tisdag 27 december 2022

Större köp i Handelsbanken

Det är dags för årets sista börsvecka och jag valde att inte ligga på latsidan. Jag gjorde ett något större köp i Handelsbanken. Jag köpte 900 aktier för strax under 106 kr styck. 

Jag är något bekymrad över många företags skuldsättning men Handelsbanken har sedan länge en mer försiktig inställning vilket jag gillar i dagens börsklimat. Jag är inte heller särskilt orolig för bankerna generellt eftersom de i mångt och mycket har blivit samhällsviktiga funktioner. 

Handelsbanken tjänade knappt 10 kr per aktie 2021 och man delade ut ungefär hälften på 5 kr per aktie i år. Om man kan bibehålla det har jag ökat min månadsinkomst med 375 kr efter dagens köp.

Efter köpet har jag nu 2 000 aktier i bolaget och planerar inte att öka mer i närtid. Detsamma gäller faktiskt för XACT Norden Högutdelande där jag också kommit upp i 2 000 andelar och där, jag åtminstone tillfälligt, känner mig nöjd.

Hoppas ni alla har haft en trevlig jul och får lugna mellandagar. 

tisdag 20 december 2022

Fortsätter handla

Börsens dåliga humör håller i sig  och OMXSPI ligger för närvarande på cirka -25 % i år. Jag har ändå fortsatt handla små poster under hela hösten och jag är än så länge nöjd med min plan. Jag köper för närvarande aktier i följande bolag.

  • Bilia
  • Investor
  • Handelsbanken
  • Skanska
  • SKF
  • Nordic Paper
  • XACT Norden Högutdelande
Jag fortsätter däremot att avvakta med Intrum och Castellum. Castellum som jag såg som ett väldigt stabilt bolag har på kort tid dragits ner i osäkerhetsträsket. Nu tror jag fortfarande de får ordning på skutan men det känns rätt att avvakta mer information.

Jag har alltjämt en del likvider och planerar att fortsätta handla för minipriset (under 1000 kr) för minimalt courtage framöver.  

Snart är det också dags för julfirande och jag ska försöka slappna av så mycket som möjligt. Sedan är det sista börsveckan för 2022 och därefter kan vi lägga året bakom oss. Jag ser redan fram emot att summera mitt eget år och läsa hur det gått för er andra. 

fredag 16 december 2022

Tillbaka i elbristlandet Sverige

Efter en kortare tur utomlands är jag återigen tillbaka på svensk mark. Det är smått tragiskt att befinna sig i ett U-land som har bättre fungerande elförsörjning än Sverige. Det första jag ser när jag kommer tillbaka är nyheter om att man måste spara in på allt möjligt för att vi ska ha värme i vinter. 

Samtidigt läser jag att oljeverket i Karlshamn bränner 70 000 liter olja i timmen! Verkligen bra jobbat alla politiker som har sett till att vi hamnat i den här situationen även om det till syvende och sist är väljarna som misslyckats med valet av politiker. Jag vill inte gå så långt att kritisera vår demokrati för självklart finns det, såvitt jag vet, inte något bättre alternativ men det är på gränsen att jag börjar tvivla.

Några nya kärnkraftverk kommer vi inte se förens om tidigast 10 år och de gamla reaktorerna har tydligen nedmonterats så pass mycket att de inte går att återställa. 

Vill det sig riktigt illa så kan inte företag driva sin verksamhet och flyttar från Sverige. Lycka till att behålla välfärden då. Jag har svårt att förstå varför inte vänsterpolitiker arbetar stenhårt för att vara ett bra land för företag. Det är då man får ett välstånd som kan fördelas enligt bästa förmåga. Det är tur jag har 40 % av mina investeringar utomlands för att bara sitta med svenska företag ser jag som en risk i sig. 

För övrigt är det trevligt att det snart är jul.

söndag 11 december 2022

Omfördelar i portföljen

Avanza meddelade nyligen att nya skatteregler i USA gör att man inte längre kan behålla LP-bolag. Detta medförde att jag under veckan var tvungen att sälja hela mitt innehav i Brookfield Renewable Partners. Det tyckte jag var synd då det är ett av mina äldsta innehav som gått mycket bra. Utöver utdelningen där jag hade en YOC på 10 % så hade värdet gått upp med cirka 140 %. Istället köpte jag Brookfield Renewable Corp som är samma bolag men med en något lägre direktavkastning. Extra surt är också kostnaden av växlingskursen vid försäljning och sedan ny växlingskurs och courtageavgift vid köpet vilket kostade mig ungefär 1500 kr. 

När väl den omfördelningen var klar fortsatte jag med min årliga översyn av portföljen. Jag valde att avyttra mitt innehav i Sandvik och SCA. Båda har stått emot nedgången rätt bra men jag sålde framförallt för att innehaven var relativt små och jag vill öka i annat just nu. 

Jag sålde också mitt innehav i Invesco S&P 500 High Div Low Vol som också den utgjorde en väldigt liten del.

Istället har jag börjat göra mindre köp i Intrum och Nordic Paper Holding. Precis när jag börjat köpa Intrum kom flera dåliga nyheter och nu funderar jag på att avvakta även där precis som med Castellum. Nordic Paper verkar som ett intressant bolag med nischad verksamhet och en för närvarande attraktiv direktavkastning.

Båda de nya bolagen utgör en liten del av portföljen än så länge. Det stora köpet blev istället i Xact Norden Högutdelande.