fredag 20 januari 2023

Plan för 2023

Det nya året har tagit sin början och börsen rivstartade med att gå upp cirka 8 %. Ett nytt år innebär nya möjligheter och det ska bli intressant att se hur ekonomin utvecklar sig. Jag tror det kommer börjar märkas att hushållen har mindre pengar att röra sig med under året. 

Själv har jag funderat över mina mål och hur jag planerar för 2023. Min livs- och arbetssituation är mer stabil än förra året och det ska förhoppningsvis inte dyka upp något oförutsett.

Jag funderar på att eventuellt gå in i ett projekt som kräver en hel del kapital. Jag har därför bestämt att för en tid framöver så kommer mitt månadssparande inte att gå in på Avanza utan på ett sparkonto tills dess att jag tagit ett beslut. Förhoppningsvis har jag tagit ett beslut senast till sommaren. 

Den här våren blir ändå lite annorlunda eftersom jag ska redovisa min lägenhetsförsäljning för skatteverket och även om jag har räknat både en och två gånger så vet man aldrig vilka avdrag som de godkänner. Det blir därför ytterligare en anledning att hålla lite i stålarna. Jag misströstar dock inte utan jag fortsätter spara som vanligt varje månad. 

Om det inte blir något av projektet blir det aktier eller amortering för pengarna. 

söndag 1 januari 2023

Årskrönika 2022

Då var 2022 avklarat och vilket år det har varit. Krig i Europa, energikris, räntehöjningar och kraftiga börsnedgångar. 

Jag har en relativt försiktig strategi på börsen där jag för det mesta köper stora bolag som redan går med vinst. Det har under många år inte gett den bästa avkastningen men under ett år som 2022 har min portfölj gått bättre än index. Det beror till största del på att jag valt att ha en stor del av min portfölj i dollar som har kompenserat den övriga nedgången. Portföljen stängde året på - 5 % men efter nysparande har ändå portföljen växt från 2,9 till 3,3 miljoner.

Börsen lever sitt egna liv men om det är någonting jag är nöjd med under året så är det allt jag lyckats åstadkomma. Jag satte upp följande mål för för 2022.

År 2022
 • Öka förra årets utdelningar (79 000 kr) till cirka 85 - 90 000 kr.
 • Spara åtminstone 2 500 kr i månaden. 
 • Amortera 38 000 kr på bostadslånet.  
 • Renovera och sälja min uthyrningslägenhet.
 • Lösa min osäkra arbetssituation.

Utdelningarna gick bättre än väntat och landade på 102 000 kr. Det gör att jag nu snittar 8 500 kr i månaden. Det börjar ta sig och ett roligt mål blir ju såklart när jag lyckas nå 10 000 kr i månaden. 


Sparandet gick långt över förväntningarna. Det beror på flera aspekter där det största var att jag inte köpte en bil som jag lagt undan 200 000 kr för. Jag blev istället sambo och fick en bil på köpet så det blev en väldigt bra lösning. Sedan fick jag också ett nytt jobb med bättre lön och som nybliven sambo så minskade utgifterna. Totalt landade sparandet på 520 000 kr vilket är en smått otrolig summa med tanke på hur situationen såg ut i början av året. 

Amorteringen går fortsatt enligt plan och 38 000 kr har amorterats under året. 

Under våren och sommaren renoverade jag och sålde min uthyrningslägenhet som jag ägt i 13 år. Det frigjorde cirka 740 000 kr i kapital. där jag satte in 140 000 kr på Avanza. Jag var framförallt nöjd med att jag lyckades med alla olika projekt samtidigt som jag jobbade långa arbetsdagar. 

I början av hösten lyckades jag också få ett nytt jobb med bättre lön och bättre arbetsförhållanden. Det var en stor lättnad och så som det känns nu så skulle jag kunna vara kvar på den tjänsten i många år om jag vill. 

Utöver de utsatta målen har jag också hunnit med ytterligare några saker. 
 • I början av året renoverade jag min egna lägenhet.
 • Under hösten blev jag sambo vilket än så länge har gått mycket bra. Det har också blivit en hel del fixande i lägenheten så min sambo känner att hon är en del av hemmet.
 • Och avslutningsvis så har jag arbetat cirka två månader i mellanöstern vilket var både spännande och lärorikt. 
Det har varit ett väldigt intensivt år och även om det finns många orosmoln i ekonomin så går jag in i 2023 med väldigt mycket bättre förutsättningar för att kunna bibehålla sparandet på en hyffsat bra nivå. 

Vad mina mål för 2023 blir får bli ett senare inlägg.

Med de orden är det dags att vända blad och välkomna det nya året. 

Till alla läsare vill jag önska ett gott nytt år!

tisdag 27 december 2022

Större köp i Handelsbanken

Det är dags för årets sista börsvecka och jag valde att inte ligga på latsidan. Jag gjorde ett något större köp i Handelsbanken. Jag köpte 900 aktier för strax under 106 kr styck. 

Jag är något bekymrad över många företags skuldsättning men Handelsbanken har sedan länge en mer försiktig inställning vilket jag gillar i dagens börsklimat. Jag är inte heller särskilt orolig för bankerna generellt eftersom de i mångt och mycket har blivit samhällsviktiga funktioner. 

Handelsbanken tjänade knappt 10 kr per aktie 2021 och man delade ut ungefär hälften på 5 kr per aktie i år. Om man kan bibehålla det har jag ökat min månadsinkomst med 375 kr efter dagens köp.

Efter köpet har jag nu 2 000 aktier i bolaget och planerar inte att öka mer i närtid. Detsamma gäller faktiskt för XACT Norden Högutdelande där jag också kommit upp i 2 000 andelar och där, jag åtminstone tillfälligt, känner mig nöjd.

Hoppas ni alla har haft en trevlig jul och får lugna mellandagar. 

tisdag 20 december 2022

Fortsätter handla

Börsens dåliga humör håller i sig  och OMXSPI ligger för närvarande på cirka -25 % i år. Jag har ändå fortsatt handla små poster under hela hösten och jag är än så länge nöjd med min plan. Jag köper för närvarande aktier i följande bolag.

 • Bilia
 • Investor
 • Handelsbanken
 • Skanska
 • SKF
 • Nordic Paper
 • XACT Norden Högutdelande
Jag fortsätter däremot att avvakta med Intrum och Castellum. Castellum som jag såg som ett väldigt stabilt bolag har på kort tid dragits ner i osäkerhetsträsket. Nu tror jag fortfarande de får ordning på skutan men det känns rätt att avvakta mer information.

Jag har alltjämt en del likvider och planerar att fortsätta handla för minipriset (under 1000 kr) för minimalt courtage framöver.  

Snart är det också dags för julfirande och jag ska försöka slappna av så mycket som möjligt. Sedan är det sista börsveckan för 2022 och därefter kan vi lägga året bakom oss. Jag ser redan fram emot att summera mitt eget år och läsa hur det gått för er andra. 

fredag 16 december 2022

Tillbaka i elbristlandet Sverige

Efter en kortare tur utomlands är jag återigen tillbaka på svensk mark. Det är smått tragiskt att befinna sig i ett U-land som har bättre fungerande elförsörjning än Sverige. Det första jag ser när jag kommer tillbaka är nyheter om att man måste spara in på allt möjligt för att vi ska ha värme i vinter. 

Samtidigt läser jag att oljeverket i Karlshamn bränner 70 000 liter olja i timmen! Verkligen bra jobbat alla politiker som har sett till att vi hamnat i den här situationen även om det till syvende och sist är väljarna som misslyckats med valet av politiker. Jag vill inte gå så långt att kritisera vår demokrati för självklart finns det, såvitt jag vet, inte något bättre alternativ men det är på gränsen att jag börjar tvivla.

Några nya kärnkraftverk kommer vi inte se förens om tidigast 10 år och de gamla reaktorerna har tydligen nedmonterats så pass mycket att de inte går att återställa. 

Vill det sig riktigt illa så kan inte företag driva sin verksamhet och flyttar från Sverige. Lycka till att behålla välfärden då. Jag har svårt att förstå varför inte vänsterpolitiker arbetar stenhårt för att vara ett bra land för företag. Det är då man får ett välstånd som kan fördelas enligt bästa förmåga. Det är tur jag har 40 % av mina investeringar utomlands för att bara sitta med svenska företag ser jag som en risk i sig. 

För övrigt är det trevligt att det snart är jul.

söndag 11 december 2022

Omfördelar i portföljen

Avanza meddelade nyligen att nya skatteregler i USA gör att man inte längre kan behålla LP-bolag. Detta medförde att jag under veckan var tvungen att sälja hela mitt innehav i Brookfield Renewable Partners. Det tyckte jag var synd då det är ett av mina äldsta innehav som gått mycket bra. Utöver utdelningen där jag hade en YOC på 10 % så hade värdet gått upp med cirka 140 %. Istället köpte jag Brookfield Renewable Corp som är samma bolag men med en något lägre direktavkastning. Extra surt är också kostnaden av växlingskursen vid försäljning och sedan ny växlingskurs och courtageavgift vid köpet vilket kostade mig ungefär 1500 kr. 

När väl den omfördelningen var klar fortsatte jag med min årliga översyn av portföljen. Jag valde att avyttra mitt innehav i Sandvik och SCA. Båda har stått emot nedgången rätt bra men jag sålde framförallt för att innehaven var relativt små och jag vill öka i annat just nu. 

Jag sålde också mitt innehav i Invesco S&P 500 High Div Low Vol som också den utgjorde en väldigt liten del.

Istället har jag börjat göra mindre köp i Intrum och Nordic Paper Holding. Precis när jag börjat köpa Intrum kom flera dåliga nyheter och nu funderar jag på att avvakta även där precis som med Castellum. Nordic Paper verkar som ett intressant bolag med nischad verksamhet och en för närvarande attraktiv direktavkastning.

Båda de nya bolagen utgör en liten del av portföljen än så länge. Det stora köpet blev istället i Xact Norden Högutdelande. 

söndag 20 november 2022

Mina tankar om Castellum

Det blir många tidiga morgnar och sena kvällar när man är iväg och jobbar. Jag har inget problem att jobba lite mer än vanligt men middagarna tar alldeles för lång tid. Det är klart att man kan logga in på Avanza från mobilen i 30 sekunder och se saldot men det jag tycker är kul med börsen är ju att följa vad som händer i respektive bolag och ekonomin i stort. Så när bomben om att Castellum planerar att pausa utdelningen så satt jag som på nålar för jag ville bara hem och kunna läsa om det i lugn och ro. 

Jag har precis börjat köpa in mig i Castellum så det är ett relativt litet innehav för mig men siktet har varit inställt på att köpa cirka 1500 aktier. 

Jag lever inte på aktieutdelning och kommer nog aldrig lyckas med den bedriften så därför spelar en utdelningspaus i sig ingen roll. Det blir desto viktigare att titta på varför man pausar utdelningen. Enligt uppgift så tycker den nya storägaren Roger Akelius att Castellums finansiella ställning är så pass dålig att man behöver behålla utdelningen i bolaget. Det rör sig alltså inte om en årsrapport som varit så pass dålig att det inte finns några pengar att dela ut utan mer än försiktighetsåtgärd. 

Jag drar paralleller till bankerna som blev uppmanade om att pausa utdelningen 2020. Man tjänade fortfarande pengar och redan året efter var man tillbaka på banan och delade ut igen. 

Jag bryr mig således väldigt lite huruvida man behåller utdelningen i bolaget ett år för att vara på den säkra sidan utan jag intresserar mig för om företaget tjänar pengar. Där håller jag mig till kvartalsrapporterna och nästa år blir intressant att följa.

Det finns däremot en helt annan faktor som oroar mig desto mer och det är vad den här typen av information symboliserar. Att en person köper in sig i företaget där en hel ledning har gått ut och sagt att ekonomin är stabil. Castellums VD Rutger Arnhult sa bara för två månader sen att läget är stabilt och han trodde på ökad utdelning inför nästa år. 

Om ekonomin skulle vara i så pass dåligt skick att man inte kan dela ut då har man en ledning som ljugit eller är omedvetna om det ekonomiska läget i bolaget och då är frågan om det inte finns bättre investeringsalternativ att lägga sina slantar i. Om Akelius gör detta som ett spel för att kunna köpa in sig ännu billigare så är det också ett tecken på en ledning som inte tänker på sina aktieägare. Det är orosmoln i allra högsta grad.

Trots all drama just nu så gör jag ändå bedömningen att företaget kommer fortsätta tjäna pengar. Fastigheterna och hyresgästerna finns där och jag vill se hur företaget står sig i rapporterna. Likt Castellum pausar jag däremot mina planerade köp ett tag och fortsätter följa företaget med luppen på.