torsdag 16 december 2021

Julstädat i väskan

Det blev inte någon jättestädning eftersom jag, trots vissa motgångar i år, är nöjd med min portfölj. Ett företag som inte alls gått som jag hoppats på är Millicom och nu var det dags att ta beslutet att sälja.

Det har blivit några rejäla minor under åren. H&M, GE, AT&T och nu Millicom. Totalt blev det under cirka tre år en avkastning på - 40 % eller ganska exakt - 40 000 kr. Jag vet inte om de kommer få ordning på företaget men jag har tröttnat på att höra om höga skulder och krisländer i Sydamerika.

Jag vet inte hur djup analys man ska ge sig på men just nu konstaterar jag bara att jag är glad att gå vidare. Kapitalet jag frigjorde skyfflade jag direkt in i två befintliga innehav, Skanska och Öresund. Det känns mycket bättre och ger dessutom något utökad utdelning under nästa år.

Det brukar ofta stå att småsparare har svårt att sälja innehav som går dåligt men det tycker jag inte stämmer på mig själv. Då har jag svårare att sälja en aktie som gått bra för att jag är orolig att missa mer uppgång. 

Sen kan man alltid gräma sig över att man skulle ha sålt tidigare eller inte ens köpt aktien överhuvudtaget men man får nog helt enkelt acceptera att det då och då inte blir som man hade hoppats på. 

tisdag 14 december 2021

Sluthandlat i Minesto

Kursen i Minesto har i år varit en sorglig historia (-27 %). Jag började handla aktier under våren och har sedan fortsatt under resten av året. Tills idag då jag valde att göra mitt sista köp och äger numera 10 000 aktier. 

Minesto är inget bolag jag normalt köper och jag har svårt att förutspå om/när man kommer kunna börja tjäna pengar. 

Det är helt klart en spännande teknik och jag håller med företagets VD om att det ska ses som ett komplement till den omställning till grön energi som större delen av västvärlden försöker åstadkomma. 

Jag tänkte också att om jag nu ska satsa i ett företag så vill jag inte att det ska vara en alltför liten post. Nu tycker jag att innehavet är så pass stort att om kursen tar fart så kommer det märkas men det satsade kapitalet är i rimlig proportion till min portfölj (6 %) om det skiter sig. 

Jag har såklart mina skeptiska tankar, som jag tror det är bra att ha rent generellt. Jag kan inte hjälpa det men jag drar paralleller till företaget Pricer som jag för cirka 12 år sedan läste om i mitt aktieintresses barndom. Jag var helt övertygad om att de hade en produkt för framtiden. Vem går runt och sätter prislappar på varenda vara i en butik när man kan ha en person som sitter på ett kontor och bara uppdaterar priserna digitalt. 

Jag tyckte det då och jag tycker egentligen fortfarande att företaget borde göra succé. Kursen ser ni här nedan. Om du slog till vid börsintroduktionen får du nöja dig med en avkastning på cirka - 90 % på cirka 25 år.


Nu menar jag inte att jag likställer företaget Pricer med Minesto utan jag menar bara att man ska vara försiktig med företag som "borde bli bra". Jag tror på Minestos teknik och jag kan se ett framtidsscenario där man säljer/driver 10-20 stora kraftverksfarmer. Jag kan också se en teknik som aldrig riktigt får fart och där investeringarna uteblir och att jag om 5-10 år sitter och säger i stort sett samma sak. Nu borde tekniken vara redo. 

Jag är däremot beredd att låta min investering vara ifred och jag planerar inte att slänga ut den ur portföljen även om 2022 och 2023 skulle visa sig bli lika dåligt för kursen. Här gäller definitivt tålamod.

Nu får det bli att spana på mer utdelningsaktier framöver. 

tisdag 7 december 2021

Tillbaka i Sverige igen

Efter mitt extrauppdrag under hösten är jag åter i Sverige igen. Jag kommer hem till en temperaturskillnad på 50 grader så det är så där lagom härligt. 

Det blev en mycket jobbigare sejour än vad jag hade räknat med där både den fysiska och mentala hälsan blev lidande. Men den tuffa tiden stärker mig ändå i vad jag kan åstadkomma och det blev några extra tusenlappar till portföljen.

Nu ska jag vila någon vecka sedan är det snart dags för jul och sen är året slut. Även om det blir en stor omställning att flytta hem och börja jobba med vanlig lön igen så ser jag fram emot att ordna upp tillvaron på hemmaplan. Jag får se om det kommer finnas fler möjligheter att arbeta utomlands i framtiden men det är inget jag planerar för i nuläget. 

Jag har haft sporadisk koll på portföljen men just nu verkar det inte gå så bra. Många av mina innehav har gått dåligt sista tiden. Jag brukar ta en funderade runt årsskiftet varje år om någon aktie behöver lämna portföljen så får se om det behöver göras i år. 

I och med att jag numera har tillgång till internet så blir det lättare att skriva inlägg och jag ser fram emot de kommande månaderna. 

onsdag 17 november 2021

Nytt delmål uppnått

I juni nådde portföljen 2,5 miljoner och nu efter fem långa månader passerade jag 2,75 miljoner. Det gick långsamt under sommarmånaderna men nu på hösten kunde jag både spara lite mer och portföljen har gått bra.

Jag har också sålt av SKF och köpte några fler aktier i Minesto. Jag gillar SKF och jag hoppas någon gång kunna köpa tillbaka samma antal aktier men just nu fick dom göra plats för annat. Det ska bli intressant att se om Minesto kan börja göra vinst inom de närmsta åren. Om de lyckas borde det finnas en bra uppsida i aktien. Men det får nog helt klart klassas som mitt mest riskfyllda innehav. 

Nästa delmål på tre miljoner blir lite extra eftersom det är ett nytt miljontal och det går att kvalificera sig för den mytomspunna uppgraderingen till private banking på Avanza. Tyvärr är det knappt så man sparar några pengar på det men det får ses mer som en symbolisk uppgradering.

Det känns hur som helst bra att kunna bocka av målet på 2,75 miljoner. Ett steg närmare slutmålet. 

tisdag 9 november 2021

Bahnhof Q3

Jag köpte mina första aktier i Bahnhof 2014 och jag har idag närmare 5 000 aktier till ett värde på cirka 180 000 kr. Det är också ett av de bolag jag följer allra mest. I år har däremot aktien varit en besvikelse 0 % jämfört med OMX ca 24 %. Extra intressant blir det därför när man släpper kvartalsrapporter och det gjorde man idag. 

Bahnhof ökade omsättningen till 407 miljoner jämfört med förra årets 367. En ökning med 10,8 %. 

Resultat före skatt blev 48 miljoner och efter skatt 38.7 miljoner. En ökning med 15,2 %. Resultatet per aktie ökade från 0,31 till 0,36.

Under kvartalet tillkom 8 000 kunder och man har nu cirka 420 000 privatkunder. 

Man upprepar också att man planerar att genomföra ett listbyte till Midcap. Förhoppningen är första halvan av 2022. 

Mina tankar

Bahnhof fortsätter att gå bra och jag har svårt att minnas ett kvartal där man inte gick från klarhet till klarhet. Det är visserligen inte några extrema siffror man visar så är man ute efter raketer ska man nog hålla sig borta från Bahnhof. Vill man däremot ha sina surt förvärvade slantar i ett stabilt växande bolag så tycker jag Bahnhof är ett bra alternativ i en trygg sektor. 

Listbytet kan låta bra men det är inget jag lägger någon vikt vid. Det kan säkert ge en kortsiktig effekt men grunden för att tjäna pengar på aktier är att bolaget tjänar pengar.

Om Bahnhof fortsätter på samma sätt under Q4 kommer vi troligtvis se en vinst per aktie på cirka 1,4 - 1,45 kr. 

Årets utdelning på 0,75 kr kan och kommer säkert höjas till 0,85 - 0,90 vilket motsvarar en direktavkastning på 2,4 % på dagens kurs.

Marknaden verkar inte se samma sak som jag och aktien handlas ner med 2 % under dagen. 

Nedan ser ni mina köp och jag har ökat allteftersom under årens lopp. 


Är rätt nöjd med mina köp och min totala utveckling sedan jag började köpa är 110 %. Jag kanske inte handlar så mycket mer i aktien men som det ser ut nu ligger jag självklart kvar i mitt innehav och jag tror att kursen står högre om fem år.

onsdag 3 november 2021

Utan internet försmäktar jag i detta land

Det har varit väldigt oroligt i landet där jag befinner mig och internet är nedstängt sedan en tid tillbaka. Är verkligen tråkigt och jag som bara ställde upp på detta en kort tid. Jag ska snart resa hem för gott och även om jag inte ser fram emot det svenska vintervädret så ser jag fram emot att få en mer organiserad tillvaro. 

Det är mycket som händer just nu och jag är väldigt nära ett nytt jobb. Det ska bli spännande att se hur nästa år utvecklar sig.

Föreningen i min uthyrningslägenhet har efter åtta år bestämt sig för att ta ut en avgift på 400 kr/mån vilket är lite synd men de har rätt att göra det så inte mycket att göra. Nu är jag verkligen på sluttampen av uthyrningen så det rör sig bara om många månader. 

Utan internet har jag ingen koll på portföljen men den verkar puttra på som den ska. Efter lite nytt sparande i november borde jag när som helst nå nästa delmål. Utdelningarna i oktober blev drygt 8 000 kr och lite till väntas innan året summeras. 

Så är det i strävan mot finansiell trygghet. Små steg och kontinuerligt sparande ger resultat över tid. Just nu märker jag inte så mycket men det kommer så småningom. 

tisdag 19 oktober 2021

Köpte mer amerikanskt

Mina innehav har stabiliserats något efter septembers fall. Minesto har gått starkt och är upp nästan 30 % senaste månaden. Nu har jag inte några enorma summor men fortsätter det lite till ligger jag snart på plus i min investering.

Banker har också gått bra och min ambivalenta inställning till storbankerna kvarstår. Jag vill inte ligga fullinvesterad i sektorn men inte heller utanför. Både Swedbank och Handelsbanken ser stabila ut och jag ligger återigen på plus och det är exklusive utdelningen. Sedan hade det inte varit fel att ha ägt Avanza Bank men det känns som att de är rätt så hög värdering där för tillfället. 

Eftersom jag hade lite extra sparande denna månad och inte kunde bestämma mig om ett enskilt bolag att öka i fick det bli blandade köp denna månad. 

30 st Altria group (66 kr/mån)

10 st Johnson & Johnson (25 kr/mån)

4 st Lockheed Martin (25 kr/mån)

5 st Procter & Gamble (10 kr/mån)

Med köpen ökar jag min månadsinkomst med 126 kr efter avdragen källskatt. Det känns alltid så lite på ett sätt men jag har ju hållit på ett tag nu så inom några år tycker jag att jag borde börja se tydliga resultat av sparandet. 

Därmed var kassan åter på noll och jag får sitta på sidlinjen ett tag. 

torsdag 14 oktober 2021

Höstens bravader

Hösten går vidare och portföljmässigt händer det inte så mycket just nu. Mitt framtida arbete är fortfarande något oklart och jag ställde upp på att vara problemlösare och behövde resa iväg utomlands en kort sväng igen. Det blir några extra tusenlappar till årets sparande vilket såklart är trevligt men ser också fram emot att komma hem ordentligt. 

Jag ska fixa några saker i min lägenhet och efter det är det dags att sälja min uthyrningslägenhet. Det blir spännande men det kommer dröja ytterligare några månader innan jag kan dra igång med allt. 

Portföljen står som sagt och stampar värdemässigt. Jag fyllde på flera av mina svenska innehav för någon vecka sedan eftersom börsen varit sur. Det blev lite Bahnhof, Investor, Skanska, Sandvik, Kinnevik och Öresund. Annars går jag i tankarna att köpa mer amerikanskt. Altria Group och 3M står högt på listan. 

Utdelningarna kommer också in då och då och mitt mål om 55 000 kr för året är precis uppnått. Det ser ut att kunna bli ytterligare en del under hösten och det är motiverande. 

Det är inte så långt kvar nu innan det är dags att stänga böckerna för 2021. Tills dess är det hårt jobb som gäller men som jag kommer njuta när julskinkan serveras.

måndag 20 september 2021

Portföljen ner men lyckat arbitrage

Det går inte särskilt bra just nu. Börsen är något sur men många av mina största innehav har gått ner ett tag nu. Nu var det visserligen rätt höga värderingar på många så det kanske var rimligt ändå. Ett tapp på cirka 150 000 kr på 1-2 veckor. Som tur är, är känslan av tappet något i stil med "Aa okey, synd". Jag ligger alltså inte sömnlös utan fortsätter mitt månadssparande som vanligt. 

Något som jag däremot låg sömnlös över i natt var arbitrageläget i Investor som hade uppstått. Jag satt redo vid öppningen idag och sålde hela mitt innehav i Investor A och köpte tillbaka Investor B för 1,1 kr billigare. 

Eftersom börsen öppnade nedåt gick en tanke genom mig att jag borde avvakta och köpa Investor B när den gått ner lite. Jag kom dock snabbt på mig själv och insåg att då håller jag helt plötsligt inte på med en arbitrageaffär utan mer spekulation i nedgång. Något som inte alls var syftet så jag avslutade affären kvickt. Minus courtaget blev vinsten hela 1 640 kr. Snacka om härlig känsla!

onsdag 8 september 2021

Nytt köp och ny investeringsfilosofi?

Portföljen tragglar på i sakta mak och mina insättningar gör inte mycket på totalen men så är det när portföljen har vuxit sig någorlunda stor. 

Jag gillar film och filmer som rör ekonomi ligger mig varmt om hjärtat. "Wallstreet" och uppföljaren "Wallstreet money never sleeps" är två favoriter. Den mer moderna "Wolf of wallstreet" har redan börjat bli en klassiker. 

En annan som jag gillar är "The big short" som handlar om finanskrisen 2008 och den absurda amerikanska bolånemarknaden. 

I filmen driver två personer en fond som heter "The brownfield fund". I verkligheten heter den fonden "Cornwall Capital".

Jag har ända sedan jag såg filmen gillat deras investeringsfilosofi. Den går ut på att investera i saker som de allra flesta av oss inte vill ska hända. Du har kanske fel ofta men när du väl har rätt så tjänar du rejält med pengar. 

Jag har länge tänkt på en variant av den här filosofin men inte investerat på det sättet. Min idé går ut på att investera i företag som många människor ogillar. Det kan vara allt från olja, vapen, tobak, alkohol, begravningar etc. 

Filosofin går ut på att hitta företag som man tror kommer finnas under lång tid även om de flesta av oss egentligen inte hade önskat att de fanns. Det gör att företaget kommer tjäna mycket pengar och då förhoppningsvis dela ut en bra mängd pengar. Aktiekursen däremot kommer alltid vara pressad eftersom både privatpersoner och fonder inte vill vara delaktiga.

Den här tanken fanns med mig när jag nyligen köpte lite aktier i Lockheed Martin. Ett företag jag själv önskar inte vore så stort som de är. Realisten i mig ser ändå att mänskligheten kommer vilja utveckla vapen under hela min livstid. 

Jag följer nu upp min idé med att köpa Altira Group som säljer tobak men även vin. Tobak är inte något jag nyttjar själv och jag har länge trott att det är på väg bort. Efter flera år utomlands ser jag nu annorlunda på saken. Människor kommer fortsätta nyttja tobak och då kommer man fortsätta tjäna pengar.

Samma tanke finns när det gäller olja men där tror jag ändå att vi inom 10-20 år kommer se stora förändringar. Det går säkert att mjölka sektorn ett decennium till men det känns mer riskfyllt än vapen och tobak. 

Nu ska jag inte ändra hela min portfölj utan försöker helt enkelt komplettera med några aktier som marknaden ogillar och priset per tjänad krona är lägre. 

Det blev 80 aktier till portföljen och med en direktavkastning på nästan 7 % ger det mig cirka 175 kr i månaden efter avdragen källskatt. 

måndag 16 augusti 2021

Bör man vara försiktigt i dagens marknad?

Desto mer åren går desto mer intresserad blir jag av nationalekonomi. Jag skulle gärna hitta några kvällskurser eller likande för att bredda min kunskap. 

Min högst amatörmässiga iakttagelse just nu är att man kanske borde vara försiktig. Jag gör en något förenklad analys att jag ser två scenarier.

Bakgrund

Den låga räntan och att stater trycker pengar som aldrig förr har gjort att allt mer kapital drivs in i aktier. Det här driver upp priserna vilket blir bra i det korta perspektivet. Folk som är lite mer försiktiga av sig och som valt att stå utanför marknaden inser att det inte är vettigt att stå utanför och börjar köpa fonder och priserna stiger ytterligare. Det är inte heller värt att amortera och i stort sett allt fritt kapital måste in på marknaden. Man gör inte några större analyser om det är värt risken för i längden går ju allt upp.

Det här beteendet skulle man kanske benämna som girigt. Warren Buffetts klassiska citat "var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är försiktiga" passar väldigt bra in på dagens marknad. 

Slutsats 1

Det kan vara klokt att vara försiktig i det här läget. Om 1-3 år kommer räntorna börja öka. Aktiemarknaden är ofta framåtblickande och när räntorna börjar öka kommer fortsatta ökningar snabbt prisas in och karusellen är igång.

Hur långt fallet kan bli har jag ingen aning om men för drygt 10 år sedan köpte jag en lägenhet och hade 4,6 % ränta på mitt bolån. Skulle vi komma till de nivåerna igen är jag ytterst tveksam till att folk i lika hög utsträckning skulle köpa aktier istället för att amortera. 

Slutsats 2

De låga räntorna är här för att stanna. Det är möjligt att räntorna går upp något men i det stora hela kommer inflationen gå upp och förhoppningsvis följer lönerna med och alla låntagare gnider händerna i glädje. 

Börsen är högt värderad men kommer inte sjunka i någon större bemärkelse eftersom kapitalet kommer fortsatt vara placerat. Det är möjligt att avkastningen kommer bli lägre de kommande 10 åren men att stå utanför kan kosta rejält.

För mig är det dessa två analyser som rör runt i huvudet just nu. För att återkomma till citatet ovan. Jag kan tycka det är kul med kloka personers välformulerade iakttagelser men det känns också väldigt mycket intetsägande. 

Warren Buffett - "Var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är försiktiga" = Sälj allt eller minska ner på nuvarande nivåer.

Peter Lynch - "Mer pengar har förlorats i väntan på korrektioner än korrektionerna själva" = Ligg kvar och vänta ut, det är bäst i längden.

Självklart finns det andra slutsatser än de jag presenterat här och det finns ju inte ens en konsensus hos välutbildade nationalekonomer kring vad som kommer hända så det kanske är dumt att ens bry sig. 

Att inte tänka på något som man är intresserad av är däremot lättare sagt än gjort. 

fredag 23 juli 2021

Sommarinlägg

Även om sommaren mest spenderas i hängmattan har det sedan länge blivit en vana att kolla till portföljen. Just nu går det riktigt bra och portföljen har passerat 2,6 miljoner. Ett nytt bolag har också tagit plats och det blev tillslut Lockheed Martin. Ett spännande bolag som jag tror kommer fortsätta leverera produkter under lång tid framöver. En okey direktavkastning på 2,7 % och med stabila höjningar på cirka 10 % i snitt de senaste fem åren.

Jag har också fortsatt öka något i Minesto men det är små poster än så länge. Tycker det är spännande att ha något bolag som ev. kan ge en ordentlig avkastning om allt går vägen.

Annars försöker jag fortsatt planera för hösten och det är många bollar i luften just nu. Jag är vid ett vägskäl karriärmässigt och det är många parametrar jag behöver reflektera över. 

Något typ av distansarbete där jag kan jobba hemifrån och fortsätta fokusera på portföljen lockar nästan mest. Annars finns något mer högavlönade tjänster med personalansvar där man förväntas vara på plats varje dag. Det kräver också en helt annan livsstil med boende nära arbetsorten, kläder, luncher m.m. 

Jag får se vad det blir. Det är lätt att få idéer när man är ledig.

Hoppas ni alla har en skön sommar!

måndag 28 juni 2021

Lämnar Afrika

Det har blivit dags att lämna Afrika och återvända till Sverige. Jag hade ursprungligen ett kontrakt på två år men min förhoppning var alltid att kunna förlänga det ytterligare ett år. Det fick jag också och det blev till slut drygt 3,5 år på kontinenten. 

Arbetsmässigt har det varit väldigt lyckat och jag har fått goda vitsord från mina chefer under åren. Jag har också fått en stor portion erfarenhet och det kommer jag bära med mig för resten av livet.

Lite tråkigt att lämna är det. Framförallt för att sparandet såklart kommer sjunka markant men också för att vädret är förhållandevis behagligt. 

Samtidigt så har det alltid varit ett tidsbegränsat kontrakt så jag får inte stanna längre. Istället för att fokusera på det som jag inte kan påverka så väljer jag istället att titta på det positiva.

När jag lämnade Sverige för 3,5 år sedan var min portfölj värd strax över 300 000 kr. När jag inom kort landar på svensk mark har jag en portfölj på cirka 2,5 miljoner. Det är smått fantastiskt och jag är väldigt nöjd över att jag klarade mitt mål som jag satte upp. Lite pengar har lagts på kläder och middagar men annars har jag i stort sett inte lagt pengar på något annat. 

Mina båda lägenheter har också varit uthyrda under hela min tid utomlands och cirka 140 000 kr har amorterats på mitt bolån. 

Jag kommer helt enkelt tillbaka med väldigt mycket bättre förutsättningar än vad jag hade för 3,5 år sedan. 

Nu ska jag först och främst ha lite semester och sedan börjar nya utmaningar till hösten. 

tisdag 22 juni 2021

Köp, sälj och politik

Det blev en mindre omfördelning i portföljen förra veckan. AT&T fick lämna och likaså LTC. Båda har gått riktigt dåligt och det svider alltid att ta sådana beslut. AT&T hade fin direktavkastning men köp och sälj av Warner Media imponerar inte. Dessutom var de på gång att sänka utdelningen så jag bedömde att pengarna kan göra mer nytta någon annanstans. 

Oreganon, som var en avknoppning från Merck, såldes också.

För pengarna köptes följande:

Coca cola 23 st

Merck & Co 20 st

Microsoft 4 st

Johnson & Johnson 10 st

Procter & Gamble 13 st

WP Carey 20 st

Handelsbanken 113 st

Öresund 72 st

Xact Norden Högutdelande 100 st

Påfyllning i befintliga innehav alltså. Jag har lite tort krut kvar men avvaktar med köp ett tag till. Har spanat lite extra på Verizon, Apple och Lockheed Martin.

Den svenska politiken går också på högvarv och det är svårt att ha missat att Löfven föll i en misstroendeomröstning. 

Nu får vi se vilken väg Löfven väljer att ta. Avgår han och låter någon annan (Magdalena Andersson) ta över stafettpinnen eller kallar han till extraval. Jag har svårt att se att han skulle vilja kalla till extraval då de flesta opinionssiffror indikerar att den nuvarande regeringskonstellationen skulle få färre mandat. Å andra sidan tror jag han har svårt att avgå men det blir spännande att se vad det blir för beslut.

Så länge inte landet drivs emot mer kommunism och statlig påverkan blir jag nöjd. Det som pågår nu är bara käbbel men kommer att utkristallisera i vilken riktning det "riktiga" valet nästa år kommer att gå.

måndag 14 juni 2021

Nytt delmål uppnått

Det har inte blivit så mycket sparande till portföljen i år och min portfölj har heller inte hängt med den allmäna uppgången. Därför blir jag extra glad när jag nu för första gången klättrar över 2,5 miljoner. Det är ytterligare ett steg på vägen mot ekonomisk trygghet.

Delmål:
250 000 kr (april 2015)
500 000 kr (april 2018)
630 100 kr (maj 2018)
1 000 000 kr (januari 2019)
1 250 000 kr (juli 2019)
1 500 000 kr (november 2019)
1 750 000 kr (februari 2020)

2 000 000 kr (november 2020)
2 250 000 kr (december 2020)
2 500 000 kr (juni 2021)
2 750 000 kr

Jag håller på att göra en mindre översyn av mina innehav men har inte kommit till några beslut ännu. AT&T kommer nog tyvärr att ryka och det blev verkligen inte ett bra köp. De kanske får ordning på allt och kursen tar fart igen men hela grejen med att köpa Warner Media och sedan sälja det tre år senare inger inte förtroende direkt. Jag letar framförallt en ersättare med stabil och växande utdelning men har inte hittat något ännu. 

onsdag 2 juni 2021

Teknisk hjälp

Något har hänt med min sida och när jag försöker uppdatera mina innehav etc så ser jag bara HTML-kod. 

Förut har jag alltid kunna skriva helt fritt men något verkar ha hänt och jag vet inte hur det kan åtgärdas.  Det känns något träligt att behöva skriva allt i kod.

När jag försöker lägga till en ny gadget finns inte den gamla gadgeten "text" längre. Kan det vara så att man av någon anledning tagit bort den och det av den anledningen inte fungerar.

Är det någon som vet något om detta eller har haft liknande problem? 

söndag 30 maj 2021

Tillbaka på banan

Det var en seglivad parasit som skvalpat runt i magen den senaste månaden. Efter många sjukhusbesök är jag äntligen friskförklarad även om jag inte är helt hundra. Det var skönt och nu är det dags att ta nya tag. Även om jag tittat till portföljen några gånger har jag inte riktigt hängt med. Tycker min portfölj går knackigt och min KF med utländska innehav ligger hittills i år på minus. Det i samband med att min framtid är väldigt osäker (samt sjukdom givetvis) gör att min motivation inte är på topp. 

Så kan det vara ibland och då gäller det att fokusera på något positivt. Utdelningarna kommer in som de ska och i april och maj rör det sig om drygt 30 000 kr. Mitt mål om 55 000 kr under året hoppas jag fortfarande ska kunna gå att nå.

Kinnevik avyttrade Zalando och jag sålde mina rätter och sitter därför med lite kassa för ovanlighetens skull. Det ska nog gå ganska fort att hitta något alternativ för pengarna men just nu avvaktar jag lite. 

Nu kommer även sommaren så det finns saker att se fram emot. 

onsdag 28 april 2021

Oflyt

Har varit lite väl tyst från mig och det beror på att jag haft oturen att ha blivit sjuk. Som det verkar har jag fått något tropisk parasit i magen som under några månader hade grott till sig. Blev inlagd akut på "sjukhus" några dagar vilket jag lovar inte var en trevlig upplevelse under brinnande pandemi i ett av världens fattigaste länder. Låg i en barack med covidpatienter i 45-gradig hetta när jag själv hade över 40 graders feber. Jag har haft bättre dagar. 

Jag hade dock inget val och efter att jag blivit något bättre skickades jag hem till Sverige. Nu försöker jag återhämta mig men det går inget vidare så jag vet inte riktigt när jag kan vara helt återställd. 

Har inte haft så bra koll på börsen men nu när jag tittar till portföljen så verkar den ha gått ner något men mestadels sidledes för tillfället. Jag drar täcket över mig igen och ser fram emot bättre dagar.

söndag 11 april 2021

Har Avanzas private banking spelat ut sin roll?

Jag har väldigt länge drömt om den där tre miljoners gränsen på Avanza. Att kunna titulera sig som private banking kund är inte fy skam. Den stora glädjen har däremot varit de synergieffekter som mer kapital leder till. Man får bättre förmåner och kan således spara ännu mer. 

Häromdagen satt jag och tittade igenom de förmåner man får. Du får bland annat ett billigare courtage. De flesta av oss småsparare skulle jag tro använder PB mini som ger ett courtage på 0,15 %. 

Lever du som mig, utan att ännu vara private banking kund, får du samma pris om du sparar ihop ca 15 000 - 46 000 kr och sedan köper aktier.

Handlar du för något större summor får du 0,055 % till skillnad från 0,069 %. Ett köp för 120 000 kr kostar 83 kronor i courtage med Avanza medium och 66 kr med private banking. Det är några kronor men det är sällan jag gör affärer med sådana summor. 

Det stora dragplåstret har istället varit bolånet som jag själv har haft mina ögon på under lång tid. Här tycker jag dock att Avanza har tappat sin konkurrenskraft. 

I dagsläget får du 0,99 % om du har en belåningsgrad på max 50 % (när man öppnar för nya ansökningar). Har du noll kr på Avanza och en belåning på 60 % får du 1,04 %.

Med ett lån på två miljoner sparar du ungefär 80 kr i månaden men då måste du som sagt punga upp med 10 % till.

Nu skjuter jag höftskott hejvilt i bloggsparandets heliga kyrka men jag vill påstå att om man är intresserad av att maxa sitt kapital så är det idag ingen god affär att amortera mer än nödvändigt. Är man ung så är det helt enkelt inte värt att amortera ned till 50 % belåning. De som har uppnått 50 % belåning eller lägre är personer som sett värdet på bostaden stiga eller så har man prioriterat känslan av att vara lågt belånad. 

På Hypoteket bank t.ex. får du 1,07 % ränta och då behöver du bara komma ned till 65 % belåning. För mig blir 15 % mer belåning cirka 375 000 kr. För den summan betalar jag alltså 25 kr/månaden mer än om jag siktar in mig på Avanzas bolån. Hur gärna jag än skulle vilja amortera så kan jag inte motivera att amortera ytterligare 375 000 kr för att spara 25 kr/ månaden (18 kr efter ränteavdrag). 

Hade jag suttit i Avanzas ledning hade jag infört mer förmåner men också fler "nivåer". En liten räntesänkning på bolånet för varje miljon t.ex. 

Det ska bli kul att nå tre miljoner men jag får krasst inse att något mer än känslan och några sparade kronor vid stora köp blir det inte. 

onsdag 7 april 2021

Första köpet för året

Efter mitt begränsade sparande under första kvartalet var det nu dags att sätta pengarna i arbete. Jag valde att fylla på i Merck & Co. Jag har velat öka under en längre tid och nu blev det alltså dags. 

Det blev 52 aktier till 76,80 USD eller 34 500 kr. Det finns flera liknande företag som Pfizer, Astra Zeneca, Abbvie m.m. och jag har inte någon förkärlek till något utav företagen utan jag nöjer mig med att ha ett av dem. 


Merck & Co har i dagsläget en direktavkastning på 3,2 %. Ganska bra för att vara ett stabilt bolag men såklart inget man blir rik på över en natt. Köpet gör att jag får en löneökning på kapital på cirka 80 kr/månanden efter källskatt. 

Merck & Co har höjt sina utdelningar i många år och jag räknar med att man kommer ha utrymme att fortsätta med det.

Utöver Merck valde jag att köpa några ytterligare aktier i Minesto för några utdelningar jag fått.

Det är kul att köpa aktier men glädjen är kortvarig och nu blir det återigen att stå på sidlinjen och titta på hur utvecklingen blir kommande månaderna.  

torsdag 1 april 2021

Första kvartalet

Börsen har startat första kvartalet i en rasande fart och även om inte portföljen har hängt med i den takten så har den ändå stadigt klättrat uppåt. Portföljen har nyligen passerat 2,4 miljoner och siktet är därmed inställt på nästa delmål vid 2,5 miljoner. 

Jag har fortsatt en väldigt osäker jobbsituation och jag vet inte när jag kommer flytta hem, vad jag ska jobba med eller var jag ska bo. Även om hemflytten med största sannolikhet ska ske sista maj så känns det inte så kul att inte ha en aning om vad som gäller.

Eftersom jag avslutar min utlandstjänst har jag minskat sparandet till portföljen men jag har ändå satt in 10 000 kr /månaden de första tre månaderna. Min avsikt är att detta sparande ska kunna fortsätta resten av året. Vid sidan av detta sparar jag till en renoveringsbudget som ska användas vid renovering och försäljning av min uthyrningslägenhet. Planerad tid för detta är vid årsskiftet. 

Det kommer att bli ett tidskrävande projekt och det kommer säkert generera en hel del svordomar men det ska bli spännande att avsluta mitt uthyrningsprojekt som pågått i cirka åtta år. 

Pga. av det låga sparandet har jag inte heller kunnat köpa särskilt mycket. De köp som genomförts under kvartalet är:

30 st Essity för 265 kr st.

39 st Millicom för 316 kr st. 

200 aktier i SCA som såldes och investerades i Minesto istället.

Jag har haft relativt stabila utdelningar och har hittills fått in strax under 15 000 kr. Lugna puckar med andra ord. 


Jag hoppas inom kort få mer besked om min framtid och det ska bli väldigt skönt. Tills dess är det bara att fortsätta köra på. Under april/maj väntar också en hel del utdelningar och då kan det finnas utrymme för ytterligare något köp. 

Glad påsk!

söndag 21 mars 2021

Livslön

Jag satt och pratade med en kollega om ekonomi, vilket är extremt ovanligt. Det började egentligen om deklaration och hon tyckte det var konstigt att se ekonomin över hela året eftersom man får lön varje månad. 

Det kändes lite som att försöka locka till sig en vild fågel och jag valde att vara väldigt passiv och ställa frågor som "hur menar du då?" och "utveckla gärna". 

Hennes grundtanke var helt enkelt att det var konstigt att se ekonomin över ett helt år. Jag började prata om att ekonomin inte var begränsad till en månad utan väldigt mycket utgifter har man kanske en gång per år men att man då kan dela kostnaden på 12 för att få en månadskostnad.

Jag märkte att hon förstod och att det var ett nytt sätt att se på saken. Då fick jag blodad tand och sa att egentligen tycker jag alla borde se på hela sitt liv på det sättet. Det är nämligen relativt lätt att räkna ut ganska exakt hur mycket du kommer tjäna under ditt liv. Hon tittade på mig med stora ögon och såg uppriktigt intresserad ut.

Jag fortsatte. Tänk på en person som börjar jobba vid 25 och fortsätter till 65. Det ger ett aktivt arbetsliv på 40 år. 

De allra flesta i Sverige tjänar mellan 20-60 tusen i månaden innan skatt. Det ger nedanstående efter skatt om du skulle ha samma lön från 25 år.

20 000 kr/mån = 7,7 miljoner

30 000 kr/mån = 11,2 miljoner

40 000 kr/mån = 14,5 miljoner

50 000 kr/mån = 17,3 miljoner

60 000 kr /mån = 19,5 miljoner  

Någon kanske börjar jobba lite senare och de allra flesta har en lägre lön i början av sin karriär. Du kanske blir sjukskriven något år och är föräldrarledig i några omgångar men i det stora hela förändrar inte det uträkningen nämnvärt.

Har du en snittlön på 40 000 kr i månaden under ditt arbetsliv har du i runda slängar 14 miljoner att göra av med. Det kan låta mycket men där ska allt du handlar under hela ditt liv in. Toapapper, nya telefoner, presenter, mat, resor, bilar och ditt boende med alla dess kostnader. 

Du kan jobba stenhårt och bli befordrad och har du tur följer lönen efter och du hamnar i det övre spannet. I det stora hela gör inte det så mycket, du har några miljoner mer att röra dig med.

Tänker man så här tycker åtminstone jag att det är lättare att prioritera. Behöver jag ha senaste mobilen för 15 000 kr vartannat år för en livskostnad om 300 000 kr. 

Efter min utläggning satt min kollega och tittade ut genom fönstret. Jag vet inte om det var positivt eller negativt men jag är ganska övertygad av att hon aldrig tänkt på det förut.

Arbetar man hela sitt liv kan man prioritera några saker. Vissa väljer ett fint boende medan andra väljer en ny bil vart tredje år. Andra väljer utemat och resor. Inget är bättre än det andra men välj noga. Varken pengarna eller livet kommer igen. 

Vill du ha ett annat liv. Då får du bli idrottsproffs, starta eget, investera eller något annat lukrativt. 

torsdag 18 mars 2021

Börsen uppåt portföljen sidleds

Börsen fortsätter trumma på men min portfölj har halkat rejält efter. OMX30 är upp 16 % men min portfölj ligger på en stabil uppgång på cirka 3 %. Jag brukar ofta tänka att man inte ska hålla på att jämföra så mycket. Man kan alltid hitta något index som har gått bättre eller aktier som rusat. Som alltid så får man se till vilken risk man tagit och hur mycket tid man lagt ner.

Men man kan inte heller sticka huvudet i sanden. Om du under 10 år har underpresterat mot ett globalt index är det kanske dags att fundera på vad det beror på. För egen del har jag ungefär hälften av min portfölj i amerikanska aktier. Där har börsen gått upp 6 %. Mitt största innehav Brookfiled RP har också agerat sänke och tappat över 20 %. När allt kommer omkring så kanske det ändå finns logiska förklaringar. 

Det hindrar mig däremot inte från att fundera i nya banor. Eftersom nysparandet har avtagit gäller det nu att förvalta sitt kapital på bästa sätt. Jag borde därför skifta fokus från att fokusera på hur många kronor jag kan spara varje månad till att utvärdera portföljen bättre. 

Ett första tappert försök blev att sälja av 200 aktier i SCA. Jag gillar SCA men i mitt led att förnya portföljen något så inser jag att jag har väldigt många "tråkbolag" och valde istället att flytta över pengarna till ICA som jag tror skulle kunna bli en "tenbagger" i framtiden.

Nej jag skojar givetvis. Jag köpte faktiskt aktier i Minesto. Jag är lite svag för energibolag och grön energi borde vara framtiden. Huruvida Minesto faktiskt kommer att lyckas börja skala upp och tjäna pengar överlåter jag till experterna men helt klart ett något mer spännande bolag än SCA. 

Jag får rikta ett särskilt tack till Utlandsutdelaren som skrivit mycket insiktsfullt om företaget. 

Jag tror själv att det kan dröja ganska många år innan Minesto kan skala upp på allvar men ofta brukar kursen gå före de faktiska händelserna så det blir spännande att följa.

lördag 6 mars 2021

Alla dessa jävla judar!

Så har det hänt igen. Ännu en jude har snott en hög chefsposition inom FN. De är överallt judarna. Dessutom är jag ganska övertygad om att de hjälper varandra. Judar anställer bara andra judar för de anser att de är bättre än alla andra och på så sätt skapas en ond värld. 

Nej usch, förlåt men jag har bara så svårt för judar. Staten måste ändå på något sätt gå in och registrera var de är och vad de jobbar med så man åtminstone vet vilka organisationer/företag man ska undvika att samarbeta med. Suck, alla dessa jävla judar! 

Det här hörde jag på ett högt uppsatt möte med företrädare för den svenska regeringen.

Låter det obehagligt? Det är det också. Den enda skillnaden är att jag bytte ut vit man mot jude.  

Jag har försökt hålla mig ifrån att skriva politiskt eftersom jag vet att man har koll på vad anställda gör men jag slutar snart så det blir svårt att ge mig sparken.

Jag sitter på mötet och mår uppriktigt illa över hur det har blivit. Det är alltså inte bara en som tycker detta utan de flesta mötesdeltagarna nickar i samförstånd. Det gäller både politisk valda men också tjänstemän. 

Även om vi skulle få en ny regering är jag ytterst tveksam att vi blir av med den här kulturen. Jag blir ledsen och upprörd över vad som har hänt med mitt land som jag växt upp i och arbetar för. 

Jag har mailat några olika partier ovanstående information i ett naivt hopp om att någon likt mig ska inse hur sjukt allt blivit. 

måndag 22 februari 2021

Hur ska man tänka kring konsumtion beroende på ålder?

Jag sitter och funderar på det här med avkastning och hur man kan se på konsumtion beroende på hur gammal man är.

Det finns såklart inte några självklarheter när det kommer till avkastning men historiskt har börsen avkastat ca 8 % per år. Det gör att har du X antal kr investerat på börsen har det ungefär dubblats på 10 år. En ungefärlig livslängd i Sverige är cirka 80 år. 

Om vi utgår från de premisserna och att istället för att handla något så investerar du pengarna så inser man snabbt att allt blir extremt dyrt att handla när du är ung. 10 000 kr motsvarar 640 000 kr när du är 80 år. 

En 20-åring som vill åka till Grekland för 10 000 kr går miste om 630 000 kr i avkastning vid sin 80-års dag.

Sedan kan man vända på det. Om du är 80 år gammal hade då velat lägga 640 000 kr på att få vara 20 år och åka till Grekland. Om man hade sparat hela livet och har väldigt mycket pengar är jag övertygad att många hade gjort det. Om du däremot är fattigpensionär så kanske den där resan till Grekland inte var så viktig. 

Vad som är "värt" att göra är alltid upp till en själv och sina egna förutsättningar. Hade jag fått ge ett tips till en ung person idag (angående ekonomi) hade jag valt att prata om det här fenomenet. Att allt det du gör i ung ålder får stora effekter under en livstid. Det här får ju ännu större effekter när vi pratar om dyrare grejer än en resa till Grekland.

En 20-åring som köper en sportbil för 200 000 kr motsvarar 6,4 miljoner strax efter pensionsåldern vid 70 år. Då har jag inte ens räknat med de negativa aspekterna av att sportbilen eventuellt måste köpas på avbetalning. 

Måste du renovera köket (för t.ex. 100 000 kr) i din första lägenhet vid 25 eller vill du hellre ha 800 000 kr när du är 55 år. 

Alla beslut du tar om vad du ska konsumera får stora effekter några decennier längre fram. 

Jag tycker det är lika viktigt att tänka på det från det andra hållet. Om du är 80 år gammal och har avstått från resor, bilar, boende och allt vad det nu kan vara men du har skrapat ihop 100 miljoner. Är du nöjd då?

Att hitta rätt balans är lättare sagt än gjort men någonstans måste man börja. Att värdera sina köp är åtminstone en av nycklarna till framgång.  

tisdag 16 februari 2021

Årsrapporter och utdelningsförslag

Under de gångna veckorna har de flesta av mina innehav haft årsrapporter. Jag tänkte gå igenom några utvalda för att se hur det har gått.

Brookfield RP och Brookfield RC

BRP och deras avknoppning BRC uppvisade fina siffror i sin årsrapport. Inte något extremt utan en fortsatt stabil uppgång. Vill man ha en stabil utdelare tycker jag det är ett utmärkt alternativ. Jag behåller mina aktier som ger fin utdelning. Man planerar höja utdelningen med 5 % till 0,3 USD per kvartal. 

Man kan inte längre köpa BRP på Avanza utan enbart BRC. BRC har i skrivande stund cirka 2,4 % direktavkastning. 

Investor

Investor har också gått starkt sista tiden och rapporten var ungefär som väntat. Man delar ut 14 kr under 2021. Direktavkastningen är 2,2 % på dagens kurs. Investor är ett utmärkt bolag och jag ser företaget som en stomme i min portfölj. 

Essity

Släppte en stark rapport och även om 2020 var ett tufft år så går man ändå med vinst och höjde utdelningen med 8 % till 6,75 kr per aktie. På dagens kurs blir direktavkastningen 2,5 %. Det känns tryggt att äga Essity. Det är ingen kursraket men förhoppningsvis en stabil utdelare i många år framåt. 

Swedbank

Swedbanks rapport var väl sådär. Räntenettot sjönk med 2 % från tidigare kvartal. Man minskade däremot kostnader och kreditförluster. Bankerna hålls fortfarande i järngrepp och har utdelningsbegränsningar till 25 % av vinsten för 2019 och 2020. Swedbank planerar att dela ut 7,25 kr för båda åren. Det kan eventuellt bli ytterligare utdelning under andra halvan av året men det är i det stora hela ganska ointressant tycker jag. 

Jag har bankaktier för att de tjänar pengar och är skyddade av staten. De tjänar fortfarande pengar och jag fortsätter följa omsättning och vinst snarare är tillfälliga restriktioner i utdelningar. 

Handelsbanken

Även i Handelsbanken minskade räntenettot men man ökade provisionsnettot. Det var intäkter från fond- och depåprovisionerna och courtageintäkterna som ökade mest. Man planerar att dela ut 4,10 kr per aktie vilket är 25 % av vinsten för 2019 och 2020. 

Samma slutsats gäller för HSB. Jag avvaktar och ser hur omsättning och vinst utvecklar sig de kommande åren. 

Skanska

Jag tycker Skanska hade en stabil rapport under rådande omständigheter. Ett högre rörelseresultat men något lägre omsättning och orderingång. Utdelningen blir också något skev. Eftersom man drog tillbaka förra årets utdelning om 6,25 men senare justerade den till 3,25 gör man det här året en extra utdelning på 3 kr utöver den ordinarie utdelning på 6,50 kr. Vi som aktieägare håvar alltså in 9,50 kr per aktie i år. 

Skanska ser jag som ett långsiktigt innehav och jag försöker köpa mer när kursen är något mer pressad än vad den är nu. 

SCA

SCA har gått som tåget och jag är förvånad själv över uppgången som skett. Omsättningen ökade 6,5 % och man föreslår en utdelning på 2 kr per aktie. Direktavkastningen på 1,3 % är inget att hänga i julgranen men kursen har gått upp med 50 % på ett år. 

Jag tycker kursen är lite väl hög för en sån här typ av verksamhet och frågan är om man inte skulle ta och minska något på dessa nivåer. Jag får se om jag agerar framöver. 

SKF

För SKF sjönk omsättningen med 7,7 % men rörelseresultatet var högre än förväntat. Man föreslår en utdelning på 6,50 kr per aktie vilket på nuvarande kurs ger en direktavkastning på 2,9 %. Jag tycker det är riktigt bra med tanke på att kursen gått upp med 18 % det senaste året. 

Bahnhof

Bahnhof släppte rapport idag och det var munter läsning. Omsättning ökade med 13 % och resultat efter skatt ökade med 24 %.

Man fortsätter också öka kundbasen och har ökat med cirka 40 000 kunder per år (400 000 totalt) i många år nu. Bahnhof har också en stark kassa med 334 miljoner kronor, en ökning med 30 miljoner från året innan.

Jag hade en något lägre förväntan på utdelningen som jag trodde skulle bli 65 öre kanske 70 öre om det gått väldigt bra. Bahnhof överträffade mina förväntningar och man höjde utdelningen med 25 % till 75 öre per aktie. 

Det har tagit lite tid men äntligen känner jag att min investering i Bahnhof har börjat ge resultat. I juli 2018 tyckte jag själv att kursen stuckit iväg lite väl mycket och sedan dess har kursen varit nedtryckt. Man har däremot i varje kvartal visat bättre siffror och nu verkar marknaden ha hittat tillbaka till bolaget. 

Man planerar också ett listbyte och när man läser andras kommentarer så verkar det vara positivt. Jag själv har ingen erfarenhet av detta så har ingen uppfattning i dagsläget.

Övrigt

Det var en kort genomgång av några av mina innehav. Vårens utdelningssäsong ser onekligen ljus ut. Man märker att det kräver tålamod att spara i aktier. Dåliga år, ändrade utdelningsregler och politiskt tjaffs. Man blir inte rik från ett år till det andra men kan de flesta av mina innehav fortsätta öka vinst och utdelning så kan det bli trevligt om sisådär 10 år. 

Nu får man luta sig tillbaka med armarna bakom huvudet och fötterna på skrivbordet och njuta av utdelningssäsongen. 

tisdag 9 februari 2021

Är sparande en generationsfråga?

Sen min pappas bortgång har jag hjälpt min mamma med ekonomin. Min pappa tog hand om allt och min mamma hade i stort sett aldrig betalat en räkning. 

Eftersom de båda visste att hon skulle bli själv hade min pappa försökt visa henne hur man gör, vilka konton som finns m.m. Min mamma hade väl försökt men tyckte det var komplicerat. Hon tyckte också att det blev jobbigt att sitta och prata om en tid utan honom. Något jag tycker man får ha respekt för. 

När vi under våren/sommaren började se över ekonomin var hon väldigt medveten att hon behövde lära sig så hon var väldigt mottaglig för min input. Hon skrev lappar och försökte lära sig olika begrepp. Vi avslutade en drös med abonnemang och tjänster som inte var nödvändiga. 

I min familj har vi aldrig pratat om vad någon tjänar eller om pengar överhuvudtaget. Min pappa var däremot väldigt sparsam och pratade ofta om vikten att inte spendera hela lönen, men ungefär där stannade det.

Det fanns aldrig någon tanke vad man ska göra med pengarna man sparat. 

Min mamma gav mig tillgång till allt och hon öppnade upp sig om allt som de hade tänkt under hela livet. Det var väldigt fascinerande och jag kände att jag både kom närmare min mamma och att jag blev mindre orolig över hennes ekonomiska situation.

Det fanns olika konton som de båda hade sparat till för pensionen under 30-40 år. Allt på vanliga sparkonton med ca 1 % ränta. Jag fylldes av vemod. Allt hårt arbete som lagts ner på att spara detta men det har i stort sett tappat värde av inflationen. Vi pratar om några hundra tusen på några olika konton. 

Min mamma får ingen hög pension och hon berättade stolt att de sparat så hon kan ta några extra tusenlappar varje månad och komplettera sin pension med. Absolut, det är bra men tänk vad det hade kunnat ge om man haft dessa pengar i en indexfond istället.

Desto mer min mamma berättade om hur de planerat under arbetslivet desto mer förvånad blev jag. Båda hade väldigt högt förtroende för staten och att de tyckte det var tryggare att någon annan hanterade pengarna. Aktier var förenat med extrem hög risk och 300 000 kr kunde försvinna från en dag till den andra. 

Fast det är min egen familj så kändes det som vi levt på helt olika planeter. Jag förklarade också för henne att jag var fascinerad över att hennes definition av trygghet var att någon annan har koll på pensionen. Jag förklarade att för mig är det precis tvärt om. 

Det kändes på något sätt som om det blev en generationsfråga. Jag drar direkt paralleller till att man växt upp i ett socialdemokratiskt inskränkt samhälle där allt alltid är någon annans ansvar. Eller en "staten vet bäst" mentalitet. 

Sedan hjälper det inte heller att det var betydligt svårare/krångligare att köpa aktier för 30 år sedan vilket även det är en stor anledning. 

Under sommaren hjälpte jag henne att starta ett ISK och satte in lite pengar i några indexfonder m.m. När allt var klart satt min mamma nästan och skakade för att hon var så nervös över att hon nu hade lite pengar på marknaden. Jag sa att om du mår så där dåligt så är det såklart inte värt det. Hon sa nej det är bara lite nervöst i början men att hon ville fortsätta. Hon avslutade med att skratta och säga "säg bara inget till min pappa". Han är fortfarande i livet och även han ytterst skeptiskt till aktier. 

Den äldre generationen verkar ha varit sparsam men inte så bra på att förvalta pengarna. 

Jag tror att om bara 1-2 generationer så kommer det vara allt vanligare att någon lever på inkomst på kapital som de själva inte har sparat ihop. Och då pratar jag inte om några lyckade företagare eller idrottare utan helt vanliga arbetare som under hela sitt liv sparat och investerat och lämnar över det till sina barn.

tisdag 2 februari 2021

Upplevde social press för konsumtion

Nu när jag var hemma i Sverige kände jag för första gången av att jag valt ett, för vissa, annorlunda liv. Då pratar jag inte främst om att jag bor utomlands utan att jag har en mer restriktiv inställning till att spendera pengar.  

Som jag skrivit förut så har jag inte alltid varit sparsam utan det har kommit gradvis under åren. Det har alltid blivit pengar över efter lönen men ett definitivt startskott kom utav ett nyårslöfte 2014/2015 då jag lovade mig själv att jag kan öka sparandet rejält om jag drar ner på konsumtion. Så under åtminstone sex år har jag medvetet valt bort att göra grejer och om jag gör något så håller jag mig till det billigare alternativet. Jag har aldrig sett mig som någon extremsparare utan snarare en medveten konsument. 

Jag var på en middag hos några vänner och en vän till mig hade en ny sambo så vi satt och pratade för att lära känna varandra. 

Jag har givetvis ingen bil i Sverige och jag hade lånat min mammas Volvo som är cirka 16 år gammal för att ta mig dit. Jag fick då frågan varför jag åkte en sån gammal bil. Jag vill poängtera att frågan inte på något sätt var otrevligt ställd utan jag fick uppfattningen att hon genuint var förvånad över mitt val av bil. Jag förklarade min situation och att jag tycker det är lite dumt att ha en bil stående i Sverige till de få gånger jag är där. Då fick jag frågan varför jag inte tagit en hyrbil så att jag kunde komma till middagen i lite bättre stil. Jag förklarade igen att jag tyckte det var onödigt när jag utan problem kunde låna en bil. 

Hon tyckte det var konstigt eftersom jag "jobbar utomlands" och hon hade förväntat sig en annan bild.

Samtalet gick vidare på vin och jag hade köpt en vinflaska i 130 kronorsklassen (för eget bruk). Inte det billigaste men självklart inte det dyraste. Även här fick jag många frågor varför jag inte hade valt den ena efter den andra flaskan före mitt val.

Några andra mindre diskussioner förekom också men när jag lite senare på kvällen såg en annan kompis mobiltelefon som såg väldigt häftig ut så frågade jag vad det var för modell. Det var den senaste Iphone. Jag frågade vad den kostade och när han sa 16 000 kr utbrast jag 16 000 kr! Är du helt galen som köper en mobil för 16 000 kr! Det är möjligt att min reaktion var något överdriven efter några glas vin men jag tycker fortfarande att det är en helt galen summa. 

Istället var det jag som fick blickarna på mig och hela bordet började skratta åt mig. Vilken sten har du levt under? Kanske dags att växa upp? Några glirande kommentarer kan jag leva med och mina nära vänner vet vem jag är så där är det inget problem. Men det var några nya personer på middagen som jag inte känner så bra och här kände jag verkligen av att jag fick en stämpel som någon udda fågel och inte då i positiv bemärkelse.

Nu kommer jag givetvis inte ändra mitt sätt att leva pga. av det här men det var faktiskt första gången som jag kände mig obekväm över hur jag valt att leva mitt liv. Till det så tycker jag det är viktigt med ett socialt liv och framförallt tycker jag det är viktigt att kunna manövrera oberört i olika sociala situationer, något som jag alltså misslyckades med här. 

Jag ska försöka att inte reagera på andras mobiltelefonköp i fortsättningen men att komma i hyrbil till en middag för att hålla uppe en image kommer inte att hända.

onsdag 27 januari 2021

Säljer iShares efter Blackrocks rasim

Jag sålde idag mina iShares efter det uppdagats att Blackrock driver en rasistisk linje. Man uppmanar företag att föra register över anställdas etniska härkomst, kön m.m. Utöver att jag är emot det politiskt tror jag aldrig att ett företag som tror att kompetens sitter i hudfärgen kan konkurrera med företag som inte gör det. Nu hade jag ett väldigt litet innehav och flyttade istället över mina pengar till Millicom som fortsätter gå trögt. 

Annars är det lugnt på portföljfronten. Jag har betalat av min kredit som jag drog på mig i november efter några köp. Det känns bra att inte ligga belånad när börsen är på ATH. Några större förändringar planerar jag inte göra och jag kommer ha begränsat sparande till Avanza i stort sett hela året. 

Det är trevligt att följa rapportperioden och det gläder mig att vi åter börjar få se lite utdelningar. 

För övrigt fick jag en sen julsemester och har besökt Sverige. Det var behövligt att få ett avbrott och nu ser jag fram emot att ordna det sista och sen börja planera för hemflytt på våren. 

tisdag 5 januari 2021

Med blicken på 2021

Det nya året har precis börjat och jag har redan fått min första utdelning. Mitt Excelark för 2021 är därmed igång. Jag brukar börja året med att skriva ner vilka mål jag har. Det här året kommer däremot bli rätt annorlunda vilket gör att det blir svårt att planera

Jag kommer under året flytta hem till Sverige igen. Det är planerat till mars-maj. Det beror på en hel del osäkra faktorer och hur mycket semester m.m. jag har kvar. Vad jag kommer få för jobb när jag flyttar hem är också oklart. Det gör att jag varken kan räkna på lön eller boendekostnader för jag vet inte vad jag kommer tjäna eller var jag behöver bo. 

Min ena hyresgäst har också sagt upp kontraktet och där står jag mellan valet att hyra ut lägenheten på nytt en kort period eller låta den stå outhyrd några månader innan jag kan inleda mitt renoveringsprojekt för att sedan sälja den. Eftersom jag ännu inte vet när jag kan inleda renoveringen lutar det åt att hyra ut den ytterligare en tid så jag inte behöver känna stress över det. 

Jag behöver också lägga undan pengar för den kommande renoveringen och det blir egentligen efter försäljningen som jag faktiskt kan säga något om nysparandet till portföljen. 

Troligtvis dröjer det till slutet av året innan jag sätter igång men det är något jag längtar efter att få klart. Det har alltid varit min långsiktiga plan att sälja min uthyrningslägenhet så att jag kan sköta alla mina investeringar från datorn. Jag ser också fram emot mitt projekt att renovera lägenheten innan försäljning. 

Om jag försöker mig på någon form av generella sparmål blir det följande:

Sparande = 120 000 kr

Utdelningar = 55 000 kr

Amortering = 38 000 kr

Värdeökning = 1 %

Portföljvärde = 2 450 000 kr

De kommande månaderna kommer det nog inte hända så mycket. Jag hoppas få svar om min framtid i februari men troligtvis blir det snarare mars. Det är lite jobbigt att inte veta men det är vad det är. 

Det blir såklart tråkigt att lämna Afrika framförallt med tanke på vädret och den extra inkomst jag fått under den här tiden men jag har lyckats med det uppdrag jag var hitskickad för att lösa så det känns naturligt att flytta hem. 

Jag skulle nog också må bra över att komma igång med någon form av träning och bättre kosthållning än den jag haft senaste åren. Jag tror det är viktigt att försöka ha en positiv inställning till förändring och snarare se vad man kan åstadkomma än vad man går miste om. Nu kör vi 2021.

lördag 2 januari 2021

Året som gått

Så var 2020 till ända och jag tänkte försöka sammanfatta året som gått. Det går inte att börja skriva en sammanfattning utan att först konstatera att det varit ett riktigt skitår. Det som överskuggar allt är givetvis att min pappa gick bort i början av året och därefter slog corona till med full kraft. Jag själv hamnade i en extremt dålig sits då jag mitt i sorgen inte kunde resa tillbaka och arbeta vilket i sin tur höll på att göra mig arbetslös. 

Nu lyckades jag med hjälp av icke reguljära flyg ta mig tillbaka till min arbetsplats och jobbet var därmed säkrat. Det blev också en hel del utlägg som jag inte hade räknat med vilket gjorde att sparandet tappade fart. Glädjande nog så fick jag tillbaka en hel del under hösten då min arbetsgivare hade en försäkring. Jag är för övrigt fortfarande anti försäkringar. 

Det har också varit ett år av social distansering. Jag vill åtminstone tro att jag är ganska luttrad när det kommer till att vara ensam men jag tycker det börjar tära på en att inte kunna träffa kollegor och vänner. Eftersom sjukvården är obefintlig där jag bor har vi väldiga restriktioner och måste man in till kontoret är det mask på och ingen kontakt med någon. Det är ungefär sex månader sen jag satt och pratade med någon. Det finns mycket mer att skriva om det men jag lämnar det där. 

Portföljen tappade rejält som för de allra flesta i början av året men har sedan gått starkt med tanke på att det pågår en pandemi. 

Låt oss titta på mina mål jag hade för året.

Portföljvärde vid början av året = 1 230 000 kr

Mitt portföljvärde i början av året var 1 590 000 kr. Här ligger jag något före min ursprungliga plan men sen har vi inte heller sett någon längre nedgång ännu. 

Värdeökning = 1 %

Min portfölj har ökat med drygt 9 % i år. Det är framförallt min svenska portfölj som gått starkt med 15 % uppgång medans mina amerikanska innehav drar ner totalen med cirka 1 % för helåret. En svagare dollar (- 11,3 % från 1 jan 2020) är en stor del av förklaringen. I det stora hela är jag väldigt nöjd med 9 % som ligger över mina förväntningar.








Bästa bolag blev:

Brookfield Renewable Corp + 100 % (+92 000 kr)

Kinnevik + 78 % (+35 000 kr)

SCA 48 % (+23 000 kr)

Bahnhof + 42 %  (+ 55 000 kr)

Brookfield RP + 39 % (+ 37 000 kr)

Sämsta bolag blev:

Millicom - 27 % (- 19 000 kr)

AT&T - 26 % (- 28 000 kr)

Merck - 15 % (-10 000 kr)

Coca Cola - 14 % (- 9 000 kr)

LTC - 11 % (- 14 000 kr)

Och här är portföljen sen starten 2013

Sparande = 450 000 kr

Jag satte ett högt mål då detta var mitt sista år utomlands. Förra året lyckades jag spara 410 000 kr och även fast jag har inte fått någon högre lön lyckades jag ändå komma upp i exakt 450 000 kr för helåret. Detta är jag oerhört nöjd över.

Utdelning = 55 000 kr

På utdelningsfronten blev givetvis inte året vad jag hade hoppats på. Några 55 000 kr blev det inte utan jag fick nöja mig med 49 100 kr. Istället för att vara överdrivet positiv hela tiden och säga att det inte gör något så har det gett en törn i min motivation. Då menar jag inte att jag ska sluta spara utan snarare insikten att det behövs mycket mer kapital för att känna sig trygg.


Amortering = 38 000 kr

Amorteringen är inte så mycket att orda om. Den har löpt på som vanligt och jag har under året amorterat precis 38 000 kr

Summering 

Bortsett från utdelningarna så har jag nästan sparat undan en halv miljon kronor och det är det jag tar med mig från året. Det var också mitt sista år utomlands så nu blir det snart tillbaka till verkligheten. Istället för att gräma sig över att det kommer gå långsammare med sparandet framöver så njuter jag av det faktum att jag har haft den här möjligheten och är nu på god väg att skapa mig den framtid jag drömt om. 

Nu vänder vi blad och lägger 2020 bakom oss. Det ät därmed dags att börja titta på vad 2021 har att komma med.

Som alltid vill jag passa på och tacka alla bloggare som skriver intressanta inlägg. Det är kul och inspirerande att följa andra som har liknande drömmar.