onsdag 27 januari 2021

Säljer iShares efter Blackrocks rasim

Jag sålde idag mina iShares efter det uppdagats att Blackrock driver en rasistisk linje. Man uppmanar företag att föra register över anställdas etniska härkomst, kön m.m. Utöver att jag är emot det politiskt tror jag aldrig att ett företag som tror att kompetens sitter i hudfärgen kan konkurrera med företag som inte gör det. Nu hade jag ett väldigt litet innehav och flyttade istället över mina pengar till Millicom som fortsätter gå trögt. 

Annars är det lugnt på portföljfronten. Jag har betalat av min kredit som jag drog på mig i november efter några köp. Det känns bra att inte ligga belånad när börsen är på ATH. Några större förändringar planerar jag inte göra och jag kommer ha begränsat sparande till Avanza i stort sett hela året. 

Det är trevligt att följa rapportperioden och det gläder mig att vi åter börjar få se lite utdelningar. 

För övrigt fick jag en sen julsemester och har besökt Sverige. Det var behövligt att få ett avbrott och nu ser jag fram emot att ordna det sista och sen börja planera för hemflytt på våren. 

tisdag 5 januari 2021

Med blicken på 2021

Det nya året har precis börjat och jag har redan fått min första utdelning. Mitt Excelark för 2021 är därmed igång. Jag brukar börja året med att skriva ner vilka mål jag har. Det här året kommer däremot bli rätt annorlunda vilket gör att det blir svårt att planera

Jag kommer under året flytta hem till Sverige igen. Det är planerat till mars-maj. Det beror på en hel del osäkra faktorer och hur mycket semester m.m. jag har kvar. Vad jag kommer få för jobb när jag flyttar hem är också oklart. Det gör att jag varken kan räkna på lön eller boendekostnader för jag vet inte vad jag kommer tjäna eller var jag behöver bo. 

Min ena hyresgäst har också sagt upp kontraktet och där står jag mellan valet att hyra ut lägenheten på nytt en kort period eller låta den stå outhyrd några månader innan jag kan inleda mitt renoveringsprojekt för att sedan sälja den. Eftersom jag ännu inte vet när jag kan inleda renoveringen lutar det åt att hyra ut den ytterligare en tid så jag inte behöver känna stress över det. 

Jag behöver också lägga undan pengar för den kommande renoveringen och det blir egentligen efter försäljningen som jag faktiskt kan säga något om nysparandet till portföljen. 

Troligtvis dröjer det till slutet av året innan jag sätter igång men det är något jag längtar efter att få klart. Det har alltid varit min långsiktiga plan att sälja min uthyrningslägenhet så att jag kan sköta alla mina investeringar från datorn. Jag ser också fram emot mitt projekt att renovera lägenheten innan försäljning. 

Om jag försöker mig på någon form av generella sparmål blir det följande:

Sparande = 120 000 kr

Utdelningar = 55 000 kr

Amortering = 38 000 kr

Värdeökning = 1 %

Portföljvärde = 2 450 000 kr

De kommande månaderna kommer det nog inte hända så mycket. Jag hoppas få svar om min framtid i februari men troligtvis blir det snarare mars. Det är lite jobbigt att inte veta men det är vad det är. 

Det blir såklart tråkigt att lämna Afrika framförallt med tanke på vädret och den extra inkomst jag fått under den här tiden men jag har lyckats med det uppdrag jag var hitskickad för att lösa så det känns naturligt att flytta hem. 

Jag skulle nog också må bra över att komma igång med någon form av träning och bättre kosthållning än den jag haft senaste åren. Jag tror det är viktigt att försöka ha en positiv inställning till förändring och snarare se vad man kan åstadkomma än vad man går miste om. Nu kör vi 2021.

lördag 2 januari 2021

Året som gått

Så var 2020 till ända och jag tänkte försöka sammanfatta året som gått. Det går inte att börja skriva en sammanfattning utan att först konstatera att det varit ett riktigt skitår. Det som överskuggar allt är givetvis att min pappa gick bort i början av året och därefter slog corona till med full kraft. Jag själv hamnade i en extremt dålig sits då jag mitt i sorgen inte kunde resa tillbaka och arbeta vilket i sin tur höll på att göra mig arbetslös. 

Nu lyckades jag med hjälp av icke reguljära flyg ta mig tillbaka till min arbetsplats och jobbet var därmed säkrat. Det blev också en hel del utlägg som jag inte hade räknat med vilket gjorde att sparandet tappade fart. Glädjande nog så fick jag tillbaka en hel del under hösten då min arbetsgivare hade en försäkring. Jag är för övrigt fortfarande anti försäkringar. 

Det har också varit ett år av social distansering. Jag vill åtminstone tro att jag är ganska luttrad när det kommer till att vara ensam men jag tycker det börjar tära på en att inte kunna träffa kollegor och vänner. Eftersom sjukvården är obefintlig där jag bor har vi väldiga restriktioner och måste man in till kontoret är det mask på och ingen kontakt med någon. Det är ungefär sex månader sen jag satt och pratade med någon. Det finns mycket mer att skriva om det men jag lämnar det där. 

Portföljen tappade rejält som för de allra flesta i början av året men har sedan gått starkt med tanke på att det pågår en pandemi. 

Låt oss titta på mina mål jag hade för året.

Portföljvärde vid början av året = 1 230 000 kr

Mitt portföljvärde i början av året var 1 590 000 kr. Här ligger jag något före min ursprungliga plan men sen har vi inte heller sett någon längre nedgång ännu. 

Värdeökning = 1 %

Min portfölj har ökat med drygt 9 % i år. Det är framförallt min svenska portfölj som gått starkt med 15 % uppgång medans mina amerikanska innehav drar ner totalen med cirka 1 % för helåret. En svagare dollar (- 11,3 % från 1 jan 2020) är en stor del av förklaringen. I det stora hela är jag väldigt nöjd med 9 % som ligger över mina förväntningar.
Bästa bolag blev:

Brookfield Renewable Corp + 100 % (+92 000 kr)

Kinnevik + 78 % (+35 000 kr)

SCA 48 % (+23 000 kr)

Bahnhof + 42 %  (+ 55 000 kr)

Brookfield RP + 39 % (+ 37 000 kr)

Sämsta bolag blev:

Millicom - 27 % (- 19 000 kr)

AT&T - 26 % (- 28 000 kr)

Merck - 15 % (-10 000 kr)

Coca Cola - 14 % (- 9 000 kr)

LTC - 11 % (- 14 000 kr)

Och här är portföljen sen starten 2013

Sparande = 450 000 kr

Jag satte ett högt mål då detta var mitt sista år utomlands. Förra året lyckades jag spara 410 000 kr och även fast jag har inte fått någon högre lön lyckades jag ändå komma upp i exakt 450 000 kr för helåret. Detta är jag oerhört nöjd över.

Utdelning = 55 000 kr

På utdelningsfronten blev givetvis inte året vad jag hade hoppats på. Några 55 000 kr blev det inte utan jag fick nöja mig med 49 100 kr. Istället för att vara överdrivet positiv hela tiden och säga att det inte gör något så har det gett en törn i min motivation. Då menar jag inte att jag ska sluta spara utan snarare insikten att det behövs mycket mer kapital för att känna sig trygg.


Amortering = 38 000 kr

Amorteringen är inte så mycket att orda om. Den har löpt på som vanligt och jag har under året amorterat precis 38 000 kr

Summering 

Bortsett från utdelningarna så har jag nästan sparat undan en halv miljon kronor och det är det jag tar med mig från året. Det var också mitt sista år utomlands så nu blir det snart tillbaka till verkligheten. Istället för att gräma sig över att det kommer gå långsammare med sparandet framöver så njuter jag av det faktum att jag har haft den här möjligheten och är nu på god väg att skapa mig den framtid jag drömt om. 

Nu vänder vi blad och lägger 2020 bakom oss. Det ät därmed dags att börja titta på vad 2021 har att komma med.

Som alltid vill jag passa på och tacka alla bloggare som skriver intressanta inlägg. Det är kul och inspirerande att följa andra som har liknande drömmar.