fredag 12 april 2024

Nytt delmål uppnått!

Efter försäljningen av Minesto så finns det inget sänke i portföljen och börsen överlag har gått starkt i år. Portföljen har således också tagit ny mark och för första gången har jag nu kommit upp i 4,5 miljoner!

Jag nysparar ingenting till portföljen just nu så det känns verkligen bra att se hur det växer. Slutmålet är fortfarande 5 miljoner så får se när jag kan nå dit. Jag tror fortfarande att det är ett bra tag kvar. 

Just idag behöver jag inte tänka på slutmålet utan får fira det här delmålet. 

I övrigt har jag fortsatt handla indexfonder och relativt snart borde jag vara fullinvesterad igen. Sedan verkar våren snart komma så det ser ut att bli ett trevligt år. 

torsdag 21 mars 2024

En månad utan Minesto

Veckorna tickar på och det har nu gått en månad sedan jag sålde mitt innehav i Minesto. Jag har fortsatt följt bolaget på daglig basis. Nu sitter jag på sidan och ser att hade jag legat kvar hade jag tappat ytterligare 20 %. Det kändes som jag knappt hade några pengar kvar men det var ändå cirka 90 000 kr som låg i Minesto när jag sålde. Det hade varit närmare 70 000 idag. 

Jag hoppas fortfarande att de får igång försäljningen och då kan jag hoppa på igen men vill se mer konkret. Läser också på forum att väldigt många säger "jag går ner med skeppet" eller "jag ser pengarna redan som förlorade". Väldigt märkliga investeringsfilosofier. 

Det positiva är ändå att övriga portföljen tuggar på och har passerat 4,4 miljoner. Samtliga mina tråkiga innehav, Swedbank, HSB, Investor och Bahnhof har alla gått bra. 

Jag fortsätter också köpa indexfonder. Det har tagit något längre tid än jag hade tänkt. De svenska fonderna har jag handlat färdigt i och har cirka 500 000 kr i SEB indexnära och 250 000 kr i Avanza zero. 

Jag fortsätter nu med ETFer med USA index.

Annars försöker jag vänta in våren. Snön verkar inte vilja ge med sig riktigt ännu men det kan inte vara långt kvar nu.

måndag 26 februari 2024

Överger Minesto

Det är med tungt hjärta jag överger Minesto. Jag köpte Minesto för fyra år sedan eftersom jag såg en stor potential i tekniken och att det låg i linje med vad marknaden behöver. 

Jag har blivit mer och mer tveksam, framförallt under de senaste månaderna. Sista veckorna har jag varit ännu mer orolig då jag tyckte mig se en onormalt positiv skönmålning av företaget själva. Det kändes uppenbart att man försökte frisera företaget innan en eventuell nyemission. 

Idag kom beskedet att man genomför nyemission och kursen har fallit med över 40 %. Jag själv har länge intalat mig att jag stannar tills jag det blir succé eller tills dess att företaget går i konkurs. Det är inte en bra egenskap hos en investerare att stanna kvar för en känsla. 

Jag valde därför att sälja idag med en brutal förlust efter fyra år. Mina 300 000 kr som jag investerat har reducerats till ca 50 000 kr. 

Jag var såklart medveten om de höga riskerna med ett bolag som inte går med vinst så jag är inte bitter. Jag tycker mest att det är synd att man inte fått igång försäljningen som jag hade hoppats på. 

Den största lärdomen jag drar från köpet är att det är bättre att gå in i ett företag i ett skede där man börjat tjäna pengar. Man kommer såklart missa en del av uppgången som kan ske innan men man minimerar risken.

Av precis den anledningen skulle jag kunna tänka mig att köpa in mig i företaget i framtiden om man får ordning på försäljningen. Det kanske var det beslutet jag skulle ha tagit för fyra år sedan. Att följa företaget från sidan tills dess att man ser stabila siffror. 

Nu är det som det är och jag får lära mig av detta. 

torsdag 8 februari 2024

Rejäl omfördelning i portföljen

Jag har under rätt lång tid funderat på att till viss del byta strategi. När jag började köpa aktier för över 10 år sedan var fokus på att hitta stabila bolag som gick med vinst och gärna delade ut en del av vinsten. 

En långsiktig plan var att möjligtvis kunna gå i något tidigare pension och då ha en stabil inkomst från mina aktier.

Den här strategin har vissa brister. För det första så missar jag en hel del avkastning i min strävan att köpa stora stabila företag. För det andra så måste jag inte ha utdelande aktier så länge jag sparar utan det går ju självklart utmärkt att byta till det i framtiden. 

För det tredje så börjar jag bli något trött på att ha koll på årsrapporter och fördela små utdelningsposter.

Jag har därför valt att sälja av en stor del av min aktier och håller nu på att fördela om dessa på några fonder istället.

Jag vet inte om jag blivit galen men känns rimligt att göra denna omfördelning. Något färre bolag att hålla koll på. Det kommer säkerligen bli större fall med mycket index men jag tror att jag mentalt är bättre förberedd på nedgång på 40 % än vad jag var för 10 år sedan. 

Följande aktier har sålts:

Allianz

Altria Group

Bilia

Castellum

Cibus

Coca Cola

Essity

Johnson & Johnson

Merck & Co

Nibe

Nordic paper

Proctor & Gamble

Skanska

SKF

T-Rowe Price

WP Carey

Istället blir det köp av:

SEB Inexnära

Avanza Zero

S&P 500 ETF

Invesco S&P 500 High Div (befintligt innehav)

söndag 28 januari 2024

Bättre bolåneränta

När vi köpte huset för några månader sedan upptäckte jag att det var mycket svårare att få lån än vad jag trodde. Nätbankerna som hade bästa räntan krävde in en mängd olika dokument vilket var tidskrävande och frustrerande. Man krävde också en redogörelse i skrift varför vi flyttar till en annan stad, hur länge jag och min sambo varit tillsammans m.m. Tre nätbanker krävde samma sak. Där någonstans tog mitt tålamod slut och jag avslutade processen.  

Jag tog kontakt med Handelsbanken och lånet beviljades samma dag. Detta var alltså för att ta ett nytt lån. Även om jag var väldigt nöjd med bemötandet så var hela tiden planen att flytta lånet för att få ner räntan något. 

Jag har nu flyttat lånet till Landshypotek via Avanza som med en väldigt generös värdering gjorde att vi hamnade under 60 % belåning och räntan blev 4,72 % mot tidigare 4,94 %. Med nuvarande belåning blir det en besparing på 450 kr i månaden. Det känns riktigt bra.

På Ikano bank kan man få ännu lite bättre ränta men då måste de också göra en väldigt generös värdering. Ska testa detta några månader sedan gör jag eventuellt ett försök. 

Något jag inte riktigt förstår mig på är att på Avanza private banking så får man 4,79 % (från 1 feb) med 50 % belåning och minst 3 miljoner i kapital. Det är ett sämre erbjudande än Landshypotek och då är inte ens det bästa räntan på marknaden. 

Jag kan inte förstå varför någon skulle vilja ha deras bolån på nuvarande nivåer. Om jag når 5 miljoner och kommer ner till 50 % belåning någon gång i framtiden så byter jag till Nordnet som har 4,54 %. 

Hade jag arbetat på Avanza hade jag föreslagit bästa boräntan på marknaden och fler rabattnivåer. Då lockar man till sig kunder som sparar på plattformen. 

tisdag 2 januari 2024

Börsåret 2023 är över

Börsåret 2023 är avslutat och även om jag har vetat ett tag var jag skulle landa så är det alltid intressant att summera siffror och tankar.

Portföljen har inte alls hängt med index utan landar på +6,7 %. Kul såklart att inte ligga minus men jag tycker också det kan vara läge att vara något självkritisk. Senaste månaderna har jag funderat över en ny strategi. Är inte helt klar i tankarna ännu men ska försöka landa i något inom de nästkommande månaderna.

Portföljen dec 2022 - dec 2023: 3 330 000 kr > 4 275 000 kr

Nu är inte allt katastrof utan portföljen växer ändå stadigt och mina utdelningar för året landade på 149 924 kr. Retligt nära 150 000 kr. Jag är snäll mot mig själv i år och avrundar det uppåt till 12 500 kr i månaden. Även om det är totalavkastningen som spelar roll så är det svårt att inte småle åt den siffran.

Utdelningar 2022 - 2023:  102 244 kr > 149 924 kr

Utdelningar snitt i månaden 2022 -2023: 8 500 kr > 12 500 kr

När jag började spara i aktier så bodde jag i en etta på ca 25m2. Jag sparade då 6 300 kr i månaden. Då kunde jag investera 12 500 kr varannan månad. Det var den summan som var bäst för att spara in på courtaget. Jag tog tag i mitt sparande ännu hårdare något år senare och då kunde jag spara exakt 12 500 kr varje månad av min lön på cirka 20 000 kr. Nu 10 år senare har jag alltså samma summa i passiva inkomster varje månad. 

Jag uppnådde även mina mål som jag satte upp för året. Sparande blev ordentligt vilket berodde på lägenhetsförsäljning. 

Utdelningar =  120 000 kr (149 000 kr)
Sparande = 240 000 kr (605 000 kr) 
Amortera = 36 000 kr (36 000 kr)

Året som gick bjöd även på en flytt vilket har varit spännande. Lite jobbigt såklart men jag hoppas 2024 blir lugnare. Jag ser fram emot några husprojekt och första vår/sommar med en gräsmatta att gå ut på. 

Jag får också passa på och tacka alla härliga bloggare som skriver och kommenterar. 

Nu vänder vi blad och välkomnar 2024!