torsdag 9 november 2017

Vad fan får jag? Det här!

Inom mitt arbetsområde blåser vänsterns vindar och det är svårt att diskutera politik. Jag försöker då och då ha lite diskussioner kring aktuella frågor för att få lite glädje i vardagen.

Allt började med diskussionen om "vad fan får jag?" om någon har missat det kan ni läsa följande länk innan ni fortsätter. Diskussionen var självklart att han var ett ruttet ägg som försökte smita från sitt ansvar osv. Jag försökte nyansera bilden något och förklarade att det kanske inte var det smidigaste uttalandet men frågan om vad man får för skatten är legitim.

Mina kollegor förstod inte vad jag menade och förklarade att vi minsann får skola, sjukvård, vägar och en massa andra goa grejer.

Jag tog då upp om de anser att det är rimligt att Göteborgs stad dedikerat avkastningen på 6 miljoner kronor för att anställa "ett levande konstverk" på västlänken. Enligt mina kollegor var detta ett utomordentligt projekt eftersom det hade skapat så mycket debatt. Det bedöms alltså som fullt rimligt att våra skattepengar läggs på att en person ska driva omkring utan att göra något enbart eftersom det skapar debatt? Ridå!

Jag blir innerligt förbryllad och hur mycket jag än försöker så förstår jag inte hur man kan tycka att det är moraliskt fel att lagligt skatteplanera men inte moraliskt fel att uppenbart slösa bort skattepengar. För det är precis vad det är. Istället för att en rik lodis cirkulerar på en perrong kunde avkastningen ha livstidsanställt en lärare som under 40 år utbildat barn.

Det är precis det tänket jag saknar hos många i mitt arbete. Lägger man pengar på något innebär det att pengarna inte läggs på något annat.

Så istället för att gå på försvarets flyguppvisningar för att ta del av skatteåterbäringen kan man snart ta sig till västlänken för att spana in en person som fick räkmacka till den friheten många drömmer om, med vissa geografiska begränsningar givetvis.

4 kommentarer:

 1. Tror det hela beror på perspektiv: om man betalar nettoskatt eller inte. Får man inkomster av beskattningen har man ju inga (egoistiska) skäl att hålla den nere, men om man betalar mer än man lägger in så är det de egna pengarna som försvinner. Dina kollegor är egoistiska och trångsynta, men får mer än de betalar, kan därför inte se varför någon annans perspektiv skulle vara legitimt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet betalar dom lika mycket skatt så tycker man borde se slöseriet ändå. Fascinerades nästan ännu mer av att dom var förvånade över att vissa såg det som slöseri.

   Radera
 2. Har svårt för den här typen av argumentation där man ställer ett extremt exempel och generaliserar utifrån det. De allra flesta skatterna går till just vård, skola och omsorg. Hade önskat att alla som tar den debatten presenterar konkreta förslag istället för att bara lyfta de uppenbart mest skruvade exemplen (kamelfarm och grafittiväggar är andra exempel som uppenbart blev helt fel men där ursprungsintentionen var långt rimligare än vad som framgår i efterhand). Och varför ska just försvarets flyguppvisning vara skatteåterbäringen? Personligen tycker jag att just de uppvisningarna är slöseri med skattemedel och miljö även om jag uppskattar försvarets arbete i övrigt.

  Jag tycker också att Västlänkenkonstverket är trams men mest för att den konstnärliga idén bakom verket är undermålig, otillräckligt motiverad/specificerad och inte särskilt unik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera att detta inte är skrivet som någon typ av argumenterande text utan snarare utifrån ett mer humoristiskt perspektiv. Detsamma gäller med flyguppvisningen då många skriker just "här kommer skatteåterbäringen" när flygplanen flyger över.

   För övrigt tycker jag att det är fullt rimligt att ifrågasätta varenda krona som slösas på onödiga saker. Det är däremot skillnad på saker som hade en god intention och som av olika anledningar inte föll väl ut jämfört med saker som är direkt slöseri.

   Är ytterst tveksam till att majoriteten av befolkningen i Sverige tycker det är försvarbart att anlita en person på heltid livet ut som bara ska strosa runt. Ibland behöver man visa ett mer extremt exempel för att få folk att förstå det ologiska i resonemanget. Med det sagt tror jag de flesta förstår att frågan är mer komplicerad än så.

   Radera