onsdag 16 mars 2022

Köper aktier istället för bil

Förra året sparade jag för att kunna köpa en bil när jag flyttade hem. Pengarna har jag haft på Santander med 0,9 % ränta. Helt okey i väntan på hur min situation skulle utveckla sig.

På grund av att jag fick en rejäl lönesänkning när jag flyttade hem till Sverige har jag nu bestämt mig för att inte köpa en bil. Självklart har jag råd att köpa en men jag mår dåligt när jag tänker på de löpande kostnaderna som en bil medför. Jag får helt enkelt klara mig ett tag till utan den friheten. 

När börsen också fallit en del sen årsskiftet tyckte jag det var dags att istället köpa aktier som ger mig en ökad inkomst istället. Jag satte in 100 000 kr och fördelade pengarna på fyra köp. 

Eftersom mitt köp var så förknippat med bil så ville jag först köpa Volvo Car men tycker värderingen var lite väl hög så inledde mina köp med Bilia istället. Eftersom Bilia delar ut fyra gånger per år så blev det extra kul med en tydlig inkomst istället för utgifter som en bil hade genererat. Bilia har en direktavkastning på 6,3 % och man delar ut ca 50 % av vinsten. 

Sedan fortsatte jag med köp i storbankerna Swedbank och Handelsbanken. Båda köpen var med tanke på en stabil verksamhet som ger bra utdelning. Swedbank ger för närvarande 6,4 % direktavkastning (60 % av vinsten) och Handelsbanken 5,4 % (50 % av vinsten). Både täcker alltså sina utdelningar gott och väl. 

Avslutningsvis blev det ett köp i SKF som man hade kunnat plockat upp billigare för en vecka sedan men tycker fortfarande att priset ser bra ut. SKF har en direktavkastning på 4,2 % och delar ut ca 40 % av sin vinst. 

Fyra stabila företag vilket istället för utgifter ger mig en inkomst på cirka 500 kr/mån. 

4 kommentarer:

 1. Du kan vara min "broder från en annan moder". Har precis som du valt bort bil på grund av begränsad nytta (mest bekvämlighet om jag skall vara ärlig) och hårresande kostnader samt jobb och oro kring besiktningar, däckbyten, servicar osv osv. De insparade slantarna åker varje månad in i aktiedepån och genererar pengar istället för räkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja när man räknar på det blir det inte en munter syn. Bara parkering där jag bor kostar ca 1 000 kr/mån. Helt klart trevligare att få utdelningar istället.

   Radera
  2. Låt oss inte ens börja prata om parkering... :P

   Kan ju nämna att andra trevliga bieffekter av att skaffa en (betydligt billigare) cykel istället har gjort underverk med midjemåttet, kvaliteten på nattsömnen och pigghetsgraden på jobbet.

   Radera
  3. Väldigt trevliga biverkningar helt klart :)

   Radera