måndag 26 februari 2024

Överger Minesto

Det är med tungt hjärta jag överger Minesto. Jag köpte Minesto för fyra år sedan eftersom jag såg en stor potential i tekniken och att det låg i linje med vad marknaden behöver. 

Jag har blivit mer och mer tveksam, framförallt under de senaste månaderna. Sista veckorna har jag varit ännu mer orolig då jag tyckte mig se en onormalt positiv skönmålning av företaget själva. Det kändes uppenbart att man försökte frisera företaget innan en eventuell nyemission. 

Idag kom beskedet att man genomför nyemission och kursen har fallit med över 40 %. Jag själv har länge intalat mig att jag stannar tills jag det blir succé eller tills dess att företaget går i konkurs. Det är inte en bra egenskap hos en investerare att stanna kvar för en känsla. 

Jag valde därför att sälja idag med en brutal förlust efter fyra år. Mina 300 000 kr som jag investerat har reducerats till ca 50 000 kr. 

Jag var såklart medveten om de höga riskerna med ett bolag som inte går med vinst så jag är inte bitter. Jag tycker mest att det är synd att man inte fått igång försäljningen som jag hade hoppats på. 

Den största lärdomen jag drar från köpet är att det är bättre att gå in i ett företag i ett skede där man börjat tjäna pengar. Man kommer såklart missa en del av uppgången som kan ske innan men man minimerar risken.

Av precis den anledningen skulle jag kunna tänka mig att köpa in mig i företaget i framtiden om man får ordning på försäljningen. Det kanske var det beslutet jag skulle ha tagit för fyra år sedan. Att följa företaget från sidan tills dess att man ser stabila siffror. 

Nu är det som det är och jag får lära mig av detta. 

torsdag 8 februari 2024

Rejäl omfördelning i portföljen

Jag har under rätt lång tid funderat på att till viss del byta strategi. När jag började köpa aktier för över 10 år sedan var fokus på att hitta stabila bolag som gick med vinst och gärna delade ut en del av vinsten. 

En långsiktig plan var att möjligtvis kunna gå i något tidigare pension och då ha en stabil inkomst från mina aktier.

Den här strategin har vissa brister. För det första så missar jag en hel del avkastning i min strävan att köpa stora stabila företag. För det andra så måste jag inte ha utdelande aktier så länge jag sparar utan det går ju självklart utmärkt att byta till det i framtiden. 

För det tredje så börjar jag bli något trött på att ha koll på årsrapporter och fördela små utdelningsposter.

Jag har därför valt att sälja av en stor del av min aktier och håller nu på att fördela om dessa på några fonder istället.

Jag vet inte om jag blivit galen men känns rimligt att göra denna omfördelning. Något färre bolag att hålla koll på. Det kommer säkerligen bli större fall med mycket index men jag tror att jag mentalt är bättre förberedd på nedgång på 40 % än vad jag var för 10 år sedan. 

Följande aktier har sålts:

Allianz

Altria Group

Bilia

Castellum

Cibus

Coca Cola

Essity

Johnson & Johnson

Merck & Co

Nibe

Nordic paper

Proctor & Gamble

Skanska

SKF

T-Rowe Price

WP Carey

Istället blir det köp av:

SEB Inexnära

Avanza Zero

S&P 500 ETF

Invesco S&P 500 High Div (befintligt innehav)