torsdag 8 februari 2024

Rejäl omfördelning i portföljen

Jag har under rätt lång tid funderat på att till viss del byta strategi. När jag började köpa aktier för över 10 år sedan var fokus på att hitta stabila bolag som gick med vinst och gärna delade ut en del av vinsten. 

En långsiktig plan var att möjligtvis kunna gå i något tidigare pension och då ha en stabil inkomst från mina aktier.

Den här strategin har vissa brister. För det första så missar jag en hel del avkastning i min strävan att köpa stora stabila företag. För det andra så måste jag inte ha utdelande aktier så länge jag sparar utan det går ju självklart utmärkt att byta till det i framtiden. 

För det tredje så börjar jag bli något trött på att ha koll på årsrapporter och fördela små utdelningsposter.

Jag har därför valt att sälja av en stor del av min aktier och håller nu på att fördela om dessa på några fonder istället.

Jag vet inte om jag blivit galen men känns rimligt att göra denna omfördelning. Något färre bolag att hålla koll på. Det kommer säkerligen bli större fall med mycket index men jag tror att jag mentalt är bättre förberedd på nedgång på 40 % än vad jag var för 10 år sedan. 

Följande aktier har sålts:

Allianz

Altria Group

Bilia

Castellum

Cibus

Coca Cola

Essity

Johnson & Johnson

Merck & Co

Nibe

Nordic paper

Proctor & Gamble

Skanska

SKF

T-Rowe Price

WP Carey

Istället blir det köp av:

SEB Inexnära

Avanza Zero

S&P 500 ETF

Invesco S&P 500 High Div (befintligt innehav)

2 kommentarer:

 1. Halloj!
  Det var ett roligt sammanträffande, jag gjorde det samma förra veckan. Jag stuvade om ordentligt i portföljen för första gången sedan jag började investera för över 10 år sedan. Sålde i stort sett alla innehav (bland annat Skanska, Cibus, SKF, Sandvik) och har stoppat in allt i mina redan befintliga investmentbolag och resten i amerikanskt index. Hoppas du blir nöjd med storstädningen:)
  God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja det kanske är någon form av 10-års kris vi har råkat ut för :) Det var lite mer jobb än vad jag tänkte att det skulle bli men det kommer nog bli bra :) God avkastning!

   Radera