lördag 30 juni 2018

Månadsrapport juni

Juni har passerat och halva 2018 kan därmed läggas till historieböckerna. Det har inte hänt något speciellt under juni och portföljen tuggar på. Jag har fortsatt att öka i framförallt mina amerikanska innehav och planen är att fortsätta med det. Jag fick lite högre lön på grund av att jag haft utgifter i tjänsten sedan tidigare vilket nu betalades ut och gav en liten extra slant till sparandet denna månad.

Portföljen passerade 700 000 vilket inte är så pjåkigt Jag är fortsatt nöjd över min riskspridning och min uthyrningslägenhet kämpar vidare och ger mig några tusenlappar i månaden. Så länge jag har en kontrakterad tillfällig tjänst utomlands kan inte bostadsrättsföreningen säga nej vilket innebär att jag kör på så länge som min hyresgäst vill bo kvar. Nog om det, månaden blev som följer:

Sparande
50 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
13 st Kraft Heinz för 57,38 USD. Totalt 6 521 kr.
24 st Investor för 367,50. Totalt 8 842 kr.
16 st Investor för 371,10. Totalt 5 962 kr.
26 st Swedbank för 187,40. Totalt 4 884 kr.
10 st Coca Cola för 43,69 USD. Totalt 3 836 kr.
10 st Merck & Co för 61,76 USD. Totalt 5 421 kr.
10 st Proctor & Gamble för 73,06 USD. Totalt 6 678 kr.
5 st Proctor and Gamble för 75,68 USD. Totalt 3 357 kr.
5 st Johnson & Johnson för 121,84 USD. Totalt 5 381 kr.
10 st Johnson & Johnson för 121,36 USD. Totalt 10 720 kr.
5 st Allianz för 175,14 EUR. Totalt 9 078 kr.

Totalt 70 680 kr.

Sålt
Inget under juni.

Utdelningar
Johnson & Johnson 131 kr.
Kraft Heinz 220 kr.
NVIDIA 7 kr.

Totalt 358 kr.

Portföljen 1 juni - 30 juni
658 700 kr - 718 600 kr

En ökning med 9,1 % inklusive sparandet.
En ökning med 1,5 % exklusive sparandet.

torsdag 28 juni 2018

Ner och upp H&M och GE

Mitt största innehav var tidigare H&M men i januari beslutade jag att sälja hela mitt innehav med en rejäl förlust. Att sälja var rätt olikt mig då jag gärna håller kvar mina aktier som går dåligt precis så man inte ska göra. Jag är därför väldigt nöjd över mig själv att jag kunde kapa H&M bara så där. En dag som denna är jag fortsatt väldigt nöjd med mitt beslut då H&M fortsatt går dåligt och kursen sjönk i inledningen av dagen med ca 4 %.

H&M var då General Electric (GE) är nu. För någon dag sedan bekräftade VDn John Flannery att man styckar upp bolaget och säljer stora delar av verksamheten. Bland annat så ryker GE Healthcare och GE transportation (tågdelen). Glödlampsdelen är även den uppe till försäljning.

Kvar har man GE jet engines, som för övrigt går mycket bra, och deras renewable energy division. GE power och GE capital är problembarnen och GE capital går fortfarande riktigt dåligt i efterdyningarna av finanskrisen.

Marknaden tog beskedet med glädje och aktien steg med 8 % under tisdagen och ytterligare någon procent igår. Det var ju trevliga nyheter eftersom man tar krafttag kring att få ordning på bolaget.

Jag själv är inte lika positiv. Jag har tidigare skrivit om att jag köpte GE just för att de var ett stort konglomerat som hade problem och jag hoppades att de skulle få ordning på sina olika delar och kunna börja tjäna pengar igen. Nu säger man i stort sett att man inte kommer få ordning på skutan utan att företaget ska styckas upp. Pengarna från försäljningen ska användas till att betala av skulder.

I mitt tidigare inlägg om GE skrev jag att jag fortfarande var lätt positiv till företaget och jag ville öka under hösten/vinter. Jag har nu ändrat mig till lätt skeptisk eller åtminstone neutral. Det enda som gör att jag inte är mer skeptisk är att marknaden tog emot besked så pass bra och därför undrar jag om jag missat något.

Ska läsa lite mer och följa bolaget lite närmare kommande veckor. Vad är det man brukar säga "cut your losses short and let your winners run". Det kanske börjar bli dags att kapa ytterligare ett misslyckat köp i så fall.

tisdag 26 juni 2018

Kapar i mina fasta utgifter

Jag har tre fasta utgifter som inte är förknippade med mina två lägenheter. Så även om jag betalar en hel drös med räkningar så ser jag lägenheternas inkomster och utgifter som separata. Jag går ju några tusenlappar plus varje månad på lägenheterna vilket jag beskrivit i ett tidigare inlägg här.

Vad gäller mina fasta utgifter så har jag följande:

CSN 600 kr i månaden

Inte så mycket att göra åt denna utgift. Har flera gånger funderat på att amortera av detta lån under några månader nu när jag har lite bättre inkomst. Det är nästan enbart på grund av den mentala biten av att det är skönt att inte ha det hängande över sig. Jag faller dock alltid tillbaks i samma tankesätt. Om jag ska amortera är det bättre att amortera på bolånet. Jag vill däremot inte amortera på bolånet då jag hellre vill bygga min portfölj. Så länge jag får bättre avkastning än vad räntan är på lånet så är det inte värt det, sen spelar det ingen roll vad min känslor är inför det.

Spotify 99 kr i månaden

Spotify är ju absolut något man skulle kunna spara in på men jag använder det så otroligt mycket att detta är den lyxen jag unnar mig själv. Det finns en gratisversion som jag inte skulle ha något emot att skaffa men då jag inte har tillgång till pålitligt internet så behöver jag verkligen offlinefunktionen. Jag lyssnar på Spotify flera timmar varje dag och gillar både utbudet och appen.

A-kassa 110 kr i månaden

2012 valde jag att lämna facket. Droppen som fick bägaren att rinna över var när fackförbundet bjöd alla medlemmar på ett påskägg. Jag betalar inte flera hundra kronor i månaden för att facket ska lägga pengar på godis och personalresurser för att ordna påskägg så jag lämnade med omedelbar verkan. Ett av mina bättre beslut och många tusenlappar har sparats fram tills nu och fler kommer det bli under en hel livstid.

A-kassan valde jag däremot att ha kvar mot bakgrund att min arbetssituation fortfarande var relativt osäker. Nu känner jag mig mycket mer trygg och allteftersom min portfölj växer så kommer mina passiva inkomster fortsätta stiga. Jag har därför begärt utträde ur a-kassan och från och med juli sparar jag därmed ytterligare 110 kr i månaden.

Internet 0 - 600 kr i månaden

Detta är per definition ingen passiv utgift eftersom jag köper så mycket jag behöver kontant varje månad men väljer ändå att lägga med den här. Gör jag inte av med något en månad blir således kostnaden 0 kr.

Har sedan tidigare även kapat kostnaden för mobiltelefon. Jag har en arbetstelefon som jag använder i arbetet. När jag befinner mig i Sverige fungerar inte den utan då kör jag utan. Bad ass!

Med en besparing på 110 kr/mån innebär det att jag behöver 33 000 kr mindre i kapital, enligt 4 % regeln, för att bli ekonomiskt oberoende.

måndag 25 juni 2018

Fundering

Är medveten om att alla inte följer VM men för de som gör det och har ett politiskt intresse så inträffade en väldigt intressant grej igår och jag kan inte låta bli att skriva några rader om det. 

I slutminuterna av matchen mot Tyskland orsakade Jimmy Durmaz en frispark som sedan ledde till att tyskarna ordnade 2-1. Jimmy Durmaz fick då utstå kritik på sociala medier. Kritiken var givetvis berättigad men personer började även med rasistiska påhopp och hotade honom och hans familj. Oerhört tråkigt enligt mig eftersom det tar bort kritiken mot hans väldigt dåliga insatts. Skämt åsido.

Detta är givetvis helt oacceptabelt och landslagsledningen beslutade därför att igår inför presskåren hålla ett tal där man lyfter frågan om att man inte accepterar rasism och hot. Jag satt och funderade på detta länge igår kväll och nu kanske jag får ett helt gäng emot mig men jag vill vara tydlig med att följande är enbart en fundering.

Jag har ingen aning om hur många det var på sociala medier som drog rasistkortet än mindre hotade honom men ska vi gissa på 5? 10? 50? 100? låt oss ta den högsta siffran. Att det finns 100 idioter ute i landet förvånar mig inte ett dugg. Hela samhället består ju av idioter på alla möjliga plan. Det som fascinerar mig är det faktum att man väljer att göra en stor grej av att några idioter sitter och skriver på sociala medier.

För en tid sedan så var det en debatt i SVT om bilbränder i förorter. Det hade visat en film om det och personen ansvarig för detta ville visa allmänheten vad som pågick. Hans motpart i programmet hävdade då att man genom att lyfta frågan förstärker stereotypen av förorten. De menade att de allra flesta i förorterna inte bränner bilar. Att man lyfter frågan skapar alltså ytterligare problem.

Borde det inte med samma logik gälla denna typ av frågor också? Förstärker man inte invandrares, eller personer med utländsk bakgrund, bild av att Sverige är fullt av rasister genom att visa att det förekommer?

Om logiken stämmer, vem beslutar då vilka frågor som är värda att lyfta och vilka som förstärker stereotyper?

söndag 24 juni 2018

Nytt VM löfte

En gång i tiden var jag (betald) fotbollsspelare. Jag har alltid tyckt det är roligt att titta på fotboll men min stora passion har varit att spela själv. Om det är något jag tycker är jobbigt med att jobba utomlands men framförallt över att bli äldre så är det att inte kunna spela fotboll på samma sätt längre. Hade jag bott i Sverige hade jag nog kunnat spela i någon av de lägre divisionerna eller korpen mest för att hålla igång kroppen. I mitt nuvarande liv finns det tyvärr ingen möjlighet att spela fotboll. Även om jag lyckades få tag i en korpenliknande 5-mannaturnering för en tid sedan så är det inte vad jag är ute efter.

För fyra år sedan arbetade jag utomlands och valde att spara in på kostnaden för att köpa kanalerna för VM. Jag lovade mig själv att nästa gång det är VM ska jag betala för det så jag kan titta på matcherna. Även om jag nu fyra år senare var beredd att betala för kanalerna som krävs så kan jag ändå inte titta eftersom internetmöjligheterna är kraftigt begränsade.

När jag de senaste åren tittar på fotboll på tv så är det väldigt mycket blandade känslor. Jag gillar ju sporten givetvis men jag påminns hela tiden om att jag själv inte kan spela längre. Inte mycket att göra åt saken utan man får acceptera att man blir äldre och att allt har sin tid.

Jag ger mig själv ett nytt löfte och bestämmer att nästa VM 2022 då ska jag banne mig kunna titta på matcherna. Då ska jag även ha ett fetare konto hos Avanza. Så, nu känns det lite bättre.

onsdag 20 juni 2018

Utgifter i samband med bröllop

Nu pratar jag givetvis inte om mitt eget utan jag har besökt ett bröllop och tänkte skriva några rader om vad kostnaderna blev för mig. Det kanske är lite sniket av mig att hålla koll på kostnaderna för ett bröllop men nu driver jag faktiskt en ekonomiblogg så håll till godo.

Först och främst var den stora utgiften flygbiljetter t/r både för svensexan och för själva bröllopet. Men utöver det så tillkommer en hel del annat smått och gott.

Flygbiljetter t/r = 15 000 kr
Kostym = 3 500 kr
Svensexa = 2 000 kr
Boende bröllop = 1 000 kr
Present = 1 000 kr
Alkohol = 1 000 kr
Kemtvätt = 350 kr

Totalt landade utgifterna på 23 850 kr. Jag vet inte vad som är normalt för ett bröllop men jag tror att jag ligger lite i överkant. Till det positiva så var det ett fantastiskt bröllop och jag kommer bära med mig minnet för resten av livet. Det var som jag sa till en vän som tyckte att jag inte hade behövt besöka bröllopet eftersom det medförde så mycket kostnader. "Vad är det för mening med att spara pengar om man inte använder de till det man faktiskt värderar i livet."

Samtidigt känns det bra att ha det gjort. Nu har jag inte några fler större utgifter inplanerade i år. Kan inte svara på varför det känns så bra men bland det bästa jag vet är när jag får börja på en ny månad i mitt excelark. Alla utgifter som varit kan jag då lägga bakom mig och fokusera på det stora målet. Löjligt jag vet men man måste glädjas åt både bröllop och tomma excelark här i livet.

tisdag 19 juni 2018

Nytt bolag i portföljen

Jag har spanat rätt länge men idag slog jag äntligen till på det tyska försäkringsbolaget Allianz. Det finns flera positiva aspekter med detta. För det första har jag velat vara med i försäkringsbranschen under en längre tid och dessutom har kursen gått ner sista tiden. För det andra så vill jag ha större exponering i Euro och då är detta köp ett steg i rätt riktning. Försäkringsaktier är inte något som jag tror kommer stiga markant men det känns som en trygg investering om det blir volatilt på börsen framöver.

En liten nackdel med tyska aktier är att man, såvitt jag vet, betalar 30 % källskatt vilket inte alls är bra. Det hävdas fortfarande att man ska få tillbaks dessa pengar några år senare men jag har aldrig sett susen av någon återbäring av källskatt hittills så den som lever får se.

Fem aktier inhandlades för 175,14 Euro. Utdelningen var 8 Euro för 2018 vilket innebär en direktavkastning på 4,5 % på dagens kurs.

Min portfölj börjar därmed kännas ganska stabil med 23 aktier. Jag skulle gärna vilja komplettera med 1-2 europeiska aktier men avvaktar tills vidare.

Annars rullar månaden på fint och jag fortsätter öka mina amerikanska innehav mest.

onsdag 6 juni 2018

Vad väljer man bort?

Jag har läst på flera andra bloggar om vad det är man vill uppnå med sitt sparande. För många är det såklart den totala friheten att kunna välja om man vill jobba eller inte. Att ens passiva inkomster täcker ens utgifter. En sparandes Nirvana.

Sedan finns det andra som drömmer om att gå ner i tid eller kunna göra en drömresa varje år och en massa andra saker. När jag själv började spara ordentligt för ett decenium sedan så fanns aldrig de tankarna. Jag var luspank efter studierna och hade tagit några privata lån för att kunna slutföra mina studier och under den första tiden då jag var arbetslös. Jag mådde oerhört dåligt av att ha så lite pengar så det var det som triggade mitt sparande. Ända sedan dess har målet alltid varit att jag vill känna mig tryggare.

I ljuset av min nya situation då jag under en tid kan ha en hög sparkvot mot vad jag kommer kunna ha när jag flyttar hem igen så har jag funderat väldigt mycket på vad jag drömmer om. Mitt mål är än så länge väldigt tydligt och har inte förändrats. Jag vill bli private banking kund och få ner min belåningsgrad. Men sen då?

Jag har givetvis inget svar på det nu men det är en spännande tanke att jag nu för första gången faktiskt kan börja drömma om saker jag länge trott var en omöjlighet. Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig tänkt på tanken om man kan bli helt ekonomiskt oberoende. Men där blir det riktigt tungt. Om jag skulle bo och leva som jag gör nu under riktigt tuffa förhållanden så tar det 20 år innan jag fått ihop ca 10-12 miljoner vilket skulle ge en avkastning på runt 30 000 kr /mån. Nu är jag visserligen inte den bästa att räkna på ränta på ränta då jag generellt räknar på väldigt låg avkastning men ändå. Att leva väldigt isolerat i 20 år känns som en rätt rejäl uppoffring.

Många skriver att deras sparande inte innebärt några uppoffringar. Även om det kan stämma för några få så håller jag inte med. Jag skulle gärna gått med kompisar/kollegor och ätit lunch varje dag, eller åkt på semesteresor. Jag skulle väldigt gärna vilja ha viaplay för att kunna titta på fotboll. Bott bättre och gärna haft bil istället för att snylta skjuts eller åka buss/cykla överallt. Jag tycker definitivt det är värt att spara istället för allt detta men att säga att man inte offrar/anstränger sig alls för att spara tycker jag blir rätt missvisande i många fall.

Jag tycker frågan i sig inte har diskuterats på så många bloggar. Vad är det egentligen man väljer bort för att kunna nå sina sparmål?

tisdag 5 juni 2018

Reser pånytt

Då var det dags igen för en hemresa med nya utgifter som påföljd. Det blir tyvärr lite hattigt denna sommar med semetserveckorna men så är det ibland. Under denna resa vankas det bröllop vilket jag onekligen sett fram emot men det har också varit en hel del måsten inför det stundande galejet då jag är best man.

Även om jag tycker det ska bli väldigt roligt så ser jag faktiskt fram emot dagarna efter bröllopet. Då kommer jag vara ledig några dagar och ska bara ta det lugnt innan det bär av till verkligheten igen. Har planerat att träffa min familj en dag, har varken sett eller pratat med mina syskon sen jag flyttade så det ska också bli väldigt trevligt.

Jag vill för övrigt fortsätta öka i mina amerikanska innehav under månaden men vill gärna se en liten dipp innan jag slår till. Funderar på att försöka koppla bort portföljen under några dagar när jag är hemma då den annars tar upp en rätt stor del av min vakna tid. Får se hur det går med den saken.

Hoppas ni andra har en bra start på "sommaren". För hela året har jag väntat på, juni, juli augusti.