fredag 2 februari 2018

Nya innehav och uppdateringar av befintliga

Efter försäljningen i H&M rannsakade jag mig själv en hel del. Jag kom inte fram till något mer konkret bara att jag ämnar diversifiera portföljen något samt fortsätta med några innehav i traditionella industrier och komplettera med företag som jobbar med ny teknik.

Låt mig börja med en kommentar om mitt befintliga innehav Bahnhof. En stor anledning varför jag själv valt Bahnhof som internetleverantör är deras fasta övertygelse om att inte lämna ut ip-adresser till polisen. I en dom nyligen slår Förvaltningsrätten fast att Bahnhof måste lämna ut uppgifter om polisen, vid brottsmisstanke, ber om det. Detta gillar jag inte och känner att Bahnhof tappar en stor konkurrensfördel gentemot andra leverantörer. De har dock fortfarande fokus på att servrar ska ligga centralt i bra lägen för bästa möjliga internethastighet. Kommer följa företaget lite närmare framöver.

Tog även in Amazon, eWork och MTG. Amazon är enda företaget utan utdelning vilket kanske inte är helt optimalt gällande min utdelningstaktik men tycker att de gjort det mesta rätt under lång tid och tycker det är roligt att följa företagets framfart. MTG (3,09 % direktavkastning) tog jag in framförallt för att jag ville exponeras mot internetunderhållning och då närmare bestämt MTGx som håller på med bland annat e-sport. I dagarna kom nyheten att MTG säljer delar av sin verksamhet till danska TDC. För mig passar det utmärkt och ser gärna en mer renodling mot segmentet i MTGx. Även när det gäller eWork (3,76 %) hoppas jag på de ska kunna utnyttja den nya tekniken och fortsätta förmedla arbeten/uppdrag i en ny och mer flexibel arbetsmarknad som växer fram.

De mer klassiska företagen blev Sandvik (1,79 %), ASSA ABLOY (1,7 %) samt SCA (1,83 %). Sedan tidigare har jag även en liten post i SKF (2,91 %). Inget av företagen behöver någon närmare presentation. Det är mer en generell tro på klassiska industrier. Säkerhet och kameraövervakning tror jag också på i framtiden. Alla har väldigt låg direktavkastning vilket är lite tråkigt men vill inte stirra mig för blind på det när jag har många år kvar att investera. Posterna är relativt små i dagsläget. Under morgontimmarna ökade jag mina sista likvider i SCA och är därmed fullinvesterad, äntligen!

Februaris sparande har jag alltid på ett separat konto och förs över till Avanza den 25e om inte några oförutsedda utgifter har dykt upp. Detta system har jag haft för att kunna minimera min riktiga buffert. Tror aldrig jag använt min buffert och nu när jag nästan inte har några utgifter funderar jag på att föra över februaris sparande redan i början av månaden istället. Får se hur jag gör. Då jag nästa vecka reser till ett annat land för möten kommer jag ändå inte kunna följa börsen så avvaktar tills vidare.

Roligt med rapporttider och snart börjar utdelningsperioden för de flesta av mina innehav. Härliga tider.

2 kommentarer:

 1. Har också sneglat på Bahnhof som aktie. bryr mig inte så mycket om deras policy om Ip-adresser, de kommer polisen åt om de vill. Lycka till att t.ex. begå något riktigt grovt brott och tror du är oantastlig bara för att du kör med Bahnhof eller någon anonymitetstjänst. Om företaget får välja mellan att lämna ut eller bli åtalade tror jag valet är enkelt. Det går helt enkelt inte att vara anonym på internet, inte ens med Tor som många trodde var ofelbart, men det lyckades ju FBI knäcka till slut.

  Bra och klassiska företag, hoppas verkstadssektorn har mer att ge, de har ju haft ett riktigt bra år. Om du ska investera länge så är det inte bara DA som är viktig utan även utdelningstillväxten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har absolut en poäng i att det kanske gått så långt att man inte kan vara anonym på nätet längre. För egen del så var däremot anonymiteten av stor vikt när jag skaffade Bahnhof som leverantör för många år sedan. Om ingen bryr sig om det längre behöver jag fundera på inom vilka andra områden de presterar bättre än sina konkurrenter.

   Tror verkstadssektorn har mer att ge. Men känner även att den sektorn, även om den nog kommer få en hel del stryk vid nästa börsnedgång, kommer finnas kvar och trumma på vid sidan av de nya teknikföretagen. Utöver det tror jag verkstadsbolagen kommer tjäna fina pengar på de tekniska innovationerna som breder ut sig inom produktionslinjerna.

   Radera