lördag 22 december 2018

Funderingar på omfördelning

Nu så här när året lider mot sitt slut funderar jag lite extra på mina innehav och om jag bör omfördela portföljen.

Jag är lite kluven till mina innehav utan utdelning. Alphabet, Amazon och Nvidia. I grund och botten vill jag nog på sikt göra mig av med innehaven och investera enbart i utdelningsaktier.

Nvidia har gått extremt dåligt och jag är back cirka 50 % sen köp. Istället för att sälja som jag gjorde med både H&M och GE så ska jag chansa på att aktien återhämtar sig så jag behåller.

Alphabet aktiekurs gick upp efter jag köpt men är nu tillbaks på inköpspriset. Det kan nog bli att jag säljer innehavet snart.

Amazon har fallit rejält under hösten och kursen ligger nu strax under min inköpskurs. Egentligen borde jag sälja Amazon eftersom företaget inte har någon utdelning men jag tycker det är ett sådant spännande företag och när jag tänker på möjligheterna som Amazon har så blir jag tvärtom intresserad av att öka på dessa nivåer. Om kursen faller ytterligare så slår jag säkert till.Lite andra funderingar jag har är att så småningom sälja innehaven i MTG och eWork och istället köpa Kinnevik. Både MTG och eWork köpte jag för den digitaliserade framfarten men istället för att begränsa sig till dessa två så kan Kinnevik vara ett alternativ. Båda företagen har däremot hyfsad direktavkastning för tillfället så jag kommer att avvakta med att sälja. Eventuellt kanske jag börjar ta en liten position i Kinnevik efter nyår ändå.

Mina tre lågavkastare Assa Abloy, Sandvik och SCA funderar jag också över. Assa Abloy och Sandvik kanske får ge vika så småningom till förmån för något med lite bättre direktavkastning. SCA fyller ändå någon funktion av ett väldigt defensivt innehav och får därmed vara kvar tillsvidare. 

Ett annat företag som fångade min uppmärksamhet var Pfizer som är noterade på svenska börsen och delar ut kvartalsvis. En kvartalsutdelare utan källskatt tycker jag verkar som ett bra tillskott i en utdelningsportfölj.


Kursen däremot har stigit rejält under året och direktavkastningen ligger på blygsamma 3,2 %. Inget märkvärdigt men helt klart bättre än mina lågutdelare som knappt kommer upp i 2 %.

Några andra företag jag spanar lite extra på är finska Sampo och den amerikanska banken Wells Fargo. Det har varit lägligt att hålla lite på köpen under december så det finns lite torrt krut i början av nästa år. Det blir en spännande start på 2019.

Får även passa på att önska alla en riktigt god jul.

fredag 21 december 2018

Ingen jul

Då säkerhetssituationen i landet har eskalerat senaste dagarna har jag blivit beordrad att stanna och övervaka situationen. Det innebär att jag får fira jul på egen hand. Förhoppningsvis kommer jag hem något när situationen har lugnat ner sig men det var onekligen tråkiga nyheter när jag sett fram emot att komma hem och fira jul och äta god mat.

tisdag 18 december 2018

Man får glädjas åt det lilla

Blev överlycklig när moderaternas budget gick igenom. Både för att det blir några hundralappar extra i plånboken nästa år men desto mer för signaleffekten.

Skattefinansierade entréavgifter till muséer försvinner. Skattefinansierad kollektivtrafik för ungdomar slopas. Subventioner för elcyklar försvinner. Avdragsrätten för fackavgiften slopas. Man avser även lägga ner jämställdhetsmyndigheten och börja driva för samma sak med arbetsförmedlingen. Det är nästan så man fäller en tår av lycka för arbetet mot denna monstruösa stat som vi byggt upp i Sverige som ska in och peta överallt. Även om det bara är som en fis i en tornado så visar det ändå att en stor del av befolkningen är trötta på socialdemokraternas dogmatism.

Staten ska hålla sig till "kärnverksamheten" skola, sjukvård, rättsväsende, infrastruktur och försvar.
Man får verkligen passa på att vara glad när man har möjlighet.

Det har även trillat in lite utdelningar under december. J&J, Kraft Heinz och Coca Cola har delat ut 890 riksdaler till mig efter källskatt.

Vilken härlig avslutning på året.

söndag 16 december 2018

Sjuk

Självklart är det så att när man har som allra mest att göra på jobbet så lyckas man bli sjuk. Jag lyckades med bedriften och har varit hemma i tio dagar. Jag missar sällan en arbetsdag och senast var nog 7-8 år sedan. Ibland har jag varit lite krasslig och har kunnat jobba hemifrån men nu blir det första gången jag får avdrag på lönen. Ve och fasa! Jag är på bättringsvägen nu så det känns skönt.

Portföljen går fortsatt knackigt men det är bara att hålla huvudet kallt och fortsätta månadssparandet. Men visst känns det lite trist såklart. Helt klart roligare när portföljen växte.

Jag reser till Sverige inför jul och nyår och det behövs verkligen. Det har varit svårt att få tag i god/bra mat på sista tiden och nu när jag blev sjuk så har vikten rasat. Behöver äta ordentligt med julskinka och köttbullar.

Jag har lite jobb med mina lägenheter som jag behöver ta tag i under julledigheten. Framförallt behöver jag fixa nya kontrakt och godkännande från föreningarna. När väl det är avklarat kan jag förhoppningsvis luta mig tillbaka och njuta av avkastningen från mina lägenheter även nästa år.

Jag ser fram emot att summera året och tänka på mina nya mål för nästa år. Jag ska försöka att inte tänka så mycket på sparandet under julen så att jag är taggad inför nästa år. Hoppas ni andra får lite julledighet ni med.

måndag 3 december 2018

Månadsrapport november

Så var vi redan inne i december och jag undrar var 2018 tog vägen. Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Men en månad har vi kvar innan året ska summeras. November började lika illa som oktober och portföljen tappade ytterligare 40 000 kr i början av månaden. Sista veckan gick det av bara farten och det blev inte så dåligt tillslut. Portföljen passerade åter 900 000 kr och förhoppningsvis kommer jag aldrig under igen.

Det är fortfarande oklart om jag kommer slå mitt rekord i utdelningar från 2016. Om mina kvartalsutdelare delar ut under december så klarar jag det annars inte. Hade varit kul att slå det bara för att men det kommer annars slås med råge under 2019 så det är inte hela världen.

Annars var november en lugn månad och sparandet fortsatte i samma takt som tidigare. Jag kommer resa hem och fira jul och nyår i Sverige så sparandet kommer inte bli lika högt i december men när året summeras kommer jag vara mer än nöjd oavsett.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
160 st Brookfield RP för 37,26 CAD. Totalt 40 993 kr.

Sålt
Inget.

Utdelningar 
Investor 864 kr
Procter & Gamble 274 kr

Totalt 1 138 kr.

Portföljen 1 november - 30 november
875 600 - 911 900 kr.

En ökning  med 4,1 % inklusive sparandet.
En minskning med 0,4 % exklusive sparandet.