måndag 2 april 2018

Utsikter för svenska storbanker

Jag har länge funderat på hur det går för de svenska storbankerna och hur framtiden kan komma att se ut. Jag är själv väldigt kluven i frågan och tycker mig hitta argument att det ska upp respektive ner.

Om jag börjar på den positiva sidan så är jag av uppfattningen att bankerna och dess funktioner har sipprat ut och berör oss alla. Det är ytterst få människor idag som kan undkomma att ha med bankerna att göra. De allra flesta behöver låna till bostad, man behöver ett lönekonto, något form av kortbetalning. Har man företag så är det fortfarande storbankerna som de flesta söker sig till. För att inte tala om våra pensionspengar som kan ligga i olika fonder som bankerna driver.

Egentligen ett ganska märkligt tillstånd där några enskilda företag har den makten. Bankerna har fått någon form av särställning och bara att ett företag kan vara "to big to fail" är märkligt i mina ögon. Proctor & Gamble är ett större företag en Swedbank. Vad skulle folk säga om P&G körde sitt bolag i botten och sen hävdade att ingen kan leva utan Pringles, vi är "to big to fail"? Det tåls att fundera på.

Hur som helst så är vi i en situation där bankerna har en särställning vare sig vi vill eller inte. Det mina damer och herrar talar för att bankerna kan tjäna fina pengar i många år framöver.

Det som jag tycker talar mot banker är att det numera har börjat dyka upp nischbanker som alltmer utmanar storbankerna kring bolån. Avanza och Nordnet har nyligen öppnat upp för vissa kunder att få bolån till förmånliga villkor. Enkla är ytterligare ett företag som för tillfället erbjuder 0,95 % ränta (vi får se hur det blir med det). Detta kan leda till en prispress som kan påverka bankernas lönsamhet.

Slaget om investerare (åtminstone småsparare) är redan förlorat. Vem investerar sina pengar i bankernas olika sparlösningar? Några kanske men den siffran minskar för varje år som går. Nordea är den enda banken som tagit upp kampen på riktigt med deras Nordea Investor. Lite för sent enligt mig men de kan säkert börja vinna tillbaks marknadsandelar. Är faktiskt förvånad över att de andra bankerna inte följer efter. Det tyder väl på att det inte finns så stora pengar att tjäna där.

Jag tror också att storbankerna har höga kostnader med bankkontor runt om i landet som nischbankerna inte har, vilket gör att man kan pressa priserna.

Ironiskt nog så var den banken jag var mest nöjd med under hela mitt äventyr om att låna pengar till min bostad Handelsbanken. Detta eftersom det var den enda banken som faktiskt bjöd in mig till ett personligt möte. Då jag hade en speciell situation i och med att jag tänkte behålla min gamla lägenhet var de väldigt tillmötesgående och erbjöd också bäst ränta. Handelsbanken är, såvitt jag vet, det enda banken som valt att ha kvar rätt många lokala kontor till skillnad från konkurrenterna.

Låt oss ta en titt på hur aktiekursen i de fyra storbankerna har utvecklat sig det senaste decenniet. 


Handelsbanken är den bank som gått bäst de senaste 10 åren. Att man har varit en försiktig bank kan ha påverkat att man repade sig snabbt efter 2008 och har sedan ökat mer än OMX30.


Nordea som snart ska flytta från Sverige har hankat sig fram strax under OMX30 ända sedan 2010.


SEB har en liknande kurva som Nordea där man under många år efter 2008 låg långt under OMX30 men har på senare år närmat sig dock utan att nå ända fram.


Swedbank föll kraftigt 2008 men har för varje år som gått repat sig alltmer. Man har varit uppe och nosat på OMX30 och även om man inte riktigt har nått hela vägen fram så ser det lite ljusare ut för Swedbank än för SEB och Nordea.

Vad ska man då tro om bankerna på 10 års sikt? Ja min spåkula är lika grumlig som någon annans men jag slåss i mitt huvud med framförallt två tankar.

Den ena är att jag vill vara med i racet på dessa "unika" företag som vi inte kan vara utan. De tjänar mycket pengar och eftersom vi alltid kommer behöva deras tjänster så är det en "no brainer". 

Den andra tanken är att om marknaden luckras upp och storbankerna inte längre är to big to fail och deras tjänster inte längre är unika innebär det att det finns stor risk vid nästa krasch att man helt enkelt låter de banker som misskött sig gå under.

Jag äger aktier i både Handelsbanken och Swedbank men inte några nämnvärda summor. Jag har inte för avsikt att öka i någon bank för tillfället. Jag vet att många gillar bankaktier men jag avvaktar och hoppas jag kan lära mig mer om framtidsutsikterna för storbankerna. Någon annan som har några funderingar kring bankerna?

6 kommentarer:

  1. Du har missat två stora trumf som storbankerna har skaffat sig dom sista åren nämligen Bankid och Swish. Väldigt svårt för en moderna människa att leva utan dom tjänsterna. Så storbankerna är här för att stanna. Själv äger jag alla dom fyra stora.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng! Swish använder jag visserligen inte men visste inte att Bankid ägdes av de fyra storbankerna. Hur som helst så faller det inom ramen att de gjort sig själva ovärderliga. Smart.

      Radera
  2. Du präntade ner nästan på pricken vad jag själv går och funderar på när det gäller våra banker. Jag tror också att läget har förbättrats sedan förra bankkrisen. Den där avgiften som bankerna betalar till staten (anledningen till att Nordea flyttar sitt huvudkontor) verkar ändå ha stabiliserat läget. Om den ska ses som en räddningsplanka OM vi i framtiden får en ny kris återstår att se men jag tror det kostar för mycket att låta någon av våra banker gå omkull.
    Bankerna kommer alltid att tjäna pengar, läste någonstans att Swedbank gör 6 miljarder i kvartalet i vinst...
    Jag vill inte ha lån där men jag äger gärna deras aktier :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att jag inte är ensam att gå i dessa tankar. Man vill gärna ta del av deras vinster :)

      Radera
  3. Är också kluven till bankerna med tanke på konkurrens från nischbanker på bolånesidan.

    Samtidigt äger jag också paradoxalt nog främst SHB (och lite Swedbank, Nordea). Tänker att det personliga mötet och kundrelationen ofta underskattas när det gäller större affärer och företagslån.

    Sedan är det ju det där med risken också. Är gammal nog att i vuxen arbetsålder ha upplevt två finanskriser och SHB var den enda som klarade sig med beröm godkänt. Där tycker jag det är lite underligt att Avanza och Nordnet inte granskas mer. Funderar själv kring hur trygga mina pengar är där i en ordentlig kris när många småsparare får kalla fötter samtidigt. Risken är förvisso liten men definitivt större än i SHB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också det personliga mötet är viktigt vid stora affärer. Dock smart av nischbankerna att locka över kunder efter att det initiala mötet på någon av storbankerna har ägt rum. Det är en viktig fråga du ställer. Det skulle vara intressant att titta på hur mycket risken är i dagsläget och hur det kan påverkas av att fler och fler flyttar sina bolån till Avanza alt Nordnet.

      Radera