onsdag 4 oktober 2017

Om mig

Under hela min uppväxt var det aldrig någon som pratade pengar med mig. Det enda minnet jag har är då jag satt och räknade pengar ifrån sparbössan varpå min far sa "endast den fattige räknar sina pengar". Ligger det något i det? Knappast. Snarare tror jag det kan vara tvärtom, iallafall om man ska tro på lyxfällan.

Hur som helst så följde det här med okunskap gällande pengar med mig i vuxen ålder och jag hade ingen aning om hur pengar bäst hanterades under hela universitetsstudierna. Efter examen var det först tufft att få jobb och skulden till CSN blev helt plötsligt verklig. Första jobbet blev ett vikariat och då var det verkligen dags att spara pengar. Efter två år hade jag betalat av lite privata skulder samt sparat till en kontantinsats till en bostadsrätt.

De första två åren amorterade jag så mycket jag kunde. Jag började lära mig om aktier med några trevande steg på aktieinvest där man kunde köpa delar av en aktie. Minns hur förstörd jag var när mina 200 kr hade sjunkit till 180 kr efter någon månad. Men skam den som ger sig och även om jag inte hade största utrymmet för att spara på den tiden försökte jag lägga undan ca 6 000 kr i månaden. Jag läste en väldans massa bloggar och köpte några böcker om aktier och sparande. Aktieinvest byttes till Avanza och där har jag min portfölj samlad idag. Parallellt med aktiesparandet sparade jag till en ny kontantinsats för mitt nästa boende. Jag växlade mellan Volvo finans och sedan Santander som hade (relativt) bra ränta på ett vanligt konto.

Egentligen är det rätt märkligt att jag inte var intresserad av ekonomi tidigare. Jag har alltid varit väldigt intresserad av politik och samhället som helhet. Eftersom ekonomi är en sådan viktig aspekt av hur vårt samhälle formas kan jag inte förstå hur det undgått mig.

De sista tio åren däremot har jag tagit igen kunskapen med råge och om det finns något jag läser mycket om så är det ekonomiskpolitiska böcker. Jag kommer därför snarare skriva om stora trender i samhället än enskilda aktier i detalj.

Bloggen kommer även handla om min egna privatekonomi då jag är intresserad av att hålla den så tight som möjligt. Jag lever däremot inte som någon asket utan kan spendera pengar på sånt som jag anser är vettigt. Hoppas att med hjälp av bloggen så kan jag förbättra ekonomin ytterligare och tar gärna emot tips och trix kring sparande.

6 kommentarer:

 1. "...och även om jag inte hade största utrymmet för att spara på den tiden försökte jag lägga undan ca 6 000 kr i månaden. "


  Stackare - det måste ha varit tufft för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt hur jag ska tolka din kommentar. Antar att du syftar till att 6 000 kr skulle vara mycket. Som allt annat här i världen så är det relativt. Jag tycker inte 6 000 kr är mycket att spara och kan man inte göra det, under förutsättningen att man arbetar, prioriterar man andra saker. Barn, större boende, bil, husdjur, semester, utemat etc är alla prioriteringar vi gör i livet. Om du är av en annan åsikt får du gärna dela dina tankar, därför jag har bloggen.

   Radera
 2. Jag tror din pappa hade fel. Sedan ska man kanske inte lägga för mycket tid på att räkna pengar, men att veta hur man ligger till kan aldrig vara fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också. Det kanske man inte ska men det är ju så förbaskat roligt :)

   Radera
 3. Inget illa ment från min sida! Blev bara lite road av att se siffran 6000 i slutet av en mening med innebörden att sparutrymmet är begränsat:-)

  Jag borde avslutat med en blink-smiley för att visa att det skrevs i good spirit :-)

  MEN jag vet ju att det är möjligt även på en ganska blygsam lön att spara 6000 eller mer, då jag faktiskt gjort det själv, inspirerad av främst MMM och ERE. Båda dessa herrars alla inlägg har jag läst och läst om flera gånger och tillämpar många av principerna i mitt eget liv. Det har gått så bra att jag numera jobbar halvtid och får ut 11500 i månaden och ändå kallar mig rik :-)

  Prioriteringar, som sagt ;-)

  Det ska bli intressant att följa dig framöver! Kul även att läsa någon som uttrycker sig väl i skrift!

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även OM det hade varit illa ment så tar jag sällan illa upp. Tycker om att utmana mitt sätt att se på saker och det kan säkert vara folk som kommenterar både det ena och det andra. Det relevanta är som alltid argumenten för en åsikt.

   Måste vara härligt att kunna jobba halvtid, kanske kan bli aktuellt för en själv någon gång i framtiden :)

   Tack!

   Radera