söndag 21 maj 2023

Hur mycket har du i passiv inkomst?

Jag minns när jag var ung vuxen sisådär 18-23 så hade alla vänner och bekanta ungefär lika mycket pengar. De allra flesta hade några tusen på ett konto och någon som börjat jobba tidigt kanske hade skrapat ihop 50 000 kr. Dessa pengar spenderades snabbt på en resa eller en första bil.

Även de som lyckades få ett extrajobb tjänade ungefär samma så det fanns egentligen ingen möjlighet att ha mer än någon annan.

Nu när man är mer mitt i livet börjar utbildning, livsval, arv, tur m.m. spela allt större roll och det är ju inget konstigt med det. Något jag däremot reagerar på under middagar etc. är att man enbart jämför fysiska saker. Det blir mycket snack om någon som köpt senaste bilmodellen eller byggt altan. Man delar gärna med sig vad det kostade och det är alltid med lite stolthet man säger att bilen kostade 700 000 kr t.ex.  

Jag har aldrig däremot hört någon säga, hur mycket har du sparat ihop eller hur mycket har du i passiv inkomst? Det borde väl också signalera framgång?

Jag undrar om det beror på att vi generellt i Sverige inte pratar om vad vi tjänar eller liknande. Om jag är på en middag och en förskolelärare eller kassör på ICA skulle berätta att de sparat ihop 500 000 kr och därmed har en passiv inkomst på strax under 2 000 kr så hade ju det imponerat långt mer än en bil för samma summa. 

Jag ska nog se om jag på nästa middagsbjudning ändå kan börja med en liten snällare fråga som t.ex. blir det något sparande för investeringar över? Det kanske är mer vanligt än man tror bara att ingen vågar prata om det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar