fredag 13 september 2019

Bloggen fyller två år

Det har gått hela två år sen jag startade bloggen. Det har varit riktigt roligt att skriva men också att få kommentarer och kommentera andras bloggar som jag följt en längre tid. Det känns som att man är en del av en liten gemenskap på något sätt.

Jag startade bloggen för att skriva ner mina tankar och beslut. Mestadels för min egen skull men om någon finner något intressant eller inspirerande är det en bonus. Vissa som skriver bloggar tjänar pengar på det och det skulle vara ett trevligt komplement till sparandet men det var aldrig anledningen till varför jag startade bloggen. Dessutom behöver man vara rätt vass på att skriva.

För min egen del så tycker jag bloggen ger en extra dimension genom att hålla en röd tråd i sparandet och fokusera på målet. Jag tror dessutom att det kan bli roligt att gå tillbaka och läsa inlägg när jag nått mitt mål och se hur utvecklingen fortskred under årens lopp.

Vilka är mina mål?
Jag har i stort sett två mål med mitt sparande. Först vill jag nå ett samlat kapital på tre miljoner på Avanza så jag kan bli private banking kund.

Därefter vill jag komma ner på en belåningsgrad på 50 % på mitt boende så jag kan ansöka om deras förmånliga bolån. Det är alltså först när jag fått bolånet som jag kan fira. 

Hur går det?
Sparandet går fint och efter min förlängning på mitt utlandskontrakt kommer jag kunna fortsätta spara på bra under 2020 och halva 2021. Portföljen uppgår i dagsläget till 1,3 miljoner och min förhoppning är att komma över två miljoner innan jag flyttar hem. Det beror däremot helt på hur börsen går men det är en målbild. Om jag fortsätter spara under 2022 och sedan säljer min uthyrningslägenhet bör jag kunna nå tre miljoner om cirka tre år.

Belåningen på boendet går däremot mycket trögare. Jag amorterar visserligen 3 200 kr i månaden men det är som en piss i Nilen på mitt mastodontlån på 1.9 miljoner som jag tog 2017. Jag gick in med en belåningsgrad på 75 % när jag köpte lägenheten. Två år senare ligger lånet på 1,8 miljoner men värderingen på lägenheten har sjunkit med en halv miljon. I dagsläget har jag därför en belåningsgrad på 91 %. Jag har på grund av detta oerhört svårt att få ner räntan och jag har provat flera gånger hos i stort sett alla aktörer men eftersom belåningsgraden är så hög så vill dom inte ge någon bra rabatt.

Jag ångrar att jag köpte lägenheten men det är lätt att vara efterklok. Nu är jag fast med lägenheten och något jag lärt mig under de här åren är att värdet på lägenheten spelar stor roll när det kommer till att få bra erbjudanden från bankerna. Jag trodde man skulle gå mer på inköpspriset men så är alltså inte fallet.

Jag har landat i det faktum att jag inte kan göra så mycket åt det långsiktiga målet om 50 % belåningsgrad som läget är nu. Högsta prio är portföljen. Lägenheten är förvisso uthyrd och sen får jag se hur det ser ut om två år. Lite mer kommer ha amorterats men den stora osäkerhetsfaktorn är hur bostadsmarknaden fortsätter utveckla sig.

Om värderingen skulle stå still skulle jag behöva amortera ca 700 000 kr med start om tre år. Om jag kan spara 10 000 kr i månaden tar det cirka sex år. Det skulle innebära att jag kan nå mitt mål om cirka nio år. Det känns helt klart ganska avlägset.

Nåväl, belåningsgraden är vad den är och det gäller att inte ge upp. Varje månad som går tar mig lite närmare mitt mål. Jag får en liten högre passiv inkomst och räntan på bolånet går ner med några kronor.

Det är en bra bit kvar men jag kommer fortsätta blogga om mina investeringar under en lång tid framöver. Ett extra tack till alla som kommenterar och/eller skriver egna bloggar. Ni hjälper mig att inspireras och fortsätta på det inslagna spåret. 

13 kommentarer:

 1. Oj, vilken otur med den bostadsaffären. Men, det kan vara en bra påminnelse, för många ser bostäder som ungefär riskfri vinst idag. Vilket jag själv alltid försökt att inte se det som.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ser man det som riskfri investering tror jag många kommer åka på nitar. Framförallt de som köpt de senaste åren. Det hade inte spelat så stor roll om jag redan hade bra ränta och kan bo kvar i många år. Föreningen är bra och den hade jag koll på men tyvärr börjar områdena runt i kring gå ner sig vilket drar ner priserna. Sen den allmänna nedgången pressar värdet ännu mer. Värdet har minskat med ca 18 000 kr/månaden sen jag köpte den. Det är tungt.

   Radera
  2. Skicka e-post till oss remy.credit111@gmail.com

   Hej, hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 till 12 timmarna nu utan stress eller försening
   Skicka e-post till oss {remy.credit111@gmail.com}

   Radera
 2. Hallå! Intressant inlägg du skrivit. Ja, alltid lätt att vara efterklok. Bostäder är inte lätt på något sätt men oavsett måste alla en ha i någon form. På ett sätt är de som andra investeringar och kräver tid. Kanske det ändå blir bra över tid?! Inte klokt egentligen hur mycket bostäder faktiskt kostar men det ser inte ut att ändras. Hyresbostäder är ju i många städer sjukt dyra att hyra så där går man också kraftigt back månad efter månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag fortsätter hoppas på att det blir bra över tid. Ja det är lite jobbigt när majoriteten av samhället tycker det är helt okey och sitta med miljoner i lån och där man kanske inte ens planerar betala av hela lånet. Priserna blir därefter.

   Radera
  2. Skicka e-post till oss remy.credit111@gmail.com

   Hej, hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 till 12 timmarna nu utan stress eller försening
   Skicka e-post till oss {remy.credit111@gmail.com}

   Radera
 3. För det första tycker jag du utvärderar lägenhetsköpet för tidigt. Det har bara gått cirka två år.
  För det andra utvärderar du mot en lite godtycklig parameter som du hittat på själv, dvs 50% belåning.
  Zooma ut lite så, enligt vad jag förstått från tidigare inlägg, så går du faktiskt ändå plus på lägenheten - men det skulle så klart vara än bättre om du fick ned räntan. Ge det lite tid!

  Sidlinje – senaste inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag menar är att eftersom jag satt upp ett mål att få ner räntan så är det tungt att se värdet falla då det i allra högsta grad påverkar när jag kan nå mitt mål. Att jag har 50 % belåning som mål är enbart för att det är då man kan få tillgång till Avanzas PB bolån.

   Jag hoppas fortfarande att priserna kan stabiliseras över tid och när jag väl nått mitt mål då spelar det mindre roll om värdet går upp eller ner, såvida jag inte måste flytta.

   Radera
 4. Du kanske kan belåna portföljen till viss del till en lägre ränta? Ta den belåningen och amortera ner din bostadsbelåning tillviss del? Om du nu inte redan använder avanzas portfölj belåning? Annars är det bara att kämpa på och spara en summa varje månad. På så sätt blir ekonomin bättre med tiden. Kul att du bloggat 2 år och grattis till det. Fortsätter följa bloggen med stort intresse som alltid. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en intressant idé. Jag har inte kollat upp hur belåning fungerar. Jag tänker hela tiden på vad Warren sa. Det var något i stil med "Om du är dålig på att investera ska du inte hålla på med belåning. Är du bra på det så behöver du det inte." Det kanske var innan Avanzas förmånliga lån visserligen.

   Jag får se. Först ska jag bli PB sen får jag se hur lägenheten står sig och vad jag kan göra åt det. Tack Slimis!

   Radera
 5. Jag uttnytjar ju själv runt 100 000 kr till 0% belåning just nu. 15000 kr har jag lagt på mitt Shell mastercard till 2 % riskfri ränta. Jag har även fört över en del gratisbelåning till Avanzas sparkonto som ger 0.75 % ränta. Jag använder helt enkelt mitt billiga lån för att få lite extra riskfri ränta. Troligtvis kan du belåna din portfölj med några hundra tusen till 0.99 % ränta. Du kan se hur mycket du kan låna till viss ränta på ditt Avanza konto. Vet inte vilken ränta du har på bolånet? Men säg att du kan du låna några hundra tusen till säg 0.5 % lägre ränta, det blir bra mycket billigare med ditt bolån över tid. Pengar du istället kan amortera eller investera. Det gäller dock att ha marginal så du inte hamnar i en högre ränteklass hos Avanza. För då försvinner fördelarna. Sen gäller det givetvis att använda lånet på detta sätt och inte köpa extra aktier om mitt upplägg känns intressant. Annars brukar jag inte uppmana att belåna för att köpa aktier. Det är ett beslut var och en får ta.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett intressant alternativ. Jag har 1,7 % i ränta. Efter avdrag blir det 1,2 %. Kan jag låna 200k för 1 % så blir det en diff på 0,2 % vilket man sparar 33kr i månaden på. Inte jättemycket och då finns väl en risk att räntan går upp om portföljen tappar i värde.

   Oaktat detta så är det en spännande idé. Ska kolla upp det där och se hur mycket jag kan låna och hur det fungerar. Tack för tipset.

   Radera
 6. Var så lite :) De större din portfölj tids nog blir de mer kommer du kunna låna till Avanzas bättre villkor. Så känns det inte lockande nu kan det ju vara mer intressant i framtiden om din portfölj stigit i värde. För övrig får du även dra av 1/3 del av 0.99 % så differsensen blir lite mer. Jag skulle själv kunna tänka mig belåna ett framtida boende genom min aktiebelåning om villkoren blev bra. Säg att portföljen är tillräckligt stor så hela bolånet kan ligga där till 0.99 % ränta. Men givetvis föredrar jag ett skuldfritt boende som jag har idag. Men ska vi ha ett större boende lär skatt betalas och även större boende här i kommunen har stigit i pris. Räknar med att ett större boende i den del av kommunen vi bor nu iallafall kostar 1 miljon till för ett skapligt boende. Vi får se tids nog hur vi gör. Men det är helt klart värt att titta på de mest prisvärda alternativen. Slänga pengar i sjön ska man ju inte göra :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera