onsdag 29 januari 2020

AT&Ts rapport

Idag släppte AT&T sin årsrapport och det var inte lika spännande läsning som Swedbanks igår. Inte några stora överraskningar alltså utan en rapport i linje med förväntningarna.

Är lite osäker på följande stycke:

"2019 net income attributable to common stock was $13.9 billion, or $1.89 per diluted common share, versus $19.4 billion, or $2.85 per diluted common share in 2018. With adjustments for both years, earnings per diluted common share was $3.57 compared to $3.52 in 2018."

Sjönk vinsten från 2,85 $ till 1,89 $ eller ökade den från 3,52 $ till 3,57 $?

Man delar ut 2,08 $ per aktie och delar ut ungefär 50 % av vinsten så det borde vara 3,57 $ som gäller.

För 2020 förväntar man sig en vinstökning med 1-2 % så vi pratar verkligen inte om någon raketaktie. Man fortsätter att betala av på sin skuld efter investeringen i Time Warner.

Hade hoppats på något bättre rapport men jag fortsätter att sitta lugnt i båten. Jag har planer på att öka i AT&T men efter dagens rapport är det ingen brådska. Jag tror att aktien kommer vara fortsatt pressad under 2020 så det kommer finnas möjligheter att öka när det passar.

Om man ska se något positivt så tror jag inte utdelningen är i fara och man har som mål att dela ut ca 50 % av vinsten. På dagens kurs ger det en direktavkastning på 5,5 % och det är jag ändå nöjd med. Men jag räknar inte med någon kursuppgång närmsta tiden.

tisdag 28 januari 2020

Swedbanks rapport

Swedbank släppte rapport idag och det var intressant läsning. Räntenettot var något lägre än förra året men bättre än förväntat. Ökade kostnader i spåren av penningtvättsskandalen. Positiv värdeutveckling inom kapitalförvaltning m.m.

Utdelningen sänks från 14,2 till 8,8 vilket motsvarar 50 % av vinsten. Tidigare delade man ut 75 % av vinsten. Skulle man fortsatt ha gjort det skulle det motsvara 13,2 kr.

Jag tycker inte utdelningssänkningen är så farlig eftersom det mest beror på att man sänker utdelningsandelen. När Swedbank började falla i våras köpte jag mer. I backspegeln något för tidigt men min tanke var ändå att man skulle få ta en smäll på utdelningen 2020 och ev. 2021 men därefter vara tillbaka på banan igen.

Jag tyckte dagens rapport bekräftade vad jag trodde då. Swedbank är fortsatt pressat av tuffare konkurrens och det ska man inte vifta undan men man tjänar fortfarande bra med pengar.

Detta år kommer en hel del kapital gå till böter men med en lägre utdelningsandel kan vi kanske redan nästa år se ökade investeringar som kan generera mer vinst under åren som kommer.

Jag han läsa rapporten innan börsen öppnade och tyckte det såg riktigt bra ut. Jag tog därför tillfället i akt och testade att köpa aktier på belåning för första gången. Det gick väldigt smidigt och det var bara att köpa som vanligt.

Jag köpte 100 aktier i Swedbank för 132 kr. Med nuvarande utdelning blir det en direktavkastning på 6,6 %. Riktigt trevligt tycker jag och ser dessutom en uppsida i värderingen. Kursen har gått starkt under dagen och har gått upp 8–9 kronor. Det är bra men jag behåller mina aktier och min förhoppning är att Swedbank fortsätter gå med vinst och att jag som aktieägare kan ta del av den.

fredag 24 januari 2020

Månadens köp

Kinnevik delade tidigare ut Millicom och jag har sista tiden spanat lite på företaget. När jag fick in månadens sparande på Avanza slog jag till och köpte 136 aktier för 451 kr styck.

Medan börsen förra året gått urstarkt har Millicom gått dåligt. Det är helt klart inte ett köp utan risk och den 25 februari släpper man rapport så då får man se hur illa ställt det är. Tycker ändå att det är ett spännande företag och tror det kan vara bra på sikt att vara exponerad mot utvecklingsländer.

Om man kan behålla utdelningen på 24 kronor återstår att se men gör man det ökar jag min årliga utdelning med 3 880 kr.

Annars är det mest jobb som gäller. Jag är åter i tjänst och kommer behöva jobba väldigt mycket de närmsta månaderna. Det gör dock inte så mycket utan jag gläds av att se portföljen växa.

Under månaden har jag passerat 1.6 miljoner och jag blickar redan mot 1.7 miljoner.

Det är också rapportperioder och jag hinner tyvärr inte läsa allt men har redan noterat att några av mina innehav höjer utdelningen.

Investor 13 kr - 14 kr 7,7 %.
Sandvik 4,25 kr - 4,50 kr = 5,9 %.
Öresund 5,5 kr - 6 kr = 9 %.
Brookfield RP 0,68 CAD - 0,7 CAD = 4 %.

Totalt: 933 kronor.

Väldigt trevlig läsning och även om några innehav kommer sänka utdelningen i år så ska det bli roligt att summera alla utdelningsökningarna framöver.

måndag 6 januari 2020

Då kör vi 2020

Nytt år och nya möjligheter. Det är dags att blicka framåt och se vad som kan vara möjligt att åstadkomma under kommande året. För två år sedan satte jag upp en tioårsplan för att uppnå ekonomisk trygghet. Det har gått något bättre än förväntat och jag har beslutat att justera målen något. Jag ökar ingångsvärdet varje år med 100 000 kr.

Inför 2020 blir full fokus på att fortsätta spara så mycket jag kan och sätta in det i portföljen. Mitt ursprungliga mål var 400 000 kr och förra året lyckades jag med 410 000 kr. Jag slår till på stort och satsar på 450 000 kr nysparande i år. Värdeökning får ligga kvar på 1 %.

Utdelningarna ökar jag något från 45 000 till 55 000 kr. Jag höjer därmed även utdelningsprognosen för alla åren framöver med 10 000 kr. Flera av mina bolag sänker utdelningen i år men jag tycker ändå det borde vara möjligt. Jag fortsätter även amortera 38 000 kr under året.

Det gör att jag landar på följande mål för 2020.

Portföljvärde (netto) vid början av året = 1 230 000 kr
Värdeökning = 12 300 kr
Sparande = 450 000 kr
Utdelning = 55 000 kr
Amortera = 38 000 kr

Då var målen satta och det är bara att köra igång. Lycka till med era mål för året. 

söndag 5 januari 2020

Rörliga utgifter

Jag tänkte ta en titt på mina rörliga utgifter under året som varit. Jag börjar dock med att säga att det på ett sätt är ganska ointressant eftersom jag lever ett annorlunda liv med utgifter som jag inte skulle haft om jag bodde i Sverige. När jag är tillbaka i Sverige blir uträkningen mer intressant igen.

Men med det sagt, låt mig för en gång skull djupdyka lite i mina utgifter som mitt liv ser ut just nu.

Jag delar in mina rörliga utgifter i sju kategorier.

Matbutiker (800 kr/mån) = Allt som handlas i matbutiker i Sverige.

Det kan låta högt eftersom jag inte bor i Sverige men 1-2 månader spenderar jag hemma varje år och då handlar jag mat till mig och mina föräldrar. Jag handlar även med mig torrvaror till Afrika för några tusen per resa. 

Ser inte någon större förbättringspotential här utan det kommer nog ligga på den nivån även under detta år.

Hämtmat/restaurangbesök (700 kr/mån) = Ingen närmare förklaring behövs.

När jag är hemma blir det mycket hämtmat och även här bjuder jag mina föräldrar på en hel del. Jag gillar Sushi och det drar iväg när man är några stycken. Några restaurangbesök med vänner blir det också under året.

När jag bodde i Sverige åt jag hämtmat ibland men inte i närheten av det här. Har inte några planer att minska det utan tycker det är trevligt att åka iväg och köpa något när jag är hemma på semester.  

Kläder/utseende (1 300 kr/mån) = Förutom kläder inkluderar detta att gå till frisören, hårprodukter, rakapparat, parfym m.m.

Det här är en post som kan ligga mycket högre än vad den gjort i år. Jag har ett arbete som kräver en hög nivå på kläder och det drar lätt iväg när man köper någon ny kostym med några skjortor, slipsar, manschettknappar, skor m.m. Förra året har jag däremot försökt hålla ner kostnaderna och jag är nöjd med det. Jag ska försöka pressa denna kategori ytterligare under detta år men får se hur det går.

Nöje (1 100 kr/mån) = Aktivitet direkt förknippat med nöje. Semester, relaxkväll, bio, weekendresor, svensexor, paintball, hobbies m.m.

Jag har åkt på två semesterresor 2-3 dagar per gång och flyg och hotellkostnaderna är i stort sett hela detta belopp. Ska se om jag kan hålla ner den här kategorin under året genom att inte åka på någon semester men jag har samtidigt två vänner som gifter sig så det kan lätt dra iväg också.  

Fest (1 400 kr/mån) = Här inkluderas framförallt alkohol men även annat som är festrelaterat. Taxi, inträde, spel m.m.

Den här kategorin ligger mycket högre än vad den gjorde i Sverige. Jag bjuder på alkohol när jag bjuder in till middagar t.ex. vilket jag gör frekvent. Det blir också några festkvällar när jag väl är hemma i Sverige. Här skulle man såklart kunna kapa rejält men jag trivs med att bjuda på dryck vid sammankomster.

Husgeråd (0 kr) = Allt som köps till lägenheten. Soffa, mattor, gardiner, köksutrustning. Ja ni fattar.

Det blir givetvis inte några inköp i år heller men bor man hemma blir det alltid lite smått här.

Övrigt (3 600 kr/mån) = Under min utlandsvistelse blir den här posten väldigt hög vilket beror på att jag tar ut kontanter och använder lokalt. Den största delen här är mat och internet. Annars faller mycket annat här som tandläkarbesök, elektronik, presenter. Om jag åker hem till Sverige mer än på sommaren behöver jag även betala min flygbiljett hem själv.

Jag köpte en ny dator och skärm i år och det gick loss på cirka 17 000 kr. Sedan har jag köpt presenter för cirka 5 000 kr. Resten är mat och bredband lokalt. 

Totalt blir det ungefär 9 000 kr/mån.

Jag tycker själv det är svårt att veta om det är högt eller inte. Jag slösar såklart lite på alkohol och middagar men å andra sidan åker jag varken på långa semestrar eller har bil eller andra dyra hobbies. Det är också en väldigt speciell livsstil jag har just nu.

Om jag pressar ner utgifterna kanske jag skulle kunna hamna på 6-7000 kr istället så det tar jag sikte på. Jag kommer däremot inte gräma mig om jag inte skulle lyckas nå det. 

onsdag 1 januari 2020

Året som gått

Vi vänder blad och året skrivs 2020. Ett nytt år och ett nytt decennium tar sin början. Innan det är dags att blicka framåt är det kul att summera året som gått. Jag har, som många andra, ett extensivt Excelark där jag fyller i alla mina utgifter och det är alltid bra att se över sina kostnader under året. Det blir däremot ett separat inlägg.

Låt oss se hur det gått under året. Jag satte mina mål för drygt två år sedan och under 2019 hade jag följande:

Portföljvärde vid början av året = 695 000 kr 
Mitt portföljvärde var vid början av året 880 700 så där lyckades jag. 

Värdeökning = 7 000 kr
Det kanske är lite väl låg målsättning med 1 % i värdeökning men jag vill inte ta i för mycket heller. Jag lyckades i alla fall med råge eftersom börsen har gått urstarkt. Min portfölj växte med 27 % och det är ganska i linje med övriga börsen.

Och så här ser portföljvärdet ut sedan jag skapade mitt konto på Avanza för sju år sedan.


Sparande = 400 000 kr
Det blev lite upp och ner med sparandet under året men totalt så blev mitt nysparande 410 000 kr. Det känns riktigt bra att jag hållit i sparandet och lyckades.

Utdelning = 28 000 kr
Utdelningarna har gått bättre än förväntat och hänger mycket ihop med att jag köpt mycket utdelningsaktier under året. Totalt erhöll jag 46 601 kr och de fördelade sig under årets samtliga månader.


Tittar man i ett längre perspektiv så börjar det helt klart se trevligt ut.
Amortera = 38 000 kr
Det sista målet är amortering på mitt bolån som för närvarande ligger på strax över 1,8 miljoner. Jag har under året amorterat 38 100 kr och målet är därmed uppfyllt.

Summering
Ett fantastiskt börsår är över och jag kan bara konstatera att det går framåt med rejäla kliv just nu. Portföljvärdet och utdelningarna är på topp men det är alltid bra att ha med sig att vi framöver kan komma att se många år av nedgång. Just nu däremot tycker jag att man har skäl av att vara glad över att man en gång i tiden började sträva mot en bättre ekonomi. 

Det långsiktiga målet är en tryggare ekonomisk situation och för mig har jag satt det vid tre miljoner i samlat kapital och 50 % belåning på bostaden. Två år av de tio jag satte upp för att nå det målet har numera passerat och jag är på god väg även om det är många år kvar av hårt gnetande.

Som alltid vill jag rikta ett stort tack till alla som läser och kommenterar. Jag har lärt mig många saker under året och jag blir sakta men säkert mer och mer bekväm med att investera. Ett extra tack till alla andra bloggare som förgyller trista vardagar med intressanta blogginlägg. 

God fortsättning!

Månadsrapport december

Årets sista månad är över och det blir en kort månadsrapport innan jag återkommer i ett annat inlägg med lite tankar om året som gått och målen för 2020.

Jag omstrukturerade väskan något i början av december så det blev lite mer köp och sälj än vanligt. Kinnevik delade även ut Millicom som blivit ett tillskott i portföljen. Portföljen steg något under månaden. Annars innehöll inte månaden något spännande. Jag är hemma på svensk mark och firar jul och nyår innan jag beger mig tillbaka igen.

Jag har behövt köpa lite grejer i Sverige så sparandet blev lite lägre än vanligt men jag är nöjd ändå.

Sparande 
20 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
48 st LTC för 47,34 USD. Totalt 21 724 kr.
170 st AT&T för 38,08 USD. Totalt 61 682 kr.
285 Öresund för 131,40. Totalt 37 505 kr.
26 st Millicom. (Utdelning från Kinnevik)

Sålt
12 st Nvidia för 209,84 USD. Totalt 23 833 kr.
2 st Amazon för 1 765,69 USD. Totalt 33 447 kr.
2 st Alphabet för 1 324,88 USD. Totalt 25 083 kr.
318 st eWork för 79,50. Totalt 25 242 kr.
100 st Svolder för 121,40. Totalt 12 101 kr. 

Utdelningar
LTC 132 kr
Johnson & Johnson 456 kr
Kraft Heinz 253 kr
Nvidia 15 kr
Coca Cola 292 kr
Kinnevik (inlösen) 331 kr.

Totalt 1 479 kr

Portföljen 1 december - 31 december
1 549 300 - 1 589 300

En ökning med 2,5 % inklusive sparandet.
En ökning med 1,3 % exklusive sparandet.