torsdag 16 maj 2019

Ena hyresgästen flyttar ut

Det blev som jag befarade att ena hyresgästen flyttar ut fem månader tidigare än planerat. Jag har redan mottagit årets hyra och pengarna ligger fullinvesterade i börsen tillsammans med depositionen.

Jag hade förhoppningar om att om det blev utflytt så skulle det ske i november eller oktober tidigast men nu är det som det är. Jag behöver därför först och främst skrapa ihop 72 500 kr. Eftersom jag har bra möjligheter till att spara varje månad bör jag klara det på ca tre månader. Det ska alltså inte vara någon fara för att jag inte har stålarna när personer flyttar ut men det blir som ni förstår inget sparande till portföljen på ett tag.

Det andra jag måste ta tag i är vad jag ska göra med lägenheten. Gör jag ingenting så står den och kostar pengar så det är näst intill uteslutet. Jag har två alternativ som jag ser det.

  • Hitta en ny hyresgäst och fortsätta hyra ut den. Skulle jag kunna hyra ut den för lika mycket som förut så är det absolut att föredra. Givetvis tar man en viss risk för fortsatt nedgång och ökade räntor samt slitage på lägenheten. Ett problem är att föreningen krånglade redan i år och vill inte att jag hyr ut och har därför börjat ta ut maxavgift för andrahandsuthyrning (cirka 450 kr i månaden).
  • Sälja lägenheten. Fördelarna är att jag slipper oroa mig över nedgångar och räntehöjningar och jag slipper oroa mig rent allmänt om slitage och huruvida hyresgästen tänker flytta ut eller inte. Nackdelarna är som jag skrivit tidigare att lägenheten har gått ner rätt mycket sen jag köpte den. Jag har inte värderat lägenheten ännu men skulle jag sälja den är det inte omöjligt att behöva ta en förlust på 2-300 000 kr. 
          Ytterligare en faktor är att jag inte har några möbler i lägenheten och såvitt jag förstår så kan              det också sänka priset när man säljer lägenheten. Det går att betala mäklarfirmor för att 
          inreda lägenheten men det går på 20-30 tusen när jag kollar lite snabbt. 

Egentligen skulle jag vilja sälja lägenheten. Jag har ingen speciell känsla för den och det finns massor med liknande lägenheter om jag skulle vilja ha en likadan när jag flyttar hem. Jag har till och med börjat bli lite trött på stilen så troligtvis vill jag ha en annan typ av boende när jag flyttar hem ändå.

Därför är det riktigt trist att den gått ner så mycket i värde eftersom jag känner att jag inte är beredd att ta den förlusten. Även om jag kan spara mycket under mitt utlandskontrakt så kan man inte se det som något normaltillstånd. Hemma kanske jag skulle kunna spara 10 000 kr/mån och det skulle alltså ta tre år att spara ihop förlusten. Det känns inte bra. 

Mycket att grubbla över just nu.

tisdag 7 maj 2019

Bahnhofs första kvartal

Idag släppte Bahnhof sin rapport för Q1. Jag har faktiskt längtat efter denna rapport. Jag har ägt aktier i Bahnhof i många år nu och aktien har stigit stadigt ända fram till förra hösten då den stod i strax över 35 kr. Sedan dess har aktien tappat mark och ligger i skrivande stund på cirka 23 kr. Även om jag som Bahnhofian kunde hålla med om att 35 kr kanske var lite väl högt så tycker jag nog att fallet till 23 kr varit omotiverat. Därför var det extra spännande att idag gå igenom rapporten för första kvartalet.


Resultatet per aktie steg till 0,23 kr (0,15 kr) och nettoomsättningen ökade från 283 till 306 miljoner kronor. Rörelseresultatet (företagets vinst före räntor och skatter) minskade till 31,4 miljoner (34,8). Resultat efter skatt ökade till 25,2 miljoner (16,7).

Resultatet efter skatt ökade därmed med 53 % mot föregående år. Bolaget ökade också sina kunder med över 12 000 personer. Totalt har man nu 331 000 privatkunder. Man upprepar därmed sin prognos om en organisk tillväxt på 15 % för helåret.

Att lönsamheten minskade något kommenteras med generella avgiftshöjningar i de öppna nät som Bahnhof använder. Man anser att detta endast är ett hack i kurvan.

Under året bygger man ut datahallen i Malmö och ytterligare en knutpunkt byggs i Umeå. Bahnhofs kassa växte till 293,7 miljoner (244,3).

Dotterbolaget Elementica lever ett liv för sig själv känns det som. Man har för avsikt att göra bolaget 100 % ägt av Bahnhof mot nuvarande 72 %. Rivningen på byggplatsen i Stockholm pågår och tomten planeras vara byggbar i slutet av 2019. Fortsättning följer med andra ord.

Kommentar
Låt mig börja med det negativa. Att avgiftshöjningarna för att Bahnhof använder öppna nät skulle vara ett tillfälligt hack i kurvan håller jag inte med om. Är tveksam till att man kommer sänka avgifterna så de nya avgifterna är nog här för att stanna. Däremot så ligger Bahnhof bland de allra billigaste operatörerna och jag som har varit kund hos Bahnhof sedan 2010 har inte fått en avgiftshöjning på 9 år! Det bådar gott för att fortsätta ta marknadsandelar och det finns utrymme för en mindre avgiftshöjning om det skulle behövas.

Eftersom kursen sjunkit så pass mycket de senaste 8 månaderna undrade jag om det är något jag missar. Efter att ha läst Q1 så känner jag mig fortsatt lugn i mitt innehav. Kunderna växer, vinsten per aktie ökade och kassan växer. Företaget fortsätter att ligga i framkant när det kommer till tekniska lösningar och man växer organiskt och det finns kassa för förvärv eller andra satsningar.

Utan att dra alltför snabba slutsatser av Q1 så kan man säga att det ser fortsatt mycket bra ut för Bahnhof. Mr Market, som jag inte förstår mig på, tog inte emot rapporten bra och aktien har hittills sjunkit med över 4 % under dagen. Jag ser fortsatt potential i denna aktie och köpsuget är stort.

onsdag 1 maj 2019

Månadsrapport april

April seglade förbi lika snabbt som den anlände. Det blev mycket jobb och resor och med det en hel del utlägg. Det mesta får jag visserligen tillbaks men blir ändå mer utgifter när man är på resande fot.

Månadens sparande blev därför en symbolisk summa på 5 000 riksdaler men förhoppningsvis blir det lite mer i maj istället. Efter det är det redan juni och jag kommer resa hem till Sverige för semester.

Börsen har gått upp cirka 10 % i april och min portfölj håller inte jämna steg men strax därefter på runt 6 %. Jag är trots det låga sparandet ruggigt nära 1,25 miljoner. Det spelar kanske inte så stor roll egentligen men alltid kul att nå delmål.

Utdelningarna trillar in bra i april och totalen landade på över 18 000 kr. Tänk om man kunde haft det så under hela året.

Jag gick under månaden in med mina sista likvider och portföljens direktavkastning fick sig därmed en fin skjuts uppåt. Månaden i siffror ser ni nedan.

Sparande 
5 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
95 st Swedbank för 136,38 kr. Totalt 12 988 kr.
145 st Kinnevik för 247,20 kr. Totalt 35 898 kr.
210 st Brookfield RP för 42,60 CAD. Totalt 62 463 kr.
110 st Xact Högutdelande för 123,16 kr. Totalt 13 587 kr.

Totalt 124 936 kr

Sålt
100 st Swedbank för 142,10 kr. Totalt 14 174 kr.
75 st Nent för 214 kr. Totalt 16 011 kr.

Totalt 30 185 kr

Utdelningar
Handelsbanken 2 953 kr.
BRP 1 279 kr.
Skanska 1 350 kr.
SKF 2 700 kr.
Swedbank 8 591 kr.
HiQ (split) 917 kr.
Merck & Co 293 kr.
Öresund 550 kr.

Totalt 18 633 kr 

Portföljen 1 april - 30 april
1 151 800 kr - 1 228 200

En ökning med 6,6 % inklusive sparandet.
En ökning med 6,2 % exklusive sparandet.

Min portfölj genererar efter månadens köp ca 3 800 kr/mån.