fredag 30 juni 2023

Bygger vidare portföljen med nya innehav

Även om sommaren är här och det är strålande väder ute kommer jag arbeta större delen av sommaren. Jag hade egentligen inga andra planer så det gör inte så mycket. Jag har däremot lösa planer på att åka på semester till vintern vilket jag ser fram emot väldigt mycket. Det var 10 år sedan jag var på semester utomlands. 

Jag har däremot varit ute och rest i arbetet. Den här gången till både Afrika och Sydamerika. I vanliga fall får jag inte något extra betalt för att jobba över men denna gången var det under speciella omständigheter och en extra slant på 15 000 kr inkasserades. Det kan behövas när läget är som det är.

Jag har fortsatt att småköpa i mina befintliga innehav men jag valde också att köpa in två nya bolag.

Jag vill exponera mig något mer mot teknik och det var mot den bakgrunden jag dubblade mitt innehav i Microsoft för en tid sedan. Nu följer jag upp det med att köpa 9 aktier i ASML Holding som tillverkar halvledarstillverkningsutrustning m.m. samt 70 aktier i Taiwan Semicond Mfg som tillverkar halvledare. 

Två spännande bolag som gått bra senaste åren. Man kan alltid diskutera om man är för sent ute och jag vet inget mer än någon annan men båda bolagen känns som att man ligger bra till för de nästkommande 10-20 åren. Sedan får man såklart hoppas att inte Kina väljer att invadera Taiwan och ta över företaget men det är ingen risk jag ligger sömnlös över. 

måndag 5 juni 2023

Fyra miljoner!

 

Där satt den! För första gången passerade portföljen fyra miljoner kronor. Det en gång så avlägsna målet har tillslut blivit verklighet. Enligt Avanza har 1,2 % av deras kunder uppnått denna milstolpe. Oavsett hur det går för alla andra så är jag så nöjd att jag haft sparande som drivkraft under så många år. Jag har hela tiden tagit aktiva beslut för att försöka sätta mig i en bättre och bättre ekonomisk sits. Även om jag än så länge inte ska börja använda varken kapital eller avkastning så kan jag börja känna lugnet som ekonomiskt trygghet medför.

Jag är däremot inte helt i mål ännu utan slutmålet är numera satt till fem miljoner kronor. Det kommer säkerligen ta tid innan jag får jubla över det. Vi går in i tuffare tider och jag kan även se mig själv börja amortera i större utsträckning. Det spelar dock inte så stor roll. Jag är övertygad att jag förr eller senare når dit. Sparandet rullar därmed vidare.

torsdag 1 juni 2023

Dubblar innehavet i Microsoft

Jag har legat på latsidan när det kommer till aktieköp senaste tiden. Jag har visserligen småköpt i några befintliga innehav men idag slog jag till ordentligt när jag köpte 35 aktier i Microsoft och dubblade därmed mitt innehav. 

Jag har egentligen velat öka under lång tid men när kursen och dollarn stuckit iväg så har jag tvekat. Sedan kom jag på det gamla talesättet "buy quality cry once". Dessutom vill jag få in lite mer teknik i portföljen. 

Utdelningen är 0,8 % på dagens kurs och om man enbart tittar på utdelningen så tar det mig knappast närmare någon tidig pension men hoppas såklart på en trevlig kursutveckling de närmaste 10-20 åren. 

Eftersom jag fortfarande sitter på en del likvider letar jag vidare efter köplägen. 

söndag 21 maj 2023

Hur mycket har du i passiv inkomst?

Jag minns när jag var ung vuxen sisådär 18-23 så hade alla vänner och bekanta ungefär lika mycket pengar. De allra flesta hade några tusen på ett konto och någon som börjat jobba tidigt kanske hade skrapat ihop 50 000 kr. Dessa pengar spenderades snabbt på en resa eller en första bil.

Även de som lyckades få ett extrajobb tjänade ungefär samma så det fanns egentligen ingen möjlighet att ha mer än någon annan.

Nu när man är mer mitt i livet börjar utbildning, livsval, arv, tur m.m. spela allt större roll och det är ju inget konstigt med det. Något jag däremot reagerar på under middagar etc. är att man enbart jämför fysiska saker. Det blir mycket snack om någon som köpt senaste bilmodellen eller byggt altan. Man delar gärna med sig vad det kostade och det är alltid med lite stolthet man säger att bilen kostade 700 000 kr t.ex.  

Jag har aldrig däremot hört någon säga, hur mycket har du sparat ihop eller hur mycket har du i passiv inkomst? Det borde väl också signalera framgång?

Jag undrar om det beror på att vi generellt i Sverige inte pratar om vad vi tjänar eller liknande. Om jag är på en middag och en förskolelärare eller kassör på ICA skulle berätta att de sparat ihop 500 000 kr och därmed har en passiv inkomst på strax under 2 000 kr så hade ju det imponerat långt mer än en bil för samma summa. 

Jag ska nog se om jag på nästa middagsbjudning ändå kan börja med en liten snällare fråga som t.ex. blir det något sparande för investeringar över? Det kanske är mer vanligt än man tror bara att ingen vågar prata om det. 

onsdag 17 maj 2023

Slog förra årets utdelningar

Idag plingade det till i Avanza appen som aviserade utdelningar från Öresund och Proctor & Gamble. Inte så märkvärdigt i sig men när jag gick in och lade in utdelningarna i Excel noterade jag att jag hittills i år fått över 103 000 kr i utdelningar. Det innebär att jag redan nu i mitten på maj slagit förra årets utdelningar på 102 000 kr. Helt fantastiskt! 

Förra årets snittade jag 8 500 kr i månaden och även om jag inte gör några beräkningar om årets utdelningar så har jag stora förhoppningar om att jag kommer komma över tvåsiffrigt. Det går framåt och det är bara att fortsätta på det inslagna spåret. 

tisdag 9 maj 2023

Köper lite smått

Med nytt fräscht kapital att handla för är det alltid roligt att logga in på Avanza och leta köplägen. Jag har gjort några mindre köp i XACT Högutdelande, Bilia, Handelsbanken, Swedbank och Skanska. Det blev ett något större köp i T Rowe Price för tidigare utdelningar på KF. Det blev 22 nya aktier som köptes för cirka 24 000 kr. Dollarkursen är inte nådig så håller igen med mina amerikanska köp. 

I övrigt hittar jag inte något som jag vill köpa i större mängder. Sneglar på Volvo och Latour men har inte tagit något beslut. 

Mina tidigare köp i Intrum och Castellum är jag väldigt glad att jag avvaktade med. Intrum är ned 50 % sen jag köpte men turligt nog hade jag enbart gått in med cirka 15 000 kr. I Castellum hade jag gått in med cirka 45 000 kr men där är nedgången ändå bara 10 %. Just nu vet jag inte om jag ens vill ha kvar dessa företag. Castellum repar sig nog men det finns bättre skötta företag att investera i. 

Även om jag för närvarande ligger med en hel del likvider och det teoretiskt är bättre att gå in med allt på en gång så känner jag ingen stress över det. Nu kommer dessutom några härliga sommarmånader så ska försöka att koppla av också. 

onsdag 3 maj 2023

Nya delmål uppnådda!

Jag har nu tagit beslutet att inte investera i ett nytt fastighetsprojekt utan istället investera vinsten från min tidigare lägenhet i aktier. 

Jag har också lyckats nyspara lite extra sedan årskiftet vilket gjort att jag skramlat ihop en summa av 740 000 kr. Jag väljer att göra en extra amortering på bostadslånet på 200 000 kr och därefter tar jag ett lån på samma summa med portföljen som säkerhet för att köpa ytterligare aktier. Jag kommer ligga på under 10 % av belåningsutrymmet vilket gör att jag byter ett lån som inom kort ligger på 4,5 % mot Avanzas lån på 1 %. Med en sådan omfördelning sparar jag cirka 500 kr i månaden.

Därefter förde jag över 540 000 kr till Avanza vilket innebär att jag inte bara glider förbi delmålet 3,5 miljoner utan även 3,75 miljoner och parkerar snyggt på 3,9 miljoner. Ett behagligt nära avstånd till fyra miljoner. 

Utöver mina 540 000 kr och belåningsutrymmet på 200 000 kr har jag även 110 000 kr som redan ligger på Avanza. Det gör att jag sitter redo att investera för hela 850 000 kr.  

Nu får jag fortsätta klura på vad jag ska köpa. Har inte direkt några solklara köplägen men får se vad jag lyckas hitta.