onsdag 19 januari 2022

Dåliga tider framöver

Ett nytt år har tagit sin början och för egen del är det en dålig start på det nya året. Min arbetssituation efter min utlandstjänst har varit osäker länge. Jag har sedan i somras sökt en hel del tjänster men ingen av tjänsterna var väl egentligen någon drömtjänst men ändå helt okey i väntan på något bättre. Jag blev erbjuden två tjänster.

Under senhösten dök det däremot upp en drömtjänst och jag hade flera intervjuer. I november blev jag meddelad att jag kommer få jobbet. De informerade att viss pappersexercis återstod innan vi kunde skriva under kontraktet.

Självklart förutsatte jag inget men jag var tvungen att lämna svar till de andra tjänsterna under den här tiden. Jag hörde återigen av mig och chefen på drömtjänsten meddelade att allt är klart och att jag kan vara lugn. 

Jag chansade då på att allt skulle ordna sig och tackade nej till de andra tjänsterna (kunde inte vänta längre). Sedan drog veckorna iväg och precis nu fick jag reda på att man erbjudit någon annan tjänsten. 

Det var såklart väldigt tråkigt men det jobbigaste av allt var att jag nu står utan tjänst och måste därmed återgå till en mycket sämre tjänst eller bli arbetslös.

Eftersom jag inte har tillräckligt kapital att bli arbetslös fick jag återgå till en sämre tjänst. Jag borde få cirka 21 000 kr efter skatt. Med utgifter på cirka 15 000 kr blir det inte mycket utrymme till sparande och jag behöver en hel del saker till min lägenhet. 

Min förhoppning är att jag ska kunna spara 5 000 kr i månaden men det är under förutsättningen att jag inte vill göra något annat som semester t.ex. Det har jag visserligen inga planer på i dagsläget.

Jobbletandet är i full gång och året började verkligen inte som jag hade hoppats på. 

Samtidigt är det för situationer som det här som jag sparat under alla dessa år. Hur besviken jag än är påminner mig detta hur viktigt det är att fortsätta spara. Vägen mot frihet blev plötsligt längre än vad jag hade tänkt men jag fortsätter med ett steg i taget. 

6 kommentarer:

 1. Det är ju precis sånt här man ska ha en befintlig sparbuffert för. Man vet aldrig vad som händer i livet, men man kan hantera det mycket bättre om det inte blir bekymmer med ekonomin dessutom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns mycket tryggare nu än vad det gjort tidigare. Det som känns tråkigt är att det kommer gå långsammare att fylla på portföljen.

   Radera
 2. Mäh, va fan? Usch vad surt, det är i sådana situationer som man verkligen känner att man sitter i någon annans knä. Måste du skriva långa kontrakt eller kan du hoppa på något bättre om det skulle dyka upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en rejäl känsla av maktlöshet. Extra frustrerande att jag också tackat nej till två andra tjänster som var helt okey. Jag har några månaders uppsägningstid så jag kan lämna om/när jag hittar något bättre.

   Radera
 3. Trist när saker o ting inte går som man tänkt och man trodde att läget var under kontroll. Bara att spotta i nävarna och kriga på, se över mål och gör upp en ny plan utan att deppa för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara att ta nya tag. Det är skönt att ha en lite kapital så portföljen växer något av sig själv ändå.

   Radera