onsdag 17 oktober 2018

Skriver upp värdet på min uthyrningslägenhet

Jag har sedan cirka 10 år tillbaks följt bostadsmarknaden med lupp i min hemstad. Även om jag nu har ett boende så är jag inne på Hemnet några gånger i veckan för att se hur prisläget ligger till. Dessutom tycker jag det är kul att titta på det mesta som säljs och hur man presenterar olika objekt.

Jag har skrivit ner värdet på mitt boende flera gånger och jag bedömer att min bostadsrätt minskat i värde med ca 250 000 kr sedan jag köpte den för 1,5 år sedan. Inte särskilt kul och jag grämer mig lite över att jag köpte fast jag var fullt medveten om att priserna var väldigt höga.

När jag återvände från en utlandsvistelse ville jag däremot väldigt gärna flytta till en större lägenhet och fortsätta hyra ut min gamla bostadsrätt. Så blev det också och man kan vara bitter över det men å andra sidan hyr jag ut mitt nuvarande boende vilket också har genererat ca 40 000 kr hittills.

Min förhoppning är givetvis att lägenheten kommer stiga till inköpspriset inom några år så jag inte behöver gå back.

Min uthyrningslägenhet däremot har jag värderat till 680 000 kr sedan väldigt länge och nu har några lägenheter sålts i det huset så jag med rätt stor säkerhet kan skriva upp värdet till 700 000 kr. Det är fortfarande relativt lågt värderat. Det är alltså värdet efter mäklararvode och vinstskatt.

Jag har lite grova planer på att renovera köket innan jag säljer och gör jag detta skulle det potentiellt kunna bli mer än 700 000 kr men denna beräkning är på hur skicket är just nu. Troligtvis kommer lägenheten hyras ut under 2019 så en eventuell renovering blir tidigast i början av 2020.

2 kommentarer:

  1. Renovera inte, du får aldrig igen pengarna. (om du nu inte råkar vara snickare + köper billigt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det så? Jag är ingen snickare så kommer enbart få förlita mig på min envishet. Lägenheter i huset går för ca 100-150 mer med renoverat kök. Jag hade hoppats man kunde få till något för mellan 50-100. Men jag är verkligen inte kunnig inom området så tar gärna emot input.

      Radera