fredag 16 februari 2018

Varför jag inte gillar Disney

Disney brukar vara ett ganska populärt bolag när man läser lite olika bloggar. Historiskt har de lyckats bra och de har ett koncept som går ut på att nå ut med sina filmer till breda massor och sen kränga sidoprylar som leksaker, kläder etc tillsammans med deras nöjesparker. Ett bra koncept som verkligen generar pengar. De sista åren har Disney alltmer valt att vara vad jag kallar för PK världens förkämpe. Efter att jag sett senaste Star Wars - The Last Jedi strax innan jag lämnade Sverige förstod jag att företaget valt en väg jag inte vill följa.

Upprinnelsen är givetvis inte bara The Last Jedi utan detta har varit på gång länge men efter den PK uppvisningen var det bara att tacka för mig.

Några punkter.Först och främst har jag inget emot att ha en kvinnlig huvudkaraktär som Rey. Problemet blir när varenda karaktär är placerad där för att visa på någon optimal kön/etnisk fördelning. För övrigt trodde jag att storm troopers var kloner från Jango fett som inte var svart som den deserterande storm troopern är i The Last Jedi. Möjligt att jag missat någon förklaring där i och för sig. Det är bara kvinnor som är högsta befälhavare i motståndsrörelsen. En asiat vill ha en relation med en mörkhyad man. En man visar intresse för en annan man. En kvinna spelar någon bad ass storm trooper. Det klankas ner på personer med pengar och efter att ha förstört en halv stad med säkerligen en massa döda rättfärdigas detta med att en hästliknande varelse släpps lös i det fria. Den kvinnliga överbefälhavaren har lila hår.

Detta är bara ett axplock av saker men filmen gick helt enkelt inte att kolla på då det är så uppenbart att man inte tänkt något på storyn eller vilka de bästa skådespelarna är utan att allt enbart ska passa in i någon politisk utopi.

Filmen mottogs inte väl i Kina bland annat och stora delar av USA är skeptiska till Disney efter detta. Ryktena att Frozen 2 ska innehålla lesbisk kärlek har även väckt starka reaktioner i många delar av det konservativa USA.

Jag tror att det är viktigt att poängtera här att jag inte vill se bara vita män på filmduken. Hade jag haft en dotter hade jag gärna visat henne filmer där en kvinna spelar en karaktär som inte är någon hjälplös person som måste bli räddad av en man. Ta Wonder Woman som ett exempel. Där bygger storyn på kvinnor som världens beskyddare. Jättebra, även om filmen i sig inte var nå vidare bra. Det jag är emot är denna massiva ihoplappande av karaktärer som bara är placerade där för att visa någon mångfald.

Jag tror att det Disney håller på med skapar två läger. Ett läger som tycker detta är helt rätt väg att gå. Att just forcera in mångfald i filmer och påverka på det sättet. Det andra lägret är sådana som mig som är trötta på detta politiska spel i filmer. Jag bojkottar numera allt som har med Disney och göra och jag är inte ensam om den övertygelsen.

Jag tror Disney underskattar en stor del av befolkningen som inte vill se det här och jag tror att det kan komma att påverka deras framtida image och intjäningsförmåga.

4 kommentarer:

 1. Av det du nämner är det starkaste skälet till att jag inte köper Disney, utöver att aktien är dyr och har låg direktavkastning, som du är inne på att det är ett västerländskt koncept som inte nödvändigtvis är så lätt att överföra globalt. Tycka vad man vill om senaste Star Wars-filmerna men de är ändå någon sorts peak hypemässigt. Ska Disney växa ytterligare måste de producera ännu fler filmer av denna digniteten som säljer på ännu fler marknader. Det är svårt. Ska man se något som kan skapa tillväxt är det väl möjligen att de skapar sitt eget "monopol" genom sin egen kanal istället för t.ex. Netflix.

  Jag är skeptisk och tycker att många köper av emotionella skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller så är man på andra sidan och tror att den typen av företag har framtiden för sig.

   Radera
 2. Det är väl ett genomgående fenomen i de flesta produktioner numera, säg den tv-serie som inte innehåller homosexuella relationer, nu senast Star Trek. Är inte homofob eller något sådant, men problemet är att det känns så extremt krystat och påklistrat, som PK på stereoider. I de flesta annonser man ser numera ska det vara med en arab eller kvinna i slöja. Varför då? Varför ser man inga glada rosenkindade samer någonsin i samma situationer? Varför syns knappt några asiater? Det roliga är att ingen av de araber jag pratar om bryr sig. De säger "detta är erat land varför ska vi bryr oss om vilka som är med på bilder i reklam?"

  Sverige är i sanning ett märkligt land...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen. Slutade titta på Star Trek då det var krystat. Jag noterade det först i serien Walking dead som jag även slutade titta på. Inte för att jag per automatik bojkottar filmen/serien utan för att det inte går att följa handlingen när man stör sig på något sådant. Berättade vad jag tyckte för en kompis och hans flickvän som älskade serien. Efter jag påpekat det kunde de inte heller fortsätta titta på serien då allt man gör är vad jag kallar för "PK spotting". I Walking dead är det däremot än mer extremt än i Star Wars.

   Som filmintresserad hoppas jag att det blir en motreaktion som kan vända trenden.

   Radera