söndag 29 november 2020

Nytt slutligt mål bestämt

Jag har tänkt om något när det kommer till mitt slutliga mål. När jag startade bloggen 2017 hade jag bestämt mig för att försöka uppnå någon form av ekonomisk trygghet. Vad det innebär är såklart högst individuellt men jag satte upp målet att bli private banking kund på Avanza (3 miljoner). När det målet var uppnått var planen att skifta fokus och påbörja en mer aggressiv amortering tills dess att jag kommit ner till 50 % belåning. Både för att jag tycker det är sunt att inte ha en alltför hög belåning men också för att man uppnår synergieffekten av att få ett billigare lån via Avanza.

Strax efter att jag startat bloggen fick jag möjlighet till en utlandstjänst vilket har gjort att jag kunnat spara avsevärt mycket mer än vad jag tidigare hade möjlighet till. Jag ska inte sticka under stolen med att det har varit tuffa år men jag tror att när dammet har lagt sig och min utlandssejour är förlagd till historien kommer jag vara oerhört glad över att jag lyckades kickstarta portföljen. 

Framtiden får utvisa när jag når tre miljoner men nu har jag bestämt mig för hur jag ska fortsätta. 

Jag har ingen aning om hur min situation kommer se ut när jag flyttar hem. Det mest troliga är att jag går tillbaka till min gamla tjänst. Jag kommer försöka fortsätta spara åtminstone 5 000 kr i månaden som jag gjorde tidigare. 

Eftersom jag fortfarande har ett stort bolån kommer det ta tid att enbart amortera till 50 % belåning. I dagsläget behöver jag amortera lite drygt 600 000 kr för att nå det målet.

Från det att jag når tre miljoner på Avanza så skulle jag behöva amortera i cirka 10 år. Sedan kan man diskutera hur mycket bostadspriserna kan komma att gå upp vilket givetvis skulle förkorta tiden men det kommer hur som helst ta ganska många år. 

I ljuset av de låga räntorna och framförallt med anledning av att jag lyckades flytta mitt bolån och fick en ränta på 1,32 % är det nu ytterst liten effekt att ens komma ner till 60 % där man kan få runt 1,28 % på Avanza.

Jag tänker därför att fokus istället blir att uppnå cirka 3,6 - 3,7 miljoner för att då ha möjlighet att amortera ner bolånet till rimliga nivåer när det så passar. Eftersom jag föredrar jämna nummer så avrundar jag uppåt och sätter det nya målet med min privatekonomi till fyra miljoner. 

Här på bloggen kan ni alltså fortsätta följa min resa mot ekonomisk trygghet.

2 kommentarer:

 1. Det är lite intressant egentligen, detta att det är så liten skillnad idag på lån med hög säkerhetsmassa (amorteringsgrad) och övriga lån. Risk är kanske inte så viktigt för många banker nu när pengar är gratis och staten tar all risk?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det borde vara rimligare att en låg belåningsgrad skulle löna sig? Hela systemet är märkligt tycker jag. Med snabb huvudräkning så kostar lånet mig ungefär 1 % efter ränteavdrag. Lägg därtill nuvarande inflation på cirka 1,5 %. Är svårt att argumentera för att amortera hur mycket jag än skulle vilja.

   Radera