perioder.

Det positiva är såklart att jag kan fortsätta spara och det öppnar upp för ännu större möjligheter senare i livet. Det är däremot en fråga som man kan fundera på längre fram.

När jag fick det här jobbet hade jag stora förhoppningar om att jag skulle kunna få förlängt och skrev därför in den förhoppningen i mina mål för mitt sparande. Hela 2020 blir därför helt enligt plan. Sparandet 2021 och framåt behöver därmed uppdateras men jag ska se hur det går nästa år innan jag funderar igenom det.

Jag kommer däremot inte ta ut något i förskott utan det är hårt arbete varje månad som gäller.
 
Skulle jag däremot lyckas spara som jag gjort hittills i ytterligare två år kommer jag ha en bra grund att stå på inför mitt långsiktiga mål att bli private banking kund och komma ner till 50 % belåning på min bostad. Nåväl, det är fortfarande en lång väg att vandra men ljuset i slutet av tunneln blev helt plötsligt lite ljusare.

torsdag 1 augusti 2019

Månadsrapport juli

Sommarmånaden juli är över och för mig har det varit en hektisk tid. Mycket berodde på situationen i landet samt att min semester blev reducerad. De veckorna jag var hemma låg full fokus på att ordna en ny hyresgäst till min lägenhet. Det arbetet är inte över och min förhoppning är att jag ska kunna lösa mycket av vad som återstår på distans.

Det blev också en hel del utgifter i juli eftersom jag köper på mig mat och kläder när jag är hemma. Trots det kunde jag ändå lägga undan 20 000 kr till portföljen. Det var en skön känsla att efter flera månader med lite sparande äntligen se en förändring i portföljen och jag passerade också mitt delmål på 1,25 miljoner.

Nu kan jag till slut lägga de tråkiga månaderna bakom mig och från och med augusti är det fullt fokus på portföljen igen. Löser sig allt med min lägenhet blir det en perfekt avslutning på året. Jag har även flera veckor semester kvar att ta ut. Någon vecka kan jag förhoppningsvis få ledigt vid jul men även med den veckan har jag en hel del semester kvar. Om jag löser allt med lägenheten kanske jag kan fira med att resa till någon lugn strand eller liknande.

Portföljen har klättrat uppåt något men den hausse vi såg första halvan av året verkar ha kommit av sig. Inte något mig emot eftersom jag gärna kommer in lite billigare under hösten. Ökade i Öresund och LTC under månaden. Inga stora summor utan det var mest resterna från utdelningssäsongen. Juli är inte känd som någon utdelningsmånad men jag börjar ändå se lite bättre summor även under dessa skrala tider. Nästan 3 000 kr inkasserades och det är inte fy skam.

Sparande 
20 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
93 st Öresund för 122 kr. Totalt 11 393 kr.
15 st LTC för 45,29. Totalt 6386 kr 

Sålt
Inget i juli.

Utdelningar
LTC 37 kr
Coca Cola 290 kr
Brookfield RP 2 268 kr
Merck & Co 300 kr

Totalt 2 895 kr 

Portföljen 1 juli - 31 juli
1 213 600 - 1 263 300 

En ökning med 4,1 % inklusive sparandet.
En ökning med 2,4 % exklusive sparandet.

Min portfölj genererar efter månadens köp ca 3 900 kr/mån