söndag 25 februari 2018

Funderingar kring bolån

Efter att ha varit sjuk och haft väldigt dålig tillgång till internet börjar jag sakta men säkert komma tillbaks på banan igen. Det borde inte dröja länge innan jag får mitt boende med ett mer tillförlitligt internet. Man blir lite lagom seg av att bo på 8 m/2 i snart åtta veckor.

Under tiden har jag klurat på vilka alternativ jag har om jag vill sänka räntan på mitt bolån. På de flesta kreditinstitut vill man att jag kommer ner på lite lägre belåning än mina nuvarande ca 75 %. Jag är lite kluven.

Jag är helt med på att det generellt lönar sig att ha pengarna på börsen. Om vi räknar på en avkastning på 4 % så är det avsevärt bättre än min nuvarande bolåneränta på 1,5 %. Jag är väldigt sugen på att pressa ner bolåneräntan ytterligare men det visar sig vara rätt svårt. Om man är medlem i ett fackförbund kan man få 1,4 % hos SBAB men fackavgiften i sig blir dyrare än det jag sparar.

Mitt första alternativ är därför att amortera 250 000 kr så jag kommer under 60 % belåning. Då kan jag få Avanzas bolån+ och kommer då ner på 1,29 % ränta. Jag sparar med den manövern ca 330 kr/mån (innan ränteavdrag). Det ger två fördelar. För det första är det riskfritt. För det andra kan jag då sänka min amortering till 1 % per år vilket ger mig lite ytterligare fritt kassaflöde varje månad.

Nackdelen är givetvis att jag missar ev. avkastning på 250 000 kr (ca 800 kr vid 4 %).

Ett annat alternativ är att skaffa ett konto på Nordnet men då behöver man 1 miljon i samlat kapital samt komma ner till 50 % belåning. Njaa där är jag inte riktigt än så det faller bort.

Det tredje alternativet är att jag fått ett erbjudande på bolån hos Nordea till 1,34 %. Haken? Jag behöver en miljon i samlat kapital. Det kommer jag förhoppningsvis ha om ca två år så frågan är om man skulle börja spara på Nordea investor nu och samtidigt sakta men säkert flytta över pengarna från Avanza. Fördelen är att då behöver jag inte amortera något extra alls utan kan fortsätta spara i aktier som jag vill och får en liten belöning när jag når 1 miljon. En annan fördel är att det ska vara lite billigare i courtage än vad Avanza är.

Jag gillar däremot Avanzas layout och mitt långsiktiga mål är att bli private banking kund med ännu bättre bolån. Är det vettigt att börja flytta över pengarna till Nordea investor spara ihop en miljon och sedan när jag når 3 miljoner i kapital och 50 % belåning att då flytta tillbaks pengarna till Avanza?

Utöver att det kräver lite jobb känner jag att det ändå kan kosta en hel del. Kanske ska jag helt enkelt nöja mig med 1,5 % ränta och sluta jaga 100-lappar...

Ett fjärde alternativ jag kollat upp är hypoteket som erbjuder 1,30 % men då måste man ner till 65 % belåningsgrad. Inte så långt ifrån Avanzas på 60 %.

Trodde att bankerna skulle vara mer intresserade av mig nu när jag gått upp en del i inkomst med ytterst lite utgifter men det verkar man inte bry sig om och det verkar vara svårare än vad jag trodde att komma under 1,5 %.

Just det, jag vill inte heller betala något för kort eller internetbank så det måste ingå i bolånepaketet.

Jag blir galen, måste börja tänka på annat.

Imorgon är det löning. Härligt!

3 kommentarer:

 1. Hej Investeraren.

  Intressant det där med bolån. Jag har själv aldrig behövt tagit något lån men jag tror jag skulle haft liknande bekymmer som dig om jag skulle ta ett lån. Att betala för något kort och internettjänst känns inte alls kul. Använder själv Handelsbanken för att betala mina räkningar. De har gratis internetbank. Både Swedbank och Nordea tar betalt för denna tjänst. Nordea försökte lura på mig deras internetbank när jag skaffade Nordea Investor. Som tur var kom jag undan att betala och använder som sagt endast deras tjänst att handla aktier. I ditt fall tycker jag Nordeas erbjudande låter ok. Avanzas bolån kanske kommer tids nog också? Sen är det Nordnet som har ganska attraktiva räntenivåer. Tyvärr måste man ha sitt sparande där också för att ta del att erbjudandet. Du får fundera vad som är bäst för dig. Alltid bra när man kan få ner sina kostnader.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Hej Slimis, det är få förunnat att inte ha bolån. Imponerande. Egentligen är jag väldigt nöjd att låna pengar till 1,5 % och sedan ränteavdrag på det. Det är just den mentala biten som går och gnager mig. Kanske kan jag få ner den lite till. Måste bli bättre på att vara nöjd med det man har.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera