söndag 25 november 2018

Vad konsumerar folk?

I fredags var det Black Friday, ett fenomen jag faktiskt inte visste vad det var förens för ca två år sedan. Jag är inte någon supersparare som många andra bloggare men nog håller jag i pengarna lite extra. En helg som denna har jag tänkt lite extra på vad jag konsumerar och varför. Jag har även funderat på vad andra konsumerar och varför.

Om jag börjar med mig själv så kom jag fram till att min konsumtion är behovsstyrd. Jag har inte några större problem att lägga pengar på saker behöver. Det är dock en sanning med modifikation.

Jag är ofta dumsnål och förra vintern behövde jag ett par vinterkängor. Jag hoppades på en vinter utan snö (dum) så jag skulle slippa köpa ett par (snål). När snön väl kom gick jag ut med mina fina arbetsskor och de blev givetvis förstörda. Jag fick sedan gå och köpa både kängor och ett nytt par arbetsskor. Det här är ganska vanligt förekommande och något jag försöker jobba på.

Kläder är för övrigt min stora utgiftspost. Posten går egentligen under namnet "kläder och utseenderelaterade produkter och tjänster" i mitt Excelark. Nu är jag visserligen något klädintresserad men det hela bygger mest på att jag de flesta dagarna har kostymtvång. Jag spenderar även tid med personer som är i ett mellanläge mellan arbete och fritid vilken kräver en viss typ av kläder det med. En annan faktor är att jag har en ganska stark övertygelse att kläder spelar roll när vi bedömer människor, vare sig vi vill eller inte. Jag klär mig professionellt både för att visa respekt för de jag möter men även för de jag representerar. Det inger förtroende och är en stor pusselbit som kompletterar mitt faktiska arbete.

Utöver det lägger jag inte pengar på så mycket annat. Jag har inga nöjen eller dyra hobbies. Jag sitter mycket vid min dator. Jag har en stationär dator som jag byggt själv för 5 år sedan. Den fungerar bra även om jag tänkt att köpa en ny när jag flyttar hem. Skärmen är ca 8 år gammal och har trasiga pixellinjer på några ställen. Också den har jag tänkt att köpa ny men det funkar ändå. Jag gillar att spela datorspel och jag har spelat samma spel i över 10 år. Köpte det för 199 kr så det tycker jag är väl värt pengarna.

Jag åker inte på semester, äger ingen bil eller har Netflix eller andra dyra abonnemang (Spotify undantaget). Jag äter inte mat ute utan gör nästan alltid matlådor. Jag har helt enkelt väldigt svårt att köpa något jag inte har ett rejält behov av. Men visst vill jag sedan ha en massa saker men det får bli senare när jag har byggt upp kapital. 



Det leder mig in på vad andra konsumerar. Vi har alla olika intressen och om någon går igång på att köpa smurffigurer så gör det då. Ändå blir jag nyfiken på vad folk faktiskt köper en dag som BF. Vad är det man gått runt och sneglat på men väntar in BF? Det måste ju vara shopping som inte är behovsstyrd tänker jag. Någon läsare som vågar erkänna vad det blir för konsumtion (eller vet vad någon "kompis" brukar handla)?

torsdag 22 november 2018

Köpt mer Brookfield RP

Efter den hemska nyheten att Avanza inte erbjuder gratis courtage på amerikanska aktier imorgon slog jag till på ytterligare aktier i Brookfield RP idag istället. Jag hade väntat hela månaden på att köpa cortagefritt så jag känner mig onekligen lite lurad på konfekten.

Totalt köpte jag 160 aktier till priset 37,26 CAD. BRP delar ut 1,96 $ per aktie vilket motsvarar 7 % direktavkastning. Köpet ökar mina årliga utdelningar med 2 400 kr efter avdragen källskatt.

X-datum för nästa utdelning är 29 november så det blir några hundra riksdaler extra vid nästa utdelning. 

Jag har haft lite ångest över mina ej utdelande bolag (Alphabet, Amazon och Nvidia). De har gått så dåligt att jag fått mig en tankeställare att jag borde hålla mig till utdelande bolag. Efter mycket funderande så känner jag ändå att jag åtminstone behåller Amazon och Nvidia. Båda bolagen känns som bra positionerade framöver (läs 5 år). Alphabet är jag desto mer kluven till. Detta beror mest på att jag själv blivit mer skeptisk till Google som använder all information på ett sätt som jag inte känner mig bekväm med. Jag använder t.ex inte själv Google utan givetvis DuckDuckGo.

Jag får återkomma till det. För tillfället behåller jag. Med dagens köp på den amerikanska marknaden börjar det återigen bli dags att vända blicken mot den svenska börsen. Jag börjar se fina köplägen inför våren. Nu kommer jag sitta still i båten under december så det blir med största sannolikhet inte några fler köp under 2018.

onsdag 14 november 2018

Tankar från en resa

Jag har varit ute och rest och tänkte med detta inlägg skriva ner lite tankar jag fått. 

Jag har varit utan internet och vanlig telefon i närmare en vecka. Jag fascineras över hur ensam jag känner mig utan möjlighet att kontakta någon. Jag kommer ihåg tiden innan internet och mobiltelefoner. Då var det inget konstigt alls att bege sig ut i skogen i några dagar, tälta och fiska utan ha någon kontakt med omvärlden. Nu känner jag direkt att jag påverkas. 

Har sett allt för mycket lidande och det tär på en mentalt att se tusentals människor i fullständigt miserabla tillstånd. Träffade en kvinna som förlorat båda sina armar och ben i Lepra (spetälska). Bara en kropp och ett huvud. Kommer aldrig glömma den stunden. 

Utöver individuella livsöden så har jag besökt samhällen som lever i extrem fattigdom och som aldrig sett annat än sin filt upphängd med några pinnar. Dessa samhällen förlitar sig helt på att få hjälp från andra länder eller organisationer. Det finns ingen utvecklingsmöjlighet överhuvudtaget. 

Att leva utan framtidstro måste vara oerhört tufft. Även samhällen som inte lever på hjälp utifrån lever mycket primitivt. T.ex. så fiskar man enbart några fiskar om dagen och måste göra så varje dag för att det finns ingen möjlighet att spara fisken utan att den ruttnar. Ett EU projekt bistod nyligen ett område med frigolitlådor och is. Detta hade gett en enorm fördel för den byn eftersom de nu kunde fiska mycket mer och på så sätt frigöra sin tid till annat några dagar innan de behövde ge sig ut igen. 

Även om man visserligen i dessa extrema fall kan behöva hjälp utifrån med att komma igång så ligger det stora problemet i att folk inte är utbildade eller fostrade i detta tänk. Det handlar mångt och mycket om en mental inställning. Gör jag detta på det mest effektiva sättet utefter mina förutsättningar? Om inte, vad kan förbättras och vad kan jag göra för att få mest effekt med minsta möjliga investering i både tid och pengar. 

Det här kan ibland vara svårt för utomstående att greppa. Till och med erfarna hjälporganisationer. En annan by fick båtar för att kunna fiska längre ut på vattnet och på sätt få upp mer fisk som kunde säljas till andra i byn. Det första som hände efter att båtarna anlänt var att de kördes till ett annat land och såldes. Det fanns alltså ingen vilja att skapa en bättre framtid utan man ansåg att det räcker att få upp några fiskar om dagen. 

Vad detta tänket kommer ifrån är ett intressant ämne och en bok som diskuterar detta utförligt är Max Webers bok "Den protestantiska etiken och kapitalismens anda" från 1905. Tesen är något man definitivt kan hålla med om bara när man ser de stora skillnaderna på Nord- och Sydeuropa. 

För mig är det utan tvekan kärnan i min drivkraft. Jag vill få det bättre och för varje aktieköp säkerställer jag en liten ytterligare inkomst. Det är en fantastisk känsla.

En annan känsla jag får när jag reser runt i ett varmt klimat är hur mycket jag trivs i klimatet. Att köpa ett hus nära vatten i något varmt land med några extra rum som man kan hyra ut tror jag skulle passa mig. Inte att man måste hyra ut för att klara vardagen utan just för att dryga ut kassan lite och få socialt umgänge. Det är något jag kommer fundera vidare på.

Denna resa gav mig hela känslopaletten, något som inte sker så ofta men är ack så uppskattat. 

onsdag 7 november 2018

Skatt - ISK

När året börjar närma sig sitt slut är det dags att börja fundera på hur mycket skatt jag kommer behöva betala på mitt sparande. Det är ganska lätt att räkna på. Jag börjar med att ta fram månadsrapporterna för mitt ISK på Avanza. De går att hitta under Mina sidor - Deklaration & kontobesked - kontobesked. I mitt fall ser det ut på följande vis.

31 december 272 862 kr
31 mars 331 935 kr
30 juni 454 649 kr
30 september 526 444 kr

Därefter söker jag på insättningar & uttag under transaktioner på mitt ISK. Hittills i år har jag satt in 220 000 kr. Jag kommer troligtvis sätta in ca 20 000 kr till innan årsskiftet vilket gör att jag landar på 240 000 kr totalt under året.

Allt detta slås sedan samman (1 825 890) och delas på fyra = 456 472. Vilket då utgör mitt kapitalunderlag.

Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan föregående år (0,49 %) + 1 %.

456 472 * 0,0149 = 6 801 kr vilket motsvarar min schablonintäkt.

Schablonintäkten beskattas därefter med 30 %. 6 801 * 0,3 = 2 040 kr.

Skatten på min ISK kommer alltså landa på ca 2 040 kr.

Jag uppskattar att min utdelning för 2018 kommer uppgå till ca 19 000 kr vilket skulle innebära att jag betalar 10,7 % skatt på mina utdelningar under 2018.

Eftersom jag aldrig har tänkt ta ut mitt kapital är eventuell kursuppgång i praktiken ointressant. Att enbart betala ca 10 % är ju givetvis bättre än 30 % på ett vanligt aktiekonto men risken är inte obefintlig. Utdelningarna kan sjunka men skatten är fortfarande densamma. Statslåneräntan kommer sannolikt öka under de närmsta åren vilket ökar skatten.

Jag föredrar ISK men är inte lika såld som många andra verkar vara. Jag har funderingar på att flytta över vissa innehav till en vanlig aktiedepå. Företag som Assa Abloy och SCA med cirka 1,5 - 2 % direktavkastning känns inte alltid motiverat. Är det någon läsare som har några tankar kring detta?

söndag 4 november 2018

Arbitrage - världens nionde underverk

Jag har aldrig tidigare brytt mig om hur arbitrage fungerar. Jag har givetvis förstått vad det är men har alltid trott att jag har för lite kapital för att hålla på med det. Dessutom har jag varit orolig att jag inte skulle förstå hur det fungerar och förlora pengar på köpet. Löjligt kan tyckas men så var det.

I fredags tog jag tag i det och satt och räknade och lärde mig lite mer om vad man ska vara uppmärksam på etc. Mina högst enkla punkter kan ni se nedan.

1. Se till att det finns rätt antal till försäljning i den aktie du tänkt byta till.
2. Se till att ha rätt courtageklass beroende på storleken på transaktionen. Detta går numera att ändra samma dag på Avanza vilket gör det hela mycket lättare.
3. Desto högre belopp desto mindre blir courtagekostnaden i förhållande till vinsten. Förutsatt att du valt rätt enligt punkt 2.

Jag bestämde mig för att sälja mina Handelsbanken B och köpa A istället. 437 B-aktier såldes för 44 312 kr + 66 kr courtage. Sedan köpte jag 437 A-aktier för 43 603 kr + 65 kr courtage.

44 378 - 43 668 = 710 kr.

Det innebär att jag med några knapptryck frigjorde 710 kr. Herregud vilken underbar känsla! Blev så lycklig så jag firade med en burk soldatens ärtsoppa.

Jag upprättade omedelbart en ny bevakningslista med alla mina aktier som skulle vara potentiella arbitrageaktier. Ska titta till den varje dag från och med nu.

Jag började också fundera på om det finns ett program eller app som man kan använda för detta ändamål. En app som plingar till när X diffar mot Y med en procentsats som förutbestäms av mig. Någon som känner till något liknande? På Avanza verkar man enbart kunna få en notis när en specifik aktie når en viss nivå inte skillnaden mellan när två aktier når en viss procentsats.

Jag sökte runt lite på nätet men hittade bara program som gör detta med valutor. Undrar hur svårt det skulle vara att programmera en sådan grej. Inte jag själv då utan någon jag känner. Det behöver ju inte vara varenda aktie (till en början) utan enbart de aktier jag själv äger.

Nåväl, tills vidare kommer jag gå in och titta till om det uppstår arbitrageläge manuellt.

torsdag 1 november 2018

Månadsrapport oktober

Har man inte förstått det tidigare så är oktober en månad som man måste kunna ta när man sparar i aktier. Min portfölj har gått ner ca 8 % eller cirka 70 000 kr. Inte särskilt roligt såklart. Det som mest kändes tungt för mig var att jag verkligen hade börjat ställa in mig på att nå miljonen innan julafton. Det kommer nu med största sannolikhet inte inträffa. Men då gäller det att ta nya tag och inte sänka spartakten.



Dessutom kan det fortsätta och bli mycket värre, om inte nu så kanske senare. Något jag personligen funderar över är om det kan komma en ny depression. Med det menar jag en nedgång som håller på i 5-10 år eller ännu längre om det vill sig verkligen illa. Antingen att det faller kraftigt eller att det helt enkelt står still under en lång tid.

Oktober har i övrigt inte bjudit på några större överaskningar. Jag njuter varje dag att jag inte behöver bekymra mig över den mörka hösten. Hos mig är det fortsatt så pass varmt att jag längtar tills det blir lite svalare. Här har jag däremot andra bekymmer och det är att mycket av livsmedlen har tagit slut. Det är både importrestriktioner, slut på statens pengar och inflationen på ca 15% i månaden som gör sitt. Dessutom är de fysiska pengarna slut på många håll. Kyckling finns däremot så jag har ätit det i några veckor tillsammans med burkmat jag hade med mig från Sverige.

Börjar längta lite smått efter en ost och skinkmacka men det gäller att hålla tankarna i styr. Ravioli på burk är schyst det också.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
51 st Investor för 387 kr. Totalt 19 776 kr.
134 st SKF för 148,95 kr. Totalt 19 998 kr.

Sålt
Inget i oktober.

Utdelningar 
Coca Cola 258 kr.
Brookfield RP 283 kr.
Merck & Co 251 kr.

Totalt 793 kr.

Portföljen 1 oktober - 31 oktober
900 300 - 875 600

En minskning med 2,7 % inklusive sparandet.
En minskning med 7,2 % exklusive sparandet.