måndag 28 juni 2021

Lämnar Afrika

Det har blivit dags att lämna Afrika och återvända till Sverige. Jag hade ursprungligen ett kontrakt på två år men min förhoppning var alltid att kunna förlänga det ytterligare ett år. Det fick jag också och det blev till slut drygt 3,5 år på kontinenten. 

Arbetsmässigt har det varit väldigt lyckat och jag har fått goda vitsord från mina chefer under åren. Jag har också fått en stor portion erfarenhet och det kommer jag bära med mig för resten av livet.

Lite tråkigt att lämna är det. Framförallt för att sparandet såklart kommer sjunka markant men också för att vädret är förhållandevis behagligt. 

Samtidigt så har det alltid varit ett tidsbegränsat kontrakt så jag får inte stanna längre. Istället för att fokusera på det som jag inte kan påverka så väljer jag istället att titta på det positiva.

När jag lämnade Sverige för 3,5 år sedan var min portfölj värd strax över 300 000 kr. När jag inom kort landar på svensk mark har jag en portfölj på cirka 2,5 miljoner. Det är smått fantastiskt och jag är väldigt nöjd över att jag klarade mitt mål som jag satte upp. Lite pengar har lagts på kläder och middagar men annars har jag i stort sett inte lagt pengar på något annat. 

Mina båda lägenheter har också varit uthyrda under hela min tid utomlands och cirka 140 000 kr har amorterats på mitt bolån. 

Jag kommer helt enkelt tillbaka med väldigt mycket bättre förutsättningar än vad jag hade för 3,5 år sedan. 

Nu ska jag först och främst ha lite semester och sedan börjar nya utmaningar till hösten. 

12 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Vilken resa du gjort, både ekonomiskt och personligt. Så häftigt! Du kommer alltid bära med dig dina minnen, och med 2,5 mill har du förutsättningar för ett bra liv även framöver!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det känns verkligen som att man kommit igång och den trygghet jag strävat efter börjar sakta infinna sig.

   Radera
 2. Jag byggde också grunden till min depå genom utlandsarbete. Det är ett bra och roligt sätt att trygga sin ekonomi, med nya upplevelser och lägre skatt och högre lön än i Sverige, vilket ger utrymme till ett rejält sparande. I mitt eget fall var det inom finansbranschen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart bättre möjligheter till sparande med en utlandstjänst. För mig har det varit både intressant och lärorikt. Det jag skrapat ihop till portföljen kommer på ett eller annat sätt påverka mig livet ut.

   Radera
 3. Verkar ha varit optimalt med utlandstjänst då fokus kan vara just jobba+spara! Vilken skattesats pratar vi om för utlandsjobb? Har du även fått pension avsatt som vanligt? Mest nyfiken även om med familj blir det inte aktuellt för mig med utlandsjobb.

  En bra och rejäl grundplåt har du skaffat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl, eftersom jag arbetar för svenska staten är det ingen skillnad i skatt. Jag har fått ett risktillägg som också är skattepliktigt så pga. det så har jag fått lite extra avsatt till pensionen. Det blir dock väldigt lite eftersom jag bara haft det i några år.

   Den stora besparingen ligger inte i ökad inkomst utan att jag kunnat hyra ut min lägenhet och därmed haft låga utgifter.

   Radera
  2. Hej igen,

   tack för svaren! Trodde kanske det fanns några undantagsregler för utlandstjänster vad gäller skattesatserna. Så man kan kanske säga att ditt boende ger den stora besparingen och då antar jag det beror på att ditt boende i utlandet kanske ingår som del av lönen eller är väldigt billigt?

   Radera
  3. Nej, när man är statligt anställd finns inga sådana undantag. Jag får mitt boende betalt eftersom man förutsätts ha kvar sitt boende i Sverige. De allra flesta med liknande tjänster har kvar sitt boende i Sverige för sommar/vintersemester m.m. men för mig har det aldrig varit ett alternativ.

   Radera
 4. Grattis till din resa och välkommen hem!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka! :-)

  Har du kvar samma arbetsgivare, eller väntar något helt nytt nu efter semestern? Finns det möjlighet till liknande uppdrag någon annanstans om du skulle vilja fortsätta?

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan, tack!

   Ja det kan man säga, det är lite oklart än så länge. Det kan komma fler möjligheter att jobba utomlands men huruvida man vill acceptera ett sådant uppdrag beror mycket på vilka möjligheter som finns på hemmaplan. Det är något jag kommer fundera på under året som kommer.

   Radera