torsdag 8 februari 2018

Börskrisen på CNN

Har i veckan varit på tjänsteresa vilket var väldigt givande. Knöt många viktiga kontakter och fick en hel del inspiration till mitt fortsatta arbete. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att agera på nedgången på börsen men jag lyckades följa CNN i väntan på att amerikanska börsen öppnade på tisdag morgon och tänkte skriva några rader om mina reflektioner kring nedgången och från rapporteringen från CNN.

Det är nya tider nu. När det går bra är det dåligt och vise versa. På fredagen släpptes positiva jobbsiffror från USA tillsammans med lite annan statistik som visade att USA går som tåget. De blev snack om höjda räntor och paniken slog till. En nedgång på 4 % på fredagen följdes upp med några % till på måndagen. Det var bakgrunden, lite enkelt beskrivet.

Nu kan jag inte säga att jag har erfarenhet från CNN men deras nyhetsrapportering innan börsöppningen var bland det sjukaste jag sett. Jag tittade totalt fyra timmar innan börsen öppnade och det var reportage om att bubblan har spruckit, det pratades om hur många miljarder dollar som gått upp i rök av pensionssparande. Man visade med statistik att börsen gått ner 8 % på en vecka (man lade statistiken från halva torsdagen eller något liknande för att ge maxeffekt).  Börserna i Europa hade öppnat och visserligen hade de öppnat nedåt men hade stabiliserats under dagen. Där satt expert efter expert och krävde svar från Donald Trump. (Ja han hade raljerat om att börsen gått väldigt bra vilket en president bör hålla sig ifrån men ändå, vi pratar två! dagar).

Svensk media var även på hugget och hade bjudit in Claes från Avanza som med gott mod förklarade att behövde man pengarna till sommaren så var aktiemarknaden inte bra. Mjoo man tackar för tipset.

Jag satt och funderade på om detta är normalt beteende. Amerikaner har alltid varit duktiga på det teatrala, något jag ofta uppskattar i deras kultur men detta var bara pinsamt. Vet inte heller om det är jag som varit intresserad av börsen så pass länge att jag inte såg detta som något annat än ett rejält köpläge.

Brukar det vara så här? Att media kräver svar från presidenten när börsen går ner 8 % på en vecka? Om folk inte är beredda på lite nedgång utan att detta händer ser jag det än mer som att något är väldigt fel med börsklimatet. Hela situationen var absurd.

När börserna öppnade sen var allt frid och fröjd och nu några dagar senare är vi i stort sett tillbaks på samma nivåer igen, nästan i alla fall. För egen del får börsen gärna ge sig av på en åktur söderut. Jag håller tummarna för det.


4 kommentarer:

 1. Håller med, obegriplig "panik" från de flesta medierna. Jag anser att detta är en hälsosam korrigering. Jaja, värdet på portföljen går ner, vaddådå? Sånt händer när man köper värdepapper, har inte sett någon avkastningsgraf som varit helt horisontell, det går upp och det går ner, det hör liksom till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, men hoppas på panik så jag kan köpa billigare.

   Radera
 2. Det handlar om transaktioner, skulle alla sitta lugnt i båten och vara långsiktiga skulle många tusen personer inte ha några jobb (finansbranschen). Medans vi tycker att det är obegripligt hur de blåser upp saker så gör dem bara sitt jobb. Tänk er om vi själva skulle leva på att det görs så många transaktioner som möjligt. Då skulle man ta ifrån tåna när man väl har chansen för att få folk att köpa eller sälja :)

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut men håller CNN på med transaktioner? Men visst lockar de säkert fler tittare med rubriker som "the horror continues" och "the bubble just popped". Men för mig som tittare försvann trovärdigheten på några timmar.

   Radera