söndag 2 januari 2022

Året som gått

Då var det dags att lägga 2021 till historieböckerna och börja blicka framåt mot 2022. Innan det är dags för att blicka framåt vill jag summera året som gått.

Ett väldigt tufft år för mig där jag varit utomlands i stort sett hela året under svåra förhållanden. Jag hade också oturen att bli sjuk och låg under våren halvt döende i en barack utanför ett sjukhus i Afrika. Under hösten har oron för min arbetssituation intensifierats och jag får återkomma till det i ett senare inlägg.

Nu befinner jag mig däremot på svensk mark och jag kan blicka tillbaka på ett synnerligen bra börsår åtminstone. 

Portföljen har gått upp med cirka 18 % och uppgår nu till 2 980 000 kr. En ökning med 690 000 kr där mina insättningar har varit 240 000 kr. Det är en bra bit under snittet för OMX30 men nu har jag en stor andel utländska företag i min KF.

Min svenska portfölj steg med 26 % så där hängde jag hyffsat med index. Värre blev det med min KF där slutade året på 9 %. Finns inte så mycket mer att säga än att jag helt enkelt valt några dåliga företag som har agerat sänke. 

Jag vet inte hur mycket man ska analysera. Självklart går tankarna att om jag inte ens kan hänga med index så varför inte bara köpa en indexfond. Samtidigt så kan man inte bara titta på ett år utan man får lyfta blicken kanske fem eller till och med 10 år. 

Sedan går även tankarna att jag fortfarande är i början av min investeringssresa så en stor förhoppning är ju också att bli bättre i framtiden.

Sen är det nästan lite komiskt att man går runt och är lite så där halvmissnöjd när portföljen trots allt gått upp med 18 %. 

Något mer glädjande är utdelningarna som har tagit fart efter några år med högt sparande. Totalt fick jag in 79 200 kr. Långt mer än de 55 000 kr som jag satte upp som mål för 2021.


Det innebär att jag numera får i snitt 6 600 kr i månaden. En bra ökning från 2020-års nivå på 4 000 kr.


Det är en bit kvar till ekonomisk trygghet men jag gnetar vidare. 

Som alltid vill jag rikta ett stort tack till alla andra bloggare och läsare som förgyller veckorna med inlägg och intressanta tankar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar