onsdag 10 januari 2018

Stressigt värre och sålt H&M

Jag är för tillfället inne på sluttampen av mina förberedelser och snart beger jag mig av. Det är fortfarande några tunga (inte bokstavligt) saker som måste på plats innan jag beger mig av. Jag blir normalt sett inte stressad men kan erkänna att jag känner en viss stress. Det handlar framförallt om saker som ligger bortom min kontroll. Det är papper som ska signeras och motparten är på semester etc.

Utöver detta har jag under senaste månaden tänkt om när det gäller H&M. Det beror på flera faktorer.

Den första faktorn är vad jag kallar för bubbelfaktorn. Vilket innebär att jag lever i en bubbla där jag inte har en aning om hur livet fungerar utanför denna bubbla. I fallet H&M (där jag aldrig handlar själv) har jag trott att människor alltid vill ha kläder till bra pris samt att man alltid vill prova kläder innan man köper dom. 

I min bubbla går man till en butik och handlar kläder. Tar god tid på sig tillsammans med en erfaren säljare kring material, vad som passar i olika sammanhang och olika stilar. Dessutom behöver man ofta sy upp/in kavaj, byxor, skjortor. Sedan satt jag och pratade med några nära vänner som visserligen inte har samma intresse för kläder men som i stort sett har krav på en viss klädkod på arbetsplatsen. Ingen handlade i butik utan allt sker på nätet. Jag fick en chock när jag insåg hur blåst jag är. Att jag trott att människor handlar på det här sättet gör mig orolig kring vilka andra bubblor jag befinner mig i. 

(Nu har jag outat mig som idiot också)

Till saken hör då att jag visserligen förstått att alla inte köper dyra kläder men jag har alltid ansett att den stora gruppen människor ändå vill prova sina kläder med någon form av känsla för material och färg. Det gör man bäst i butiker som ligger i bra lägen, ergo H&M. 

Den andra faktorn är den att om folk inte längre handlar i butiker så kan man ju däremot handla på H&M på nätet istället för någon annan onlinebutik. Ja visst kan man det men då försvinner hela fördelen som jag ansåg att H&M hade gentemot konkurrenter. Lägg därtill faktorn att H&M då säkerligen har en lång tid framöver där man behöver lägga ner butiker gör inte saker bättre för mig som aktieägare.

Jag tror inte på något större fall i H&M men tror de stampar på i några år. Den stora frågan är hur det kommer gå med deras onlineförsäljning. Då jag inte har någon erfarenhet av deras kläder eller att handla på nätet känner jag att jag inte längre kan behålla mitt innehav.

En ytterligare faktor var att jag har varit runt i några butiker som säljer kläder och passade på att fråga personalen hur försäljningen går. Svaret var entydigt. Folk handlar men det var en stadig nedgång som hållit på en längre tid. Nu är jag emot att applicera någon form av allmän sanning på ett globalt företag som endast har en bråkdel av sina butiker i Sverige men det gör att jag blir orolig över mitt innehav. Jag vill inte vara orolig över mina innehav utan jag vill tro på dom.

En rejäl förlust blev det för mig. Med en nedgång sen köp på ca 30 % landade förlusten på 30 000 kr. 

H&M var ett av mina första innehav och kanske inte så genomtänkt från första början. Detta är den första revideringen av ett innehav jag gör i portföljen. Det tar emot att sälja något till en sådan stor förlust men samtidigt känner jag mig en erfarenhet rikare. Nej allvarligt, jag ska inte försöka vända det till något positivt. Det är skit kort och gott.

Nu orkar jag inte tänka mer på portföljen utan måste koncentrera mig på att flytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar