onsdag 28 februari 2018

Månadsrapport februari

Då var februari avklarad och det har varit en tuff månad med extremt mycket jobb, lite småkrasslig och långa perioder av icke fungerande internet. Det var bra att jag förberedde mig på tuffa tider då jag klarat den mentala biten förvånansvärt bra. Jag har kollegor som är förvånade över min positiva inställning. Det är framförallt boendesituationen som tär på psyket. Förhoppningsvis ska det vara ordnat inom en snar framtid och då tror jag det redan kommer kännas mycket bättre.

Ekonomiskt har månaden rullat på enligt plan och då jag handlat med cash som jag tog ut under januari har jag i stort sett inte haft några utgifter, utöver de fasta då givetvis.

Det har däremot strulat lite med utbetalningar av lön/löner vilket stör mig rätt mycket. Jag har både fått för mycket och för lite från både min förra arbetsgivare och min nuvarande. Så för tillfället har jag både skulder och beräknade inkomster som hänger över mig. Det är arbetsgivaren som begått misstag som jag måste städa upp. Det gör att jag har svårt att förutse månaden som kommer men jag hoppas att ekonomin ska klarna under mars.

Det har blivit några nya företag till portföljen, om än i liten skala. Det är Johnson & Johnson, Procter & Gamble och Kraft Heinz som gör entré i portföljen. De behöver ingen närmare förklaring utan är en del av min defensiva "buy what you know" sida av portföljen. Dessa ska givetvis ökas under året.

Sparande
33 500 kr

Amortering
3 180

Köpt 
80 st SCA B för 81,40. Totalt 6 528 kr.
20 st Coca Cola för 44,15. Totalt 7 057 kr.
10 st Johnson & Johnson för 128,59. Totalt 10 277 kr.
5 st Procter & Gamble för 80,45. Totalt 3 214 kr.
10 st Kraft Heinz för 71,00. Totalt 5 662 kr.
2 st Kraft Heinz för 70,00. Totalt 1 126 kr.
10 st Kraft Heinz för 68,80. Totalt 5 692 kr.

Totalt 39 556

Utdelningar
Inget under februari.

Portföljen 28 februari
373 300 kr

En ökning med 11,4 % inklusive sparandet.
En ökning med 1,1 % exklusive sparandet.

söndag 25 februari 2018

Funderingar kring bolån

Efter att ha varit sjuk och haft väldigt dålig tillgång till internet börjar jag sakta men säkert komma tillbaks på banan igen. Det borde inte dröja länge innan jag får mitt boende med ett mer tillförlitligt internet. Man blir lite lagom seg av att bo på 8 m/2 i snart åtta veckor.

Under tiden har jag klurat på vilka alternativ jag har om jag vill sänka räntan på mitt bolån. På de flesta kreditinstitut vill man att jag kommer ner på lite lägre belåning än mina nuvarande ca 75 %. Jag är lite kluven.

Jag är helt med på att det generellt lönar sig att ha pengarna på börsen. Om vi räknar på en avkastning på 4 % så är det avsevärt bättre än min nuvarande bolåneränta på 1,5 %. Jag är väldigt sugen på att pressa ner bolåneräntan ytterligare men det visar sig vara rätt svårt. Om man är medlem i ett fackförbund kan man få 1,4 % hos SBAB men fackavgiften i sig blir dyrare än det jag sparar.

Mitt första alternativ är därför att amortera 250 000 kr så jag kommer under 60 % belåning. Då kan jag få Avanzas bolån+ och kommer då ner på 1,29 % ränta. Jag sparar med den manövern ca 330 kr/mån (innan ränteavdrag). Det ger två fördelar. För det första är det riskfritt. För det andra kan jag då sänka min amortering till 1 % per år vilket ger mig lite ytterligare fritt kassaflöde varje månad.

Nackdelen är givetvis att jag missar ev. avkastning på 250 000 kr (ca 800 kr vid 4 %).

Ett annat alternativ är att skaffa ett konto på Nordnet men då behöver man 1 miljon i samlat kapital samt komma ner till 50 % belåning. Njaa där är jag inte riktigt än så det faller bort.

Det tredje alternativet är att jag fått ett erbjudande på bolån hos Nordea till 1,34 %. Haken? Jag behöver en miljon i samlat kapital. Det kommer jag förhoppningsvis ha om ca två år så frågan är om man skulle börja spara på Nordea investor nu och samtidigt sakta men säkert flytta över pengarna från Avanza. Fördelen är att då behöver jag inte amortera något extra alls utan kan fortsätta spara i aktier som jag vill och får en liten belöning när jag når 1 miljon. En annan fördel är att det ska vara lite billigare i courtage än vad Avanza är.

Jag gillar däremot Avanzas layout och mitt långsiktiga mål är att bli private banking kund med ännu bättre bolån. Är det vettigt att börja flytta över pengarna till Nordea investor spara ihop en miljon och sedan när jag når 3 miljoner i kapital och 50 % belåning att då flytta tillbaks pengarna till Avanza?

Utöver att det kräver lite jobb känner jag att det ändå kan kosta en hel del. Kanske ska jag helt enkelt nöja mig med 1,5 % ränta och sluta jaga 100-lappar...

Ett fjärde alternativ jag kollat upp är hypoteket som erbjuder 1,30 % men då måste man ner till 65 % belåningsgrad. Inte så långt ifrån Avanzas på 60 %.

Trodde att bankerna skulle vara mer intresserade av mig nu när jag gått upp en del i inkomst med ytterst lite utgifter men det verkar man inte bry sig om och det verkar vara svårare än vad jag trodde att komma under 1,5 %.

Just det, jag vill inte heller betala något för kort eller internetbank så det måste ingå i bolånepaketet.

Jag blir galen, måste börja tänka på annat.

Imorgon är det löning. Härligt!

tisdag 20 februari 2018

Bahnhof höjer utdelningen

Bahnhof presenterade idag fina resultat och omsättningen passerade 1 miljard. Resultat efter skatt per aktie landade på 1,09 kr. Förslagen utdelning på 50 öre aktien innebär en ökning på 54 %. Aktien är i skrivande stund upp ca 5 %. Direktavkastningen ligger därmed på ynka 1,44 % men då jag haft en kursuppgång sen jag köpte på drygt 110 % så nöjer jag mig rätt bra.

Det var trevliga nyheter. Framförallt eftersom Bahnhof är mitt största innehav. Det mesta har inte gått min väg sista tiden så alltid skönt med lite positiva nyheter. Jag håller däremot fortsatt koll på företaget och detta resultat för 2017 var jag knappast förvånad över. Så länge kunderna inte sviker företaget ser jag positivt även på 2018. Blir spännande kvartalsrapporter under året.

fredag 16 februari 2018

Varför jag inte gillar Disney

Disney brukar vara ett ganska populärt bolag när man läser lite olika bloggar. Historiskt har de lyckats bra och de har ett koncept som går ut på att nå ut med sina filmer till breda massor och sen kränga sidoprylar som leksaker, kläder etc tillsammans med deras nöjesparker. Ett bra koncept som verkligen generar pengar. De sista åren har Disney alltmer valt att vara vad jag kallar för PK världens förkämpe. Efter att jag sett senaste Star Wars - The Last Jedi strax innan jag lämnade Sverige förstod jag att företaget valt en väg jag inte vill följa.

Upprinnelsen är givetvis inte bara The Last Jedi utan detta har varit på gång länge men efter den PK uppvisningen var det bara att tacka för mig.

Några punkter.Först och främst har jag inget emot att ha en kvinnlig huvudkaraktär som Rey. Problemet blir när varenda karaktär är placerad där för att visa på någon optimal kön/etnisk fördelning. För övrigt trodde jag att storm troopers var kloner från Jango fett som inte var svart som den deserterande storm troopern är i The Last Jedi. Möjligt att jag missat någon förklaring där i och för sig. Det är bara kvinnor som är högsta befälhavare i motståndsrörelsen. En asiat vill ha en relation med en mörkhyad man. En man visar intresse för en annan man. En kvinna spelar någon bad ass storm trooper. Det klankas ner på personer med pengar och efter att ha förstört en halv stad med säkerligen en massa döda rättfärdigas detta med att en hästliknande varelse släpps lös i det fria. Den kvinnliga överbefälhavaren har lila hår.

Detta är bara ett axplock av saker men filmen gick helt enkelt inte att kolla på då det är så uppenbart att man inte tänkt något på storyn eller vilka de bästa skådespelarna är utan att allt enbart ska passa in i någon politisk utopi.

Filmen mottogs inte väl i Kina bland annat och stora delar av USA är skeptiska till Disney efter detta. Ryktena att Frozen 2 ska innehålla lesbisk kärlek har även väckt starka reaktioner i många delar av det konservativa USA.

Jag tror att det är viktigt att poängtera här att jag inte vill se bara vita män på filmduken. Hade jag haft en dotter hade jag gärna visat henne filmer där en kvinna spelar en karaktär som inte är någon hjälplös person som måste bli räddad av en man. Ta Wonder Woman som ett exempel. Där bygger storyn på kvinnor som världens beskyddare. Jättebra, även om filmen i sig inte var nå vidare bra. Det jag är emot är denna massiva ihoplappande av karaktärer som bara är placerade där för att visa någon mångfald.

Jag tror att det Disney håller på med skapar två läger. Ett läger som tycker detta är helt rätt väg att gå. Att just forcera in mångfald i filmer och påverka på det sättet. Det andra lägret är sådana som mig som är trötta på detta politiska spel i filmer. Jag bojkottar numera allt som har med Disney och göra och jag är inte ensam om den övertygelsen.

Jag tror Disney underskattar en stor del av befolkningen som inte vill se det här och jag tror att det kan komma att påverka deras framtida image och intjäningsförmåga.

torsdag 8 februari 2018

Börskrisen på CNN

Har i veckan varit på tjänsteresa vilket var väldigt givande. Knöt många viktiga kontakter och fick en hel del inspiration till mitt fortsatta arbete. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att agera på nedgången på börsen men jag lyckades följa CNN i väntan på att amerikanska börsen öppnade på tisdag morgon och tänkte skriva några rader om mina reflektioner kring nedgången och från rapporteringen från CNN.

Det är nya tider nu. När det går bra är det dåligt och vise versa. På fredagen släpptes positiva jobbsiffror från USA tillsammans med lite annan statistik som visade att USA går som tåget. De blev snack om höjda räntor och paniken slog till. En nedgång på 4 % på fredagen följdes upp med några % till på måndagen. Det var bakgrunden, lite enkelt beskrivet.

Nu kan jag inte säga att jag har erfarenhet från CNN men deras nyhetsrapportering innan börsöppningen var bland det sjukaste jag sett. Jag tittade totalt fyra timmar innan börsen öppnade och det var reportage om att bubblan har spruckit, det pratades om hur många miljarder dollar som gått upp i rök av pensionssparande. Man visade med statistik att börsen gått ner 8 % på en vecka (man lade statistiken från halva torsdagen eller något liknande för att ge maxeffekt).  Börserna i Europa hade öppnat och visserligen hade de öppnat nedåt men hade stabiliserats under dagen. Där satt expert efter expert och krävde svar från Donald Trump. (Ja han hade raljerat om att börsen gått väldigt bra vilket en president bör hålla sig ifrån men ändå, vi pratar två! dagar).

Svensk media var även på hugget och hade bjudit in Claes från Avanza som med gott mod förklarade att behövde man pengarna till sommaren så var aktiemarknaden inte bra. Mjoo man tackar för tipset.

Jag satt och funderade på om detta är normalt beteende. Amerikaner har alltid varit duktiga på det teatrala, något jag ofta uppskattar i deras kultur men detta var bara pinsamt. Vet inte heller om det är jag som varit intresserad av börsen så pass länge att jag inte såg detta som något annat än ett rejält köpläge.

Brukar det vara så här? Att media kräver svar från presidenten när börsen går ner 8 % på en vecka? Om folk inte är beredda på lite nedgång utan att detta händer ser jag det än mer som att något är väldigt fel med börsklimatet. Hela situationen var absurd.

När börserna öppnade sen var allt frid och fröjd och nu några dagar senare är vi i stort sett tillbaks på samma nivåer igen, nästan i alla fall. För egen del får börsen gärna ge sig av på en åktur söderut. Jag håller tummarna för det.


lördag 3 februari 2018

Mina lägenheter

Sen tidigare har jag en lägenhet som jag hyr ut i investeringssyfte. I samband med att jag flyttade utomlands hyr jag även ut min bostadslägenhet. Jag tänkte det kan vara intressant att visa för er läsare vad inkomsten blir om man räknar på avkastning på kapital.

Lägenhet 1

Värde 680 000 kr. När jag räknar på värdet är det alltid vad jag skulle få i handen om jag sålde. Inräknat är alltså vinstskatt samt mäklaravgift.

Inkomster - utgifter = 3 550 x 12 = 42 600 / 680 000 = 0,062

Avkastning på kapital innan skatt 6.2 %.

Sedan lite skatt på det. Grundavdraget på 40 000 kr samt månadsavgiften x 12 = ca 69 400. Total inkomst 76 500. Beskattningsbar inkomst 7 100 kr. Total skatt 2 130.

Avkastning på kapital efter skatt 5,9 %.

Lägenhet 2

Värde - bolån = 600 000 kr.

Inkomster - utgifter 4 030 x 12 = 48 360 + ränteavdrag 8 400 = 56 760 / 600 000 = 0,094.

Avkastning på kapital innan skatt 9,4 %.

Lite mera skatt. Grundavdrag samt månadsavgiften x 12 = 83 200. Totalinkomst 126 000. Beskattningsbar inkomst 42 800. Total skatt 12 840. En viss justering blir det dock då lägenheten inte kommer ha hyrts ut under hela 2018 men avkastning på kapitalet blir densamma.

Avkastning på kapital efter skatt 7,3 %.

Jag vet inte vad som är bra eller dåligt. Att lägenhet 2 har högre avkastning på kapital beror mycket på hävstångseffekten eftersom jag har ett bolån. Om räntorna stiger blir det tuffare. Generellt är jag väldigt nöjd med avkastning på över 6 %. Det finns aktier som ger den avkastningen också men tror att en bostadsinvestering är relativt säker sett i det längre perspektivet även om det just nu är lite turbulent på marknaden.

Sedan tillkommer vissa faktorer som slitage, räntehöjningar, risk för prisnedgång, ändrade skatteregler etc. vilket man ska vara medveten om.

Detta är min högst amatörmässiga uträkning. Om någon har tips på att räkna på något annat sätt tar jag tacksamt emot förslag. Någon som har en kommentar om detta är bra eller dåligt?

fredag 2 februari 2018

Nya innehav och uppdateringar av befintliga

Efter försäljningen i H&M rannsakade jag mig själv en hel del. Jag kom inte fram till något mer konkret bara att jag ämnar diversifiera portföljen något samt fortsätta med några innehav i traditionella industrier och komplettera med företag som jobbar med ny teknik.

Låt mig börja med en kommentar om mitt befintliga innehav Bahnhof. En stor anledning varför jag själv valt Bahnhof som internetleverantör är deras fasta övertygelse om att inte lämna ut ip-adresser till polisen. I en dom nyligen slår Förvaltningsrätten fast att Bahnhof måste lämna ut uppgifter om polisen, vid brottsmisstanke, ber om det. Detta gillar jag inte och känner att Bahnhof tappar en stor konkurrensfördel gentemot andra leverantörer. De har dock fortfarande fokus på att servrar ska ligga centralt i bra lägen för bästa möjliga internethastighet. Kommer följa företaget lite närmare framöver.

Tog även in Amazon, eWork och MTG. Amazon är enda företaget utan utdelning vilket kanske inte är helt optimalt gällande min utdelningstaktik men tycker att de gjort det mesta rätt under lång tid och tycker det är roligt att följa företagets framfart. MTG (3,09 % direktavkastning) tog jag in framförallt för att jag ville exponeras mot internetunderhållning och då närmare bestämt MTGx som håller på med bland annat e-sport. I dagarna kom nyheten att MTG säljer delar av sin verksamhet till danska TDC. För mig passar det utmärkt och ser gärna en mer renodling mot segmentet i MTGx. Även när det gäller eWork (3,76 %) hoppas jag på de ska kunna utnyttja den nya tekniken och fortsätta förmedla arbeten/uppdrag i en ny och mer flexibel arbetsmarknad som växer fram.

De mer klassiska företagen blev Sandvik (1,79 %), ASSA ABLOY (1,7 %) samt SCA (1,83 %). Sedan tidigare har jag även en liten post i SKF (2,91 %). Inget av företagen behöver någon närmare presentation. Det är mer en generell tro på klassiska industrier. Säkerhet och kameraövervakning tror jag också på i framtiden. Alla har väldigt låg direktavkastning vilket är lite tråkigt men vill inte stirra mig för blind på det när jag har många år kvar att investera. Posterna är relativt små i dagsläget. Under morgontimmarna ökade jag mina sista likvider i SCA och är därmed fullinvesterad, äntligen!

Februaris sparande har jag alltid på ett separat konto och förs över till Avanza den 25e om inte några oförutsedda utgifter har dykt upp. Detta system har jag haft för att kunna minimera min riktiga buffert. Tror aldrig jag använt min buffert och nu när jag nästan inte har några utgifter funderar jag på att föra över februaris sparande redan i början av månaden istället. Får se hur jag gör. Då jag nästa vecka reser till ett annat land för möten kommer jag ändå inte kunna följa börsen så avvaktar tills vidare.

Roligt med rapporttider och snart börjar utdelningsperioden för de flesta av mina innehav. Härliga tider.