fredag 12 juli 2024

5 miljoner! Slutmålet nått!

En strålande sommardag mitt i semestern stegade portföljen över fem miljoner kronor. Äntligen! Som jag längtat. Jag såg det visserligen komma när börsen fortsatte tugga på men känslan är ändå enorm.

Att det blev just fem miljoner som jag satte som slutmål är såklart helt godtyckligt. Det är ingen magisk gräns som gör att jag kan sluta jobba eller liknande men målet med mitt sparande har hela tiden varit att få en känsla av ekonomisk trygghet.  Med 4 % regeln skulle jag kunna plocka ut cirka 13 000 kr / mån (efter ISK-skatt). Det är en ordentlig krockkudde för mitt framtida liv.

Från att jag började spara på Avanza 2013 så tog det mig strax under 12 år att spara ihop till fem miljoner. Det är smått otroligt när jag tänker tillbaka på det. Det är på slutet det tagit fart och i synnerhet sista året som sett en uppgång på en miljon. Jag har fyllt i värdet varje månad sedan start och här är min enkla graf som visar portföljens framfart.

Sedan ungefär ett år tillbaka sparar jag inte mer till portföljen. Jag och min sambo har köpt hus och vi sparar gemensamt för framtida projekt, resor m.m. 

Vad händer nu? Jag vet inte riktigt. Jag kommer inte ta ut några pengar från portföljen utan just nu får den ligga kvar som den är. Jag hade en idé att jag skulle vänta på att portföljen når 5,1 miljoner och då ta ut 100 000 kr och överraska min sambo med en resa eller liknande men jag vet inte.

Jag skulle också kunna sätta upp nya mål men vad det skulle vara har jag inte heller landat i. Skulle jag satsa på FIRE vill jag ha en ordentlig månadslön från portföljen. 

Jag känner mig rätt nöjd över att inte sätta något nytt mål. Jag hade ett mål att känna mig mer ekonomisk trygg och det kan jag ärligt säga att jag känner nu. Jag oroar mig inte över eventuella skador på huset eller att bilen ska gå sönder. Skulle jag förlora jobbet och hela min inkomst skulle det vara väldigt tråkigt men inte heller katastrof. 

Jag är väldigt glad att jag för många år sedan började spara och att jag hållit i det under alla år. Att jag inte gett upp trots många svårigheter. Nu är jag i mål och jag är väldigt lycklig. 

tisdag 2 juli 2024

Det närmar sig

Medan jag njuter av sommaren så arbetar portföljen på. Det är inte någon speciell aktie som går extra bra utan det tickar stadigt uppåt. Portföljen har passerat 4,9 miljoner och nu är jag väldigt nära slutmålet. 

I juni var det enbart några få utdelningar som summerades till 4 700 kr. 

Har funderat en del på framtiden men vill nå målet innan jag bestämmer mig för något. Det blir en stabil sidoinkomst men inget man kan sluta jobba på. Det skulle också vara roligt att fira lite ordentligt men har inte kommit på något än så länge. Portföljen får fortsätta jobba så får jag se hur det går framöver. 

måndag 10 juni 2024

Skatteåterbäring

Förra året sålde jag min lägenhet och gjorde en förlust på cirka 350 000 kr. Det var inte särskilt bra, jag hade otur/oskicklighet i att köpa den sju år tidigare när marknaden stod högt. Som lite tröst får man göra avdrag vid sådana förluster och jag fick tillbaka 55 000 kr i årets skatteåterbäring. 

Jag och min sambo sparar gemensamt numera men eftersom dessa kom från min gamla lägenhet som jag behövde sälja för att vi skulle kunna köpa ett gemensamt boende så går pengarna till mitt egna sparande. 55 000 kr fördes därför över till Avanza och plötsligt var jag lite närmare mitt slutmål. 

tisdag 4 juni 2024

Ännu ett delmål uppfyllt!

Lagom till sommaren så klättrade portföljen över 4,75 miljoner. Det är det sista delmålet i min resa mot fem miljoner. Börsen har gått starkt och det är enbart två månader sedan jag kom över 4,5 miljoner så det har gått väldigt fort. Om detta håller i sig är fem miljoner nära förestående. 

Nu ser jag fram emot en lång sommar. Ska försöka att inte tänka så mycket på börsen även om det är lättare sagt än gjort. Eftersom jag numera är husägare blir det första sommaren som jag har en gräsmatta att gå ut på. Har en hel drös med projekt som jag planerat och jag har redan börjat med flera. 

Hoppas ni alla njuter av sommaren!

tisdag 7 maj 2024

Fullinvesterad igen

Det tog något längre tid än vad jag hade trott men nu är jag klar med min omfördelning av portföljen. Har alltså sålt av en del aktier till förmån för index. För närvarande har jag följande fonder.

  • SEB Sverige indexnära (ca 500k)
  • Avanza Zero (ca 250k)
  • Xact Norden Högutdelande (ca 500k)

  • SPDR S&P 500 ETF (ca 500k)
  • Invesco S&P 500 High Dividend (ca 300k)
  • JPM Global (ca 200k)

Det blev tre med svensk/nordisk fokus och tre med amerikanskt. Jag blandade också med utdelande fonder men ca 50 % av portföljen ligger numera i olika index. Det gör att jag får lite mindre utdelning framöver men det är totalavkastningen som är intressant för mig och den blir nog ungefär densamma. 

Det går bra för portföljen nu också. Under månaden har jag kommit över både 4,6 och nyligen 4,7 miljoner. Hela portföljen är upp drygt 9 % i år vilken är ungefär i linje med svenska och amerikanska börsen. Ett väldigt trevligt år hittills. 

fredag 12 april 2024

Nytt delmål uppnått!

Efter försäljningen av Minesto så finns det inget sänke i portföljen och börsen överlag har gått starkt i år. Portföljen har således också tagit ny mark och för första gången har jag nu kommit upp i 4,5 miljoner!

Jag nysparar ingenting till portföljen just nu så det känns verkligen bra att se hur det växer. Slutmålet är fortfarande 5 miljoner så får se när jag kan nå dit. Jag tror fortfarande att det är ett bra tag kvar. 

Just idag behöver jag inte tänka på slutmålet utan får fira det här delmålet. 

I övrigt har jag fortsatt handla indexfonder och relativt snart borde jag vara fullinvesterad igen. Sedan verkar våren snart komma så det ser ut att bli ett trevligt år. 

torsdag 21 mars 2024

En månad utan Minesto

Veckorna tickar på och det har nu gått en månad sedan jag sålde mitt innehav i Minesto. Jag har fortsatt följt bolaget på daglig basis. Nu sitter jag på sidan och ser att hade jag legat kvar hade jag tappat ytterligare 20 %. Det kändes som jag knappt hade några pengar kvar men det var ändå cirka 90 000 kr som låg i Minesto när jag sålde. Det hade varit närmare 70 000 idag. 

Jag hoppas fortfarande att de får igång försäljningen och då kan jag hoppa på igen men vill se mer konkret. Läser också på forum att väldigt många säger "jag går ner med skeppet" eller "jag ser pengarna redan som förlorade". Väldigt märkliga investeringsfilosofier. 

Det positiva är ändå att övriga portföljen tuggar på och har passerat 4,4 miljoner. Samtliga mina tråkiga innehav, Swedbank, HSB, Investor och Bahnhof har alla gått bra. 

Jag fortsätter också köpa indexfonder. Det har tagit något längre tid än jag hade tänkt. De svenska fonderna har jag handlat färdigt i och har cirka 500 000 kr i SEB indexnära och 250 000 kr i Avanza zero. 

Jag fortsätter nu med ETFer med USA index.

Annars försöker jag vänta in våren. Snön verkar inte vilja ge med sig riktigt ännu men det kan inte vara långt kvar nu.