söndag 26 februari 2023

Hög inflation = ändrat slutmål

Mitt mål med sparandet har alltid varit att kunna leva i en mer ekonomisk trygg tillvaro. Ett ytterligare mål (dröm?) skulle såklart vara att vara helt ekonomiskt oberoende men det tror jag är riktigt svårt. Om man är beredd att leva sparsamt med låga utgifter så går det ju såklart som flera bloggare lyckats med. Framförallt om man kan få till en extra inkomst på något sätt. Eftersom jag vill leva i en ekonomisk trygg tillvaro skulle jag behöva rätt rejäla marginaler för att kunna sluta jobba helt och vara bekväm med det. 

För en tid sedan satte jag därför ett slutmål på fyra miljoner. För mig känns det som en ekonomisk trygg tillvaro om jag skulle ha 10 - 15 000 kr i månaden från utdelningar (efter betald skatt på ISK) samtidigt som man har en belåning på max 50 % på bostaden. Sedan kan man såklart fortsätta både spara och amortera efter det men någonstans där tycker jag man borde få en känsla av ekonomisk trygghet. 

Med en inflation på 10 % förra året behöver jag nu 4,4 miljoner för samma nivå. Med någon procent inflation även 2021 blir det runt 4,5-4,6. Till det har ISK skatten gått upp rejält och kommer gå upp ännu mer till 2024. 

Det innebär att jag helt enkelt behöver höja mitt slutmål till fem miljoner istället. Jag skulle kunna skriva ett långt inlägg om besvikelsen över att vi hamnat i den här ekonomiska verkligheten men det orkar jag inte nu utan jag kan bara kort konstatera att förutsättningarna har förändrats och jag måste anpassa mig efter det. 

Nya slutmålet blir därför fem miljoner och jag kämpar vidare. 

2 kommentarer:

  1. "Tur" du äger aktier, de kommer att öka både i värde, intjäning och utdelning pga just inflationen. Så jag tror det blir bra tillslut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är tur det. Även om det blir några tuffa år så kommer aktier vara bäst i längden. Det behöver inte nödvändigtvis ta mycket längre tid utan är mer en ny siffra att förhålla sig till.

      Radera