torsdag 28 februari 2019

Månadsrapport februari

Februari var tänkt att bli en lugn månad utan några köp men som jag redan berättat så kunde jag inte hålla mig ifrån köpknappen när Swedbank tog rejält med stryk efter anklagelser om penningtvätt. Tanken med köpet var att behålla något år eller två tills kursen förhoppningsvis kommit tillbaks till runt 200 kr. Skulle vi se en återgång tidigare än så kan jag sälja av några aktier eftersom Swedbank efter köpen blev ett stort innehav i portföljen. Alternativt så låter jag aktierna vara kvar och ökar på i andra innehav och minskar andelen allteftersom Vi får se hur det går.

Jag lyckades med en arbitrageaffär när jag sålde Investor B till förmån för A aktien vilket gav mig två extra aktier och 276 kr i likvider. Jag gick som på moln den dagen.

Bahnhof har fortsatt sjunka efter rapporten vilket enligt mig mest beror på att Carnegie säljer 2,45 miljoner aktier (2,3 % av totalen). Detta har pressat kursen och jag ser detta som ett mycket bra tillfälle att öka i företaget. Skulle den falla ytterligare några kronor tror jag inte jag kan hålla mig borta från köpknappen.

Jag fick även tillbaka min källskatt ifrån 2016 vilket resulterade i en insättning på 587 kr. Jag kommer bokföra summan som en utdelning.

Portföljen passerade under månaden 1,1 miljoner men föll tillbaka efter nyheterna om Swedbank och Kraft Heinz. Så går det ibland men jag kommer snart över igen.

Sparande
30 000 kr

Amortering
3 180 

Köpt
100 st Swedbank för 199,85 kr. Totalt 20 024 kr.
120 st Swedbank för 167,20 kr. Totalt 20 103 kr
237 st Investor A för 404 kr. Totalt 95 817 kr.

Sålt
235 st Investor B för 409,20 kr. Totalt 96 093 kr.

Utdelningar
Procter & Gamble 281 kr.
Källskatt 2016 587 kr.

Totalt 868 kr

Portföljen 1 februari - 28 februari
1 076 600 - 1 097 600 kr

En ökning med 1,9 % inklusive sparandet.
En minskning med 0,8 % exklusive sparandet.

fredag 22 februari 2019

Mycket som händer just nu

Få har missat anklagelserna mot Swedbank som släpptes någon gång under tisdagen. Något jag reflekterat över flera gånger de senaste åren är hur mycket marknaden, enligt mig, överreagerar på dåliga nyheter. Jag bestämde mig därför för att anta att detta skulle stämma även denna gång. Jag kände också att hela syftet med att ligga med lite likvider är ju för att kunna kapitalisera på dessa lägen.

Aktien störtdök med 6 % fram till lunch och jag satt redo med köpknappen och slog till på 100 aktier för 199,85 kr. Vilken succé tänkte jag. Den tanken blev tyvärr kortvarig när jag såg hur aktien fortsatte falla och slutade på minus 12 % efter onsdagens handel. Efter den initiala besvikelsen hade lagt sig bestämde jag mig för att inte ge upp där. När aktien föll ca 10 % ytterligare under gårdagen slog jag till på 120 aktier till för 167,20 kr.

Huruvida detta är bra eller inte vet jag lika lite som någon annan men jag bygger detta på att det var bara anklagelser och vi vet än så länge inte hur omfattande det är. Detta i sig anser jag medför en onödigt hög oro på marknaden och min slutsats blir därför att fallet är onödigt högt.

Med det sagt är jag övertygad om att anklagelserna är sanna och man kommer få betala böter men inte så pass allvarligt att verksamheten skulle äventyras. Om något år eller två är säkert allt som bortblåst och då kan jag glädjas åt att jag lyckades snappa upp några aktier billigare i fallet.

Det är inte rimligt att man ska kunna träffa botten vid sådana här lägen men lärdomen får nog ändå bli att jag skulle ha avvaktat hela första börsdagen efter nyheter likt denna.

Om det nu inte var nog med tråkiga nyheter så presenterade Kraft Heinz sin rapport vilken var helt bedrövlig och aktien tappade nästan 30 % idag. Utdelningen sänktes med 36 %! De verkar ha större problem än jag trodde och frågan är om man återigen får bita i det sura äpplet och sälja ännu en aktie med förlust. Jag ligger för tillfället back 40 % sen köp. och då har ändå valutaeffekten varit positiv.

Det var nog med tråkiga nyheter för denna vecka och nu blir det bröd och vatten över helgen. Det ska kännas när man misslyckas.

onsdag 20 februari 2019

Årsrapport Bahnhof


Bahnhof är fortfarande mitt största innehav. Det var inte meningen att det skulle bli så utan det beror på att aktien gått bra sen jag köpte. Jag har för avsikt att ha lite större företag som t.ex Investor som mina kärninnehav och det sker nog inom en nära framtid..

Eftersom det är mitt största innehav så är årsrapporten från Bahnhof därför av lite extra intresse för mig.

Bahnhof hade satt ett högt mål med en omsättningstillväxt på 20 %. Det målet nåddes inte utan man fick nöja sig med 14 %.

Rörelsemarginalen (den andel i procent som blir kvar för att täcka räntor, skatt samt ge vinst) ökade till 12,4 %.

Utdelning höjdes från 0,50-0,55 vilket motsvarar en höjning på 10 % och direktavkastningen ligger därmed på strax under 2 %. Resultat före skatt per aktie blev 1.31 kr (1,09 kr). Man har som mål att dela ut mellan 25-50 % av vinsten.

Bahnhof har ca 320 000 privatkunder och växer med ca 40 000 per år. Man bygger kassa och har för tillfället 282 miljoner kronor (233 miljoner). Man sänker tillväxtprognosen något inför 2019 och spår en ökning på ca 12-15 %.

Dotterbolaget Elementica som skulle knoppas av från bolaget väljs nu istället att behållas. Bahnhof äger 80 % av bolaget redan och en utredning ska värdera bolaget och sedan ska man titta på hur det ska finansieras och hur man vill driva det i framtiden.

Kommentar
Överlag en mycket trevlig rapport. Marknaden hade högre förväntningar och aktien tappade något efter rapporten och även idag. Inte så konstigt om vissa hade räknat med 20 % tillväxt. För den mer långsiktiga så visar alla siffror på både fortsatt tillväxt och vinst och jag är övertygad att vi kan komma att fortsätta se en tillväxt på ca 15 % per år och en utdelningstillväxt på runt 10 %.

Man har även låg belåning vilket minskar risken och kassan kan användas till ev. förvärv eller nya projekt.

Det negativa med rapporten är enligt mig oklarheterna kring Elementica. Idén är god och det kan säkert bli bra tillslut men jag ser inte positivt på att man efter tre år kommer på att det inte är lönsamt att knoppa av bolaget och att det är bättre att behålla det själv. Jag har läst om Elementica i flera år nu och börjar bli något trött på att läsa om alla turer. 2019 blir säkert ytterligare ett år där man får gå och vänta på vad som faktiskt ska hända.

Nåväl, det viktigaste är att företaget går bra och idag när kursen föll hade jag svårt att inte slå till på ytterligare aktier i företaget. Jag kommer dock avvakta. Med en utdelning på under 2 % måste jag inte slå till just nu utan kan gott vänta. Jag vill dessutom inte ha för stor andel i företaget utan ska försöka köpa andra aktier under våren så portföljen blir mer diversifierad.

Några andra av mina innehav har också släppt rapporter men det får bli en annan dag.

lördag 16 februari 2019

Portföljvärde 1,1 miljoner

Börsen fortsätter att gå mycket starkt och lagom till helgen så passerade portföljvärdet 1,1 miljoner. Egentligen inget jag bryr mig nämnvärt om men det känns kul att ha lite marginal över miljonen.

Jag håller för tillfället på med att igen försöka utröna om jag kan få bättre bolåneränta någonstans och har varit i kontakt med en drös med banker men än så länge är det nobben överallt.

Jag har 0,55 punkter rabatt på Handelsbanken viket motsvarar 1,7 % ränta. Sen betalar jag inte för mitt mastercard eller andra bankrelaterade utgifter så jag är egentligen rätt nöjd. Men bara för att man är nöjd betyder det inte att man inte kan leta vidare.

Det jag framförallt förvånas över är hur det hos varenda bank är i princip helt ointressant att jag har en dryg miljon i portföljen. Jag trodde det för det första indikera skulle indikera att jag är en sparsam person och borde därmed vara en trygg kund. För det andra så borde kapitalet i sig vara en trygghet för banken. Inget av detta är intressant och det bästa erbjudandet jag fått var 1,66 % om jag flyttar allt kapital. Men då skulle jag få betala för betalkort så var knappast något erbjudande jag ramlade av stolen för.

En vän till mig (med sambo ska tilläggas) fick nyligen erbjudande om 0,95 punkter på Swedbank så utrymme finns det ju.

Jag längtar tills jag kommer ner under 60 % belåning så jag kan flytta bolånet till Avanza men tyvärr är det rätt många år i framtiden om jag inte börjar amortera allt jag kan eller värdet på bostaden stiger.

Nåväl, Rom byggdes inte på en dag. Portföljen går bra, jag fortsätter spara och amorterar lite varje månad. Det ser bra ut.

Trevlig helg!

fredag 8 februari 2019

Årsrapporter

Några kommentarer om årsrapporterna på mina innehav som kommit in under veckan.

Assa Abloy
Ett av mina minsta innehav släppte en stark rapport under tisdagen men hög organisk tillväxt. I USA 14 % och i Asien 11 %. Utdelningen höjdes från 3,30 – 3,50 kr vilket motsvarar en höjning på 6 %. Kursen steg 7 % under dagen.

Jag gillar Assa Abloy som företag. Jag tror att det är en stabil marknad med goda möjligheter att växa. Jag är däremot bekymrad över den låga direktavkastningen och än så länge ligger kursen på samma nivå som när jag köpte. Mest funderar jag på om Assa Abloy lämpar sig bättre i en vanlig aktiedepå men kan inte riktigt bestämma mig. Jag behåller tills vidare.

MTG
MTG släppte sin årsrapport i tisdags och den har onekligen några intressanta saker att nämna. MTG slopar helt utdelningen (12,50 kr 2018) och istället delas företaget upp vilket man aviserat tidigare till MTG och Nent (Nordic Entertainment Group). Jag får aktier i Nent som motsvarar mitt innehav i MTG (1:1). Om jag förstår det korrekt så kommer Nent i sin tur dela ut 6,50 kr per aktie.
MTG kommer eventuellt också nyemittera aktier, dock max 20 % av det totala antalet. Detta för att få kapital till potentiella förvärvsmöjligheter. 

När jag köpte MTG var jag intresserad av att få tillgång till MTGx som är deras fokus på e-sport och liknande vilket jag tycker är spännande. En framtidsmarknad jag tror kommer bli oerhört stor. Jag ser därför positivt på uppdelningen och att MTG nu kan fokusera enbart på det området.

Utdelningen är lite av en besvikelse men jag måste se detta långsiktigt och kommer behålla MTG men med största sannolikhet sälja av mitt innehav i Nent så snart det bara går. Avvaktar tills allt är klart men är inte omöjlig till att öka om jag ser att MTG sköter sina kort rätt.

SHB
I onsdags släppte SHB sin rapport och var väl ganska väntat med få förändringar. Räntenettot minskade något men i det stora hela så var det ungefär i linje med vad man hade kunnat förvänta sig. Utdelningen ligger kvar på 5,50 kr precis som förra året men 2018 hade man en extrautdelning på 2 kr.

Jag räknar aldrig med extrautdelningar så för mig är utdelningen oförändrad. Givetvis hade det varit trevligt med en höjning men detta är vad man kan förvänta sig av Handelsbanken. Aktien föll något men har sedan länge parkerat runt 100 kr vilket innebär en direktavkastning på 5,5 %. Inga konstigheter tycker jag och har inga planer på att sälja mitt innehav.

Jag har tidigare berättat att jag är kluven till banksektorn och det är jag fortfarande men det är svårt att komma ifrån att de tjänar pengar och folk kommer alltid låna (känns det som) och då är jag gärna med och tar en del av kakan. Jag ser varken SHB eller Swedbank som några kursraketer. 

Skanska
Skanska rapporterade minskad vinst per aktie med 21 % och man sänker utdelningen från 8,25 till 6 kr vilket motsvarar en minskning med 27 %.

En väldigt väntat rapport och jag är förvånad över att aktien sjönk närmare 6 % under dagen. Man gick i höstas ut med en vinstvarning och spådde att hela 2019 skulle bli ett år utan vinst så detta kan omöjligt kommit som en överraskning.

Jag har velat öka i Skanska en längre tid men har medvetet väntat med anledning av just detta. Jag vill fortfarande vara med i byggsektorn och jag vill definitivt öka mitt innehav men om 2019 blir ett svagt år så kommer nog aktien pressas ytterligare. Kanske att jag börjar öka under hösten eller så väntar jag till och med till rapporten 2020.  

Accando
Accando hade en tillväxt på 16 % under året och vinsten växte med 13 %. Man föreslår en utdelning på 1,45 kr vilket är en ökning på 3,5 %.

Även om vinsten och utdelning ökade var detta nog den största besvikelsen hittills i år. Jag hade räknat med bättre lönsamhet och högre utdelning. Jag har rätt bra insyn i bolaget och vet att de går på högvarv och 2019 kommer nog även det bli ett bra år.

Jag blir dock tveksam till företaget eftersom jag anser att Accando verkar i en bransch förknippad med hög risk och kommer det en lågkonjunktur kan de straffas hårt. Nu kanske jag inte går så långt att jag säljer mitt innehav men tanken slog mig ändå att hämta in den vinst jag gjort på närmare 100 %. Det hade nog inte varit så dumt men just nu har jag inte något som jag direkt känner att jag måste köpa så avvaktar tillsvidare.   

lördag 2 februari 2019

Vägen till miljonen

Eftersom januari 2019 blev månaden då mitt portföljvärde passerade en miljon tänkte jag det kunde vara kul att beskriva vägen dit, år för år.

2008
Jag var klar med studierna men blev arbetslös och bodde hemma. Fick i slutet av året mitt gamla skitjobb tillbaka. Kunde inte spara något.

2009
Var skyldig mina föräldrar ca 50 000 kr efter att ha lånat lite i slutet av studietiden och hade hamnat i skuld efter att ha bott hemma (ja de tog betalt medans jag var arbetslös). Jag bodde hemma och tjänade ca 14 000 kr efter skatt. 3 000 gick till mina föräldrar i hyra och jag kunde spara 10 000 kr/mån. Efter ett halvår hade jag betalat tillbaks skulden och resten gick till sparandet av en kontantinsats.

2010
Jag fortsatte spara ca 10 000 kr/mån och hade vid sommaren/hösten råd att köpa en lägenhet med ca 150 000 kr som kontantinsats. Jag vantrivdes däremot så mycket på jobbet att jag sa upp mig, lade ut lägenheten till försäljning och berättade för mina föräldrar att jag var arbetslös igen. I slutet av året under försäljningsprocessen fick jag ett nytt jobb och avbröt försäljningen då jag kunde bo kvar.

2011
För första gången hade jag en egen lägenhet men jag jobbade i en liten håla och sov i en övernattningslägenhet. Jag var hemma varannan vecka. Jag kunde fortsätta spara ca 10 000 kr/mån och amorterade ca 100 000 kr under året.

2012
Jag fortsatte amortera men skapade ett konto på Aktieinvest. Jag satte in ca 200 kr/mån så vi pratar väldigt små summor. Under året fick jag jobb i min hemstad och jag fick äntligen en mer ordnad tillvaro men tjänade lite mindre.

2013
I februari skapade jag mitt konto på Avanza och började från noll. Sparandet låg på 6 000 kr / månaden. Jag slutade amortera och sparade istället ytterligare några tusen i buffert. Sparade 73 000 kr under året.

2014
Flyttade utomlands men inte med samma förutsättningar som jag har idag. Sparade ca 95 000 kr under året.

2015
Jag insåg att jag hade möjligheter att spara mycket mer och lovade mig själv att 2015 skulle bli ett sparår. Jag fortsatte sätta in på Avanza och byggde kassa vid sidan om. Jag lyckades spara 230 000 kr under året.

2016
Jag fortsatte på det inslagna spåret men sparade det mesta till en ny kontantinsats. 75 000 kr till portföljen och 200 000 kr till kontantinsats.

2017
Jag flyttade hem till Sverige och köpte en ny lägenhet. Jag hade 15 % i kontantinsats men banken tvingade mig att gå in med 30 % eftersom jag redan hade en lägenhet. Detta beslut tog dom efter att lånelöftet var godkänt och jag precis hade vunnit budgivningen. Jag blev därför tvungen att ta ut en stor summa pengar från portföljen. Det blev inte mycket sparande under året eftersom jag behövde köpa möbler. Sparande 35 000 kr.

2018
Jag fick en ny utlandstjänst med helt andra villkor och sparandet kunde ta fart rejält. Nu behövde jag inte längre spara till kontantinsats eller buffert. Totalt förde jag över 573 000 kr till portföljen vilket inkluderade en sparad buffert. Amorterade minimibeloppet på 38 000 kr/år.

2019
I januari passerar portföljen miljongränsen och jag kan därmed presentera min graf som jag började med 2013.

Jag vet att det inte är den mest färgglada designergrafen men den duger för mig.

Från det att jag skapade mitt konto på Avanza i februari 2013 så tog det sex år. Samtidigt så gjordes sparandet möjligt av mitt förarbete innan 2013 så beroende på hur man räknar så tog det sex alternativt elva år att spara till miljonen.

Som nog de flesta håller med om så var det ingen enkel resa utan det tar tid och det gäller att vara envis. Här har jag bara skrivit om de ekonomiska sakerna. I början var inte min livssituation tiptop direkt. Under åren man sparar har jag, och alla andra som försöker spara, givetvis gått igenom mycket annat som påverkar livsvalen. Relationer kommer och går, nya jobb, nya boenden, tragedier för familj och vänner och mycket annat.

Jag skulle inte säga att det var lätt, men det var möjligt.

Nu är det dags att blicka framåt istället och det blir intressant och se om och i så fall när jag når två miljoner. Där en historia slutar har en annan sin början.

fredag 1 februari 2019

Månadsrapport januari

Årets första månad rivstartade med ett dopat sparande och en börs som trummat på. Min portfölj växte med hela 22 % vilket motsvarar närmare 200 000 kr och det kan jag i ärlighetens namn säga att det inte kommer kunna ske igen.

Portföljen passerade därmed en miljon kronor och en stor milstolpe är därmed uppnådd. Jag kommer återkomma med ett separat inlägg om det under helgen. 

Det blev en hel del köp under månaden vilken kändes bra inför utdelningssäsongen. Nu har börsen gått upp cirka 7 % i januari vilket känns omotiverat så jag avvaktar med största sannolikhet med köpen framöver. 

Jag har inte funderat nämnvärt på utdelningshöjningar tidigare men i år börjar det märkas och jag har följt rapportsäsongen med stor förtjusning.

Investor höjde från 12 till 13 kronor (8,3%).  235 kr ökad utdelning.
SKF höjde från 5,5 till 6 kronor (9 %). 225 kr i ökad utdelning.
Swedbank höjde från 13 till 14,2 (9,2 %). 414 kr i ökad utdelning.
SCA höjde från 1,5 till 1,75 (16,6 %). 38 kr i ökad utdelning.

Detta summeras till den vackra summan av 912 kronor vilket glädjer mig. Det blir spännande att fortsätta följa rapporterna. 

Jag gjorde en smärre förändring på bloggen och lade till vad portföljen genererar varje månad. Det känns som roligare att följa och ger mig själv en morot. Bara utdelningshöjningarna denna månad ökade min inkomst med ca 80 kr/månaden. 

Som en sista notis så noterade jag att jag inte betalade någon källskatt på utdelningen ifrån Brookfield RP denna månad vilket jag alltid gjort förut. Ingen aning om varför det blev så. Månaden i siffror ser ni som bekant nedan.

Sparande
145 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt 
19 st Investor för 367,7 . Totalt 7 042 kr.
50 st SKF för 131. Totalt 6 566 kr. 
70 st SKF för 143,80. Totalt 10 091 kr.
50 st Kinnevik för 224,90. Totalt 10 542 kr.
5 st Coca Cola för 47,08 USD. Totalt 2 121 kr. 
46 st Swedbank för 214,5. Totalt 9 892 kr.
300 st Acando för 29,85. Totalt 8 977 kr.
52 st Sandvik för 140. Totalt 7 298 kr.
100 st Handelsbanken för 101. Totalt 10 125 kr.

Totalt 72 654 kr. 

Sålt
Inget.

Utdelningar 
Brookfield RP 1 300 kr.
Merck & Co 283 kr.

Totalt 1 583 kr.

Portföljen 1 januari  - 31 januari
880 700 kr - 1 076 600

En ökning med 22,2 % inklusive sparandet.
En ökning med 5,7 % exklusive sparandet.