söndag 2 augusti 2020

Nya innehav

Även om sparandet fortfarande är något lägre så satte jag ändå av 20 000 kr i juli. Det blev några tusenlappar i utdelning också och dessa investerades på börsen.

Först ut blev några andelar i iShares Core MSCI Europe. Jag har länge velat få mer exponering mot Europa och denna fond gör precis det och delar ut fyra gånger per år. Avgiften är  0.12 % vilket jag tycker är överkomligt.  Jag är lite osäker på hur källskatten fungerar men om allt fungerar smidigt kan jag tänka mig att ha denna istället för att gå in i enskilda aktier. Allianz har jag sedan tidigare och den ingår i fonden. Jag försöker generellt inte ha så många dubbelinnehav även om jag t.ex har det i Bahnhof via Öresund. Ev. säljer jag av Allianz och pytsar in det i fonden men avvaktar nog ett tag. 

Det andra köpet blev Microsoft och där behövs ingen närmare förklaring. Direktavkastningen ligger på 1 % på nuvarande kurs men Microsoft köper jag inte för utdelningen utan för en förhoppningsvis fortsatt fin utveckling.  

Även om portföljen har återhämtat sig mycket senaste månaderna så är jag trots inte nysparande tillbaka till februaris nivåer. Jag är lite besviken på min strategi då jag medvetet har försökt satsa i företag som är  stabila.

Efter tidigare rejäla förluster i H&M, GE och även Kraft Heinz tycker jag mig nu se flera nya orosmoln. LTC går dåligt och likaså är det med Millicom och sedan länge går AT&T knackigt. Jag har aldrig trott att jag vet mer än marknaden och har mest hoppats på att kunna hålla jämna steg med börsen. Anledningen till att jag vill välja mina egna aktier är för att jag tycker det är så förbaskat roligt. 

Men desto mer kapitalet växer och mina egna insättningar blir mindre framöver så vill jag gärna se bättre utveckling. Det är för tidigt för att dra för stora slutsatser men lite krasst så tänker jag att ett alternativ skulle vara att gå över till utdelande fonder med typ 75 % av kapitalet och sedan ha kvar 2-4 renodlade aktier som jag verkligen tror på. Det blir helt klart inte lika roligt men förhoppningsvis mer stabilt. 

Jag ska fundera vidare på detta men gör inget nu i närtid utan delar bara med mig av mina tankar. 

5 kommentarer:

 1. Microsoft är en riktigt bra bolag, har framtiden för sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag också. Ska bli intressant att följa de nästkommande 5-10 åren.

   Radera
 2. Tankarna du beskriver i texten har passerat genom mitt huvud också de senaste månaderna sedan kraschen. I mitt fall har dollarkursens fall varit värst för portföljen. Kan inte skryta med att jag överpresterar börsen men tänker att jag kan inte vika ner mig efter så kort tid. Fortsätter att köpa bolag jag tror på men fegar samtidigt med att köpa Xact högutdelande och nästa köp blir nog QDVD om vi får ett fint litet ras, jag känner att det är nära nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just dollarkursen har också påverkat min portfölj negativt sista tiden men det är inget jag bryr mig om alls. Det kommer att gå upp och ner under alla år. Jag är mer bekymrad över mina innehav som går 40-50 % back. Jag ska heller inte dra några förhastade slutsatser så kör på som vanligt ett tag till. Ja ett litet ras känns inte omöjligt under hösten.

   Radera
 3. Ja det är den jag har. Nej jag trodde inte det och igår fick jag första utdelningen och ingen källskatt var dragen så det var bra :) Tack för din kommentar.

  SvaraRadera