torsdag 19 oktober 2017

Mera skatter åt folket

Ingen har väl missat att tv-licensen ersätts med en skatt. Att säga att jag blir frustrerad är nog ett understatement.

Jag är inte en idiot. Jag förstår grundtanken med public service. Det hade varit bra med en oberoende nyhetskanal men SVT är långt därifrån. Majoriteten av deras personal är positionerade till vänster i den politiska skalan. Detta har varit tydligt sedan många år tillbaks och jag kan knappt titta på programmen som visas. Jag följer alltid partiledardebatten, agenda och vissa andra samhällsdebattsprogram. Jag ska ändå slänga in en brasklapp och säga att de blivit marginellt bättre senaste året men jag har aldrig varit så förbannad på SVT som under den amerikanska presidentvalskampanjen. Programledarna och vissa inslag var bisarrt vinklade.

Från och med 1 januari 2019 tvingas jag alltså betala 1308 kr till detta spektakel. Förutsatt att det klubbas igenom, vilket allt talar för. Ett par utan tv-licens idag får 2616 kr mer i skatt.

Jag skulle kunna sträcka mig till att betala för en kanal om den på något sätt kunde garantera en politisk obundenhet.

Hatten av till regeringen som bara inom några veckor fått mig att glömma skattehöjningen på ISK-konton. Det är imponerande.

I min frustration köpte jag 50 st Handelsbanken B för att dämpa min ångest något.

4 kommentarer:

 1. Vore produkten bra kunde de crowdfunda den eller börja med frivilliga medlemskap. Uppenbarligen vill inte folk att SVT/SR/UR ska ha åtta miljarder i budget, men istället för att anpassa budgeten tvingar man in pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något åt det hållet vore att föredra. Tycker SVT bör ta sig en rejäl funderare på vad pengarna läggs på. Men de får ju in pengarna ändå så varför skulle man vilja göra det.

   Radera
 2. En fri marknad bygger på att dåliga saker får inga kunder/tittare vilket gör att de dör ut. SVT och politikerna gör tvärtemot; de levererar en riktigt dålig produkt och när fok inte vill betala lagstiftar man och gör det hela till en skatt så ingen kommer undan. ...utom de som inte jobbar då för de ska ju inte behöva betala.

  Själv har jag ingen TV och tittar därmed inte heller på TV. Däremot ska jag tydligen få nöjet att betala för andras nöjen. Ja, jag är bitter. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I resten av världen måste man leverera en bra produkt för att få kunder och få in pengar. I Sverige gäller det omvända. Spanade in din blogg som jag inte stött på tidigare. Trevlig läsning. Lägger till dig på min blogglista.

   Radera