tisdag 28 augusti 2018

Man vill olika

Jag har sista dagarna roat mig med att titta på olika videor på Youtube om att pensionera sig tidigt. Framförallt är det populärt att i rubriken ha något i stil med "retire in 10 years" eller the magic formula for retiring early".

Det är på ett sätt kul att titta på dessa videor för man blir verkligen inspirerad av att spara och leva sparsamt. Det senare är nämligen nyckeln i alla videor. Att leva sparsamt förkortar tiden du behöver arbeta markant.

Det är på ett annat sätt rätt deprimerande för mig. Jag har under min semester drömt mig bort och tänkt på när jag i teorin skulle kunna pensionera mig och summan ligger väl någonstans kring fem miljoner i investerat kapital. Det skulle innebära cirka 15 000 kr i månaden. Mitt nuvarande boende kostar mig cirka 10 000 kr i månaden (inklusive amortering och räkningar). Lägg därtill 2-3 000 tusen på mat. 500-1 000 kr kläder etc och 1 000 kr på övrigt så är man uppe i 15 000 kr.

Det är ungefär så här personerna i videorna lever. Självklart med ett billigare boende men allt kretsar kring att hålla nere kostnaderna och det finns inget utrymme för semestrar, tekniska prylar, restaurangbesök eller liknande.

Som jag varit inne på tidigare så skulle drömmen vara att bara vara nöjd med att glida runt i sitt medelstora hus och cykla och handla mat på reapriser och för att man gör det så behöver man aldrig jobba mer. Fair enough.

Jag själv har aldrig sett sparande på det sättet. Jag sparar för att någon gång kunna öka mina utgifter och äntligen på åka på semester om jag känner för det, titta på fotboll på en rejäl TV. Att inte behöva titta på priserna varenda gång jag går och handlar utan om jag vill ha ost på mackan en kväll så kör jag på det utan att behöva leta efter reapriser.

Nackdelen blir då givetvis att man måste arbeta rätt många år extra för att uppnå det men för mig är det frihet.

Jag har försökt leka med tanken om att köpa ett litet hus en bra bit ut på landet där utgifterna sjunker men jag faller ofta tillbaks till tanken om hur kul det är i längden. Det kanske är skillnad om man har familj med fru och barn som man kan umgås med men skulle jag flytta ut till en stuga på landet dröjer det nog inte länge innan jag blir smått galen.

Nu är det många år kvar tills några av de här tankarna på något sett skulle kunna bli en realitet så jag har tid att fundera på det och jag kommer säkert ändra mig beroende på vad som händer i livet.

Det bästa av allt med sparandet är ändå möjligheterna som skapas. Möjligheterna att själv få bestämma vad avkastningen ska användas till. Jag tycker definitivt man blir lycklig av att veta att för varje investerad tusenlapp så ser framtiden lite ljusare ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar