söndag 21 maj 2023

Hur mycket har du i passiv inkomst?

Jag minns när jag var ung vuxen sisådär 18-23 så hade alla vänner och bekanta ungefär lika mycket pengar. De allra flesta hade några tusen på ett konto och någon som börjat jobba tidigt kanske hade skrapat ihop 50 000 kr. Dessa pengar spenderades snabbt på en resa eller en första bil.

Även de som lyckades få ett extrajobb tjänade ungefär samma så det fanns egentligen ingen möjlighet att ha mer än någon annan.

Nu när man är mer mitt i livet börjar utbildning, livsval, arv, tur m.m. spela allt större roll och det är ju inget konstigt med det. Något jag däremot reagerar på under middagar etc. är att man enbart jämför fysiska saker. Det blir mycket snack om någon som köpt senaste bilmodellen eller byggt altan. Man delar gärna med sig vad det kostade och det är alltid med lite stolthet man säger att bilen kostade 700 000 kr t.ex.  

Jag har aldrig däremot hört någon säga, hur mycket har du sparat ihop eller hur mycket har du i passiv inkomst? Det borde väl också signalera framgång?

Jag undrar om det beror på att vi generellt i Sverige inte pratar om vad vi tjänar eller liknande. Om jag är på en middag och en förskolelärare eller kassör på ICA skulle berätta att de sparat ihop 500 000 kr och därmed har en passiv inkomst på strax under 2 000 kr så hade ju det imponerat långt mer än en bil för samma summa. 

Jag ska nog se om jag på nästa middagsbjudning ändå kan börja med en liten snällare fråga som t.ex. blir det något sparande för investeringar över? Det kanske är mer vanligt än man tror bara att ingen vågar prata om det. 

onsdag 17 maj 2023

Slog förra årets utdelningar

Idag plingade det till i Avanza appen som aviserade utdelningar från Öresund och Proctor & Gamble. Inte så märkvärdigt i sig men när jag gick in och lade in utdelningarna i Excel noterade jag att jag hittills i år fått över 103 000 kr i utdelningar. Det innebär att jag redan nu i mitten på maj slagit förra årets utdelningar på 102 000 kr. Helt fantastiskt! 

Förra årets snittade jag 8 500 kr i månaden och även om jag inte gör några beräkningar om årets utdelningar så har jag stora förhoppningar om att jag kommer komma över tvåsiffrigt. Det går framåt och det är bara att fortsätta på det inslagna spåret. 

tisdag 9 maj 2023

Köper lite smått

Med nytt fräscht kapital att handla för är det alltid roligt att logga in på Avanza och leta köplägen. Jag har gjort några mindre köp i XACT Högutdelande, Bilia, Handelsbanken, Swedbank och Skanska. Det blev ett något större köp i T Rowe Price för tidigare utdelningar på KF. Det blev 22 nya aktier som köptes för cirka 24 000 kr. Dollarkursen är inte nådig så håller igen med mina amerikanska köp. 

I övrigt hittar jag inte något som jag vill köpa i större mängder. Sneglar på Volvo och Latour men har inte tagit något beslut. 

Mina tidigare köp i Intrum och Castellum är jag väldigt glad att jag avvaktade med. Intrum är ned 50 % sen jag köpte men turligt nog hade jag enbart gått in med cirka 15 000 kr. I Castellum hade jag gått in med cirka 45 000 kr men där är nedgången ändå bara 10 %. Just nu vet jag inte om jag ens vill ha kvar dessa företag. Castellum repar sig nog men det finns bättre skötta företag att investera i. 

Även om jag för närvarande ligger med en hel del likvider och det teoretiskt är bättre att gå in med allt på en gång så känner jag ingen stress över det. Nu kommer dessutom några härliga sommarmånader så ska försöka att koppla av också. 

onsdag 3 maj 2023

Nya delmål uppnådda!

Jag har nu tagit beslutet att inte investera i ett nytt fastighetsprojekt utan istället investera vinsten från min tidigare lägenhet i aktier. 

Jag har också lyckats nyspara lite extra sedan årskiftet vilket gjort att jag skramlat ihop en summa av 740 000 kr. Jag väljer att göra en extra amortering på bostadslånet på 200 000 kr och därefter tar jag ett lån på samma summa med portföljen som säkerhet för att köpa ytterligare aktier. Jag kommer ligga på under 10 % av belåningsutrymmet vilket gör att jag byter ett lån som inom kort ligger på 4,5 % mot Avanzas lån på 1 %. Med en sådan omfördelning sparar jag cirka 500 kr i månaden.

Därefter förde jag över 540 000 kr till Avanza vilket innebär att jag inte bara glider förbi delmålet 3,5 miljoner utan även 3,75 miljoner och parkerar snyggt på 3,9 miljoner. Ett behagligt nära avstånd till fyra miljoner. 

Utöver mina 540 000 kr och belåningsutrymmet på 200 000 kr har jag även 110 000 kr som redan ligger på Avanza. Det gör att jag sitter redo att investera för hela 850 000 kr.  

Nu får jag fortsätta klura på vad jag ska köpa. Har inte direkt några solklara köplägen men får se vad jag lyckas hitta.