söndag 25 november 2018

Vad konsumerar folk?

I fredags var det Black Friday, ett fenomen jag faktiskt inte visste vad det var förens för ca två år sedan. Jag är inte någon supersparare som många andra bloggare men nog håller jag i pengarna lite extra. En helg som denna har jag tänkt lite extra på vad jag konsumerar och varför. Jag har även funderat på vad andra konsumerar och varför.

Om jag börjar med mig själv så kom jag fram till att min konsumtion är behovsstyrd. Jag har inte några större problem att lägga pengar på saker behöver. Det är dock en sanning med modifikation.

Jag är ofta dumsnål och förra vintern behövde jag ett par vinterkängor. Jag hoppades på en vinter utan snö (dum) så jag skulle slippa köpa ett par (snål). När snön väl kom gick jag ut med mina fina arbetsskor och de blev givetvis förstörda. Jag fick sedan gå och köpa både kängor och ett nytt par arbetsskor. Det här är ganska vanligt förekommande och något jag försöker jobba på.

Kläder är för övrigt min stora utgiftspost. Posten går egentligen under namnet "kläder och utseenderelaterade produkter och tjänster" i mitt Excelark. Nu är jag visserligen något klädintresserad men det hela bygger mest på att jag de flesta dagarna har kostymtvång. Jag spenderar även tid med personer som är i ett mellanläge mellan arbete och fritid vilken kräver en viss typ av kläder det med. En annan faktor är att jag har en ganska stark övertygelse att kläder spelar roll när vi bedömer människor, vare sig vi vill eller inte. Jag klär mig professionellt både för att visa respekt för de jag möter men även för de jag representerar. Det inger förtroende och är en stor pusselbit som kompletterar mitt faktiska arbete.

Utöver det lägger jag inte pengar på så mycket annat. Jag har inga nöjen eller dyra hobbies. Jag sitter mycket vid min dator. Jag har en stationär dator som jag byggt själv för 5 år sedan. Den fungerar bra även om jag tänkt att köpa en ny när jag flyttar hem. Skärmen är ca 8 år gammal och har trasiga pixellinjer på några ställen. Också den har jag tänkt att köpa ny men det funkar ändå. Jag gillar att spela datorspel och jag har spelat samma spel i över 10 år. Köpte det för 199 kr så det tycker jag är väl värt pengarna.

Jag åker inte på semester, äger ingen bil eller har Netflix eller andra dyra abonnemang (Spotify undantaget). Jag äter inte mat ute utan gör nästan alltid matlådor. Jag har helt enkelt väldigt svårt att köpa något jag inte har ett rejält behov av. Men visst vill jag sedan ha en massa saker men det får bli senare när jag har byggt upp kapital. Det leder mig in på vad andra konsumerar. Vi har alla olika intressen och om någon går igång på att köpa smurffigurer så gör det då. Ändå blir jag nyfiken på vad folk faktiskt köper en dag som BF. Vad är det man gått runt och sneglat på men väntar in BF? Det måste ju vara shopping som inte är behovsstyrd tänker jag. Någon läsare som vågar erkänna vad det blir för konsumtion (eller vet vad någon "kompis" brukar handla)?

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Nej men bra gissat. Det är ett bra spel för övrigt. Jag spelade WC3 tidigare och subkategorin Dota. Nu spelar jag uppföljaren. Den första av de tre som finns.

   Radera
 2. Samma konsumtion här, noll saker köpta på BF. Behöver jag en grej så behöver jag den, rea eller inte. Jag försöker göra en realistisk bedömning över det framtida användandet. Ofta är det uppskattat lågt när man är ärlig mot sig själv, vilket leder till inget köp.
  Den stora konsumtionen för egen del är sportrelaterad utrustning och semester.

  Sidlinje – senaste inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör precis samma sak. Överväger hur mycket nytta jag har av köpet. Nästan alltid faller det där. Behöver jag något så köper jag det vare sig det är rea eller inte. Lycka uppstår när de två råkar komma samtidigt.

   Radera
 3. Har också svårt att förstå vad folk köper. Tycker det var värre än vanligt denna gången både vad det gäller reklam från butikerna och folk som handlade som galningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstod att denna bloggsfär skulle vara svårt att få ut något ifrån. Vi är nog många som ställer oss frågande till konsumtionshetsen. Nu är jag inte i Sverige och kan se spektaklet men vore jag det hade jag hållt mig inne en dag som denna. Jag håller mig till och med borta från köpcentrum, matbutiker och pubar veckan efter löning.

   Radera
 4. Jag köpte faktiskt en del grejer som jag ändå tänkt köpa ett tag;

  Ny cykelkedja då nuvarande är rostig och kommer bytas ut i samband med att dubbdäcken åker av i vår. Den upplevda effekten av dessa två byten är att likställa med en elcykel!

  Kedjeolja, då jag planerar att ta bättre hand om kedjan framöver så jag slipper byta den varje säsong.

  Kedjetvätt-verktyg, se ovan.

  Packtejp, för att skicka tillbaka några varor som jag beställt från Best Secret med deras välkomsterbjudande. Gratis retur samt att de 200 kr i första köp-avdrag inte dras av på returen. Resultatet = 2 stycken tröjor för totalt 80 kr. Jag har inte köp några andra kläder på hela året.

  Beställde även en skjorta från Tailorstore med 30% BF-rabatt. Betalade med Lyxpresentkort som jag fått i ersättning för online-undersökninga = "gratis" måttsydd skjorta. Då jag är ny kund så kommer troligtvis inte passformen vara perfekt och jag planerar då att begära en ny korrigerad skjorta = 2 "gratis" skjortor.

  Sist men inte minst, en ny taklampa då vi ännu inte skaffat någon till nya lägenheten. Men nu börjar höstmärkret bli väl påtagligt och att då kunna få en dimbar taklampa där själva LED-lampan ingick för 225 kr tycker jag är värt det.


  Summa summarum; behovsdrivna inköp som skjutits på framtiden för att kunna komma så billigt undan som möjligt.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara sådana saker som ändå kunde vänta något. Om kedjan på cykeln hade gått sönder helt i september hade jag inte iaf orkat vänta på BF.

   Det där med skjortorna var rejält planerat. Där har jag utvecklingspotential helt klart. Men det verkar inte vara några köp som inte var planerade ändå. Får känslan av att BF är mycket mer än uppskjutna behovsdrivna inköp. Men som sagt, jag har verkligen ingen aning.

   Radera
  2. Helt klart. Men kedjan hade aldrig gått sönder i september då den byttes i våras. Men en vinter med vägsalt tär och det brukar vara läge att byta när sommardäcken åker på!

   Försökte bara ge perspektivet att man behöver inte avstå att handla av ren princip bara för att den stora massan köper massa onödig skit. Det är ju ett gyllene tillfälle att fynda saker man ändå behöver!

   ~Frilosofen

   Radera
  3. Helt klart är det smart att vänta om man kan. Men kanske behöver ha lite flyt också att produkten man behöver är den som är på rea. Tack för din kommentar Frilosofen. Alltid intressant att höra hur andra gör med ekonomin.

   Radera