torsdag 25 oktober 2018

Björnen har vaknat

Läser att björnen har vaknat. Nu är det väldigt viktigt att man säljer sina aktier. Det gäller att rädda det som räddas kan. Min portfölj har rasat med över 10 % denna månaden och mer kommer det bli. Jag har därför valt att sälja alla mina aktier och kommer köpa tillbaks på lägre nivåer. Det gäller nämligen att tänka smart i ett läge som detta.

Ovanstående text ska tas med en lastvagn med salt.

Skulle någon välja att göra så kan det säkert gå vägen men risken är stor att man inte hinner in när marknaden börjar stiga igen. I all ärlighet förstår jag inte riktigt varför börsen sjunker så mycket. Som jag skrev tidigare så kan det inte komma som en chock att räntorna går upp. Visst ett handelskrig är inte heller bra för världens börser. Jag minns 2008 och då var det mer något konkret som hände så uppfattar jag inte situationen nu. Men vad vet jag.

En längre nedgång vara guld värt för mig. Om inget oförutsett inträffar så kommer jag befinna mig på utlandsuppdrag hela 2019 och skulle därför ha fortsatt stora möjligheter att spara varje månad.

Det jag sparar under de här två åren kommer ligga till grund för hela min portfölj för resten av mitt liv. Skulle jag därför kunna smyga in på lägre nivåer under 2019 skulle det kunna ge stor effekt.

Lite kort om SCA. SCA är mitt minsta innehav och det beror lite på att de har låg direktavkastning samt att de gått upp mycket sedan jag köpte. Nu har de tappat 20 % och ligger återigen på min inköpsnivå. Troligtvis kommer de fortsätta ner om björnmarknaden fortsätter. Jag har då blivit sugen på att öka eftersom jag gillar företaget. Jag ställs då inför ett dilemma som jag tror kommer bli alltmer vanligt de kommande åren.

SCA har en direktavkastning på 1,8 % i dagsläget. Mitt bolån kostar mig 1,5 % men kommer med största sannolikhet höjas till 1,75 % i början av nästa år och till 2 % i slutet av 2019. Nu är det visserligen ränteavdrag på lånet men troligtvis fortsätter räntorna upp de närmsta åren vilket leder till att jag, bortsett från eventuell kursutveckling, skulle spara pengar på att amortera istället.

Jag är än så länge lite osäker på hur man ska tänka här. Ska man bara tanka aktier med hög direktavkastning när räntorna går upp. Å andra sidan kommer ju aktierna säkert sjunka i pris i takt med att räntorna går upp och det borde således vara köpläge i det långa loppet.

2 kommentarer:

 1. Helt rätt tänkt av dig där. De flesta reagerar med ve och fasa när börsen inte stiger utan faller. En slags masspsykos, ett väldigt mänskligt agerande styrt av amygdala hjärnan. Men, vem skulle rusa ut ur en klädbutik om personalen plötsligt utannonserar att det nu är 25 procents rea för alla i butiken? Har man inte lärt sig att se det positiva med korrektioner på börsen, då blir det väldigt svårt att bli en vinnare över lång tid.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kanske man börjar fundera på vad som hänt med alla kläder om allt helt plötsligt säljs till rabatt ;) Men visst är det så. Undrar hur många småsparare som säljer nu. Jag får känslan av att det mer de stora hajarna som försöker rekalibrera sina portföljer.

   Radera