söndag 21 mars 2021

Livslön

Jag satt och pratade med en kollega om ekonomi, vilket är extremt ovanligt. Det började egentligen om deklaration och hon tyckte det var konstigt att se ekonomin över hela året eftersom man får lön varje månad. 

Det kändes lite som att försöka locka till sig en vild fågel och jag valde att vara väldigt passiv och ställa frågor som "hur menar du då?" och "utveckla gärna". 

Hennes grundtanke var helt enkelt att det var konstigt att se ekonomin över ett helt år. Jag började prata om att ekonomin inte var begränsad till en månad utan väldigt mycket utgifter har man kanske en gång per år men att man då kan dela kostnaden på 12 för att få en månadskostnad.

Jag märkte att hon förstod och att det var ett nytt sätt att se på saken. Då fick jag blodad tand och sa att egentligen tycker jag alla borde se på hela sitt liv på det sättet. Det är nämligen relativt lätt att räkna ut ganska exakt hur mycket du kommer tjäna under ditt liv. Hon tittade på mig med stora ögon och såg uppriktigt intresserad ut.

Jag fortsatte. Tänk på en person som börjar jobba vid 25 och fortsätter till 65. Det ger ett aktivt arbetsliv på 40 år. 

De allra flesta i Sverige tjänar mellan 20-60 tusen i månaden innan skatt. Det ger nedanstående efter skatt om du skulle ha samma lön från 25 år.

20 000 kr/mån = 7,7 miljoner

30 000 kr/mån = 11,2 miljoner

40 000 kr/mån = 14,5 miljoner

50 000 kr/mån = 17,3 miljoner

60 000 kr /mån = 19,5 miljoner  

Någon kanske börjar jobba lite senare och de allra flesta har en lägre lön i början av sin karriär. Du kanske blir sjukskriven något år och är föräldrarledig i några omgångar men i det stora hela förändrar inte det uträkningen nämnvärt.

Har du en snittlön på 40 000 kr i månaden under ditt arbetsliv har du i runda slängar 14 miljoner att göra av med. Det kan låta mycket men där ska allt du handlar under hela ditt liv in. Toapapper, nya telefoner, presenter, mat, resor, bilar och ditt boende med alla dess kostnader. 

Du kan jobba stenhårt och bli befordrad och har du tur följer lönen efter och du hamnar i det övre spannet. I det stora hela gör inte det så mycket, du har några miljoner mer att röra dig med.

Tänker man så här tycker åtminstone jag att det är lättare att prioritera. Behöver jag ha senaste mobilen för 15 000 kr vartannat år för en livskostnad om 300 000 kr. 

Efter min utläggning satt min kollega och tittade ut genom fönstret. Jag vet inte om det var positivt eller negativt men jag är ganska övertygad av att hon aldrig tänkt på det förut.

Arbetar man hela sitt liv kan man prioritera några saker. Vissa väljer ett fint boende medan andra väljer en ny bil vart tredje år. Andra väljer utemat och resor. Inget är bättre än det andra men välj noga. Varken pengarna eller livet kommer igen. 

Vill du ha ett annat liv. Då får du bli idrottsproffs, starta eget, investera eller något annat lukrativt. 

torsdag 18 mars 2021

Börsen uppåt portföljen sidleds

Börsen fortsätter trumma på men min portfölj har halkat rejält efter. OMX30 är upp 16 % men min portfölj ligger på en stabil uppgång på cirka 3 %. Jag brukar ofta tänka att man inte ska hålla på att jämföra så mycket. Man kan alltid hitta något index som har gått bättre eller aktier som rusat. Som alltid så får man se till vilken risk man tagit och hur mycket tid man lagt ner.

Men man kan inte heller sticka huvudet i sanden. Om du under 10 år har underpresterat mot ett globalt index är det kanske dags att fundera på vad det beror på. För egen del har jag ungefär hälften av min portfölj i amerikanska aktier. Där har börsen gått upp 6 %. Mitt största innehav Brookfiled RP har också agerat sänke och tappat över 20 %. När allt kommer omkring så kanske det ändå finns logiska förklaringar. 

Det hindrar mig däremot inte från att fundera i nya banor. Eftersom nysparandet har avtagit gäller det nu att förvalta sitt kapital på bästa sätt. Jag borde därför skifta fokus från att fokusera på hur många kronor jag kan spara varje månad till att utvärdera portföljen bättre. 

Ett första tappert försök blev att sälja av 200 aktier i SCA. Jag gillar SCA men i mitt led att förnya portföljen något så inser jag att jag har väldigt många "tråkbolag" och valde istället att flytta över pengarna till ICA som jag tror skulle kunna bli en "tenbagger" i framtiden.

Nej jag skojar givetvis. Jag köpte faktiskt aktier i Minesto. Jag är lite svag för energibolag och grön energi borde vara framtiden. Huruvida Minesto faktiskt kommer att lyckas börja skala upp och tjäna pengar överlåter jag till experterna men helt klart ett något mer spännande bolag än SCA. 

Jag får rikta ett särskilt tack till Utlandsutdelaren som skrivit mycket insiktsfullt om företaget. 

Jag tror själv att det kan dröja ganska många år innan Minesto kan skala upp på allvar men ofta brukar kursen gå före de faktiska händelserna så det blir spännande att följa.

lördag 6 mars 2021

Alla dessa jävla judar!

Så har det hänt igen. Ännu en jude har snott en hög chefsposition inom FN. De är överallt judarna. Dessutom är jag ganska övertygad om att de hjälper varandra. Judar anställer bara andra judar för de anser att de är bättre än alla andra och på så sätt skapas en ond värld. 

Nej usch, förlåt men jag har bara så svårt för judar. Staten måste ändå på något sätt gå in och registrera var de är och vad de jobbar med så man åtminstone vet vilka organisationer/företag man ska undvika att samarbeta med. Suck, alla dessa jävla judar! 

Det här hörde jag på ett högt uppsatt möte med företrädare för den svenska regeringen.

Låter det obehagligt? Det är det också. Den enda skillnaden är att jag bytte ut vit man mot jude.  

Jag har försökt hålla mig ifrån att skriva politiskt eftersom jag vet att man har koll på vad anställda gör men jag slutar snart så det blir svårt att ge mig sparken.

Jag sitter på mötet och mår uppriktigt illa över hur det har blivit. Det är alltså inte bara en som tycker detta utan de flesta mötesdeltagarna nickar i samförstånd. Det gäller både politisk valda men också tjänstemän. 

Även om vi skulle få en ny regering är jag ytterst tveksam att vi blir av med den här kulturen. Jag blir ledsen och upprörd över vad som har hänt med mitt land som jag växt upp i och arbetar för. 

Jag har mailat några olika partier ovanstående information i ett naivt hopp om att någon likt mig ska inse hur sjukt allt blivit.