fredag 8 februari 2019

Årsrapporter

Några kommentarer om årsrapporterna på mina innehav som kommit in under veckan.

Assa Abloy
Ett av mina minsta innehav släppte en stark rapport under tisdagen men hög organisk tillväxt. I USA 14 % och i Asien 11 %. Utdelningen höjdes från 3,30 – 3,50 kr vilket motsvarar en höjning på 6 %. Kursen steg 7 % under dagen.

Jag gillar Assa Abloy som företag. Jag tror att det är en stabil marknad med goda möjligheter att växa. Jag är däremot bekymrad över den låga direktavkastningen och än så länge ligger kursen på samma nivå som när jag köpte. Mest funderar jag på om Assa Abloy lämpar sig bättre i en vanlig aktiedepå men kan inte riktigt bestämma mig. Jag behåller tills vidare.

MTG
MTG släppte sin årsrapport i tisdags och den har onekligen några intressanta saker att nämna. MTG slopar helt utdelningen (12,50 kr 2018) och istället delas företaget upp vilket man aviserat tidigare till MTG och Nent (Nordic Entertainment Group). Jag får aktier i Nent som motsvarar mitt innehav i MTG (1:1). Om jag förstår det korrekt så kommer Nent i sin tur dela ut 6,50 kr per aktie.
MTG kommer eventuellt också nyemittera aktier, dock max 20 % av det totala antalet. Detta för att få kapital till potentiella förvärvsmöjligheter. 

När jag köpte MTG var jag intresserad av att få tillgång till MTGx som är deras fokus på e-sport och liknande vilket jag tycker är spännande. En framtidsmarknad jag tror kommer bli oerhört stor. Jag ser därför positivt på uppdelningen och att MTG nu kan fokusera enbart på det området.

Utdelningen är lite av en besvikelse men jag måste se detta långsiktigt och kommer behålla MTG men med största sannolikhet sälja av mitt innehav i Nent så snart det bara går. Avvaktar tills allt är klart men är inte omöjlig till att öka om jag ser att MTG sköter sina kort rätt.

SHB
I onsdags släppte SHB sin rapport och var väl ganska väntat med få förändringar. Räntenettot minskade något men i det stora hela så var det ungefär i linje med vad man hade kunnat förvänta sig. Utdelningen ligger kvar på 5,50 kr precis som förra året men 2018 hade man en extrautdelning på 2 kr.

Jag räknar aldrig med extrautdelningar så för mig är utdelningen oförändrad. Givetvis hade det varit trevligt med en höjning men detta är vad man kan förvänta sig av Handelsbanken. Aktien föll något men har sedan länge parkerat runt 100 kr vilket innebär en direktavkastning på 5,5 %. Inga konstigheter tycker jag och har inga planer på att sälja mitt innehav.

Jag har tidigare berättat att jag är kluven till banksektorn och det är jag fortfarande men det är svårt att komma ifrån att de tjänar pengar och folk kommer alltid låna (känns det som) och då är jag gärna med och tar en del av kakan. Jag ser varken SHB eller Swedbank som några kursraketer. 

Skanska
Skanska rapporterade minskad vinst per aktie med 21 % och man sänker utdelningen från 8,25 till 6 kr vilket motsvarar en minskning med 27 %.

En väldigt väntat rapport och jag är förvånad över att aktien sjönk närmare 6 % under dagen. Man gick i höstas ut med en vinstvarning och spådde att hela 2019 skulle bli ett år utan vinst så detta kan omöjligt kommit som en överraskning.

Jag har velat öka i Skanska en längre tid men har medvetet väntat med anledning av just detta. Jag vill fortfarande vara med i byggsektorn och jag vill definitivt öka mitt innehav men om 2019 blir ett svagt år så kommer nog aktien pressas ytterligare. Kanske att jag börjar öka under hösten eller så väntar jag till och med till rapporten 2020.  

Accando
Accando hade en tillväxt på 16 % under året och vinsten växte med 13 %. Man föreslår en utdelning på 1,45 kr vilket är en ökning på 3,5 %.

Även om vinsten och utdelning ökade var detta nog den största besvikelsen hittills i år. Jag hade räknat med bättre lönsamhet och högre utdelning. Jag har rätt bra insyn i bolaget och vet att de går på högvarv och 2019 kommer nog även det bli ett bra år.

Jag blir dock tveksam till företaget eftersom jag anser att Accando verkar i en bransch förknippad med hög risk och kommer det en lågkonjunktur kan de straffas hårt. Nu kanske jag inte går så långt att jag säljer mitt innehav men tanken slog mig ändå att hämta in den vinst jag gjort på närmare 100 %. Det hade nog inte varit så dumt men just nu har jag inte något som jag direkt känner att jag måste köpa så avvaktar tillsvidare.   

4 kommentarer:

 1. E-sport, ja det kanske blir stort. Men lönsamt för en investerare, hur då och när? Vad är det för intäktsmodell som ska bli så lönsam, vet de själva det ens ännu? Ursäkta om jag är skeptisk, men med esport är det något jag inte inser...
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar Investeraren. Det är ju kanon att vara skeptisk ibland och dina frågor är väldigt relevanta. Jag har inte svaren men tänker att det måste finnas mycket pengar att tjäna genom att göra reklam på dessa events. Har man en plattform likt twitch tv så krävs inga gigantiska personal/lokalkostnader heller vilket borde kunna bli fin vinstmarginal. Det är dock en marknad som kommer behöva tid på sig att mogna. Vi får se.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Snygg portfölj. Saknar dock fastighetsinnehav. Hur tänker du kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack. Eftersom jag har två lägenheter varav en i rent investeringssyfte så har jag valt att stå utanför den sektorn på börsen.

   Radera