söndag 5 januari 2020

Rörliga utgifter

Jag tänkte ta en titt på mina rörliga utgifter under året som varit. Jag börjar dock med att säga att det på ett sätt är ganska ointressant eftersom jag lever ett annorlunda liv med utgifter som jag inte skulle haft om jag bodde i Sverige. När jag är tillbaka i Sverige blir uträkningen mer intressant igen.

Men med det sagt, låt mig för en gång skull djupdyka lite i mina utgifter som mitt liv ser ut just nu.

Jag delar in mina rörliga utgifter i sju kategorier.

Matbutiker (800 kr/mån) = Allt som handlas i matbutiker i Sverige.

Det kan låta högt eftersom jag inte bor i Sverige men 1-2 månader spenderar jag hemma varje år och då handlar jag mat till mig och mina föräldrar. Jag handlar även med mig torrvaror till Afrika för några tusen per resa. 

Ser inte någon större förbättringspotential här utan det kommer nog ligga på den nivån även under detta år.

Hämtmat/restaurangbesök (700 kr/mån) = Ingen närmare förklaring behövs.

När jag är hemma blir det mycket hämtmat och även här bjuder jag mina föräldrar på en hel del. Jag gillar Sushi och det drar iväg när man är några stycken. Några restaurangbesök med vänner blir det också under året.

När jag bodde i Sverige åt jag hämtmat ibland men inte i närheten av det här. Har inte några planer att minska det utan tycker det är trevligt att åka iväg och köpa något när jag är hemma på semester.  

Kläder/utseende (1 300 kr/mån) = Förutom kläder inkluderar detta att gå till frisören, hårprodukter, rakapparat, parfym m.m.

Det här är en post som kan ligga mycket högre än vad den gjort i år. Jag har ett arbete som kräver en hög nivå på kläder och det drar lätt iväg när man köper någon ny kostym med några skjortor, slipsar, manschettknappar, skor m.m. Förra året har jag däremot försökt hålla ner kostnaderna och jag är nöjd med det. Jag ska försöka pressa denna kategori ytterligare under detta år men får se hur det går.

Nöje (1 100 kr/mån) = Aktivitet direkt förknippat med nöje. Semester, relaxkväll, bio, weekendresor, svensexor, paintball, hobbies m.m.

Jag har åkt på två semesterresor 2-3 dagar per gång och flyg och hotellkostnaderna är i stort sett hela detta belopp. Ska se om jag kan hålla ner den här kategorin under året genom att inte åka på någon semester men jag har samtidigt två vänner som gifter sig så det kan lätt dra iväg också.  

Fest (1 400 kr/mån) = Här inkluderas framförallt alkohol men även annat som är festrelaterat. Taxi, inträde, spel m.m.

Den här kategorin ligger mycket högre än vad den gjorde i Sverige. Jag bjuder på alkohol när jag bjuder in till middagar t.ex. vilket jag gör frekvent. Det blir också några festkvällar när jag väl är hemma i Sverige. Här skulle man såklart kunna kapa rejält men jag trivs med att bjuda på dryck vid sammankomster.

Husgeråd (0 kr) = Allt som köps till lägenheten. Soffa, mattor, gardiner, köksutrustning. Ja ni fattar.

Det blir givetvis inte några inköp i år heller men bor man hemma blir det alltid lite smått här.

Övrigt (3 600 kr/mån) = Under min utlandsvistelse blir den här posten väldigt hög vilket beror på att jag tar ut kontanter och använder lokalt. Den största delen här är mat och internet. Annars faller mycket annat här som tandläkarbesök, elektronik, presenter. Om jag åker hem till Sverige mer än på sommaren behöver jag även betala min flygbiljett hem själv.

Jag köpte en ny dator och skärm i år och det gick loss på cirka 17 000 kr. Sedan har jag köpt presenter för cirka 5 000 kr. Resten är mat och bredband lokalt. 

Totalt blir det ungefär 9 000 kr/mån.

Jag tycker själv det är svårt att veta om det är högt eller inte. Jag slösar såklart lite på alkohol och middagar men å andra sidan åker jag varken på långa semestrar eller har bil eller andra dyra hobbies. Det är också en väldigt speciell livsstil jag har just nu.

Om jag pressar ner utgifterna kanske jag skulle kunna hamna på 6-7000 kr istället så det tar jag sikte på. Jag kommer däremot inte gräma mig om jag inte skulle lyckas nå det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar