söndag 21 oktober 2018

Tungt just nu

Som en fortsättning på förra inlägget om värdet på min lägenhet så säljs nu en exakt identisk lägenhet i samma trapphus för 600 000 kr lägre än vad jag köpte min för för 1,5 år sedan. Det motsvarar minus ca 34 000 kr i månaden. Det känns riktigt tungt kan jag säga.

Man sparar och snålar i ett decenium och sedan kan ett felköp på bostadsmarknaden innebära att jag i en normal spartakt på 10 000 kr i månaden kastas tillbaks 6 år. Det är bara att hålla tummarna för att situationen ser annorlunda ut när det är dags att sälja lägenheten.

Min portfölj har också den decimerats kraftigt. Inte mycket som går min väg just nu. Jag ligger back ca 9 % i oktober hitills. Flera bolag som gått riktigt dåligt.

Skanska
Tappat 19 % senaste månaden. Rapporterade att den amerikanska marknaden går trögt och att några projekt inte kommer gå med vinst. Aktien föll över 10 % på en dag. Jag är inte orolig över Skanska på lång sikt men det känns som att 2019 kan gå trögt. Skulle kunna tänka mig att öka men tror inte det är någon brådska.

Bahnhof
Har tappat över 20 % i oktober. Vet inte varför men aktien har ju gått väldigt bra på sista tiden. Jag tycker det är attraktivt att öka på dessa nivåer men Bahnhof är mitt största innehav och känner att jag inte vill vikta mer där.

NVIDIA
Har tappat ca 18 % i oktober. Mycket teknikaktier som åker på stryk för tillfället. Har inte sett någon specifik nyhet som skulle ha påverkat nämnvärt.

Amazon 
Backat ca 11 % på en månad. Inte så konstigt med tanke på hur starkt aktien gått under året.

SKF
Backat 18 % senaste månaden. Här lade jag in en köporder i fredags men den gick inte igenom. Troligtvis blir det köp i veckan.

Sandvik 
Tappat 13 % senaste månaden. Inget speciellt där heller.

SCA
Tappat 12 % under oktober. Inget speciellt såvitt jag vet.

E-work
Har tappat 13 % på en månad. Av alla bolag som tappat så var detta som oroade mig mest. Både omsättning och vinst minskade i Q3 så kommer hålla ett öga på detta bolag lite extra. Tror fortfarande på företagsidén.

De flesta företagen verkar gå bra så nedgången på börsen är inget att oroa sig över men att min lägenhet tappat så mycket i värde känns inte bra. Det är inte alltid guld och gröna skogar.

8 kommentarer:

 1. PG går bra. En liten tröst

  SvaraRadera
 2. Din lägenhet är ju ingen förlust förrän du realiserat den. Sålde själv min lägenhet och gick back en hundring, inte kul men 6 hundringar hade svidit ordentligt

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så och jag hoppas inte jag hamnar i en sits där jag måste sälja. Att tappa en hundring är tråkigt men det hade jag kunnat hantera. Tror inte jag hade kunnat sälja och gå back 600 då får jag bo kvar tills jag flyttar in på hem.

   Radera
  2. Du behöver ju inte sälja den, du kanske kan hyra ut lgh när du flyttar?

   Mvh Jocke

   Radera
  3. Om jag skulle jag behöva flytta av någon anledning tror jag att det hade varit ett alternativ. Viktigt då att kontantinsatsen inte är låst i boendet.

   Radera
 3. Om lägenheten är inköpt för bostadsändamål så begriper jag faktiskt inte alls varför du marknadsvärderar den löpande. Det saknar ju, i mitt tycke, fullkomligt mening. Och framförallt är det helt orimligt, då en bostad bör ses som livets nödtorft, något att trivas i där man spenderar mycket tid vanligtvis. En investering i livskvalite. Visst är det trevligt att spra, men glöm inte behvoet att leva också. Ska du spekulera i fastigheter, gör det då via börsen, där det finns likviditet.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en rimlig kommentar och det är säkert så att många köper sitt boende enbart efter parametern att man ska trivas. För mig är boendet ett nödvändigt ont och även om jag har några saker jag gärna har i lägenheten för min egen trivsel så är inte det något som är skrivet i sten. För mig hör saker som pris och avgift till föreningen ihop med hur jag trivs. Sjävklart är det ointressant hur mycket lägenheten är värd nu om jag ska sälja den om 5 år.

   Däremot har jag t.ex. haft tankar på att sälja lägenheten någon gång nästa år eftersom jag vill försöka hitta ett billigare boende, då är det i allra högsta grad av vikt att veta hur marknaden värderar liknande objekt. Som det ser ut nu är jag alltså "fast" i mitt boende. Det gör att jag bekymrar mig.

   Radera