fredag 23 september 2022

Lägenheten såld

Äntligen har jag lyckats sälja min uthyrningslägenhet!

Jag köpte lägenheten 2010. Jag flyttade ut 2013 men valde att behålla lägenheten för att ha den som ett investeringsprojekt. Planen var att hyra ut den några år och tjäna några tusen varje månad och förhoppningsvis se en värdeuppgång. Jag var väldigt nära att sälja den 2017 men efter att ha fått erbjudande om att arbeta utomlands valde jag att behålla den och fortsätta med uthyrningen.

I februari i år sa jag upp uthyrningskontraktet och började renovera i mitten på mars. Jag har målat tak, väggar, lister och fogat alla kanter man kan tänka. Jag har ordnat duschväggar och installerat en ny toalettstol. Jag har även rivit det gamla köket och köpte ett nytt från IKEA som jag byggde ihop. Sedan satte jag upp nya eluttag och drog vissa nya kablar för lampor.

Det jag behövde hjälp med var installation av ugn och spis och förändring av proppskåpet. Sedan anlitade jag en stylist och mäklarfirma som gjorde själva försäljningen. 

Det har tagit mycket tid men jag har samtidigt lärt mig otroligt mycket. Det är fantastiskt vad mycket bra information det finns på internet och jag har alltid försökt avsluta kvällarna med att titta på morgondagens projekt. 

De sista två månaderna har det inte varit så mycket arbete för mig utan då har mäklaren fått göra sitt. Det har märkts att marknaden är väldigt orolig. Det har legat flera identiska lägenheter ute som inte blivit sålda. Både mäklaren och elektrikern påtalade att det var ett imponerande jobb jag gjort vilket kändes väldigt bra. Även köparen sa specifikt att han valde min lägenhet för att han såg att jag renoverat snyggt och inte struntat i detaljer. Han var själv hantverkare. 

Det negativa är såklart att jag inte fick exakt vad jag hade hoppats på. Det såldes en helt orenoverad lägenhet för 100 000 kr under vad jag fick. Jag har lagt ungefär 80 000 kr på renoveringen. Så efter skatt blev det cirka 15 000 kr extra för allt jobb. Helt klart inte värt det från ett strikt ekonomiskt perspektiv men det var också omöjligt att veta innan jag började och jag hade rätt otur med tajmingen på försäljningen. Överlag har uthyrningen ändå varit en succé.

Nedan har jag räknat ihop hur varje år har gått. Det var lite dyrare i uppstarten och jag upptäckte redan efter första året att jag kunde ta ut en något högre hyra. Därefter följer en stadig ökning av vinsten vilket framförallt beror på att föreningen sänkte avgiften under flera år och jag amorterade allteftersom bort mitt bolån. 

2014: + 16 750 kr

2015: + 27 675 kr

2016: + 34 120 kr

2017: + 40 400 kr

2018: + 42 500 kr

2019: + 44 100 kr

2020: + 45 200 kr

2021: + 45 200 kr

Totalt 296 000 kr eller 37 000 kr/ år eller 3080 kr/ månad. Dessa pengar har jag givetvis nyinvesterat under årens lopp. Utöver det fick jag ut cirka 740 000 kr för lägenheten där cirka 300 000 kr är vinst efter skatt, renovering, mäklararvode och styling. 

Jag har satt in 140 000 kr på Avanza och resterande 600 000 sätter jag in på en räntekonto tillsvidare då jag funderar på ett nytt projekt. I ljuset av de rådande räntehöjningarna kanske det ändå blir så att jag väljer att inte satsa på mitt nya projekt utan amorterar/investerar istället. 

Då var sagan om min uthyrningslägenhet avslutad. Det blev 13 år tillslut och även om det kändes lite konstigt att sälja den så kändes det samtidigt som helt rätt beslut.  

måndag 19 september 2022

Bloggen fyller fem år

Det är smått otroligt att det gått fem år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Sedan dess utvecklade sig livet något annorlunda eftersom jag strax därefter fick ett nytt arbete utomlands och lyckades spara rejält några år. När jag började blogga hade jag gnetat ihop cirka 300 000 kr och nu fem år senare kan jag konstatera att jag lyckats skrapa ihop cirka tre miljoner. 

Det som började som små tankar för 13-14 år sedan blev sedan ett intresse och nu ser jag ekonomi och bloggande som en stimulerande hobby. Min blogg är varken den största eller den bästa men jag finner ändå en glädje i att skriva några inlägg då och då. Sedan har det har varit mycket annat det här året men det blir fler inlägg framöver.

Det är väldigt trevligt att läsa alla andra bloggare och jag läser fler bloggar än vad jag har i min lista så behöver nog ta och göra en uppdatering snart. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till ni alla som skriver om ekonomi i dess olika former. Både i form av egna bloggar och kommentarer på mina inlägg. 

Det vankas en spännande tid framöver med höjda räntor, energipriser och en inflation som är skyhög. Det blir intressant att följa och då är det extra givande att kunna läsa andras tankar. 

lördag 10 september 2022

Bra nyhet nr 2

Det har varit ett oerhört tufft år på många sätt. Efter att ha hamnat i en perfekt storm av katastrofal svensk arbetsrätt har jag efter nästan ett år löst min arbetssituation och fått ett nytt jobb. Det är en stor lättnad att äntligen få det klart. Jag har jobbat kopiöst mycket sista tiden. Inte för att någon sagt åt mig att jobba över utan för att jag kände att jag behöver sticka ut. Det är möjligt att jag hade fått jobbet ändå men det är svårt att slappna av när man vet att man kan klämma ur trasan lite till.

För några veckor sedan sa jag till min sambo att jag inte kände att jag mådde helt bra. Bara några dagar senare svimmade jag när jag satt vid datorn. Några dagar senare hände det igen. Blev helt klart nervös så ska ta och kolla upp det. Förhoppningsvis var det bara tillfällig stress och brist på sömn. Det var en lärdom i sig och även om det kan komma tillfälliga toppar så kommer mitt liv bli mycket mer balanserat framöver. 

Jobbet då. Det är ett mycket spännande arbete med nära koppling till politik och innebär också en hel del resor runt om i världen. Man tjänar inte så mycket när man jobbar statligt men eftersom jag hade en låg lön tidigare blev det en löneökning med 70 %. Jag har aldrig krävt eller strävat efter att ha högsta möjliga lön utan enbart en lön som motsvarar en rimlig nivå för mitt arbete. Nu är jag helt nöjd och kan fokusera på att göra ett bra arbete samtidigt som jag kan ha ett normalt privatliv. 

Det här gör också att min ekonomi förbättras ytterligare efter att precis blivit sambo och jag kan äntligen återuppta sparandet. Jag har några extra utgifter som ska betalas i sep/okt så behöver troligtvis vänta någon månad till men det spelar ingen roll. Det är vetskapen att jag under hösten kommer kunna komma igång som gör allt.

Från ett nationalekonomisk perspektiv ser det allt mörkare ut men privatekonomiskt börjar det ljusna. 

torsdag 25 augusti 2022

Bra nyhet nr 1

I våras skrev jag ett inlägg om att jag framöver kan bli sambo. Nu har flyttlasset anlänt och jag kan därmed titulera mig som sambo. Det är väldigt spännande såklart och vi ser båda fram mot det nya livet. Jag har självklart haft en del funderingar kring många olika frågor och möjliga konfliktytor. Jag har levt själv hela mitt vuxna liv och jag har en känsla av att det blir svårare och svårare att leva tillsammans med någon för varje år som går. Man skapar vanor som blir svåra att rucka på. Samtidigt har vi pratat mycket och försökt förbereda oss på bästa sätt. Nu är det äntligen dags att prova i praktiken och min utgångspunkt är såklart att det kommer bli väldigt bra. 

Det finns självklart en massa positiva saker med samboskapet där det mest uppenbara att diskutera på en aktieblogg är den ekonomiska biten.

Vi har gått igenom alla utgifter och bestämt vilka vi anser är gemensamma och vilka vi ska betala var för sig. I stort sett blev det mesta gemensamt. Jag har ett mobilabonnemang och mitt lån till CSN som jag betalar själv. Vi betalar det gemensamma procentuellt efter vad vi tjänar varje månad. Jag gjorde en gemensam excelfil där jag fyller i fasta och rörliga utgifter och när vi fyllt i våra löner så räknas det ut automatiskt vad vi ska betala. Det känns smidigt och rättvist. 

Det är en helt ny värld som öppnar sig när utgifterna halveras och när vi nu går in i en förmodad lågkonjunktur med högre räntor, energipriser och inflation så känns det oerhört bra. Extra roligt är det att vi båda har ett ekonomiskt intresse där min sambo har stenkoll på matpriser och tycker om att hitta de bästa priserna, något som jag länge har velat bli bättre på. 

Vissa ökade kostnader blir det däremot också eftersom vi även delar på kostnaden för min sambos bil. Skatt, försäkring, garage och underhåll blir såklart en slant per år. Jag som aldrig har ägt en bil kan däremot tycka att det var dags. Jag ser fram emot en tillvaro där jag kan åka och handla saker med bilen utan att behöva släpa hem tunga varor för hand eller på cykeln. 

Nu blickar jag framåt mot hösten och inväntar även andra nyheter inom kort. 

onsdag 6 juli 2022

Köper aktier istället för bil del 2

Juni gick oerhört fort. Jag behövde åka iväg på en hel del resor i arbetet och på helgerna var det full fokus på lägenhetsrenovering. Eftersom min arbetssituation fortfarande är osäker har jag ställt upp på att jobba mycket under sommaren men två veckors semester har jag ändå lyckats få till. En av semesterveckorna har jag tänkt försöka "göra klart" i lägenheten. Även om det är en del kvar börjar jag se slutet och min förhoppning är att allt ska vara klart om en dryg månad. 

Börsen har fortsatt varit sur och som jag berättade i ett tidigare inlägg under våren hade jag sparat 200 000 kr för att köpa bil när jag flyttade hem. Den första halvan handlade jag upp i mars och nu har jag fört över del två. Jag kommer köpa lite spridda skurar under de nästkommande veckorna men inriktning är precis som förut någorlunda stabila företag. Jag fortsätter därför att köpa Bilia (för att få lite bilkoppling), SKF, Swedbank och XACT Norden Högutdelande.

Jag tycker det finns många spännande köplägen och jag skulle gärna suttit på mer kassa. Börjar vi se nedgångar på - 30 % från toppen skulle jag överväga att börja belåna lite smått. Jag tror framförallt på att köpa brett vid tider likt denna. Många bolag ser jag mycket risk i och om detta utvecklar sig till den nedgång som jag befarar så kommer många bolag helt enkelt gå i konkurs. Det är helt naturligt och är en del av samhällsekonomin. 

För egen del så är det på kort sikt fortsatt mycket jobb och stress men om stjärnorna står rätt så väntar flera positiva nyheter inom en inte alltför avlägsen framtid. Tills dess får börsen gärna surna vidare så det finns spännande köplägen även under hösten.

onsdag 25 maj 2022

Nytt innehav

Eftersom det kommit utdelningar på min KF så har jag letat efter något intressant att köpa. Jag brukar i första hand öka i något av mina befintliga innehav men min utländska portfölj har gått väldigt bra och uppvisar i nuläget en uppgång på 12 %. Jag hittade därför inget intressant och valde att titta runt i min bevakningslista. Amazon har kommit ner och där skulle jag vilja köpa in mig igen men det får vänta. 

Mitt val föll istället på T Rowe Price som är ett amerikanskt investmentbolag med inriktning mot kapitalförvaltning. Jag har haft företaget på min bevakningslista några år och var väldigt nära att köpa för cirka två år sedan men sedan stack priset iväg. Det blev enbart fem aktier i nuläget. Jag skulle tro att ett bolag som T Rowe Price kan få det lite extra svårt om en lågkonjunktur står för dörren. Hoppas därför att kursen fortsätter att vara pressad så att man kommer in på rimliga nivåer. För närvarande ligger direktavkastningen på cirka 3,7 % och man delar ut cirka 40 % av vinsten. 

Ytterligare utdelningar har även inkasserats på min ISK som tyvärr inte kan skryta om en stark uppgång utan här ligger nedgången för i år på - 15 %. Tycker det finns rätt många hyffsade köplägen i t.ex. Investor, Skanska, Swedbank och SKF. För mig föll valet däremot på Bilia som jag försöker bygga upp en liten position i. Det blev 50 aktier för cirka 141 kr den här gången. 

Det har varit oroligt på marknaden i år men just nu tycker jag börsen har stabiliserats något runt - 15-20 %. Jag är övertygad om att räntan går upp ytterligare under hösten vilket kan skapa oro men å andra sidan så borde det vara hyffsat inprisat i dagens kurser. Fortsätter man månadsspara behöver man inte tänka ihjäl sig på de här frågorna. För egen del har portföljen stabiliserats runt tre miljoner. 

tisdag 10 maj 2022

Köpte mer Öresund

Även om jag inte kan nyspara något för tillfället så har jag kommit så pass långt att det blir lite utdelningar så här på våren. Börsen faller på bred front och om det fortsätter ner får andra spekulera om. Jag köpte 100 aktier i Öresund som har fallit 25 % i år. Jag fick ge 108 kr per aktie vilket ger cirka 6 % i direktavkastning. Öresund delar ut två gånger per år med 3,25 kr per tillfälle.