söndag 28 januari 2024

Bättre bolåneränta

När vi köpte huset för några månader sedan upptäckte jag att det var mycket svårare att få lån än vad jag trodde. Nätbankerna som hade bästa räntan krävde in en mängd olika dokument vilket var tidskrävande och frustrerande. Man krävde också en redogörelse i skrift varför vi flyttar till en annan stad, hur länge jag och min sambo varit tillsammans m.m. Tre nätbanker krävde samma sak. Där någonstans tog mitt tålamod slut och jag avslutade processen.  

Jag tog kontakt med Handelsbanken och lånet beviljades samma dag. Detta var alltså för att ta ett nytt lån. Även om jag var väldigt nöjd med bemötandet så var hela tiden planen att flytta lånet för att få ner räntan något. 

Jag har nu flyttat lånet till Landshypotek via Avanza som med en väldigt generös värdering gjorde att vi hamnade under 60 % belåning och räntan blev 4,72 % mot tidigare 4,94 %. Med nuvarande belåning blir det en besparing på 450 kr i månaden. Det känns riktigt bra.

På Ikano bank kan man få ännu lite bättre ränta men då måste de också göra en väldigt generös värdering. Ska testa detta några månader sedan gör jag eventuellt ett försök. 

Något jag inte riktigt förstår mig på är att på Avanza private banking så får man 4,79 % (från 1 feb) med 50 % belåning och minst 3 miljoner i kapital. Det är ett sämre erbjudande än Landshypotek och då är inte ens det bästa räntan på marknaden. 

Jag kan inte förstå varför någon skulle vilja ha deras bolån på nuvarande nivåer. Om jag når 5 miljoner och kommer ner till 50 % belåning någon gång i framtiden så byter jag till Nordnet som har 4,54 %. 

Hade jag arbetat på Avanza hade jag föreslagit bästa boräntan på marknaden och fler rabattnivåer. Då lockar man till sig kunder som sparar på plattformen. 

4 kommentarer:

 1. PB bolånen har försämrats en hel del tyvärr. Håller helt med dig och är inte glad över att andra aktörer nu t.o.m ligger bättre än Avanza som precis som du skriver lägger sig på 4.79 fr.o.m 240201.
  Hoppas alla PB kunder med bolån klagar så de vaknar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl, ja att ligga på högre ränta för private banking med lägre belåning än de aktörer man har på sin egen plattform är riktigt dåligt. Har väldigt svårt att förstå hur man har resonerat där.

   Radera
 2. Snyggt jobbat med sänkningen där. På sikt blir de pengarna rätt mycket pengar men det gäller att vara lite om pch kring sig för rätt som det är behöver inte banken nya kunder längre och så smyghöjer de räntan.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir bra med pengar i längden men precis som du skriver så får man aldrig slappna av.

   Radera