tisdag 28 januari 2020

Swedbanks rapport

Swedbank släppte rapport idag och det var intressant läsning. Räntenettot var något lägre än förra året men bättre än förväntat. Ökade kostnader i spåren av penningtvättsskandalen. Positiv värdeutveckling inom kapitalförvaltning m.m.

Utdelningen sänks från 14,2 till 8,8 vilket motsvarar 50 % av vinsten. Tidigare delade man ut 75 % av vinsten. Skulle man fortsatt ha gjort det skulle det motsvara 13,2 kr.

Jag tycker inte utdelningssänkningen är så farlig eftersom det mest beror på att man sänker utdelningsandelen. När Swedbank började falla i våras köpte jag mer. I backspegeln något för tidigt men min tanke var ändå att man skulle få ta en smäll på utdelningen 2020 och ev. 2021 men därefter vara tillbaka på banan igen.

Jag tyckte dagens rapport bekräftade vad jag trodde då. Swedbank är fortsatt pressat av tuffare konkurrens och det ska man inte vifta undan men man tjänar fortfarande bra med pengar.

Detta år kommer en hel del kapital gå till böter men med en lägre utdelningsandel kan vi kanske redan nästa år se ökade investeringar som kan generera mer vinst under åren som kommer.

Jag han läsa rapporten innan börsen öppnade och tyckte det såg riktigt bra ut. Jag tog därför tillfället i akt och testade att köpa aktier på belåning för första gången. Det gick väldigt smidigt och det var bara att köpa som vanligt.

Jag köpte 100 aktier i Swedbank för 132 kr. Med nuvarande utdelning blir det en direktavkastning på 6,6 %. Riktigt trevligt tycker jag och ser dessutom en uppsida i värderingen. Kursen har gått starkt under dagen och har gått upp 8–9 kronor. Det är bra men jag behåller mina aktier och min förhoppning är att Swedbank fortsätter gå med vinst och att jag som aktieägare kan ta del av den.

2 kommentarer:

  1. Största innehav här, tror starkt på banken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller tummarna :) kul med din blogg. Lägger till dig i listan.

      Radera