söndag 4 november 2018

Arbitrage - världens nionde underverk

Jag har aldrig tidigare brytt mig om hur arbitrage fungerar. Jag har givetvis förstått vad det är men har alltid trott att jag har för lite kapital för att hålla på med det. Dessutom har jag varit orolig att jag inte skulle förstå hur det fungerar och förlora pengar på köpet. Löjligt kan tyckas men så var det.

I fredags tog jag tag i det och satt och räknade och lärde mig lite mer om vad man ska vara uppmärksam på etc. Mina högst enkla punkter kan ni se nedan.

1. Se till att det finns rätt antal till försäljning i den aktie du tänkt byta till.
2. Se till att ha rätt courtageklass beroende på storleken på transaktionen. Detta går numera att ändra samma dag på Avanza vilket gör det hela mycket lättare.
3. Desto högre belopp desto mindre blir courtagekostnaden i förhållande till vinsten. Förutsatt att du valt rätt enligt punkt 2.

Jag bestämde mig för att sälja mina Handelsbanken B och köpa A istället. 437 B-aktier såldes för 44 312 kr + 66 kr courtage. Sedan köpte jag 437 A-aktier för 43 603 kr + 65 kr courtage.

44 378 - 43 668 = 710 kr.

Det innebär att jag med några knapptryck frigjorde 710 kr. Herregud vilken underbar känsla! Blev så lycklig så jag firade med en burk soldatens ärtsoppa.

Jag upprättade omedelbart en ny bevakningslista med alla mina aktier som skulle vara potentiella arbitrageaktier. Ska titta till den varje dag från och med nu.

Jag började också fundera på om det finns ett program eller app som man kan använda för detta ändamål. En app som plingar till när X diffar mot Y med en procentsats som förutbestäms av mig. Någon som känner till något liknande? På Avanza verkar man enbart kunna få en notis när en specifik aktie når en viss nivå inte skillnaden mellan när två aktier når en viss procentsats.

Jag sökte runt lite på nätet men hittade bara program som gör detta med valutor. Undrar hur svårt det skulle vara att programmera en sådan grej. Inte jag själv då utan någon jag känner. Det behöver ju inte vara varenda aktie (till en början) utan enbart de aktier jag själv äger.

Nåväl, tills vidare kommer jag gå in och titta till om det uppstår arbitrageläge manuellt.

4 kommentarer:

 1. https://utdelningsseglaren.blogspot.com/p/aktiespreadar.html?m=1 Kolla in sidan som utdelningsseglaren har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart! Har fyllt i så nu är det bara att luta sig tillbaks. Detta hade varit intressant att ordna själv. Det kanske borde vara något att lära sig.

   Tack för informationen Mikael.

   Radera
 2. Nja, fast arbitrage är det ju enbart om marknadsrisken har eliminerats i positionen. Vilket jag inte tolkade det som att du hade gjort.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/2018/11/ekonomiskt-fri.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jo absolut. Du menar om något händer under de sekunderna man byter så finns det principiellt en risk och ska därför inte kallas arbitrage? Det må va hänt. Finns det någon annan term för minimal risk?

   Radera